Aktuális | Cikkek | Linkek |   Digiretus.ro
Photoshop Tipp|2016.08.08.
LightRoom|2016.06.15.
Android|2016.05.22.
Photoshop Videó|2016.05.16.
Photoshop Tipp|2016.02.12.

Támogasd a DigiRetust!

 


Reméljük megéri! :)


Adobe Lightroom - Dolgozzunk fel egy Nap fotót!

 


Mostanában volt aktuális a Nap fotózása, hiszen május 9-én volt a Merkúr áthaladás központi csillagunk előtt. Koca asztrofotósként én is próbáltam megörökíteni és a videóban látható lépésekkel dolgoztam fel a félresikerült képet.


Photoshop Touch (Android) - Kreatív színtelenítés (videó)

 


Ha nem elég a szimpla színtelenítés, hanem a világosságát és kontrasztját is állítani szeretnénk a képnek, akkor itt egy gyors megoldás.


Grunge (meggyötört) képhatás (Photoshop Videó Tipp)

szint: könnyű


Szükségünk lesz egy normál fotóra és egy erősen texturált képre, melyek keverésével "meggyötört" képhatást hozunk létre, és egyúttal megismerkedünk az összhatásmódok és az átlátszóság alapjaival.


Derítőfény az árnyékokra Photoshopban

szint: haladó


Ha fotód jórészt túl világos ahhoz, hogy egyszerűen tovább világosítsd, de a főtéma meglehetősen sötét, akkor szükséged lesz egy kis photoshopos derítésre.

 
 
   
 

Milyen képszerkesztő szoftvert használsz leggyakrabban?

Photoshop Elements
GIMP
Paint Shop Pro
más program
nem használok


   Keresés az oldalonInterjú|2009.12.08.

A manipulációt (tartalmi változtatást) fotós szempontból elfogadhatatlannak tartom...

 


Interjú Gilicze Bálinttal


 

Photoshop CS2 - Smart Objects

Hirdetés
 

Nyomtatóbarát verzió


 

Tóth István:
Adobe Photoshop CS2


Smart Objects

A Smart Objects magyarul az Intelligens Elemek nevet kapta. Mára már lassan megszokhattuk, hogy mindent intelligensnek nevezünk, függetlenül attól, hogy mennyi köze van a valódi intelligenciához. Bár a mesterséges gondolkodás is gyorsan fejlődik, de még messze van attól, hogy a programokban találkozhassunk vele. A Smart szó jelentése inkább talpraesettet jelent. Természetesen így nem lehet egy funkciót elnevezni. Az Adobe házban a Smart jelzővel azon funkciókat szokták ellátni, amelyekkel egyszerűsíthetjük és gyorsíthatjuk a munkánkat, amivel sok káromkodást spórolhatunk meg. Ilyen a Smart Objects is.

A funkció tulajdonképpen az Adobe GoLive weboldalkészítő programból ered. Ott jelent meg először, amikor a program a Photoshop vagy Illustrator fájlokat automatikusan optimalizálta az általunk megadott méretűre és fájlformátumúra. Legfőbb előnye az, hogy amikor a weboldalon átméretezzük a képet, akkor nem kell visszamennünk a forrásprogramba és az új méretre legenerálni a képet vagy exportálni a vektoros rajzot, hiszen ezt a GoLive automatikusan elvégzi.

Tulajdonképpen ehhez hasonló az is, ami az Adobe Photoshop CS2-ben megjelent. Legkönnyebben úgy tudjuk elképzelni, mint egy külső képet vagy vektoros rajzot, amit beillesztünk a Photoshopba, de nem építjük be a képbe, hanem csak hivatkozunk rá. Így minden esetben, amikor újra átméretezzük, torzítjuk vagy forgatjuk, akkor az eredeti képet veszi elő a program, és abból fogja újraszámolni a képpontokat. Ez nagyon hasznos, hiszen ha egy vektoros rajzot beillesztünk a Photoshopba, akkor az elveszti a vektorosság előnyeit. Így ha menet közben kiderül (elég gyakran), hogy mégis más méretben szeretnénk használni mondjuk a logót, akkor a már pixeles, rosszabb minőségű rajzot kell torzítanunk. A további torzítások rohamos minőségromlást fognak okozni.


Hagyományos módon átméretezett bitmap kép


Nagyított Smart Object

Korábban minden ilyen esetben újra be kellett hívnunk az eredeti rajzot. Mindez szükségtelenné válik a Smart Objects használatával, hiszen akkor maga a program keresi mindig vissza az eredetit.
Szerencsére a Photoshop nem külső csatolmányokat használ, hanem beépíti őket a fájlba, így nem kell attól félnünk, hogy elveszítjük őket. Viszont ha mégis kiderül, hogy valamit módosítanunk kell a rajzon, azt könnyűszerrel megtehetjük.

Lássuk, hogyan használhatjuk a Smart Objects technológiát!

Elsőnek mindjárt a vektoros lehetőségeket vizsgáljuk. Kétféle módon tudunk vektoros rajzokat Smart Objectsként bevinni: vagy a File/Place (Fájl/Elhelyez) opcióval, vagy egyszerűen vágólapon keresztül. Amennyiben vágólapon hozzuk, akkor a beillesztés után azonnal rákérdez program, miként szeretnénk használni: Smart Object, képpont, rajzológörbe vagy vektoros alak formájában. Láthatjuk, hogy vektorosként több lehetőségünk is van, de ezekből az utolsó kettő inkább a munkát segítő lehetőség, és inkább csak a körvonalat használhatjuk fel. A sokszínű rajzok esetében - mint amilyen egy cégembléma - ez nem elegendő, így válasszuk a Smart Objects lehetőséget! Sajnos a direkt színeket egyelőre csak trükközve hozhatjuk át, és akkor is színenként különválasztott csatornákba.Amint beillesztettük a vektoros rajzot, a program gyorsan raszterizálja is, de emellett a réteg palettán megjelenik egy fekete ikon, ami leginkább kávéfőzőre emlékeztet minket. Ez jelzi, hogy itt nem egy egyszerű rétegről van szó, hanem a háttérben rejtőzik egy eredeti rajz is. Innentől kezdve, ha átméretezzük vagy forgatjuk, akkor minden esetben az eredeti alapján újra raszterizálja a Photoshop. Sajnos ameddig Smart Objectsként használjuk, addig a szerkesztési lehetőségeink nagyon korlátozottak, de általában nincs is szükségünk rájuk. Ha mégis, akkor bármikor véglegesíthetjük vagy a layar/rasterize (rétegek/raszterizálás) menüpontban, vagy a réteg ablakban, és onnantól kezdve úgy viselkedik, mint bármely hagyományos réteg.Gyakran előfordulhat, hogy valamit változatnunk kell az eredeti rajzon. Ebben az esetben a korábbi verzióknál vissza kellett térni az Illustratorba, vagy abba a programba, amiben készült, újra elmenteni, majd újra beilleszteni, és újra átméretezni, majd újra a megfelelő helyre illeszteni. Ha viszont Smart Objectset használunk, akkor elég kettőt kattintanunk a megfelelő rétegre, és máris megnyílik az alapértelmezett vektoros szerkesztőprogramunk. A módosítások elvégzése után kikapcsoljuk a szerkesztőprogramot, és amint visszajutunk a Photoshopba, azonnal megjelennek a módosítások.

Azt viszont ne felejtsük el, hogy bár vektoros képet használunk, a Photoshop minden esetben az aktuális felbontásúra raszterizálja azt. Így ha tovább visszük a képet más programba vagy levilágítjuk, akkor ott már nem jelennek meg a vektoros tulajdonságok, hanem úgy viselkedik, mint a kép többi pixeles rétege.

Hasonló lehetőségeink vannak, ha nem külső vektoros rajzot használunk, hanem a belső rétegeket alakítjuk át intelligens elemmé. Ezt a réteg ablakban úgy tehetjük meg, hogy kijelöljük, mely rétegeket szeretnénk csoportba foglalni, majd a jobb oldali kis nyíllal a legördülő menüben kiválasztjuk a Group Into New Smart Object (Csoportosítás új intelligens objektumba) opciót. Szintén ugyanitt az Edit Content (Tartalom szerkesztése) lehetőséggel módosíthatjuk a belső tartalmat. Minden más tulajdonságában megegyezik a vektoros Smart Objects jellemzőivel, vagyis nagyíthatjuk, torzíthatjuk, stb…

Elgondolkodtató, hogyha már úgyis olyan, mintha külső csatolmányokkal dolgoznánk, akkor miért ne használnánk ki ennek előnyeit is, mint pl. hogy párhuzamosan más is dolgozzon az adott elemeken. Erre is van lehetőségünk, hiszen a réteg ablakban a kijelölt Smart Objectset akár exportálhatjuk is, majd szerkesztés után lecserélhetjük a képbe már beágyazottal. Mindezt az Export Contents (Tartalom exportálása) majd a Replace Contents (Tartalom cseréje) menüpontokkal. Csere után természetesen pontosan ugyanott és ugyanazokkal a torzításokkal jelenik meg a kép.
De más képet vagy más formátumot is betölthetünk, így akár az emblémát is könnyen lecserélhetjük.

Hát nem csodálatos?Tóth István
www.szoftver.hu

Forrás: Foto Mozaik

 

 

 

Hirdetés
 


Hozzászólások 

Impresszum
| RSS

© nEtural webdesign 2006.
Az oldalon közölt bárminem kép, hang, írott anyag, valamint grafikai elem szabad felhasználására az oldal tulajdonosa fenntartja magának a jogot. A közölt elemek felhasználása a fenti tulajdonos engedélyéhez kötött !