Aktuális | Cikkek | Linkek |   Digiretus.ro
Photoshop Tipp|2016.08.08.
LightRoom|2016.06.15.
Android|2016.05.22.
Photoshop Videó|2016.05.16.
Photoshop Tipp|2016.02.12.

Támogasd a DigiRetust!

 


Reméljük megéri! :)


Adobe Lightroom - Dolgozzunk fel egy Nap fotót!

 


Mostanában volt aktuális a Nap fotózása, hiszen május 9-én volt a Merkúr áthaladás központi csillagunk előtt. Koca asztrofotósként én is próbáltam megörökíteni és a videóban látható lépésekkel dolgoztam fel a félresikerült képet.


Photoshop Touch (Android) - Kreatív színtelenítés (videó)

 


Ha nem elég a szimpla színtelenítés, hanem a világosságát és kontrasztját is állítani szeretnénk a képnek, akkor itt egy gyors megoldás.


Grunge (meggyötört) képhatás (Photoshop Videó Tipp)

szint: könnyű


Szükségünk lesz egy normál fotóra és egy erősen texturált képre, melyek keverésével "meggyötört" képhatást hozunk létre, és egyúttal megismerkedünk az összhatásmódok és az átlátszóság alapjaival.


Derítőfény az árnyékokra Photoshopban

szint: haladó


Ha fotód jórészt túl világos ahhoz, hogy egyszerűen tovább világosítsd, de a főtéma meglehetősen sötét, akkor szükséged lesz egy kis photoshopos derítésre.

 
 
   
 

Milyen képszerkesztő szoftvert használsz leggyakrabban?

Photoshop Elements
GIMP
Paint Shop Pro
más program
nem használok


   Keresés az oldalonACDSEE|2009.12.08.

ACDSee Photo Editor 4.0 (7.rész)

 


Összetett szerkesztési feladat (szelektív élesítés) az ACDSee PE segítségével.


 

Photoshop CS2 - Adobe Bridge

Hirdetés
 

Nyomtatóbarát verzió


 

Tóth István:
Adobe Photoshop CS2


Adobe Bridge

Az Adobe Bridge tulajdonképpen a Photoshop 7-es verziójában megismert File Browser funkció továbbfejlesztett változata. Az Adobe Bridge most már nem a Photoshop része, hanem egy külön program, amely szorosan együttműködik mind a Photoshoppal, mind pedig az Illustrator, InDesign, GoLive és Acrobat alkalmazásokkal. A Bridge programot nem kell külön megvásárolnunk, hiszen azt ajándékba kapjuk, ha a Creative Suite-ot, vagy annak bármely komponensét (Illustrator, InDesign, GoLive) megvásároljuk.

Mi is tulajdonképpen a Bridge? Egyszerre katalogizáló és munkafolyamatot segítő alkalmazás, amely ráadásul még programozható is. Az Adobe fejlesztések fókuszában a könnyebb, jobban átlátható, megbízható munkát segítő programmodulok állnak, így pl. az Adobe Bridge-ben megvalósult a régóta várt, összehangolt színmenedzsment.

De lássuk csak sorban, miben segíti a Bridge a munkánkat.
Az első és talán a legfontosabb a katalogizálás. Ha belegondolunk, hogy mennyi fájl keletkezik akár egy munka során is, akkor mindenki számára egyértelmű, hogy a fájlok gyors megkeresésével perceket, vagy akár órákat takaríthatunk meg. Az Adobe Bridge legfőbb előnye emellett, hogy a munkafájlokról nézőképet kapunk. Ezt természetesen sok más katalogizáló program is megteszi, viszont a Bridge segítségével az összes Adobe által használt „DTP-fájlt“ megnézhetjük anélkül, hogy azokat meg kellene nyitnunk, így pl. egy InDesign dokumentumba is betekinthetünk. A nézőkép bal oldalán megtekinthetjük a metaadatokat is, így bővebb információhoz juthatunk az adott fájlról. Így megtudhatjuk, hogy a kép milyen színmódban (RGB vagy CMYK) és felbontásban készült, megtekinthetjük a színprofilt, a kép és a fájl méretét, és természetesen a színmélységet is. Ugyan
így az InDesign fájlokról is megtudhatunk olyan hasznos információkat, mint amilyenek pl. a használt betűtípusok és színek. És mindezekre rá tudunk keresni!

Ahogy a listát nézzük észrevehetjük, hogy ennél azért sokkal bővebb információt kaphatunk. Eddig a fájl tulajdonságairól beszéltünk, viszont a képeknél már régóta ismert igény volt, hogy további információkat is tárolhassunk bennük. Már ismerjük az EXIF információkat, amelyek a fényképezőgép által készített expozíciós adatokat tartalmazzák. Emellett további információkat adhatunk meg, mint pl. a kép vagy dokumentum készítője, a felhasználási licenc szövege, de olyan adatokat is, hogy hol készült a kép, vagy miről szól.

Ez mind-mind fontos lehet akkor, amikor egy képet meg szeretnénk találni, hiszen minden ide beírt adatra rá tudunk keresni, és ez a fájllal együtt utazik tovább, bárhova is küldjük. Természetesen további kucsszavakat adhatunk meg – így segítve a későbbi keresést.
De nemcsak a katalogizálást segítik ezen adatok, hiszen azáltal, hogy a fájl szerves részei lesznek, más programban is kinyerhetjük őket. Így pl. InDesign kiadványszerkesztő programba lehet írni egy kis szkriptet (belső programot), ami ha egy képet behelyezünk a dokumentumba, akkor a kép információt – ki készítette, mikor és miről – automatikusan megjeleníti a kép alatt, a megfelelő formázásokkal.
Fájljaink rendezését és könnyebb átláthatóságát is segíti az Adobe Bridge. Gyakorlatilag minden fontosabb fájlműveletet elvégezhetünk a programon belül: könyvtárat készíthetünk; képeket törölhetünk, másolhatunk, nevezhetünk át, időrendbe helyezhetünk, forgathatunk el. A képernyő jobb alsó sarkában található ikonok különböző megjelenítési formákat nyújtanak, és a csúszkán beállíthatjuk a nézőképek méretét is. A kép alá kattintva pedig osztályozhatjuk is őket. További segítség az Eszközök menüben található Kötegelt átnevezés funkció, amivel egyszerre több képet nevezhetünk át. Ez nagyon praktikus, hiszen a digitális fényképezés során nagyon sok DSCN, vagy hasonló kezdetű fájl keletkezik.

Az Eszközök menüpontban további extrákat találhatunk, mégpedig a Photoshop, Illustrator és InDesign egyes funkcióit, attól függően, hogy melyik programot telepítettük fel. Így innen indíthatunk Photoshop Batch parancsokat, ahol előzőleg elkészített Photoshop akciókat futtathatunk a kijelölt képekre. Vagy választhatjuk akár a HDR-egyesítést és a panorámakép-készítést is.

Bridge Center

Az Adobe Bridge nemcsak katalogizáló és képkereső program, hanem egyben központi vezérlőpanel is. A Bridge Center az Adobe Creative Suite központi része. Csak a teljes Creative Suite-ban található meg. Bár a komponensekben is benne van az Adobe Bridge, a központ mégis csak a teljes csomag része.

Gondoljunk bele, hogy reggelente mennyi időnkbe és energiánkba telik, amíg megkeressük, hogy előző nap hol tartottunk! Ebben segít minket a Bridge Center, ahol –egy külön szolgáltatással – a megnyitott képeket és dokumentumokat egy fájlcsoportba rendezhetjük. Majd másnap reggel erre a csoportra kattinva megnyílnak a programok, és velük együtt a munkafájlok is, így mindent pontosan ott folytathatunk, ahol legutóbb abbahagytunk. A megnyitási idő alatt pedig megihatjuk a reggeli kávénkat.
A várakozási időt mással is eltölthetjük, pl. ugyanitt, a központban olvashatunk tippeket, vagy friss RSS-híreket. Az RSS-hírek nagy előnye, hogy más RSS-szolgáltatást biztosító hírpotálok napi híreit és tippjeit is beállíthatjuk itt, így azokat is olvashatjuk. Pl. a szoftver.hu kreatív hírportált úgy is beállíthatjuk, hogy az RSS-hírek mellett a plusz jelre kattintva a következő címet adjuk meg: http://szoftver.hu/xml/rss-utf.xml

A Bridge Center talán legfontosabb szolgáltatása a közös színmenedzsment. Az Adobe mindig is nagy hangsúlyt fektetett a megbízható színkezelésre, és most tényleg megvalósult az összehangolt színkezelés. Egyetlen kattintással az összes Adobe programban átállíthatjuk és szinkronizálhatjuk a színmenedzsmentet, így garantálva, hogy a fájlt másik Adobe programban megnyitva ugyanúgy lássuk és ugyanúgy tudjuk kinyomtatni.

És ha az összehangoltságnál tartunk, akkor fontos megemlíteni, hogy az Adobe programokat az Adobe Bridge Súgó menüjéből is frissíthetjük, egyidejűleg. Sajnos a magyar változat speciális frissítéseket igényel, amelyeket a www.szoftver.hu/letoltesek oldalról lehet letölteni.

A Bridge Center további szolgáltatása az OnLine Help, ami bár sajnos angol nyelvű, de folyamatosan frissül, és tényleg könnyen érthető, így akinek nem biztos az angoltudása, az is elboldogulhat vele.

Akinek mindezen szolgáltatás nem elegendő, figyelmébe ajánljuk az Bridge szkriptelési lehetőségét, ahol további rövid programokkal bővítheti a funkciókat.

Van egy külön szolgáltatás, amiről még nem írtunk, ez pedig az Adobe Stock Photos, ahol díjnyertes fényképész irodák képei között lehet keresgélni, és a kínálatból vásárolni. A nagyon jól felépített kulcsszavas rendszernek köszönhetően valóban könnyen találhatunk olyan képet, ami megfelel nekünk, és tényleg jó minőségű. A talált fotóra kattintva megjelenik a „Get Price & Keywords“, amivel lekérdezhetjük a kép árát, és a képhez tartozó kulcsszavakat, amelyeket átnézve további tippeket kaphatunk a tökéletes kép megtalálásához.
A nézőképek többnyire ingyen felhasználhatóak. Sajnos a vásárlás jelenleg még nem érhető el Magyarországról, de az Adobe magyarországi disztribútora már megkezdte a tárgyalásokat a szolgáltatás hazánkban való beindításáért.

Bár a program kicsi és egyszerű, de mégis nagyon hasznos, és rengeteg időt és munkát takaríthatunk meg vele, így mindenkinek ajánljuk, hogy ismerkedjen vele. Érdemes.

 Tóth István
www.szoftver.hu

 

 

 

Hirdetés
 


Hozzászólások 

Impresszum
| RSS

© nEtural webdesign 2006.
Az oldalon közölt bárminem kép, hang, írott anyag, valamint grafikai elem szabad felhasználására az oldal tulajdonosa fenntartja magának a jogot. A közölt elemek felhasználása a fenti tulajdonos engedélyéhez kötött !