Aktuális | Cikkek | Linkek |   Digiretus.ro
Photoshop Tipp|2016.08.08.
LightRoom|2016.06.15.
Android|2016.05.22.
Photoshop Videó|2016.05.16.
Photoshop Tipp|2016.02.12.

Támogasd a DigiRetust!

 


Reméljük megéri! :)


Adobe Lightroom - Dolgozzunk fel egy Nap fotót!

 


Mostanában volt aktuális a Nap fotózása, hiszen május 9-én volt a Merkúr áthaladás központi csillagunk előtt. Koca asztrofotósként én is próbáltam megörökíteni és a videóban látható lépésekkel dolgoztam fel a félresikerült képet.


Photoshop Touch (Android) - Kreatív színtelenítés (videó)

 


Ha nem elég a szimpla színtelenítés, hanem a világosságát és kontrasztját is állítani szeretnénk a képnek, akkor itt egy gyors megoldás.


Grunge (meggyötört) képhatás (Photoshop Videó Tipp)

szint: könnyű


Szükségünk lesz egy normál fotóra és egy erősen texturált képre, melyek keverésével "meggyötört" képhatást hozunk létre, és egyúttal megismerkedünk az összhatásmódok és az átlátszóság alapjaival.


Derítőfény az árnyékokra Photoshopban

szint: haladó


Ha fotód jórészt túl világos ahhoz, hogy egyszerűen tovább világosítsd, de a főtéma meglehetősen sötét, akkor szükséged lesz egy kis photoshopos derítésre.

 
 
   
 

Milyen képszerkesztő szoftvert használsz leggyakrabban?

Photoshop Elements
GIMP
Paint Shop Pro
más program
nem használok


   Keresés az oldalonPhotoshop Tipp|2009.12.09.

Képek összemosása

szint: könnyű


Egymásba olvad két különböző fénykép.


 

Genuine Fractals PrintPro plugin

Hirdetés
 

Nyomtatóbarát verzió

www.digiretus.hu - Genuine Fractals Printpro


 

Photoshop


Genuine Fractals PrintPro plugin

Van az úgy, hogy nem a digitális fényképezőgépünk által adott méretben kell nyomtatnunk vagy nagyíttatnunk fotóinkat, hanem méretnövelésre, vagy csökkentésre van szükség. Ilyenkor lép be az interpoláció, illetve az interpolációs eljárások kavalkádja. Ez konyhanyelven annyit tesz, hogy mivel egy kép méretének növelésekor a pixeleink számát növelnünk kel, ezért a pixeltöbbletet valamilyen matematikai eljárással ki kell kalkulálnia az adott szoftvernek. Ezt nyilván csak a már meglévő pixelek értékét alapulvéve teheti. Az, hogy két pixel értékéből, hogyan határoz meg egy harmadikat, maga az interpolációs eljárás. A legegyszerűbb módszer, ha a méretnövelésnél vesszük egy pixel értékeit (színét, világosságát és az újonan keletkezett pixelnek is ugyanezen értékeket adjuk. Ez lesz a Nearest Neighbor, magyarul Legközelebbi szomszéd, interpoláció. Szinte minden képszerkesztő program használja ezt az alapvető méretnövelő eljárást. Így van ezzel a Photoshop is, néhány más eljárással egyetemben, melyek a legalapvetőbbek közé tartoznak. Ilyen például a Bicubic, vagy a PS esetében legfejlettebbnek számító Bilinear interpoláció. Ezek működéséről a közeljövőben egy rövidebb leírást közlünk majd a DigiRetus "hasábjain". A Photoshop tehát ezen három interpolációjával nem kápráztat el túlzottan bennünket a fotóméretezés terén. Bizonyos keretek között jó eredményt adnak, de magas elvárások, vagy komolyabb méretváltozások esetén érdemes egyéb programok felé fordulnunk. Ilyen lehet a Geniune Fractal plugin is, mely a fejlettebb fraktál alapú interpoláción alapul.

Néhány szó a fraktálokról

Az emberben régóta élt a vágy, hogy a természet minden egyes törvényszerűségét és elemét mérhetővé, leírhatóvá tegye. A természeti alakzatok azonban igen bonyolultnak bizonyultak ahhoz, hogy matematikailag könnyedén leírhatók legyenek. Ugyanakkor azt is felismerte az ember, hogy a természeti formák ismétlődnek. Egy bonyolult alakzat könnyebben leírható ezen ismétlődések által. Így jutunk el a fraktálgeometriáig, melynek nagy összefoglalója a 70-es években Benoit Mandelbrot, lengyel származású francia professzor volt.
www.digiretus.hu - Genuine Fractals Printpro

Szemléletes példa a fraktálokra az egyenlő szárú háromszögek elforgatásából kialakuló bonyolult hópehelyminta. Ugyanígy írhatók le a fotókon található bonyolult alakzatok is egyszerű mintákat alapulvéve.

Genuine Fractals PrintPro

A GF PrintPro tehát fraktál alapú interpolációt használ. Kifejlesztője az Altamira Group volt, de kissé nehéz sora volt, már ami a jogtulajdonosait illeti, hiszen az Altamirától a LizardTech-hez, majd legutóbb az OnOne-hoz került. A program legfontosabb jellemzői:

  • Maximálisan 800% nagyíthatóság
  • 8 és 16 bites RGB, vagy CMYK színterű, és 8 bites szürkeárnyalatos képek támogatása
  • Kötegelt feldolgozás a Photoshop Action szolgáltatásával.
  • Mac OS X Tiger és Windows XP támogatás
  • Photoshop CS+ kompatibilitás

A szoftver a saját formátumába (.STN) mentett fotót fraktálokká alakítja, majd a későbbi méretezést ez alapján végzi el. Segítségével pontosabb eredményt érhetünk el az egyenesek és az élek nagyítása esetén. Nézzünk is meg erre egy példát!

A program ingyenes, v4.1-es próbaverzióját alkalmaztuk, mely a gyártó honlapjáról letölthető és 20 alkalommal korlátozások nélkül használható. A szoftver, nagy örömünkre, gondtalanul fut a Photoshopnál sokkal olcsóbb Photoshop Elements program új változatával is, így ezzel próbáltuk ki. Egyedüli megkötés ebben az esetben a kötegelt feldolgozás hiánya.
Ellenfélként a Photoshop (Elements) legjobb interpolációs eljárását a Bicubic-ot választottuk, példaként pedig egy bonyolultabb fotót, melyben sűrűbb részletek és egyszerű formák is megtalálhatók.

www.digiretus.hu - Genuine Fractals Printpro

Első lépésként a PS Elements File/Save As parancsával el kell mentenünk fotónkat a GF PrintPro saját, .STN formátumát választva. A mentés kiválasztása után dönthetünk veszteséges (Default) és veszteségmentes (Lossless) formátumba való konvertálásról is.

www.digiretus.hu - Genuine Fractals Printpro

Fotónk mostantól .STN formátumú, azaz fraktálokká alakított. A File/Automation Tools menüpont alatt találjuk a GF PrintPro Trial ablakát előhívó parancsot. Az ablak bal oldalát egy tekintélyes méretű előnézeti rész teszi ki, jobb oldalán találjuk a könnyen beazonosítható vezérlőelemeket, melyeken a biztonság kedvéért fussunk át.

www.digiretus.hu - Genuine Fractals Printpro

A Navigaton albak alatti csúszkával végezhetjük az előnézeti kép nagyítását. A legfontosabb szekció az Imega Scale, melyben a kép méretezésére nyílik módunk. A Width-el a kép szélességét, a Height-el pedig a magasságát állíthatjuk, a Resolution a kimeneti (pl. nyomtatási) felbontás beállítására szolgál. Az Image units menüben a méretezés mértékegysége állítható (pixel, %, mm, cm, vagy inch értékekre).

A Crop Size részben képkivágást végezhetünk a fotóból, a bal (left), felső (top), jobb (right) és az alsó (bottom) margók beállításával. A Crop units az Image unitshoz hasonlóan a kivágás mértékegységét szabályozza.

A Remember Settings jelölővel "menthetjük" a beállításainkat, így a következő fotónál is a beállított értékek lesznek irányadók. A Preset menüből különféle nyomtatási méreteket (pl. A4, A3 papírméret) választhatunk ki. Alul a nagyítás, kézi továbbítás és kivágás ikonjait érdemes megemlítenünk.

Példánkban 500%-al növeltük ugyanazt a képkivágást, először az Elements beépített Bicubic, majd a GF PrintPro plugin fraktál interpolációjával. Más értéken nem változtattunk.

www.digiretus.hu - Genuine Fractals Printpro

A végeredményből kivágott részletek:

www.digiretus.hu - Genuine Fractals Printpro
500% - Photoshop Elements Bicubic
 
www.digiretus.hu - Genuine Fractals Printpro
500% - Genuine Fractals PrintPro
 
www.digiretus.hu - Genuine Fractals Printpro
500% - Photoshop Elements Bicubic
 
www.digiretus.hu - Genuine Fractals Printpro
500% - Genuine Fractals PrintPro

A végeredményből kivágott részleteken jól látszik, hogy a GF PrintPro mennyivel határozottabb, élesebb végeredményt produkál. A kép finomabb részleteit jobban megtartja, különös tekintettel az élekre. A Bicubic eljárás végeredménye mosottabb, az élsimítás gyenge. A GF PrintPro "éltartó" hatása kölönösen szembeötlő a második képpár részleten, ahol az árnyékok és a szemüvegkeret szélei jóbban érvényesülnek. Feltűnik azonban az is a GF PrintProval kapcsolatban, hogy némely ívelt forma esetén hajlamos a valóságtól eltérő alakzatok, vonalak visszaadására, egyfajta irrealitásra. A végeredmény sokszor hasonlít, éles ecsetvonásokkal készült festményre. Ezt a jelentéget az erős élkiemelő hatás csak fokozza. Megemlíthetjük még, hogy a plugin működése kellemesen gyors, tehát nem kell hosszú perceket várnunk egy nagyobb fotó elkészültére.

Összefoglaló

Ahogy bevezetőnkben említettük, a Genuine Fractal PrintPro elsősorban a nagyobb nyomatok készítőinek és azoknak ajánlott, akik a Photoshop meglévő nagyítási képességeivel nincsenek megelégedve. Ezt és a plugin közel 300 dolláros árát figyelembevéve, elsősorban a professzionális felhasználóknak ajánljuk.

       
 

Előnyei:

  • Gyorsaság
  • Pontosság (egyéb interpolációs eljárásokhoz képest)
  • Az élek kiváló kezelése
 

Hátrányai:

  • Irrealitás az íves formáknál
  • Drága

 

 

 

 

Hirdetés
 


Hozzászólások 

Impresszum
| RSS

© nEtural webdesign 2006.
Az oldalon közölt bárminem kép, hang, írott anyag, valamint grafikai elem szabad felhasználására az oldal tulajdonosa fenntartja magának a jogot. A közölt elemek felhasználása a fenti tulajdonos engedélyéhez kötött !