Aktuális | Cikkek | Linkek |   Digiretus.ro
Photoshop Tipp|2016.08.08.
LightRoom|2016.06.15.
Android|2016.05.22.
Photoshop Videó|2016.05.16.
Photoshop Tipp|2016.02.12.

Támogasd a DigiRetust!

 


Reméljük megéri! :)


Adobe Lightroom - Dolgozzunk fel egy Nap fotót!

 


Mostanában volt aktuális a Nap fotózása, hiszen május 9-én volt a Merkúr áthaladás központi csillagunk előtt. Koca asztrofotósként én is próbáltam megörökíteni és a videóban látható lépésekkel dolgoztam fel a félresikerült képet.


Photoshop Touch (Android) - Kreatív színtelenítés (videó)

 


Ha nem elég a szimpla színtelenítés, hanem a világosságát és kontrasztját is állítani szeretnénk a képnek, akkor itt egy gyors megoldás.


Grunge (meggyötört) képhatás (Photoshop Videó Tipp)

szint: könnyű


Szükségünk lesz egy normál fotóra és egy erősen texturált képre, melyek keverésével "meggyötört" képhatást hozunk létre, és egyúttal megismerkedünk az összhatásmódok és az átlátszóság alapjaival.


Derítőfény az árnyékokra Photoshopban

szint: haladó


Ha fotód jórészt túl világos ahhoz, hogy egyszerűen tovább világosítsd, de a főtéma meglehetősen sötét, akkor szükséged lesz egy kis photoshopos derítésre.

 
 
   
 

Milyen képszerkesztő szoftvert használsz leggyakrabban?

Photoshop Elements
GIMP
Paint Shop Pro
más program
nem használok


   Keresés az oldalonGIMP|2009.12.09.

Árnyékok világosítása

szint: könnyű


Eltűnik a nyári emlékfotók túl erős kontrasztja


 

Digitális - Velvia - Ingyen letölthető actionnel

Valahogy sosem akar olyan kép kipottyanni a digitális fényképezőmből, mint a legutóbb beszerzett tájfotó albumban lévők. A természetfotósok jól bevált társa a kiváló színtelítettséségéről híres Velvia 50-es film. Digitális fotósok százai és tucatnyi Photoshop action és plugin kísérelte már meg elérni azt a hatást, több kevesebb sikerrel. Csodaszert mi sem ajánlhatunk, de megpróbálunk beállni a Velvia initátorok n sorába. Sok ilyen actionnel és pluginnel ellentétben egy pozitívumunk azonban van. Mi ingyen kínálunk egy lehetséges módszert; hogy ez hatásos-e, vagy sem ? Mindenki döntse el maga !

Hirdetés
 

Nyomtatóbarát verzió

Photoshop Receptkönyv Digitális Fotósoknak


Kiindulásként érdemese a javítani kívánt képen egy enyhébb kontrasztbeállítást elvégezni, amennyiben kissé "laposnak" találjuk. A legegyszerűbb megoldások egyikét az Image/Adjustments/Levels parancsot használtam erre a célra. A kiindulási képen látható szürke fátylat tüntettem el ezáltal.Ezután a jobb alsó sarokban lévő Layers (Rétegek) paletta alján lévő ikonsorról kiválasztottam az Adjustment Layer opciót, ezen belül pedig a Brightness/Contrast pontot. Itt a Contrast értékét +40-re állítottam.

 

Az OK gomb megnyomása után az összhatásmódot Normalról Colorra állítottam, így a kontrasztnövelés, csak a színeket érinti. Az adott Brightness/Contrast réteget ezután megdupláztam, ezze növelve a hatást. Ezt követően visszaléptem a Background rétegre, majd egy újabb Adjustment Layert hoztam létre mégpedig a Levels paranccsal. Itt először az Options menübe mentem, ahol az Enhance Monocromatic Contrast algoritmust választottam, amely csak a világosságot befolyásolja, majd pedig az ablak alján a Shadows és Highlights jellemzők Clip értékeit 0,1%-0,1%-ra vettem.Visszatérve a Levels ablakhoz, az Input Levels középtónusait 0,75-re, az Output Levels világos tónusait 245-re állítottam. Itt természetesen ízlésünknek megfelelően állítsunk a kép világossági értékein, ügyelve arra, hogy nem legyenek zavaróan fehérbe, vagy feketébe hajló foltok a képen. A réteg összhatásmódja Luminosity legyen.

 

 

 

Ezek után újra visszaléptem a Background réteghez, megdupláztam azt a duplázott rétegre pedig egy Filter/Artistic/Film Grain szűrőt alkalmaztam, azaz film szemcsézettséget adtam hozzá az alábbi beállításokal, majd a réteg összhatármódját Luminosityre állítottam.

Tehát csak egy enyhe szemcsézettségről van szó. Ezt a pontot is egyéni ízlés szerint alkalmazzuk, de ha valakinek nem tetszik, hogy szemcsézettséget viszünk a képre, akár ki is hagyhatja. Én két okból alkalmaztam. Egyrészt egyfajta filmes hatást akarunk létrehozni, tehát a film szemcsézettség növelheti az illúziót, másrészt a színek túlzott mértékű emelése - főleg már eleve nagy zajjal rendelkező fotóknál - túlzottan megemelheti a színzaj mértékét, amit így némileg elfedünk.

Az elkészült rétegeinket ezután átneveztem (dupla kattintás a réteg nevén), hogy könnyebben beazonosíthatók legyenek. A legutóbbi filmes szemcsés réteg a Szemcsézettség nevet kapta, a Levels réteg a Fényerö (nem érzékeli helyesen a program a hosszú magánhangzókat) nevet, a két Brightness/Contrast réteget pedig a Színkontraszt 1 és 2-re kereszteltem. Mindezek után létrehoztam az alsó ikonsor kis dossziét formázó ikonja segítségével egy Réteggyűjtőt (New Set), melynek a Digitális Velvia nevet adtam. Megfogtam a rétegeket egyenként és kezdve a legfölsővel szépen ráhúzogattam őket a réteggyűjtőre, amik így egy csoportba kerültek. A Background réteg nem került bele a gyűjtőbe.

Ez az utolsó művelet persze már nem alakít semmit a képen csupán arra szolgál, hogy rendezettebb és könnyebben alakítható legyen utólag a "Digitális Velvia" hatás.

 

A Digitális Velvia nevű gyűjtőrétegre kattintva a fenti Opacity értékkel állíthatjuk be az össze réteg erősségét egyszerre, tehát a Velvia hatás össz erősségét az eredeti képhez mérten. A Színkontraszt 1 és 2 rétegek Opacity értékének módosításával a színek erőssége állítható, a Fényerő rétegnél a világosság értékek finomíthatók, a Szemcsézettség rétegen pedig a film szemcsézettség hatása állítható, vagy akár el is tüntethető, ha zavar. Ha a finombeállításokkal sikerült elérnünk a kívánt végeredményt a képet a Layers/Fletten Image menüponttal egyesíthetjük egy réteggé.


A fenti lépéseket elmentettem és most egy letölthető Actionként közzéteszem. Használatához tehát nem kell végigmennünk a leírt lépéseken csak btöltve elindítani és automatikusan végigviszi a fenti lépéseket kiszemelt fotónkon. A letöltött .ATN kiterjesztésű fájlt másoljuk a Photosop főkönyvtáron belül a Presets/Photoshop Actions alkönyvtárba. Betöltésnél a Photoshop Actions palettáján kattintsunk a jobb fölső sarokban lévő nyíl gombra, majd a lehulló menüből válasszuk a Load Actions pontot. A digitalis_velvia.atn kiválasztásával betöltődik az action, melyet a paletta alján lévő Play ikonnal futtathatunk.

Még valami !
A fenti színkontraszt növelés alkalmasint jót tehet táj és természetfotóinknak, de például egy portrénak már nem biztos. Ne alkalmazzuk tehát nyakra-főre, hisz nem ettől lesz szép egy fotó alapvetően, csupán segíthet kiemelni az első re esetleg nem szmbetűnő szépségeit. Félresikerült képeinken hiába próbálkozunk vele.


Letölthető "Digitális Velvia" action (4 kByte)

 

Hirdetés
 


Hozzászólások

HK
2010.05.20 08:09:08

Betöltöttem CS3-ba az action-t, de amikor le akarom futtatni, hibaüzenet jelenik meg, hogy bizonyos lépések nem végrehajthatóak., így nem lesz tökéletes az eredmény. Ez szinte mindegyik letölthető actionnél jelentkezik. Ez mitől lehet?

 

Impresszum
| RSS

© nEtural webdesign 2006.
Az oldalon közölt bárminem kép, hang, írott anyag, valamint grafikai elem szabad felhasználására az oldal tulajdonosa fenntartja magának a jogot. A közölt elemek felhasználása a fenti tulajdonos engedélyéhez kötött !