Aktuális | Cikkek | Linkek |   Digiretus.ro
Photoshop Tipp|2016.08.08.
LightRoom|2016.06.15.
Android|2016.05.22.
Photoshop Videó|2016.05.16.
Photoshop Tipp|2016.02.12.

Támogasd a DigiRetust!

 


Reméljük megéri! :)


Adobe Lightroom - Dolgozzunk fel egy Nap fotót!

 


Mostanában volt aktuális a Nap fotózása, hiszen május 9-én volt a Merkúr áthaladás központi csillagunk előtt. Koca asztrofotósként én is próbáltam megörökíteni és a videóban látható lépésekkel dolgoztam fel a félresikerült képet.


Photoshop Touch (Android) - Kreatív színtelenítés (videó)

 


Ha nem elég a szimpla színtelenítés, hanem a világosságát és kontrasztját is állítani szeretnénk a képnek, akkor itt egy gyors megoldás.


Grunge (meggyötört) képhatás (Photoshop Videó Tipp)

szint: könnyű


Szükségünk lesz egy normál fotóra és egy erősen texturált képre, melyek keverésével "meggyötört" képhatást hozunk létre, és egyúttal megismerkedünk az összhatásmódok és az átlátszóság alapjaival.


Derítőfény az árnyékokra Photoshopban

szint: haladó


Ha fotód jórészt túl világos ahhoz, hogy egyszerűen tovább világosítsd, de a főtéma meglehetősen sötét, akkor szükséged lesz egy kis photoshopos derítésre.

 
 
   
 

Milyen képszerkesztő szoftvert használsz leggyakrabban?

Photoshop Elements
GIMP
Paint Shop Pro
más program
nem használok


   Keresés az oldalonPhotoshop Tipp|2009.12.09.

Fotók átméretezése

szint: könnyű


Több, álló és fekvő formátumú képet szeretnénk azonos méretűvé tenni ? Egy kézenfekvő trükkel ez is lehetséges.


 

ACDSee webgaléria készítése

Hirdetés
 

Nyomtatóbarát verzió

www.digiretus.hu - ACDSee webgaléria készítése


 

ACDSee webgaléria
készítése


Ugyan, manapság ehhez nincs szükség komoly előtanulmányokra és magas fokú webprogramozói ismeretekre. Elég hozzá egy okos szoftver és mondjuk egy működő ingyenes tárhely, ahová majd később feltöltheted a művet. No meg néhány jól sikerült fotó, amit szívesen megosztasz másokkal. A következőkben egy saját webgaléria elkészítésének pofonegyszerű lépésein futunk át. Segítségül a népszerű képkatalogizáló, nézegető és szerkesztő programot az ACDSee v8.0-át hívjuk, hiszen ilyen funkcióval is felvértezték.

Első lépésként pakold a galériába szánt képeidet egy külön könyvtárba. Lehetőleg JPG, GIF, esetleg PNG formátumú képek legyenek, mivel a webböngészők ezeket tudják majd értelmezni és egyéb formátumok esetén nem lesz aktív a webgaléria készítésének parancsa.
Eután nyisd meg az ACDSee-t és keresd meg ezt a könyvtárat. Az Edit/Select All paranccsal vagy a Ctrl+A billentyűkkel jelöld ki az össze képet, majd válaszd a Create/Create HTML album parancsot, mellyel megnyithatod a galériakészítő ablakát.

www.digiretus.hu - ACDSee webgaléria készítése

A nyitóablakban választhatod meg a galéria elrendezését. Három opció áll rendelkezésedre – alap, alsó, vagy oldalsó filmcsíkkal kombinált elrendezés. Válassz ki belőlük egyet tetszőlegesen, majd a Next gombbal lépj tovább!

www.digiretus.hu - ACDSee webgaléria készítése

A következő ablakban két aloldalt találsz. Az elsőben megadhatod az album főcímét (Title), például „Balatoni nyaralás 2005”, a másodikban egy alcímet (Subtitle), mondjuk a készítő nevét. A Delay ablakban az automatikus képvetítés funkció ismétlési idejét adhatod meg másodpercben. A következő aloldalon afeliratok betűtípusát (Font) és méretét (Size) valamint a háttér a betűk és a linkek színeit választhatod ki.

www.digiretus.hu - ACDSee webgaléria készítése

A soron következő lapon az album kis nézőképeinek opcióit állíthatod. A Columns és Rows ablakokban az adhatod meg, hogy hány oszlopba és sorba rendezze a kiválasztott képek előnézeti fotóit. Ez nem működik minden elrendezésnél, csak ha az első oldalon a Basic opciót választottad. Más esetekben mindig egy sorban vagy oszlopban lesznek a képek. Ezután adhatod meg a nézőképek formátumát (érdemes JPG-re állítani) és a Settings pont alatt minőségüket. Az utolsó sorban a kis nézőképek szélessége (Width) és magassága (Height) állítható be pixel értékben.

www.digiretus.hu - ACDSee webgaléria készítése

Új lépés, új ablak, melyben a nézőképek (Thumbnail), és a album kinagyított fotóinak (Image) esetleges aláírásait állíthatod be. A képek alá írathatod a fájlnevet (Filename) és a készítés dátumát (Date) és ha tartalmaz ilyen adatokat a kép, akkor a készítő nevét (Author) a kép „rangját” (Rating), aláírását (Caption), megjegyzéseit (Notes) és kulcsszavait (Keywords). Az ablak alsó részében pedig a képaláírások betűtípusát, méretét és színét választhatod meg.

www.digiretus.hu - ACDSee webgaléria készítése

Következik az album kinagyított képeinek opcióit megadó ablak. A 'Convert image(s) to JPEG format bejelölésével az esetlegesen nem JPG képeink átkonvertálódnak ebbe a formátumba. Jó tömöríthetősége révén ez a böngészők kedvenc képformátuma. Ha kijelöltük ez a opciót a következő csúszkán állíthatjuk be a JPG tömörítés erejét. Jobbra tolva enyhébb tömörítést kapunk, szebb képminőséggel, de nagyobb fájlmérettel, tehát fotónk lassabban töltődik majd be a látogatók böngészőibe. Balra húzva a csúszkát a fájlméretet és sajnos a kép minőségét is csökkentjük, de sokkal gyorsabban lehet majd végignézni galériánkat. Neked kell meghatároznod az ideális arányt a sebesség és a képminőség között. Ha a 'Reduce large images by...' pontot bejelölöd, legalul egy új opció nyílik meg. Ezzel az esetlegesen túl nagy képeidet kicsinyítheted le monitoron kényelmesen nézhetővé. Az ablakokban megadhatod a képek maximális szélességi (Width) és magassági értékét (Height) képontban. Az ettől kisebb képek természetesen érintetlenek maradnak.

www.digiretus.hu - ACDSee webgaléria készítése

Az utolsó ablakban adhatod meg az album mentési beállításait. Output folderként az a mappát kell megadnod, ahová a webgalériát menteni kívánod. A következő két sorban a nézőképeid neveinek adhatsz előtagot. Ha itt mondjuk azt adod meg, hogy „Balaton_”, az eredetileg 01.jpg-02.jpg-03.jpg fotóid nézőképeinek nevei Balaton_01.jpg-Balaton_02.jpg...stb lesznek. Az utolsó sorban, ha gondolod a kinagyított képek neveihez is rendelhetsz előtagot. Ez a funkció csak akkor aktív, ha az első sorban mentési könyvtárként más címet adtál meg, mint képeid jelenlegi helye. Ilyenkor átnevezve kerülnek oda a fotók. A Next gomb megnyomásával a galéria generálása automatikusan megkezdődik. A galériát a mentési mappaként kijelölt helyen találod meg.

A mappában talált összes képet, az Index.htm fájlt és a Data alkönyvtárat kell webes tárhelyedre másolnod és már meg is osztottad másokkal fotóidat.

www.digiretus.hu - ACDSee webgaléria készítése

Digiretus.hu

 

 

 

Hirdetés
 


Hozzászólások 

Impresszum
| RSS

© nEtural webdesign 2006.
Az oldalon közölt bárminem kép, hang, írott anyag, valamint grafikai elem szabad felhasználására az oldal tulajdonosa fenntartja magának a jogot. A közölt elemek felhasználása a fenti tulajdonos engedélyéhez kötött !