Aktuális | Cikkek | Linkek |   Digiretus.ro
Photoshop Tipp|2016.08.08.
LightRoom|2016.06.15.
Android|2016.05.22.
Photoshop Videó|2016.05.16.
Photoshop Tipp|2016.02.12.

Támogasd a DigiRetust!

 


Reméljük megéri! :)


Adobe Lightroom - Dolgozzunk fel egy Nap fotót!

 


Mostanában volt aktuális a Nap fotózása, hiszen május 9-én volt a Merkúr áthaladás központi csillagunk előtt. Koca asztrofotósként én is próbáltam megörökíteni és a videóban látható lépésekkel dolgoztam fel a félresikerült képet.


Photoshop Touch (Android) - Kreatív színtelenítés (videó)

 


Ha nem elég a szimpla színtelenítés, hanem a világosságát és kontrasztját is állítani szeretnénk a képnek, akkor itt egy gyors megoldás.


Grunge (meggyötört) képhatás (Photoshop Videó Tipp)

szint: könnyű


Szükségünk lesz egy normál fotóra és egy erősen texturált képre, melyek keverésével "meggyötört" képhatást hozunk létre, és egyúttal megismerkedünk az összhatásmódok és az átlátszóság alapjaival.


Derítőfény az árnyékokra Photoshopban

szint: haladó


Ha fotód jórészt túl világos ahhoz, hogy egyszerűen tovább világosítsd, de a főtéma meglehetősen sötét, akkor szükséged lesz egy kis photoshopos derítésre.

 
 
   
 

Milyen képszerkesztő szoftvert használsz leggyakrabban?

Photoshop Elements
GIMP
Paint Shop Pro
más program
nem használok


   Keresés az oldalonPS Elements|2009.12.08.

Öt másodperces képjavítás

szint: nagyon könnyű


Az idő pénz, még a fotószerkesztésben is.


 

ACDSee: Induljon a Rock'n'Roll!

Az egyik legnagyobb múltra visszatekintő képnézegető új változata került karmaink közé.

Hirdetés
 

Nyomtatóbarát verzió

www.digiretus.hu - ACDSee_Induljon a Rock'n'Roll


 

ACDSee: Induljon a Rock'n'Roll!


Emlékszem a dicső 90-es évekre, amikor az ACDSee képnézegető valamely korai változatát, megboldogult DOS operációs rendszeremen kipróbáltam. Eleve nyerő volt számomra egy olyan szoftver, aminek neve erősen összecseng egy kitűnő ausztrál rockbandáéval. Innen már könnyű dolga volt, hogy belopja magát a szívembe. Az ACDSee azóta jócskán kinőtte magát. Egyszerű képnézegetőből félbonyolult képmenedzselő alkalmazássá érett. Vele együtt a digitális fotózás és a digitális formában tárolt fotók is nagyot változtak, és velük együtt az igény is, több fotó tárolására és szerkesztésére.

A szoftver már a 8. verziónál tart és két változatban kapható, mely az otthoni felhasználásra szánt ACDSee 8-at és a profibb igényeket kielégítő ACDSee PRO-t takarja. Mi az olcsóbb változatot vettük szemügyre, ami 10 000 forint alatti árával nem okoz komolyabb érvágást a fotóbarátoknak.

Az „Éjszídíszí” alapjában megmaradt annak, ami volt. Fotóink rendszerezése, katalogizálása, keresése és gyors megjelenítése a feladata. Az elterjedtebb fotóformátumok közül több mint 50 félét támogat, köztük olyanokat is, mint a RAW – bár ennek konvertálására csak a nagyobb PRO, változat képes. Így is számos fényképezőgép márka típusainak RAW formátumát képes olvasni. A leismertebbek ezek közül: Canon, Casio, Fujifilm, Kodak, Konica Minolta, Leica, Nikon, Olympus, Pentax, Panasonic, Sony. Mi a Canon CRW és a Nikon NEF változatokkal próbáltuk, sikerrel.
A fotók nézésénél elengedhetetlen, hogy meg is találjuk azokat, amiket nézni szeretnénk. Az ACDSee kétféle alap keresési lehetőséggel kényeztet. Az egyik a Search ablak, amiben átfogóbb keresést végezhetünk, a másik pedig az új Quick Search lehetőség. Ennél egy szó, vagy szótöredék alapján is kereshetünk kép adatbázisunkban és a megjelenítés nagyon gyors. Az alapvető keresési feltételek a következők:

  • név
  • dátum, vagy módosítás ideje
  • méret
  • képjellemzők (pl. szélesség, magasság)
  • fájl formátum
  • kulcsszavak és képérték
  • IPTC metaadatok (szerző neve, aláírás, stb)
  • EXIF adatok (fényképezőgép, záridő, rekeszérték)


Fotóinkat persze elsősorban a különféle háttértárolókról (HDD, CD, DVD, egyéb meghajtók) hívhatjuk be, de a szoftver nem ijed meg, ha digitális fényképezőgépből, kártyaolvasóból, szkennerből, vagy netán mobiltelefonból kell a képet „kinyernie”.Maradt természetesen a kategóriák szerinti csoportosítás, szerkesztés és fejlesztettek a csatolt szöveges adatok (IPTC) kezelésén és szerkesztésén is. Itt szerzőnevet, címet, kulcsszavakat és egyéb szöveget információt csatolhatunk a képhez, melyek a későbbi rendszerezését és keresését segítik. Mi sem természetesebb, hogy az EXIF, azaz a digitális képinformációk kezelése sem maradhatott ki ebből a verzióból sem. Itt is átszerkeszthetjük a meglévő adatokat (pl. készítés ideje, fényképezőgép információk), de saját EXIF-et is gyárthatunk a fotóhoz.

Egy mai képnézegetőnél már szinte alapkövetelmény, hogy a prezentáció készítés terén is otthon legyen. Etéren a Create menüpont nyújt segítséget. Az összeválogatott fotókból készíthetünk diavetítést, amit akár egyedül futtatható .exe-ként, akár képernyővédőként, vagy internetes flash fájlként menthetünk. Ugyanitt archiválhatók, csomagolhatók és menthetők képcsoportjaink, de készülhet belőlük webes galéria .htm formában, .pdf dokumentum, vagy kinyomtatható kontaktkép. A legújabb verzióban jelent meg a CD és DVD válogatás. Egy komplett CD író szoftvert építettek az ACDSee-be a Burn Basket révén. Ebbe az ablakba egyszerűen „beledobáljuk” a CD-re vagy DVD-re írni kívánt képeinket és már indulhat is a korongra égetésük. Mozgóképekből VCD (Video CD) is készülhet, mely DVD lejátszón futtatható. Szintén újdonság, hogy a képekből diavetítést kreálva, videófájlként is kimenthetjük azt, saját hanggal, extra videóval, zenei aláfestéssel. Két külön hangfájlt keverhetünk a diavetítés alá, például szöveges narrációt, és zenét.

Az új évezred igényeihez szabták a képkönyvtárak szinkronizálásának lehetőségét. Az új Sync funkció segítségével meglévő könyvtáraink képtartalmait más könyvtárakkal, például egy netes biztonsági könyvtárral, vagy másik meghajtón lévő mappával szinkronizálhatjuk. Az elmentett képek biztonsági példányai így több helyen megjelennek, így egy esetleges adatvesztés, vagy vírustámadás után nem kell aggódnunk képmásolataink után.
Úgyszintén az internet nyújtotta előnyöket használja ki a képek e-mailben, mobiltelefonra, vagy közvetlenül az ACDSee-ből a netre történő megosztása.
A biztonság terén komoly előrelépés a már említett archiválás. ZIP, biztonsági PDF, LZH, TAR, GZIP és TGZ formátumokba csomagolható és akár jelszóval és védhető bizonyos képcsoport. Az archivált fájlok az ACDSee-ben megtekinthetők és szerkeszthetők.

Nem gond a fotók kötegelt szerkesztése sem. A kijelölt képcsoportokat egy jobb egérgomb kattintás és a Tools menüparancs segítségével konvertálhatjuk a 14-féle fájlformátum egyikére. Köztük olyan ritkább formátumok is feltűnnek, mint a .RAS, vagy az .RSB. Ezenfelül lehetséges a képek kötegelt (csoportos) forgatása és tükrözése, átméretezése és expozíciójuk beállítása. Ezen belül automatikus expozícióra, a világosság beállítására, valamint a Szintek (Levels) és Görbék (Curves) parancsok alkalmazására nyílik mód. Úgynevezett Time Stamp-et (időpecsétet) is a képekhez mellékelhetünk, ezzel a paranccsal.

Képszerkesztéssel foglalkozó weboldal lévén, számunkra talán a program képszerkesztő funkciói a legérdekesebbek. Az Edit Image ikon segítségével érhető el legkönnyebben ez a funkció, de egy jobb klikk+Edit menüpont is célravezető lehet.
Az Exposure pont alatt ugyanazt találjuk, mint az iménti csoportos expozíció beállításnál. Automata és manuális képvilágosítást, illetve a gyakorlottabbak számára Levels és Curves funkciót, melyeknél hisztogram, vagy fényeloszlás görbe segítségével állítható be a kép expozíciója.
A Colors – talán nem meglepően - a színek beállítására szolgál. Az automata funkcón kívül számos kézi beállítás is rendelkezésre áll.
A Red Eye-nál egyszerűsítettek a szoftver alkotói a korábbi megoldásokhoz képest. Bár a szoftver szóróanyaga „1 kattintásos” vörösszem eltávolításról beszél, valójában 2-3 kattintás kell hozzá, de ez nem is mehet egyszerűbben és gyorsabban. Később még részletezzük a program szerkesztői lépéseit, így most tán csak annyit, hogy hatásos.
A Photo Repair egy olyan eszközt ad kezünkbe, amivel csak komolyabb képszerkesztőknél találkozhatunk: a klónozó és javító ecset funkciót. Igazán impresszív egy képnézegetőtől, nem?
A Sharpness pont alatt, nem csak a hagyományos élesség és életlen maszk eszközt találjuk, de az elmosást is itt végezhetjük, legyen az Gauss, vagy valamilyen bemozdulást imitáló mosottság.
A Noise pont alatt zajszűrhetjük a képet, vagy zajt adhatunk hozzá, az átméretezés (Resize), vágás (Crop), valamint elforgatás (Rotate) sem maradhatott ki. Az Add Text eszközzel feliratok írhatók a képre.
Az Effects alatt 27-féle szűrőt találunk. Itt az ablaküveg hatástól, az olajfestményen át a szétrobbant pixelekig sok lehetőség adott a kép roncsolására.

Az ACDSee v8.0 hardverigénye nem túl nagy. Alapesetben egy 500Mhz-es processzorral és 128MB RAM-al beéri. Egy ősöreg PC konfiguráción próbáltuk, így bizton állíthatjuk, hogy az ennél jóval nagyobb rendszerekért rendkívül hálás tud lenni, bár nem nagy szám 500MHz-esnél erősebb gépet birtokolni.
Aki kedvet kapott az ACDSee kipróbálásához, de még gondolkodik a megvásárlásán, a fejlesztő honlapjáról (http://downloads.acdsystems.com/en/acdsee.exe) letöltheti az alig 13 MB méretű próbaverziót.

Digiretus.hu

 

 

 

Hirdetés
 


Hozzászólások 

Impresszum
| RSS

© nEtural webdesign 2006.
Az oldalon közölt bárminem kép, hang, írott anyag, valamint grafikai elem szabad felhasználására az oldal tulajdonosa fenntartja magának a jogot. A közölt elemek felhasználása a fenti tulajdonos engedélyéhez kötött !