Aktuális | Cikkek | Linkek |   Digiretus.ro
Photoshop Tipp|2016.08.08.
LightRoom|2016.06.15.
Android|2016.05.22.
Photoshop Videó|2016.05.16.
Photoshop Tipp|2016.02.12.

Támogasd a DigiRetust!

 


Reméljük megéri! :)


Adobe Lightroom - Dolgozzunk fel egy Nap fotót!

 


Mostanában volt aktuális a Nap fotózása, hiszen május 9-én volt a Merkúr áthaladás központi csillagunk előtt. Koca asztrofotósként én is próbáltam megörökíteni és a videóban látható lépésekkel dolgoztam fel a félresikerült képet.


Photoshop Touch (Android) - Kreatív színtelenítés (videó)

 


Ha nem elég a szimpla színtelenítés, hanem a világosságát és kontrasztját is állítani szeretnénk a képnek, akkor itt egy gyors megoldás.


Grunge (meggyötört) képhatás (Photoshop Videó Tipp)

szint: könnyű


Szükségünk lesz egy normál fotóra és egy erősen texturált képre, melyek keverésével "meggyötört" képhatást hozunk létre, és egyúttal megismerkedünk az összhatásmódok és az átlátszóság alapjaival.


Derítőfény az árnyékokra Photoshopban

szint: haladó


Ha fotód jórészt túl világos ahhoz, hogy egyszerűen tovább világosítsd, de a főtéma meglehetősen sötét, akkor szükséged lesz egy kis photoshopos derítésre.

 
 
   
 

Milyen képszerkesztő szoftvert használsz leggyakrabban?

Photoshop Elements
GIMP
Paint Shop Pro
más program
nem használok


   Keresés az oldalonInterjú|2009.12.08.

"...számomra arra való a Photoshop, hogy ami benne van a digitális nyersanyagban..."

 


Interjú: Holczer Péter


 

Google Picasa 2.

Hirdetés
 

Nyomtatóbarát verzió

www.digiretus.hu - Google Picasa 2


 

Google Picasa 2.

Képnézegető-katalogizáló szoftverből szinte Dunát lehet rekeszteni. Ingyenesből is. Az utóbbi évek kissé elkényeztettek minket ezen a téren, így többnyire a bevált nevek maradnak meg gépünkön, vagy azok, amelyek képesek valami plusz nyújtani. Az ingyenes képnézegetők királyának az Irfanviewnak volt pár éve, hogy belopja magát kicsiny szívünkbe. Ráadásul a megvásárolható nagy nevek, mint amilyen az ACDSee sem kerülnek olyan sokba, hogy kétszer kelljen meggondoljuk a vásárlását. Milyen babér terem ebben a közegben egy újoncnak, amit Picasa-nak hívnak? Meglehetősen sok. Egyrészt nem előzmény nélküli a szoftver, hiszen ez már a második kiadása, másodszor igen komoly fejlesztő (Google) áll mögötte, ami fél siker a promócióját illetően, nem utolsó sorban pedig egy jó szoftverről van szó.

A közel 30 megabájt tárhelyet igénylő szoftver a mai átlaghoz viszonyítva kicsinek mondható. Ehhez képest öregecskedő PC-men bűn lassúnak tűnt. Nagyon látványosak és szépek a benne felvonultatott animációk, mint a képablak áttűnések vagy elmosások, de a gyorsabb működés érdekében érdemes őket már a kezdetekkor letiltani.
A szoftver első indításakor önállóan végigpásztázza az összes elérhető háttértárat, ismert képformátumok után kutatva, melyeket a beállított rendezési szempontnak megfelelően rendszerez. Az átlaghoz viszonyítva elég kevés formátumot ismer fel. Ezek a legelterjedtebb formátumok, mint amilyen a BMP, JPEG, GIF, PNG vagy TIFF, de támogatja több RAW (CRW, NEF) formátum megjelenítését és a fontosabb mozgóképfájlokat is (AVI, MPG, MOV, ASF, WMV).

Bal oldalt találjuk a mappák listáját, jobbra pedig a hozzájuk tartozó nézőképeket, időrendi sorrendben. A mappákon belüli képek több szempont szerint is csoportosíthatók, vagy kis csillagokkal prioritás is rendelhető a fotóhoz, majd ezek alapján is kijelölhetők, csoportosíthatók kedvenceink.

A Picasa2-ben az tetszett, hogy nem szaladt el vele a ló. Többségében csak a legszükségesebb funkciókat kapjuk. Sok képkatalogizáló program szeretne minél többet markolni, így nehezen lehet eldönteni róluk, hogy katalogizálóval, fotószerkesztővel, vagy bemutató/fotoCD/naptárkészítő/stb. Alkalmazással van-e dolgunk. A Picasa2 is többfelé kacsingat, de mindig egyszerű és átlátható marad. Aki sosem látott még ilyen szoftvert, könnyedén elboldogul vele. A kijelölt képekkel, mappákkal egy gombnyomásra készíthető diavetítés, vagy kollázs, de egyszerűen nyomtathajuk, elküldhetjük e-mailben, vagy felhasználhatjuk blogunkhoz őket. Apró szereptévesztéssel csupán a szoftver megjelenítésénél találkoztam. Olyan kinézeti módokat is választhatunk, mint például a szépia, vagy fekete-fehér megjelenés, amelyeknek semmi értelme, azonkívül, hogy érdekesek. Cserébe a szerkesztési opciók közül kimaradt az alapvetőnek számító képkonvertálás, vagy az átméretezés. Exportáláskor sajnos csak JPEG-ben menthetünk. A megnyitott fotók mellé számos szerkesztőfunkciót is kapunk, amelyeket később részletesen bemutatunk. Annyit azért előre elárulhatunk, hogy többségében hasznos és jó minőségű eszközöket kapunk képeink gyúrására, az egygombos, egyszerű megoldástól a profi használatra is alkalmas szerkesztőfunkcióig. A szerkesztési és nézet ablak egy képre kétszer kattintva, vagy az Enter megnyomásával érhető el. Itt alapvető javításokat, egy finomhangoló funkciót és egy tucatnyi fotóeffekteket kapunk. A szerkesztés ablaktól függetlenül forgathatók a képek és hisztogram is megjeleníthető, az EXIF információkkal együtt.

A szoftver szolgáltatásai is megérik a pénzüket – főként, hogy ingyenes alkalmazásról beszélünk. A Létrehozás menüben háttérkép és poszter létrehozást választhatunk, de itt kérhető a több kép egyesítésére alkalmas kollázs, a képernyővédő, vagy a fotókat filmmé összefűző mód. A fotók közzétehetők blogon, a képrendelés funkcióval pedig papírnagyítás is rendelhető az interneten a kijelölt példányokról. Itt meghatározható a megrendelési ország és az azon belül felsorolt szolgáltatók. Sajnos hazánk ezúttal is kimaradt a felsorolásból, Ausztria viszont több képnagyító szolgáltatással is képviselteti magát.

Mi jut eszembe először a Picasa2-ről? Talán az, hogy szép. Aztán az, hogy szép, de lassú, majd az, hogy lényegre törő. Szóval olyan, mint a Miss World nyertese, jól kinéző és egyszerű. De mit várunk egy ingyenes képkatalogizálótól?

Digiretus.hu

 

 

 

 

Hirdetés
 


Hozzászólások 

Impresszum
| RSS

© nEtural webdesign 2006.
Az oldalon közölt bárminem kép, hang, írott anyag, valamint grafikai elem szabad felhasználására az oldal tulajdonosa fenntartja magának a jogot. A közölt elemek felhasználása a fenti tulajdonos engedélyéhez kötött !