Aktuális | Cikkek | Linkek |   Digiretus.ro
Photoshop Tipp|2016.08.08.
LightRoom|2016.06.15.
Android|2016.05.22.
Photoshop Videó|2016.05.16.
Photoshop Tipp|2016.02.12.

Támogasd a DigiRetust!

 


Reméljük megéri! :)


Adobe Lightroom - Dolgozzunk fel egy Nap fotót!

 


Mostanában volt aktuális a Nap fotózása, hiszen május 9-én volt a Merkúr áthaladás központi csillagunk előtt. Koca asztrofotósként én is próbáltam megörökíteni és a videóban látható lépésekkel dolgoztam fel a félresikerült képet.


Photoshop Touch (Android) - Kreatív színtelenítés (videó)

 


Ha nem elég a szimpla színtelenítés, hanem a világosságát és kontrasztját is állítani szeretnénk a képnek, akkor itt egy gyors megoldás.


Grunge (meggyötört) képhatás (Photoshop Videó Tipp)

szint: könnyű


Szükségünk lesz egy normál fotóra és egy erősen texturált képre, melyek keverésével "meggyötört" képhatást hozunk létre, és egyúttal megismerkedünk az összhatásmódok és az átlátszóság alapjaival.


Derítőfény az árnyékokra Photoshopban

szint: haladó


Ha fotód jórészt túl világos ahhoz, hogy egyszerűen tovább világosítsd, de a főtéma meglehetősen sötét, akkor szükséged lesz egy kis photoshopos derítésre.

 
 
   
 

Milyen képszerkesztő szoftvert használsz leggyakrabban?

Photoshop Elements
GIMP
Paint Shop Pro
más program
nem használok


   Keresés az oldalonPhotoshop Tipp|2009.12.09.

Curvemeister v2 plugin

 


A Görbemester helyrepofozza a színeket és a kontrasztot. Csak bízzuk rá!


 

Google Picasa 2. (II.rész)

Hirdetés
 

Nyomtatóbarát verzió

www.digiretus.hu - Google Picasa 2


 

Google Picasa 2.
(II.rész)

 

A Google Picasa 2 nem csak kiváló képnézegető és katalogizáló szoftver, de fotószerkesztő képességei is figyelmet érdemelnek. Nem kell természetesen profi képességekre gondolnunk, de a Picasa 2 nem is hivalkodik ilyesmivel. Egyszerű kezelhetőség, alapvető funkciók, érdekesen animált felület.

A szoftver képszerkesztőjének aktiválása nagyon egyszerű. A szerkeszteni kívánt fotó előnézeti képén duplán kattintva megkapjuk nagyított változatát, a képernyő bal szélén pedig a fotószerkesztő menüt, hét egyszerű fotójavító funkcióval. Ezek segítségével saját képkivágás készíthető, kiegyenesíthető a furcsán dőlő horizont, eltávolítható a vörösszem, vagy beállítható a megfelelő kontraszt, világosság és színegyensúly. Némelyik funkció teljesen automatikus, működésébe semmilyen beleszólásunk sincs, mások néhány egyszerűbb beállítási lehetőséget adnak a kezünkbe, amelyekkel pontosabbá tehető a végeredmény. Közülük az első három szerkesztési parancsot, a Képkivágást, Kiegyenesítést és Vörösszemet tekintjük át a következőkben.

Képkivágás

A menüpont neve magáért beszél. Egy kép fontosabb részletei vághatók ki a segítségével. Kiemelhetünk egy hangsúlyosabb részletet, vagy levághatunk a képszél feleslegesnek vélt területeiből.
Használata legalább olyan egyszerű, mint a neve. A Képkivágás gombra kattintva három előre meghatározott méret és egy Kézi lehetőség választható. A meghatározott méretek (10x15, 13x18, 20x25) kiválasztásával az elterjedtebb oldalarányokra (3:2, 3:4, 4:5) méretezhető a kép. A képkivágás kiválasztására a fotóra kell kattintanunk, majd az egérgombot nyomva tartva húznunk addig, míg a kívánt kijelölést nem kapjuk. A fenti méreteket választva oldalarányunk mindig állandó, csak a kivágás méretét határozhatjuk meg. A Kézi lehetőséget választva tetszőleges oldalarányt és méretet adhatunk meg, a kijelölt területen belül kattintva és az egérmutatót húzva pedig bárhová átpozicionálható a kijelölt terület. Utóbbi funkció természetesen a meghatározott méretek esetében is működik.
A Forgatás gombbal változtatható meg a kivágás álló formátuma fekvővé, vagy fordítva. Ez a gomb a Kézi méretezést választva nem használható, hiszen itt szabadon jelölhetjük ki, hogy a kivágás álló vagy fekvő legyen. Az Előnézet gombbal a képkivágást tekinthetjük meg a felesleges részek nélkül, míg a Törlés gomb a kijelölőkeret eltüntetésére szolgál. A képkivágást az Alkalmaz gombbal engedélyezhetjük, a Mégse gomb pedig bármiféle beavatkozás nélkül visszaléptet az alapvető javítások főmenübe.

Kiegyenesítés

Ez a funkció a képdőlés korrigálására alkalmas, ami például épületeknél, vagy tájképfotóknál lehet zavaró. Egy finom négyzethálót kapunk a képre, amihez a kép egyeneseit igazíthatjuk és persze a végső fotón nem lesz rajta. A képmező alján egy kétirányú, dőlést szabályozó csúszkát és két gombot találunk. A csúszka segítségével módosítható a kép dőlésszöge. Sajnos ez a funkció finomabb beállításokat nem engedélyez. A dőlést kizárólag szemre, a négyzethálóhoz igazítva végezhetjük, mindkét irányban nagyjából 10-10 fok elforgatással, és nincs lehetőség pontos számérték megadására. Ez nem is lenne nagyobb baj, hiszen gyorsan és viszonylag pontosan beállítható. Ami a nagyobb probléma, hogy az elforgatásnál a szoftver automatikusan átméretezi a fotót, hogy ne maradjanak üres képszélek. Jó lett volna, ha ez a funkció legalább kikapcsolható. A dőlést szabályozó csúszka mellett két gomb a szokásos. Az Alkalmaz feliratúval az elforgatást engedélyezzük, a Mégse pedig beavatkozás nélkül "visszarepít" a főmenübe.

Vörösszem

A vakuval készült portréfotókon megjelenő vörösszem a kompakt gépek mumusa. Viszonylag gyakran találkozni vele, hiszen legfontosabb okozója az objektív és a vaku közelsége. Sok fényképezőgép saját, belső szoftverével igyekszik kiszűrni ezt a kellemetlen jelenséget, de ha ilyesmi nem áll rendelkezésünkre, akkor marad a képszerkesztés. Szerencsére a Picasa nem követel tőlünk különösebb szakértelmet ezen a téren. Az egérmutatóval húzott téglalappal mindkét szemen kijelöljük a piros részt, a program pedig automatikusan eltávolítja azt a képről. Makacsabb vörösszem hatás esetén a művelet akár többször is megismételhető. A Törlés gombbal vonható vissza az eltávolítás, az Alkalmaz gombbal pedig engedélyezhető. A Mégsem gomb a főmenübe vezet minket.

Visszavonás

Végezetül szólnunk kell a műveletek visszavonásáról, vagy újra alkalmazásáról. Az Alapvető javítások menü alján található bal gomb szolgál az előző művelet(ek) - például a vörösszem eltávolítás - visszavonására, a jobb oldali gombbal pedig újra elvégezhető a visszavont parancs.

Legközelebb az Alapvető javítások maradék (automata) funkcióit, valamint a Telítettség beállítását mutatjuk be.

Digiretus.hu

 

 

 

 

Hirdetés
 


Hozzászólások 

Impresszum
| RSS

© nEtural webdesign 2006.
Az oldalon közölt bárminem kép, hang, írott anyag, valamint grafikai elem szabad felhasználására az oldal tulajdonosa fenntartja magának a jogot. A közölt elemek felhasználása a fenti tulajdonos engedélyéhez kötött !