Aktuális | Cikkek | Linkek |   Digiretus.ro
Photoshop Tipp|2016.08.08.
LightRoom|2016.06.15.
Android|2016.05.22.
Photoshop Videó|2016.05.16.
Photoshop Tipp|2016.02.12.

Támogasd a DigiRetust!

 


Reméljük megéri! :)


Adobe Lightroom - Dolgozzunk fel egy Nap fotót!

 


Mostanában volt aktuális a Nap fotózása, hiszen május 9-én volt a Merkúr áthaladás központi csillagunk előtt. Koca asztrofotósként én is próbáltam megörökíteni és a videóban látható lépésekkel dolgoztam fel a félresikerült képet.


Photoshop Touch (Android) - Kreatív színtelenítés (videó)

 


Ha nem elég a szimpla színtelenítés, hanem a világosságát és kontrasztját is állítani szeretnénk a képnek, akkor itt egy gyors megoldás.


Grunge (meggyötört) képhatás (Photoshop Videó Tipp)

szint: könnyű


Szükségünk lesz egy normál fotóra és egy erősen texturált képre, melyek keverésével "meggyötört" képhatást hozunk létre, és egyúttal megismerkedünk az összhatásmódok és az átlátszóság alapjaival.


Derítőfény az árnyékokra Photoshopban

szint: haladó


Ha fotód jórészt túl világos ahhoz, hogy egyszerűen tovább világosítsd, de a főtéma meglehetősen sötét, akkor szükséged lesz egy kis photoshopos derítésre.

 
 
   
 

Milyen képszerkesztő szoftvert használsz leggyakrabban?

Photoshop Elements
GIMP
Paint Shop Pro
más program
nem használok


   Keresés az oldalonPS Elements|2009.12.05.

Görbék

szint: könnyű


A hülye cím hasznos szolgáltatást takar. A kontraszt és világosság helyes beállítását.


 

Google Picasa 2. (III.rész)

Hirdetés
 

Nyomtatóbarát verzió

www.digiretus.hu - Google Picasa 2


 

Google Picasa 2.
(III.rész)

 

Legutóbb a Picasa 2 katalogizáló szoftver alapvető fotójavító szolgáltatásait mutattuk be. Megismerkedtünk a kép kivágására, elforgatására és a vörösszem csökkentésére szolgáló funkciókkal. Most sorra vesszük a további, egyszerű javítóeszközöket, mint amilyen a fura nevű „Jó napom van”, az automatikus kontraszt és színbeállítás, valamint a telítettség szabályozására szolgáló csúszka.

Előtte azonban érdemes egy pillantást vetni a Picasa képablakának alsó részére is, ahol néhány, szerkesztési szempontból fontos eszköz található. A bal oldalon található a két forgatás ikon, melyekkel 90 fokban jobbra és balra fordíthatók a képek, a jobb oldalon pedig a nagyító csúszkát látjuk, melyell a szerkesztés előtt (vagy közben) felnagyítható a képnézet, és így könnyebben ellenőrizhető az elvégzett javítás. A mellette lévő két gombbal a programablakhoz igazított, illetve eredeti méretben tekinthetők meg a képek. Végül a jobboldali legszélső ikonnal a színcsatornákra bontott hisztogram és néhány alap EXIF információ jeleníthető meg azok számára, akik értik és hasznosítani tudják ezeket az adatokat.

„Jó napom van”

Visszatérve a bal oldali Alapvető javítások palettára, az utolsó három gomb automatikus világosság-, kontraszt-, és színkorrekciót végez a képen. Közülük az első a kissé bizarr nevű „Jó napom van” eszköz. Lényegében egy automata kontraszt és színbeállító menüpontról van szó, mellyel bágyadt és színtelen képeinkbe lehelhetünk színekkel teli életet. Beállítási opciók ezúttal nem állnak rendelkezésre. Csupán egy gombnyomás és a program elvégzi az általa szükségesnek vélt kontraszt és színbeállítást. Többnyire igen jól. Használata ajánlott például párás, ködös, vagy borult időben készült kevésbé kontrasztos és színteli fotók esetében.

Automatikus kontraszt

Ez a funkció olyan esetekben lehet hasznos, ha a fotó színeit alapjában jónak találjuk, de a kép kissé laposnak, szürkének hat. Például a fehér területek nem kellően fehérek, inkább szürkések, és ugyanez igaz azokra a részekre is, melyeknek eredetileg feketék voltak. Sokkal harsányabbá, plasztikusabbá válhat a fotó az automatikus kontraszt használatával. Az előző eszközhöz hasonlóan, itt is egygombos megoldásról van szó, melynél a szoftver maga állítja a be kontraszt megfelelő mértékét.

Automatikus szín

Utolsó „egy kattintásos” eszközünk az automatikus színbeállítás. Használata épp az előzővel ellentétes esetekben indokolt: amikor a kép fényviszonyait jónak tartjuk, színei azonban nem teljesen az eredetileg látottakat adják vissza. Eredményesen használható enyhébb színfátylak eltüntetésére, amikor például természetellenes zöld, sárga vagy lila „köd” telepszik fotónkra. Alábbi példán jól látható, hogy az Automatikus szín és a Jó napom van eszközök egymás utáni használatával milyen könnyedén távolítható el a képre telepedett sárgás színfátyol.

Telítettség

Az alapvető javítók sorát a Telítettség csúszka zárja, amely ezzel a megoldással kissé kakukktojás a többi, gombos eszköz között. Lényege, hogy csúszka jobbra tolásával csökken a sötét területek telítettsége, így ezeken a részeken is több képrészletet kapunk. Hátránya, hogy bizonyos esetekben valódi részletek helyett csak a látható képzaj növekszik majd, de mindenképp érdemes vele próbálkoznunk, különösen a szélsőséges fényviszonyok között készült fotóknál. Gyakran előfordul, – különösen tájképek és épületfotók esetén – hogy az elkészült fotón nem olyan világosságú a táj, épület és az ég. Szemünk a rendkívül világos éggel és az árnyékos épülettömbökkel, hegyekkel is megbirkózik a digitális fényképezőgépek azonban ritkán. Utóbbiak sokszor csak fekete sziluettként éktelenkednek a csodás kék égbolt előtt. Megoldást jelenthet az utólagos képjavítás, de sima világosítás esetén a sötétbe vesző részekkel együtt az ég kékje is világosodik és kezd kiégni, tejfehérré válni. Eltűnik a kékség, eltűnnek a felhők. Itt lép be a képbe a Telítettség eszköz, amellyel úgy világosíthatók az árnyékos területek, hogy közben a fényesebb részek nem, vagy csak kis mértékben módosulnak.
A következő képen látható, hogy az ég és a fényesebb területek sokkal kisebb mértékben világosodtak a Telítettség eszköz hatására, mint az árnyékos épületek.

Legközelebb kissé mélyebb vizekbe merülünk a Picasa2 Finomhangolás beállításaival, melyek a most megismert Telítettség eszközhöz hasonlóan működnek, de sokkal finomabb végeredményt adnak.

Digiretus.hu

 

 

 

 

Hirdetés
 


Hozzászólások 

Impresszum
| RSS

© nEtural webdesign 2006.
Az oldalon közölt bárminem kép, hang, írott anyag, valamint grafikai elem szabad felhasználására az oldal tulajdonosa fenntartja magának a jogot. A közölt elemek felhasználása a fenti tulajdonos engedélyéhez kötött !