Aktuális | Cikkek | Linkek |   Digiretus.ro
Photoshop Tipp|2016.08.08.
LightRoom|2016.06.15.
Android|2016.05.22.
Photoshop Videó|2016.05.16.
Photoshop Tipp|2016.02.12.

Támogasd a DigiRetust!

 


Reméljük megéri! :)


Adobe Lightroom - Dolgozzunk fel egy Nap fotót!

 


Mostanában volt aktuális a Nap fotózása, hiszen május 9-én volt a Merkúr áthaladás központi csillagunk előtt. Koca asztrofotósként én is próbáltam megörökíteni és a videóban látható lépésekkel dolgoztam fel a félresikerült képet.


Photoshop Touch (Android) - Kreatív színtelenítés (videó)

 


Ha nem elég a szimpla színtelenítés, hanem a világosságát és kontrasztját is állítani szeretnénk a képnek, akkor itt egy gyors megoldás.


Grunge (meggyötört) képhatás (Photoshop Videó Tipp)

szint: könnyű


Szükségünk lesz egy normál fotóra és egy erősen texturált képre, melyek keverésével "meggyötört" képhatást hozunk létre, és egyúttal megismerkedünk az összhatásmódok és az átlátszóság alapjaival.


Derítőfény az árnyékokra Photoshopban

szint: haladó


Ha fotód jórészt túl világos ahhoz, hogy egyszerűen tovább világosítsd, de a főtéma meglehetősen sötét, akkor szükséged lesz egy kis photoshopos derítésre.

 
 
   
 

Milyen képszerkesztő szoftvert használsz leggyakrabban?

Photoshop Elements
GIMP
Paint Shop Pro
más program
nem használok


   Keresés az oldalonKiegészítők|2010.02.19.

Manfrotto 496RC2 gömbfej

 


Strapabíró gömbfej, gyorscseretalppal a középkategóriából.


 

Google Picasa 2. (IV.rész) - Effektek

Hirdetés
 

Nyomtatóbarát verzió

www.digiretus.hu - Google Picasa 2


 

Google Picasa 2.
(IV.rész)

 

Szinte megszokott dolog, hogy egy képnézegető, katalogizáló programban fotójavító, retusáló eszközöket is találni. Így van ezzel a Google Picasa 2 is, melynek fontosabb képszerkesztő eszközeivel korábbi cikkeinkben ismerkedtünk meg. Van azonban még néhány érdekesség a Picasa „tarsolyában”, amikre érdemes odafigyelni. Ilyen az Effektek szekció is, mellyel egyszerű színkorrekciókat alkalmazhatunk, vagy fotográfiai szűrők hatásait imitálhatjuk.

Az Effektek részt a már bemutatott Alapvető Javítások és Finomhangolás fül mellett választhatjuk ki. Programablaka 12 darab fotóeffektet tartalmaz. Hatásuk elég nyilvánvaló, hiszen egyrészt kiválasztott fotónk kis előnézeti képét látjuk az egyes hatásokkal illusztrálva, másrészt a kis fölé mozgatva az egérmutatót, szöveges üzenet is tájékoztat az adott effekt működéséről. Ahogy a már bemutatott szerkesztőeszközöknél, itt is megtalálható az egygombos, automata megoldás, amelynek működésébe nincs beleszólásunk, és a szabályozható effekt is. Előbbiekből öt, utóbbiakból hét eszközt kapunk. Az első öt lehetőség előnézeti képnek jobb alsó sarkában egy kis kék jelben '1'-es látható. Ezek az egylépéses eszközök, sorban: Élesítés, Szépia, Fekete-Fehér, Melegítés, Filmszemcse. A következőkben ezt az öt automatikus effektet, plusz egy beállítható parancsot mutatunk be.

Élesítés

Hatása talán mindenki számára nyilvánvaló. A gomb megnyomásával automatikusan élesítünk a fényképen. Ennek mértéke minden esetben ugyanakkora. Mivel nem szabályozható, ha túl gyengének találjuk a élesítést, nyugodtan kattintsunk a gombra még egyszer, vagy akár többször is. Minden lépésnél erősebb élességet kapunk. A lépések visszavonása az ablak alján található „Visszavonás Élesítés” gombbal lehetséges.

Szépia

Békebeli, múltszázad eleji hangulatot kölcsönözhetünk fotónknak a Szépia effekttel. Barnás elszíneződést kap a fotó ennek az eszköznek a használatával, csökken a kép kontrasztja, laposabb, fakóbb lesz a kép. Mint egy öreg, fénytől megsárgult fotográfia. A parancs újbóli kiadásával a sárgás-barnás színhatás nem erősödik, de a fotó fakulása igen. A megfelelő hatás az alsó „Újból Szépia” gombbal is erősíthető, és ez esetben is visszavonható a bal oldali „Visszavonás Szépia” használatával.

Fekete-fehér

A legegyszerűbb deszaturáció, azaz színtelenítés végezhető el segítségével. Később még találkozunk egy fejlettebb eszközzel is de akinek csak a színek eltüntetése a célja, az bátran tehet vele egy próbát. Itt felesleges a parancs többszöri kiadása, mivel a hatás nem lesz erősebb, visszavonni azonban lehet. Kemény kontraszt esetén előbb érdemes egy szépia effektet használni, majd ezután a fekete-fehéret. A szépia – ahogy írtuk – fakóbbá teszi a képet, megtöri az erős kontrasztot.

Melegítés

A kissé furcsa nevű effekttel nem tegnapról maradt, kihűlt vacsoránkat melegíthetjük, hanem fotónk színvilágát. Használhatjuk egyfajta UV szűrőként, vagy fehéregyensúly korrekcióra is. Erősebb UV behatásnál fordulhat elő kékes elszíneződés a képen. Ezt szépen korrigálja ez az effekt. Fő felhasználási területe azonban a portré. A digitális fényképezőgépek sokszor hajlamosak, fakó, „viaszos” arcbőrt produkálni, főleg vaku használata mellett. A Melegítés effekt sok esetben visszaadhatja az arcbőr életteli színeit. Kissé vigyáznunk kell vele, mert sajnos a fehéreket is elszínezi. Többször egymás után is használható a parancs.

Filmszemcse

Jogosan merülhet fel a kérdés: „Ha megszabadultunk a fotónkon a zajtól, ugyan minek pöttyöznénk össze újra?” Ezúttal azonban nem digitális értelemben vett zajról van szó, hanem a film szemcsésségét emuláló effektről. Ennek hatása más, mint a digitális fényképek képzajáé. Egyrészt filmszerű érzetet kölcsönöz a sok esetben túl steril digitális képnek, másrészt az enyhébb részlettelenségnek is jót tehet azzal, hogy műrészletet visz a fotóra. Nehéz elmagyarázni, ki kell próbálni! Jól használható a fotók öregítésénél, például a Szépia, vagy a Fekete-Fehér effekttel kombinálva. Akár többször is kiadhatjuk a Filmszemcse parancsot, a hatás így erősödik.

Árnyalás

Ezzel az eszközzel el is jutottunk a Picasa effektjeinek feléig. Az Árnyalás eszköz már az összetettebb hatások közé tartozik, mivel többféle opcióval finomhangolható a végeredmény. Használatával színes fátyolt vihetünk fel a képre, akár az eredeti színekre, akár fekete-fehérré konvertálva azt. Az eszköznévre kattintva egy új ablakot kapunk, melyben legfölül egy csúszka található. Ezzel szabályozható az eredeti kép színtelítettsége. Teljesen balra húzva fekete-fehér fotót, jobbra tolva pedig eredeti színeket kapunk. Erre vihetjük fel az alsó színskálából kiválasztott színfátylat, új kinézetet adva ezzel a képnek. Segítségével ugyanúgy létrehozható a fent leírt szépia hatás, mint például a kékes elszíneződés, vagy egy nap sárgította színes fotográfia illúziója.

Legközelebb a tucatnyi effekt másik feléről ejtünk néhány szót, melyek még érdekesebb lehetőségeket tartogatnak a kísérletező kedvűek számára.

Digiretus.hu

 

 

 

 

Hirdetés
 


Hozzászólások 

Impresszum
| RSS

© nEtural webdesign 2006.
Az oldalon közölt bárminem kép, hang, írott anyag, valamint grafikai elem szabad felhasználására az oldal tulajdonosa fenntartja magának a jogot. A közölt elemek felhasználása a fenti tulajdonos engedélyéhez kötött !