Aktuális | Cikkek | Linkek |   Digiretus.ro
Photoshop Tipp|2016.08.08.
LightRoom|2016.06.15.
Android|2016.05.22.
Photoshop Videó|2016.05.16.
Photoshop Tipp|2016.02.12.

Támogasd a DigiRetust!

 


Reméljük megéri! :)


Adobe Lightroom - Dolgozzunk fel egy Nap fotót!

 


Mostanában volt aktuális a Nap fotózása, hiszen május 9-én volt a Merkúr áthaladás központi csillagunk előtt. Koca asztrofotósként én is próbáltam megörökíteni és a videóban látható lépésekkel dolgoztam fel a félresikerült képet.


Photoshop Touch (Android) - Kreatív színtelenítés (videó)

 


Ha nem elég a szimpla színtelenítés, hanem a világosságát és kontrasztját is állítani szeretnénk a képnek, akkor itt egy gyors megoldás.


Grunge (meggyötört) képhatás (Photoshop Videó Tipp)

szint: könnyű


Szükségünk lesz egy normál fotóra és egy erősen texturált képre, melyek keverésével "meggyötört" képhatást hozunk létre, és egyúttal megismerkedünk az összhatásmódok és az átlátszóság alapjaival.


Derítőfény az árnyékokra Photoshopban

szint: haladó


Ha fotód jórészt túl világos ahhoz, hogy egyszerűen tovább világosítsd, de a főtéma meglehetősen sötét, akkor szükséged lesz egy kis photoshopos derítésre.

 
 
   
 

Milyen képszerkesztő szoftvert használsz leggyakrabban?

Photoshop Elements
GIMP
Paint Shop Pro
más program
nem használok


   Keresés az oldalonPS Elements|2009.12.08.

Képelem klónozása

szint: haladó


Téma másolása egyik fotóról a másikra.


 

Az Action-ök titkai

Sok alkalommal kerülünk olyan helyzetbe, hogy több fotón kell végrehajtanunk ugyanazokat a lépéseket. Ez akár egy tucatnyi képen is elég sok időt vehet igénybe, de ha több száz fotót tartalmazó könyvtáraink tartalmát akarjuk korrigálni, akkor legjobb ha szabadságot veszünk ki hozzá. A Photoshop Actions szolgáltatása jelentős mértékben lerövidítheti az ismételt műveletek több képen való alkalmazását. Lényegében nem teszünk mást csak az ismételni kívánt műveletsort lépésról-lépésre rögzítjük, majd az elmentett fájlt előhívva akár fotók százain is alkalmazhatjuk. Következő cikkünkben az actionok alapjait taglaljuk, melyek bőven segítséget nyújtanak az eligazodásban és használatukban.

Hirdetés
 

Nyomtatóbarát verzió

Photoshop Receptkönyv Digitális Fotósoknak

Alaphelyzetnek vegyük azt, hogy legutóbbi kirándulásunkon készült fotóinkon szeretnénk a fényviszonyokat kicsit helyretenni, némileg élesíteni, majd lekicsinyíteni, hogy feltehessük őket netes albumunkba. Mivel több képünk van, elég csak az elsőn végigcsinálni a fenti lépéseket, miközben Actionként rögzítjük azokat. Először nézzük a vezérlésükre szolgáló palettát !

ACTIONS PALETTA

Az Actions palettát a programablak jobb-közepén találjuk alapesetben. Ha mégsem, akkor a Window/Action menüpont alatt kapcsolhatjuk be a lebegőpalettát.


A palettán kattintsunk az Actions fülre ! Nagyjából ez a látvány fogad majd. Mint látható a különböző Actionök mappákba rendezhetők, a könnyebb használat és rendszeresség miatt. Ezek szürke sávban találhatóak és nevük mellett egy mappajelet látunk. A mappában lévő Actionök fehér sávokban láthatók. A mappa, vagy Action nevekre duplán kattintva azok tetszőlegesen átírhatóak. Az Actionök rögzítéséhez és vezérléséhez a paletta alján lévő ikonsor szolgál. Az ikonok balról-jobbra: Stop (négyzet), Felvétel (Kör), Indítás (jobbra mutató nyílvég), Új mappa létrehozása (Mappa ábra), Új action létrehozása (Jegyzettömb ábra), Törlés (Kuka).

MAPPA LÉTREHOZÁSA

Elsőként egy saját mappát szeretnénk létrehozni, amelyben majd az általunk készített actionöket tárolhatjuk. Ehhez kattintsunk balról a 4. ikonra, amely egy mappát ábrázol ! Ez az "új mappa létrehozása' ikon. A megjelenő ablakban bármilyen nevet beírhatunk, ékezetes karakterekkel is, bár a hosszú "ő" és "ű" betűk gondot szoktak jelenteni ilyen esetben. Jelen esetben azt a nevet adtam a mappának, hogy 'Saját'. Az új mappa, kijelölve, megjelenik az Action paletta sorában.

ÚJ ACTION LÉTREHOZÁSA

Hagyjuk a kijelölést a 'Saját' mappán és hozzunk létre benne egy egyedi Actiont. A létrehozás előtt a módosítani kívánt fotóink egyikét nyissuk meg, hogy az azon alkalmazott lépések mentődjenek majd ebbe az új Actionbe !

Nyomjuk meg paletta balról 5. ikonját, amely egy jegyzettömböt ábrázol ! Ez az 'új action létrehozása' gomb. A megjelenő ablakban nevet adhatunk az actionnek. Célszerű valami olyan nevet választani, amire rápillantva azonnal beugrik, hogy mi a tartalma. Jómagam az 'élesítés-méretezés' (nem túl fantáziadús) nevet választottam. A 'Set' ablakban állítható be, hogy az Action melyik mappába kerüljön. Esetemben ez a 'Saját' nevű mappa volt. A Function Key-nél beállíthatjuk, hogy az adott Action egy meghatározott billentyű lenyomására hajtódik maj végre, a Color ablakban pedig a fehér helyett már háttérjelölőszínt adhatunk az Action sorának - például az élesítést tartalmazó actionöket zölddel, a világosítást végzőket pirossal jelöljük. Ezeket az ablakokat alapbeállításon hagytam.

Az ablak beállításait a Record gombbal "okézhatjuk" le, ami egyben az Action rögzítését is elindítja. E ponttól tehát minden lépésünk elmentődik, beleértve a jelöléseket, vagy egy adott réteg kijelölését is. A filterek, vagy a felső menüsor parancsai csak akkor mentődnek el, ha OK gombot nyomunk rájuk. Tehát ha behívunk egy filtert, például az Unsharp Maskot, beállítjuk, majd meggondoljuk magunkat és nem nyomunk az ablakában OK-t, hanem kilépünk, ezen választásunk nem fog mentődni. Ténykedésünk időbelisége, tehát, hogy mennyi ideig módosítgatjuk a képet, nem fog mentődni, csak a lépések. Így ha egy parancs kiadásán percekig gondolkodunk, az az elmentett Actionben nem fog megjelenni. Az Action lépései ettől függetlenül azonnal végrehajtódnak a későbbiekben.
Egy Actionben elmenthető a képfájl megnyitása, vagy elmentése is.

A fenti esetben egy kicsit rendezni akartam a fotó színviszonyait, ezért az Auto Colort választottam, ami 'Levels' néven mentődött az Actionbe. Ezután egy enyhébb élesítést használtam az Unsharp Maskkal, majd a fotót átméreteztem 800x600 képpont méretűre, hogy a netre feltölthessem. Ez a lépés Image Size néven jelent meg
(A fenti parancsokat természetesen nem részletezem, hiszen esetünkben a beállítások most lényegtelenek, kizárólag az actionök működésére koncentrálunk.)

A műveletek során megfigyelhetjük, hogy az Actions paletta balról 2. gombja, a 'Felvétel' gomb aktív, ami azt jelzi, hogy lépéseink az Actionbe rögzülnek. Ha valamit közben elrontunk, nem kívánt lépést engedélyezünk, vagy vissza akarunk lépni, akkor balról az 1. gombbal leállíthatjuk a felvételt. A lépések az Action neve alatt láthatók sorban. Rontás esetén bármelyik kijelölhető és az ikonsor kukájába húzható, ezzel törölhető. Ilyen esetben célszerű a History palettára átváltanunk és a rontott parancsot hasonló módon onnan is törölni, mert az Actionből való törlésével a fotón azért még láthetó lesz a parancs okozta változás, de a Historyban való törléssel visszalépünk a parancs előtti állapothoz. Ezután lépjünk vissza az Actions palettára, nyomjuk meg a 'Felvétel' gombot (2. gomb) és folytathatjuk a rögzítést ! Ha befejeződött a képen elvégezni kívánt műveletek sora, nyomjuk meg a Stop gombot (1. gomb) !

ACTIONÖK RENDSZEREZÉSE

Az általam elvégzett három lépés így jelent meg a palettán a mentés után. Így van egy többlépéses Actionünk, melyet a további képekre is alkalmazhatunk. Minden képen ugyanezek a beállítású parancsok hajtódnak majd végre, tehát pl. az élesítés ugyanolyan mértékű lesz. Ha más baállításokat szerentnénk, új Actiont kell készítenünk. A paletta bal oldalán látható 'pipák' azt mutatják, hogy minden lépés aktív, így lejátszáskot végrehajtódik. Ha bármelyik lépést ki akarjuk iktatni a sorból, a fenti módon húzzuk rá a kuka ikonra és végleg törlődik. Ha csak ideiglenesen szeretnénk kiiktatni (mert pl. egy képen nem akarjuk, hogy végrehajtódjon az élesítés, viszont a többi igen), akkor a bal oldalon a sorának megfelelő pipát kell inaktiválnunk. Az Actionök sorrendje tetszőlegesen fel is cserélhető ha rákattintunk, majd az egérgombot nyomva tartva a kívánt helyére húzzuk a sorban. Ugyanígy kapcsolható ki-be, illetve húzható át egy action is más pozícióba, vagy akát más mappába. Ez a rész nagyjából a Windows Eszközkezelőhöz hasonlóan működik, tehát különösebb gondot nem okozhat.
Az egyes lépések nevére kétszer kattintva újra előhívható az adott lépés parancsablaka és az abban beállított értékek megváltoztathatók. A továbbiakban az Action ezekkel az értékekkel hajtja végre a parancsot. Például a fenti esetben rájövünk, hogy az élesítés a képeken túl erős. Az 'Unsharp Mask' parancsnévre kattintva megjelenik az Unsharp Mast ablak, ahol finomíthatunk a beállításokon.

ACTIONÖK MENTÉSE, BETÖLTÉSE

A mappák jelentősége abban is áll, hogy egy mappa tartalmát külső fájlba is elmenthetjük, majd betölthetjük például egy másik gépen használt Photoshop programba.
A mentéshez kattintsunk a mappa nevére (esetemben ez 'Saját' volt)! A paletta jobb fölső sarkában látható egy kör alakú gomb, benne egy jobbra mutató nyíl. Erre kattinva egy lehullómenüt kapunk. A menü Save Actions... pontjánál menthatő el a mappa és az abban lévő összes action. A mentés teljesen hétköznapi módon zajlik. A fájl kiterjesztése .ATN lesz.
Ugyanilyen kiterjesztésű (.ATN) action-fájlokat a menü Load Actions... parancsával tölthetünk be.

ACTION LEJÁTSZÁSA

Ha alkalmazni szeretnénk az előzőleg felvett műveletsort más képeken is, akkor töltsük be a kívánt képet, majd az Actions palettán jelöljük ki a használni kívánt Action nevét. Ezután a paletta alján lévő 'Indítás' (balról a 3.) ikonra kell kattintanunk és a műveletsor automatikusan végrehajtódik. Ezt követően betöltjük a következő képet majd azon is elindítjuk az automata műveletsort.

ACTION VÉGREHAJTÁSA TELJES KÖNYVTÁRAKRA


Előfordul, hogy nem néhány fotón, hanem akár több száz, vagy ezer képen kell végrehajtanunk egy lépéssort. Ezt az úgynevezett Batch, amit magyarul leginkább Kötegelt feldolgozásnak hívnak. Az Actionök előnye itt ütközik ki igazán.

Az összes módosítandó képeket másoljuk egy azonos könytárba, jól meghatározható névvel! A könyvtár csak ezeket a képeket tartalmazza !
Készítsünk egy új könyvtárat (ne az előzőn belül !), amelybe a képek módosítás után kerülni fognak !

A Photoshop programot megnyitva kattintsunk a File/Automate/Batch... menüpontra a főmenüben (tehát ezt a parancsot nem az Actions palettán találjuk) ! Az alábbi ablakot kapjuk:

A Play rész Set és Action sorában állítható be, megfelelő mappa, amelyen belül az Actionünk található, valamint a fotókon használni kívánt Action (műveletsor) neve. Én a Saját mappát és az abban előzőekben létrehozott Élesítés-Méretezés actiont állítottam be.

A Source részben állítható be a forráskönyvtár, ahol a kiindulási fotóink vannak. Ezt a Choose gomb lenyomásával kereshetjük meg. A további pontokat alaphelyzetben, jelöletlenül hagytam. Ezeknél a pontoknál esetleg a harmadik bejelölhető (Suppress Color Profile Warning). Ilyen esetben ha a fotó színprofilja nem egyezik a program által kezelt színprofillal, nem fog rákérdezni a fotó betöltésekor erre a hibára a program, hanem figyelmen kívül hagyja. Ha nem akarunk ezzel foglalkozni, jelöljük be. Ellenkező esetben minden ilyen hibánál a program fotónként rákérdez a teendőkre. Én jelöletlenül hagytam, vállalva ezt.

A Destination részben állítható be az elkészült fotók mentési helye. Mivel alőzőleg létrehoztunk ennek egy külön mappát, állítsuk be a Folder pontot. Ha a Save and Close pontot választjuk, nem külön mappába mentődnek a képek, hanem az eredeti fotókat írja felül a program. Esetünkben meg akarjuk őrizni az eredeti képeket, azok módosított változatait pedig új mappába töltjük. A Choose gombbal kereshetjük meg ennek helyét.
Ha bejelöljük az Override Action "Save As" Commands négyzetet, és a Actionbe előzőleg külön mentési parancsot rögzítettünk, akkor ezt figyelmen kívül hagyja majd.

A File Naming részben az elkészült fájlok mentési nevét és kiterjesztését állíthatjuk be. Alaphelyzetben hagyva (ahogy a képen látható) a módosított fájl neve is ugyanaz lesz mint a kiindulási képé.

Az Errors szekcióban beállítható, hogy ha a műveletsor végrehajtása közben hibát észlel a program, mi legyen a teendő: álljon le, vagy mentse el a hiba jelleggét egy ellenőrző fájlba.

Az OK gomb megnyomásával a kijelölt Action lépsei egynként végrehajtódnak a forráskönyvtár képein és a módosított képek egy célkönyvtárba mentődnek. Ily módon akár fotók ezrei is viszonylag gyorsan módosíthatók ugyanazokkal a lépésekkel.


Hirdetés
 


Hozzászólások 

Impresszum
| RSS

© nEtural webdesign 2006.
Az oldalon közölt bárminem kép, hang, írott anyag, valamint grafikai elem szabad felhasználására az oldal tulajdonosa fenntartja magának a jogot. A közölt elemek felhasználása a fenti tulajdonos engedélyéhez kötött !