Aktuális | Cikkek | Linkek |   Digiretus.ro
Photoshop Tipp|2016.08.08.
LightRoom|2016.06.15.
Android|2016.05.22.
Photoshop Videó|2016.05.16.
Photoshop Tipp|2016.02.12.

Támogasd a DigiRetust!

 


Reméljük megéri! :)


Adobe Lightroom - Dolgozzunk fel egy Nap fotót!

 


Mostanában volt aktuális a Nap fotózása, hiszen május 9-én volt a Merkúr áthaladás központi csillagunk előtt. Koca asztrofotósként én is próbáltam megörökíteni és a videóban látható lépésekkel dolgoztam fel a félresikerült képet.


Photoshop Touch (Android) - Kreatív színtelenítés (videó)

 


Ha nem elég a szimpla színtelenítés, hanem a világosságát és kontrasztját is állítani szeretnénk a képnek, akkor itt egy gyors megoldás.


Grunge (meggyötört) képhatás (Photoshop Videó Tipp)

szint: könnyű


Szükségünk lesz egy normál fotóra és egy erősen texturált képre, melyek keverésével "meggyötört" képhatást hozunk létre, és egyúttal megismerkedünk az összhatásmódok és az átlátszóság alapjaival.


Derítőfény az árnyékokra Photoshopban

szint: haladó


Ha fotód jórészt túl világos ahhoz, hogy egyszerűen tovább világosítsd, de a főtéma meglehetősen sötét, akkor szükséged lesz egy kis photoshopos derítésre.

 
 
   
 

Milyen képszerkesztő szoftvert használsz leggyakrabban?

Photoshop Elements
GIMP
Paint Shop Pro
más program
nem használok


   Keresés az oldalonPS Elements|2009.12.08.

Kezelőfelület VIII.

szint: nagyon könnyű


A PS Elements festő és rajzeszközei.


 

Google Picasa 2. (V.rész) - Effektek2

Hirdetés
 

Nyomtatóbarát verzió

www.digiretus.hu - Google Picasa 2


 

Google Picasa 2.
(V.rész)

 

Egyszer minden jónak vége szakad, így Picasa 2 sorozatunknak is. Az elmúlt hetekben a népszerű – és ingyenes – képkatalogizáló szoftver fotószerkesztő lehetőségeiről volt szó. Legutóbb az Effektek kerültek terítékre, azoknak is az első fele. Ideje megismerkedni a maradékkal!

„Vidám és hasznos képfeldolgozás”, hirdeti magáról a fotóeffektek szekciója. Ha az egyszerűség egyszersmind vidámság is, hát igen vidám eszközökről van szó. A tucatnyi effekt első öt képviselője egyszerű, egygombos alkalmazás, ahol minden a program szépérzékére van bízva. Ha egy színes képből fekete-fehéret szeretnénk csinálni, csak egy kattintás és kívánságunk máris teljesült. Szerencsére az effektek között olyan is akad, ahol a felhasználónak is van némi beleszólása a végeredménybe. Ilyen az Árnyalás eszköz, amelyről néhány mondatban már volt szó, de rajta kívül további fél tucat effekt várja a kísérletező kedvűek parancsait. Ezek sorban a következők.

Szaturáció

A színek telítettsége, azaz erőssége állítható be a segítségével. Megnyitva egy 'Mennyiség' feliratú csúszkát kapunk, amit balra húzva csökken, jobbra tolva növekszik a színtelítettség. A művelet elvégzése után a 'Visszavonás' gombbal törölhető a lépés a jobb oldali 'Újra' gomb pedig a parancs ismételt kiadására szolgál. Használatánál arra kell leginkább figyelni, hogy a túlzott színerősség növeléssel a színzaj mértéke is nőhet, ami extrém esetben hulló konfetti esőt eredményez a képen.

Puha fókusz

Ez az effekt egy manapság nem túl elterjedt fotográfiai szűrőt imitál. A neve angolul Center Spot. Hatására a középponttól köralakban kifelé, minden tárgy egyre elmosódottabb lesz a képen és csak a kép középső része marad éles. Nagyon jól kiemelhető vele a főtéma és elmosható a környezet. Igen jól mutat ez a hatás például portrék esetében, ahol arc marad éles, környezete pedig homályba borul. Így szoftveresen használva ráadásul megvan az az előnye a hagyományos, objektív elé csavarható üvegszűrőhöz képest, hogy nem csak a képmező közepét hagyja élesen, hanem kijelölhető ez a pont. Erre egy zöld színű szálkereszt szolgál, ami a fotó bármely részére áthúzható, így ez lesz az éles középpont. A bal oldali 'Méret' csúszkával állítható be az elmosás körének nagysága. A 'Mennyiség' csúszka a elmosás erősségét szabályozza.

Ragyogás

Szintén egy olyan effekt, aminek hagyományos szűrőváltozata is ismert. Ezek az úgynevezett lágyító szűrők. Érdekessége, hogy nagyjából megtartja a kép részleteit és éleit, de egyfajta lágy, elmosott, álomszerű hatást kölcsönöz a képnek, másrészt csökkenti a kontrasztot és ezzel a fotó harsányságát. Nagyon jól használható például romantikusabb hangulatú portréknál, esküvői, vagy virág fotóknál.
Ez esetben is két csúszkával állítható be a kívánt hatás. Az 'Intenzitás' a világosabb részek ragyogását emeli, a 'Sugár' pedig a lágy elmosást fokozza. Itt csak a szűrőt jobb irányba tolva kapunk egyre erősebb hatást, balra az eredeti képállapot áll vissza.

Filterezett FF

Tehát egy effektezett fekete-fehér konvertert kapunk. Miért van erre szükség? Hiszen már találkoztunk egy fekete-fehér szűrővel!
Nos, nem ritka a filmes világban, hogy a fehete-fehér filmre fotózók az objektív előtt színes szűrőüvegeket használnak. Ez a szűrő egyes színeket erősít, másokat elnyom, így megfelelően használva, drámai fényhatások érhetők el a fekete-fehér filmen. Digitális képek komolyabb fekete-fehér konverziójánál is használnak ilyen effektet, digitálisan. Erről szól a 'Filterezett FF' effekt is. Egy színskáláról kiválasztható a képzeletbeli szűrő színe, aminek megfelelően más és más hatás érhető el a FF képeken. Az alábbi ábrán jól látható, hogy a kék, zöld, sárga és piros szűrőszín kiválasztásával micsoda drámai különbségek mutatkoznak a fekete-fehér képen. Portrénál, ha például szeplőket kell eltüntetni egy arcról, kiválóan működhet a piros szűrő. Ha éppen emelésük, vagy mondjuk a ráncok mélyítése a cél, egy kék szűrő lesz a megoldás. Tájképeknél nagyon szépen sötétít az ég kékjén egy sárga, vagy még inkább piros filter. A fekete-fehér képek teljesen új értelmet nyerhetnek az effekt használatával.

Fókuszos FF

Hasonló az imént ismertetett 'Puha fókuszhoz', csak itt nem körkörös elmosás a végeredmény, hanem színtelenedés. Itt is kijelölhető egy szálkereszttel a középpont, amitől kifelé haladva a kép átmegy színtelenbe. A 'Méret ' csúszkával az életlenedés körének nagysága szabályozható, az 'Élességgel' pedig az átmenet lágyulása.

Fok. árnyalás

Azaz, 'fokozatos árnyalás'. Nagyon hasonlít az előző részben bemutatott 'Árnyalás' effekthez, de itt a kép tetején jelentkezik a kiválasztott elszíneződés és fokozatosan csökken. A fotózásban ez is egy jól ismert effektszűrő. Igen elterjedt a tájképfotózásban, ahol a különböző színű átmenetes szűrőkkel jól kiemelhető, vagy megváltoztatható például az ég színe, míg a kép alsó részének színei nem változnak. Egy sárga, vagy vörös szűrővel erősíthetők például a naplemente lángoló színei. Utólag arra is használható, hogy a kiégett, teljesen fehér égboltra egy kis kékséget vigyünk fel. Jól látszik ez az alábbi képen, ahol a kép tetejére felvitt kék átmenet megfelelően imitálja az ég kékjét, míg a fotó alsó felének zöldjeit már nem érinti.
Itt is egy színskálából választható ki az árnyalás kívánt színe, és egy szálkereszttel állítható be a pozíciója. Sajnos forgatni nem tudjuk, így csak a függőleges helyzete állítható. A 'Toll' csúszka az árnyalás átmenetét szabályozza, az 'Árnyék' pedig a szín sötétségét.

Ezzel végére is értünk a Picasa2 fontosabb képszerkesztő funkcióinak. Meg kell mondjuk, hogy néhány igen hasznos eszközt is megismertünk. Ilyen például a sok profi programmal felérő Finomhangolás funkció, amivel pillanatok alatt elvégezhető a kép világosságának beállítása, mindenféle görbék és egyéb furcsa nevű eszközök nélkül. De a most bemutatott effektek között is találni olyat, ami egy időhiányban szenvedő, komolyabb felhasználó igényeinek is megfelelhet. Azt sem lehet elégszer hangsúlyozni, hogy mindezért fizetni sem kell, hiszen a Picasa ingyenes. Elég csupán pár percet áldozni a letöltésre és bárki számára adott a „vidám és hasznos” képfeldolgozás.

Digiretus.hu

 

 

 

 

Hirdetés
 


Hozzászólások 

Impresszum
| RSS

© nEtural webdesign 2006.
Az oldalon közölt bárminem kép, hang, írott anyag, valamint grafikai elem szabad felhasználására az oldal tulajdonosa fenntartja magának a jogot. A közölt elemek felhasználása a fenti tulajdonos engedélyéhez kötött !