Aktuális | Cikkek | Linkek |   Digiretus.ro
Photoshop Tipp|2016.08.08.
LightRoom|2016.06.15.
Android|2016.05.22.
Photoshop Videó|2016.05.16.
Photoshop Tipp|2016.02.12.

Támogasd a DigiRetust!

 


Reméljük megéri! :)


Adobe Lightroom - Dolgozzunk fel egy Nap fotót!

 


Mostanában volt aktuális a Nap fotózása, hiszen május 9-én volt a Merkúr áthaladás központi csillagunk előtt. Koca asztrofotósként én is próbáltam megörökíteni és a videóban látható lépésekkel dolgoztam fel a félresikerült képet.


Photoshop Touch (Android) - Kreatív színtelenítés (videó)

 


Ha nem elég a szimpla színtelenítés, hanem a világosságát és kontrasztját is állítani szeretnénk a képnek, akkor itt egy gyors megoldás.


Grunge (meggyötört) képhatás (Photoshop Videó Tipp)

szint: könnyű


Szükségünk lesz egy normál fotóra és egy erősen texturált képre, melyek keverésével "meggyötört" képhatást hozunk létre, és egyúttal megismerkedünk az összhatásmódok és az átlátszóság alapjaival.


Derítőfény az árnyékokra Photoshopban

szint: haladó


Ha fotód jórészt túl világos ahhoz, hogy egyszerűen tovább világosítsd, de a főtéma meglehetősen sötét, akkor szükséged lesz egy kis photoshopos derítésre.

 
 
   
 

Milyen képszerkesztő szoftvert használsz leggyakrabban?

Photoshop Elements
GIMP
Paint Shop Pro
más program
nem használok


   Keresés az oldalonPhotoshop Tipp|2009.12.08.

Csillagszűrő effekt (PS CS2+)

szint: könnyű


Nyolcágú csillag effekt az esti képek fényforrásai köré.


 

Photoshop CS2: HDR funkció

Hirdetés
 

Nyomtatóbarát verzió

www.digiretus.hu - Photoshop CS2: HDR funkció


 

Adobe Photoshop CS2


HDR funkció

A hagyományos és a digitális fényképezés két tábora közötti vita még nem ért véget. Az egyik legfőbb indok a digitális fényképezőgépekkel szemben az, hogy nem tudja azt a kontraszt különbséget nyújtani, amit a filmes gépek. Sajnos a többségében 8-bites, ritkábban 16-bites fényképezőgépek nem elégségesek ahhoz, hogy olyan képeket fényeképezzünk, ahol nagyon sötét és nagyon világos alakzatok vannak, mint napsütötte tengerpart, téli táj, szűk sikátorok, stb... Sok esetben még a film sem tud megbírkozni a nagy kontrasztkülönbséggel. Ilyenkor vagy a világos részeket választjuk és a sötét terület lesz egybefüggő fekete folt, vagy a sötét területek lesznek élvezhetőek és elveszítjük a világos elemeket.


Az Adobe Photoshop CS2 erre nyújt nekünk olyan megoldást, ami talán a fotósok kedvence lesz, mégpedig a HDR funkció. A HDR (High Dynamic Range) széles színtartományú képet jelent, amivel 32-bites színmélységet érhetünk el. Mindezt akár RAW, de akár általános JPEG fájlokból is, így azok is használhatják ezt a lehetőségek, akiknek csak félprofessziónális fényképezőgépük van.

Lássuk hogyan is készíthetünk jóminőségű nagy kontrasztkülönbségű képeket egyszerűen, digitális fényképezőgéppel az Adobe Photoshop CS2 segítségével:
A kép készítése a fotózásnál kezdődik. A HDR képet tulajdonképpen több, különböző értékekkel exponált fotókból rakjuk össze. Válasszuk ki a témát, amit le szeretnénk fényképezni. Érdemes álványt használnunk, hogy ne mozduljon el a kép két fotozás között. Elmozdulás esetén, miután a Photoshop összerakja a HDR képet, akkor homályos, szellemképes lesz.

Készítsünk több képet, különböző expoziciós értékekkel. A későbbi feldolgozás érdekében érdemes sorban haladni, mondjuk világostól a sötétebb fele, vagy fordítva. Kb. 4-5 kép az ideállis. Túl kevés kép esetén nem lesz meg a megfelelő színátmenet.
A Photoshop a legvilágosabb és a legsötétebb képet veszi a színtartomány szélének, és azt fogja 32-bitesre felosztani, így túl sok kép esetén ez a tartomány nagyon széles lesz, ami megint nem ad megfelelő eredményt. A professziónális fényképezőgépeken beállíthatjuk, hogy egymás után autómatikusan több képet fényképezzen alá és fölé exponálva.

Amikor elkészültek a képek, töltsük be őket az Adobe Photoshop CS2 programba. A Fájl menü
Automatizálás, Egyesítés HDR fájlba (File/Automate/Merge to HDR) opciót válasszuk ki! Kiválaszthatjuk,
hogy a már megnyitott képekből dolgozzunk vagy esetleg egy könyvtárból. A program ekkor összeszedi a képeket, és elkezdi az egyesítést. De elötte a feljövő ablakban megadjuk az expoziciós beállításokat. Választhatunk, hogy az Expoziciós időt, f-Stop és ISO vagy az EV értéket adjuk meg. A digitális gépek áltlában elmentik az EXIF adatokat, így abból könnyen kikereshetjük az expoziciós értékeket (ebben sokat segít a Photoshop CS2-höz tartozó Adobe Bridge, amire egy későbbi cikkben fogunk kitérni). Sajnos előre megadott értékekből választhatunk, ami nem feltétlenül egyezik meg az álltalunk használltal, így az EV értékkel pontosabban állíthatjuk be.


Miután minden képnél megadtuk a szükséges adatokat, az OK megnyomásával elkezdődik a képek egyesítése. A Photoshop automatikusan megkeresi, mely területek mennyiben térnek el egymástól, mennyire sötétek illetve világosak, és ez alapján fogja a eredeti fotókból összeállítani a végső képet. Az új ablakban középen láthatjuk az eredeményt, míg a bal oldalon az eredeti fotókat. Minden kép alatt kiválaszthatjuk, hogy bele szeretnénk-e venni a végeredménybe, vagy sem, - ami sokat segíthet a jó eredmény elérésében.
A jobb oldalon pedig kiválaszthatjuk a színmélységet (bitmélység). Érdemes legalább 16 bitest választani, hogy ha utána színkorrekcióra van szükség, kevesebb legyen a veszteség. Természetesen ha a további feldolgozásnál használt programok 32 bites képeket is tudnak kezelni, akkor mindenképpen azt használjuk.

Végezetül a fehérpont beállításával korrigálhatjuk a képet, ha mégis túl sötét vagy túl világos lett.

Amikor elkészültünk az egyesítéssel előfordulhat, hogy utólag még javítani szeretnénk a képen. Leggyakrabban a kép telítettségét kell egy kicsit növelni, amit a már évek óta bevált Színezet/Telítettség opcióval (Kép/Korrekciók, Image/Adjustment/Hue/Sature) könnyen elvégezhetünk.
A másik gyakori probléma a képek készítése közben eltelt idő miatti apró mozgásokból (pl. szél) adódhat, ami miatt a kép bizonyos részei életlenek lehetnek. Gyors, de mégis hatékony élesítési módszerként a következőt ajánljuk:
Duplázzuk meg a réteget (CTRL-Shift-N), majd az új rétegen a Szűrő/Egyéb/Magas áteresztésű szűrőt (Filter/Other/High Pass) választva olyan értéket állítsunk be, ami kiemeli az éleket, de nem túlzottan (általában 3-8 pixel között). Végül ennek a rétegnek Átfedés (Overlay) tulajdonságot választva összességében egy élesebb képet kapunk.

Sajnos 32 bites módban a Photoshop program nagyon kevés opcióját használhatjuk, így a javítási műveleteket 16 vagy 8 bites módban kell elvégeznünk.

 

Pi Tóth István
Szoftver.hu

 

 

Hirdetés
 


Hozzászólások 

Impresszum
| RSS

© nEtural webdesign 2006.
Az oldalon közölt bárminem kép, hang, írott anyag, valamint grafikai elem szabad felhasználására az oldal tulajdonosa fenntartja magának a jogot. A közölt elemek felhasználása a fenti tulajdonos engedélyéhez kötött !