Aktuális | Cikkek | Linkek |   Digiretus.ro
Photoshop Tipp|2016.08.08.
LightRoom|2016.06.15.
Android|2016.05.22.
Photoshop Videó|2016.05.16.
Photoshop Tipp|2016.02.12.

Támogasd a DigiRetust!

 


Reméljük megéri! :)


Adobe Lightroom - Dolgozzunk fel egy Nap fotót!

 


Mostanában volt aktuális a Nap fotózása, hiszen május 9-én volt a Merkúr áthaladás központi csillagunk előtt. Koca asztrofotósként én is próbáltam megörökíteni és a videóban látható lépésekkel dolgoztam fel a félresikerült képet.


Photoshop Touch (Android) - Kreatív színtelenítés (videó)

 


Ha nem elég a szimpla színtelenítés, hanem a világosságát és kontrasztját is állítani szeretnénk a képnek, akkor itt egy gyors megoldás.


Grunge (meggyötört) képhatás (Photoshop Videó Tipp)

szint: könnyű


Szükségünk lesz egy normál fotóra és egy erősen texturált képre, melyek keverésével "meggyötört" képhatást hozunk létre, és egyúttal megismerkedünk az összhatásmódok és az átlátszóság alapjaival.


Derítőfény az árnyékokra Photoshopban

szint: haladó


Ha fotód jórészt túl világos ahhoz, hogy egyszerűen tovább világosítsd, de a főtéma meglehetősen sötét, akkor szükséged lesz egy kis photoshopos derítésre.

 
 
   
 

Milyen képszerkesztő szoftvert használsz leggyakrabban?

Photoshop Elements
GIMP
Paint Shop Pro
más program
nem használok


   Keresés az oldalonPhotoshop Tipp|2010.06.18.

Extrém HDR (CS5)

szint: könnyű


Kifejező ráncok.


 

BenVista PhotoZoom Pro

Hirdetés
 

Nyomtatóbarát verzió

www.digiretus.hu - BenVista PhotoZoom Pro


 

BenVista PhotoZoom Pro

Aki látta már a Szárnyas fejvadászt, bizonyára emlékszik arra jelenetre, amikor Harrison Ford egy kis digitális fotóból kinagyítja a nyomozás hiányzó láncszemét tartalmazó részletet. A digitális fotózás és a fotók ilyen szintű nagyítása a film készítésének idején még sci-fi volt, sőt félig-meddig napjainkban is az. Maga a digitális fotózás azóta nagyobb tömegek számára elérhető, a sci-fi-be illő képnagyítás azonban még jórészt a kitaláció.

Fotóinkat sokszor nem csak a fényképezőgépünk által támogatott felbontásokban szeretnénk viszontlátni, vagy nyomtatni, hanem egyéb méretekben is. Például hatalmas poszterként a falon. Számos szoftver áll rendelkezésre a képméret való játékhoz, melyek becsülettel el is végzik ezt a munkát. A kérdés csupán az, milyen eredménnyel? Ha például nagyítani szeretnénk egy képet, mi alapján döntse el a szoftver, hogy az újonnan keletkezett képpontok milyen színűek, világosságúak legyenek. Ennek számítására való az interpolációs algoritmus. Amikor például kiadjuk egy kép átméretezésének parancsát képnézegetőnkben, ez az algoritmus felelős a kép új, átméretezett látványának megalkotásáért. Különbözőségük miatt különféle eredményt is adnak, így nem mindegy, hogy melyiket használjuk. Ezeket az algoritmusokat többnyire képszerkesztő szoftverek, képnézegetők méretező menüpontjai alól aktiválhatjuk, sokszor nem is tudván arról, hogy dolgoznak. Léteznek azonban célszoftverek is erre a feladatra.
Kimondottan képméretezésre használható célszoftver a BenVista PhotoZoom Pro, mely elég nagy rangot vívott ki magának ezen a téren, és legfejlettebb méretező algoritmusát S-spline-nak hívják. Legújabb verziója az elmúlt év végén jelent meg 1.1.18 verziószámmal, mind Windows XP, mind Mac OS X platformra. Kézenfekvő volt tehát a gondolat, hogy hasonlítsuk össze az új Photozoom képességeit, mondjuk a Photoshop hasonló képméretező funkciójával.

Nézzük először, mit is nyújt nagy vonalakban ez a kis szoftver?!

  • Továbbfejlesztett S-spline képméretezési algoritmust.
  • A képek finomhangolásának lehetőségét, mint például élesítés, műzaj felvitele.
  • Kötegelt feldolgozást kijelölt képfájlokra, vagy könyvtárakra.
  • Egyedi alkalmazásként, vagy Photoshop pluginként való futtathatóságot.
  • Mindössze 4 magabájtos mérete gyors telepíthetőséget biztosít.

Kezelőfelület

A PhotoZoom lényegében nem kényeztet el minket ezernyi beállítással, de erre nincs is szükség. A legfontosabb funkciókkal találkozhatunk a kezelőfelületen. A legfontosabbak, mint a kép megnyitása (Open), méretezése (Resize), a kötegelt feldolgozás (Batch) és az előnézet (Preview) a programablak tetején lévő eszköztár ikonjaként is kiválaszthatók. A menüopciók közül nyelveket is választhatunk. A régi verzióban a magyar nyelv is elérhető volt, ebben sajnos nem.
A kezelőszervek élén eredeti dokumentumunk méret adatai és nézőképe tanyázik – kevésbé hasznos funkció ez, mint a soron következők.

Ezután találjuk az új méretet megadó New Size részt, ahol a képernyőre méretezést a Pixel Size, míg a nyomtatáshoz méretezést a Print Size részben végezhetjük el. Az első esetben százalékos vagy pixelben megadott méretet alkalmazhatunk, illetve a jobb oldali nyíl segítségével számos előre megadott képernyőméret közül választhatunk. A nyomtatási méretezésnél hasonlók a lehetőségeink. Hagyományos méretékegységekben (mm, cm, inch, stb.) vagy százalékban adhatunk új méretet a képnek, vagy választhatunk egy előre definiált nyomtatási méretet. A második sorban a kimeneti felbontást adhatjuk meg dot per inch, dot per cm, vagy százalék értékben. A Maintain Aspect Ratio jelölő segítségével a kép eredeti oldalarányait tarthatjuk meg, így egy oldal méretének megváltoztatásával a másik oldal is hasonló arányban kerül átméretezésre.

A következő szekcióban a méretezés algoritmusát (interpolációs eljárást) választhatjuk ki, illetve itt végezhetjük a finomhangolást is. A méretezési algoritmusok – szám szerint 10 db - a Resize Method lehulló menüben találhatók. Olyan egyszerű eljárásokat is megtalálunk itt, mint a Nearest Neighbour, vagy a Bilinear. Természetesen a legfejlettebb és a program által leginkább támogatott az S-spline mód. Egyéb algoritmus kiválasztása esetén a képfinomítási lehetőségeink csupán az élesítésre terjednek ki. A finomítási beállítások a Details gombbal aktiválhatók, előre definiált lehetőségeket pedig a Presets menüből választhatunk, például portré, vagy sok részletet tartalmazó fotóhoz, netán szöveg méretezéséhez. A képek finomhangolása három fontos szekcióra oszlik: Az Unsharp Masking bekapcsolásával megadhatjuk a kép utólagos élesítésének erősségét (Intensity) és kiterjedését (Radius). A Fine Tuning szekcióban műzajt adhatunk a képekhez, csökkentve ezzel méretezés, vagy élsimítás okozta steril látványvilágot. Megadhatjuk a műzaj ereje (Strength) és hatásfoka (Sensitivity) is. Az utolsó finomhangolási szekció az élsimítás (Anti-aliasing) ki és bekapcsolása. Alkalmazása jelentősen lassítja a méretezést, de tiszta vonalak, alakzatok, vagy szöveg esetén sokkal jobb eredményt adhat.

Amennyiben a menüben aktiváljuk a Batch funkciót, a képmező alján egy Batch ablakot kapunk, ahová egyenként válogathatunk össze képeket (Add Images) kötegelt, együttes feldolgozásra, de megadhatunk teljes könyvtárat (Add Folders) is, beleértve annak alkönyvtárait (Include Subfolders). A kötegelt képfeldolgozást a jobb oldali Run gombbal indíthatjuk.

PhotoZoom a gyakorlatban

Ahogy korábban említettem, nyilvánvaló, hogy a PhotoZoom Pro-t összevessük a képszerkesztés referencia szoftvere az Adobe Photoshop hasonló képességeivel. A Photoshop három méretező algoritmussal rendelkezik: Nearest Neighbor, Bilinear és Bicubic. Ezek közül az utolsó adja a legjobb eredményt, ezért ezt választottam az összevetéshez. A PhotoZoom részéről természetesen az S-spline funkció szállt ringbe. Ugyanazt a fotót 300%-os nagyításnak vetettem alá a két programban. Íme az eredmény!


Photoshop (Bicubic)


PhotoZoom Pro (S-spline)

A Photoshop Bicubic algoritmusának pozitívuma a relatív „fotószerűség”. A látott végeredmény közelebb áll egy papírképre nagyított fotó látványvilágához, elsősorban a nagyítás miatt szembetűnőbb zaj és artifact jelenségek miatt. A PhotoZoom S-spline algoritmusa határozottabb élekkel, kissé festményszerűen dolgozik. A részletek megtartása jó, az élsimítás kiváló. Különösen szembeötlő ez, ha egy bitmap text részletet nagyítunk fel ugyanekkorára, bekapcsolt anti-aliasing mellett.


Photoshop (Bicubic)


PhotoZoom Pro (S-spline)

A PhotoZoom Professional tehát hozta a tőle elvárt magas minőséget. Bátran állíthatom, hogy a jelenlegi legjobb megoldás digitális fotóink méretezéséhez. Kiváló képminősége mellett a hatékony élsimítást és lényegre törő kezelhetőségét is ki kell emelnünk. Hátrányaként csupán két dolgot említhetek. Az egyik, hogy a PhotoZoom nem ingyenes, míg néhány hasonló társa (például az Irfanview képnézegető, mely szintén alkalmas képméretezésre) ingyenes. A másik pedig az, hogy a Szárnyas fejvadászban látottakra azért még várnunk kell.

A program iránt érdeklődők az alábbi cím alól tölthetik le a legújabb próbaverziót. A kereskedelmi verzió 129 euróba kerül.

 

Digiretus.hu

 

 

Hirdetés
 


Hozzászólások 

Impresszum
| RSS

© nEtural webdesign 2006.
Az oldalon közölt bárminem kép, hang, írott anyag, valamint grafikai elem szabad felhasználására az oldal tulajdonosa fenntartja magának a jogot. A közölt elemek felhasználása a fenti tulajdonos engedélyéhez kötött !