Aktuális | Cikkek | Linkek |   Digiretus.ro
Photoshop Tipp|2016.08.08.
LightRoom|2016.06.15.
Android|2016.05.22.
Photoshop Videó|2016.05.16.
Photoshop Tipp|2016.02.12.

Támogasd a DigiRetust!

 


Reméljük megéri! :)


Adobe Lightroom - Dolgozzunk fel egy Nap fotót!

 


Mostanában volt aktuális a Nap fotózása, hiszen május 9-én volt a Merkúr áthaladás központi csillagunk előtt. Koca asztrofotósként én is próbáltam megörökíteni és a videóban látható lépésekkel dolgoztam fel a félresikerült képet.


Photoshop Touch (Android) - Kreatív színtelenítés (videó)

 


Ha nem elég a szimpla színtelenítés, hanem a világosságát és kontrasztját is állítani szeretnénk a képnek, akkor itt egy gyors megoldás.


Grunge (meggyötört) képhatás (Photoshop Videó Tipp)

szint: könnyű


Szükségünk lesz egy normál fotóra és egy erősen texturált képre, melyek keverésével "meggyötört" képhatást hozunk létre, és egyúttal megismerkedünk az összhatásmódok és az átlátszóság alapjaival.


Derítőfény az árnyékokra Photoshopban

szint: haladó


Ha fotód jórészt túl világos ahhoz, hogy egyszerűen tovább világosítsd, de a főtéma meglehetősen sötét, akkor szükséged lesz egy kis photoshopos derítésre.

 
 
   
 

Milyen képszerkesztő szoftvert használsz leggyakrabban?

Photoshop Elements
GIMP
Paint Shop Pro
más program
nem használok


   Keresés az oldalonPhotoshop Tipp|2010.11.04.

Apró részletek kiemelése

szint: könnyű


Kontrasztosabbá téve jobban kiemelkednek a finom textúrák.


 

Google Picasa 2. (III és 1/2-ik rész)

Hirdetés
 

Nyomtatóbarát verzió

www.digiretus.hu - Google Picasa 2.


 

Google Picasa 2.
(III és 1/2-ik rész)

Előző leírásainkban a Google Picasa 2 képkatalogizáló alapvető fotójavító eszközeit mutattuk be. Segítségükkel egyszerűen és gyorsan módosíthatók a fényképek, különösebb előképzettség nélkül. Egy sötétebb, kissé színtelen, vagy ferde fotó másodpercek alatt helyrehozható. A következőkben továbblépünk a 'Finomhangolás' szekció felé, ami tartogat néhány meglepetést.

Az 'Alapvető javítások' és a 'Finomhangolás programrész között van egy lényeges különbség. Az alap funkcióknál többnyire a szoftver dönt arról milyen mértékben javítja a képet. A felhasználónak csak kevés beleszólása marad a folyamatba. Ezzel szemben a 'Finomhangolás' sokkal inkább a felhasználó ízlésére bízza képkorrekciót, ami azt jelenti, hogy adott esetben sokkal jobb végeredményt kapunk. Nem kell azonban megijedni, hogy itt valamiféle nehezen érthető és kezelhető eszközt kapunk. Megértése csupán néhány perc, egy kép korrekciója pedig itt sem vesz igénybe néhány másodpercnél többet.

Finomhangolás

Többségében itt is alap módosító eszközöket találunk. A fotó világosságát és színhőmérsékletét állíthatjuk be. Az előbbire már láttunk példákat korábban. Ilyen volt az előzőleg bemutatott 'Telítettség' funkció. A színhőmérséklet beállítás a fehéregyensúly eltolódást javítja. Erről a későbbiekben még részletezzük. Most lássuk a világossági beállításokat!


(A Finomhangolás szekció kezelőszervei)

Régi ismerős köszönt minket az első csúszka személyében: telítettség. Korábban már esett róla szó. A középtónusok fényességének beállítására szolgál. A sötétebb és világosabb árnyalatok azonban érintetlenek maradnak. Ez például olyan esetekben jön jól, ha a fotón túl eltérő világosságú részek vannak. Ilyen például egy árnyékba vesző táj-, vagy épületrészlet és a nagyon világos ég közötti különbség. A 'Finomhangolás' szekció első része tehát ugyanarra szolgál, mint az 'Alapvető javítások' Telítettség funkciója, de sokkal pontosabb beállíthatósággal. A pontos beállíthatóságot a Telítettség csúszka utáni két másik eszköz adja. A Kiemelések nevű a legvilágosabb tónusok fényességét szabályozza, az Árnyékok nevű pedig a kép sötét területeinek fényességét. Kapunk tehát három eszközt, melyekkel külön-külön állítható a sötét- (Árnyékok), közép- (Telítettség), és világos (Kiemelések) tónustartomány. Bár számértéket nem állíthatunk be, csak „szemre” lőhetjük be a nekünk tetsző világosságot, ez mégis komoly szerkesztőeszközt ad kezünkbe, amivel szinte bármilyen, javíthatatlannak hitt tónusú fotó korrigálható. Persze itt is fellép a zajosodás veszélye, illetve az, hogy a sötét fotón addig takart zaj, a világítás hatására előjön és túlságosan zavaróvá válik. Ha jobban bízunk az automata beállításokban, az ablak jobb oldalán találunk egy kis varázspálcát ábrázoló ikont. Ez mindhárom ismertetett funkciót automatikusan állítja be, de próbáink során közel sem kaptunk vele olyan jó eredményt, mint a kézi beállításokkal.
Nézzünk egy extrém példát! Látható, hogy az épületek sötétje és a világos ég igen nagy különbséget mutat. Ha ezt a fotót egy sima világosításnak vetnénk alá, ugyanolyan mértékben módosulna minden képterület. Ahogy a sötét részek világossága lassan emelkedne, a ég elkezdene kifehéredni, „kiégni”. A Picasa Finomhangolás viszont megoldja ezt a problémát.

A három csúszka mellett, jobb oldalon találunk egy őket összefogó ikont, mely egy kis varázspálcát ábrázol. Ez egy automata opció, amivel a programra bízzuk mindhármuk beállítását. Első lépésként érdemes a Telítettség csúszkával beállítani egy nagyjából jónak gondolt világosságot. A képek többségénél dominálnak a középtónusok, tehát a Telítettség befolyásolja leginkább a kép világosságát. Húzzuk addig a beállítót, amíg az árnyékba borult területek kellően világosak lesznek! A fotónk ilyenkor többnyire helyes megvilágítású, de kontraszttalan, lapos. Célszerű a Árnyékok beállításával folytathatni, amellyel visszacsempészhetünk némi árnyékot a képre. Fontos megjegyezni, hogy e csúszka használatával pont fordított hatást érhetünk el. Nem világosodik a kép, hanem a sötét területek még sötétebbek lesznek. Visszatért hát a fotó plasztikussága, amit a Kiemelések eszköz használatával még tovább finomíthatunk. Ezt hagyjuk utoljára és csak módjával alkalmazzuk. Emelésével a legfényesebb árnyalatok tehetők még világosabbá. Arra kell ügyelnünk, hogy ne legyenek nagy, zavaró fehér felületek – ha csak nem ez volt a célunk. Mindenképp érdemes úgy beállítanunk az Árnyékok és a Kiemelések csúszkát, hogy a képen jelenjenek meg egészen fekete és fehér részek is. A fotó legyen plasztikus, eleven!

A Finomhangolás utolsó szekciója a színhőmérséklet beállítására szolgál. A fotó fehéregyensúly eltolódását állíthatjuk be segítségükkel. De mi is az a fehéregyensúly? Röviden fogalmazva az összes szín eltolódása a normálistól. A különböző fényforrások - például a nap, vagy egy izzólámpa – színhőmérséklete is különböző. Ezt látásunk nem érzékeli, mivel agyunk korrigál. Egy napsütötte és egy lámpafényben látott piros alma színét is pirosnak látjuk. A digitális fényképezőgépek és filmek azonban nem tudnak különbséget tenni az egyes fényforrások eltérő színhőmérsékletű fénye között, így a fehér (szürke) alapszínhez képest színeltolódást látunk a képen, ha a beállításaik nem a fényforrásnak megfelelőek.
A fehéregyensúly hangolásához két eszközt kapunk. Az első a Színhőmérséklet csúszka, amellyel negatív irányban hűvösebb, ellenkezőleg pedig melegebb színűvé tehetjük a képet. Ha például fotónk zavaróan kékes árnylatú, a Színhőmérséklet csúszka jobbra tolásával beállítható a színegyensúly.
A legalsó Alapszín kiválasztó eszköznél egy szemcseppentő ikon látható. A Színhőmérséklet beállítótól függetlenül is használhatjuk. Mindkét eszközzel külön helyreállítható a fehéregyensúly. Az ikont aktiválva a kép egy olyan területére kell kattintanunk, amely jelen pillanatban rossz színű ugyan, de eredetileg fehérnek, vagy szürkének kéne lennie. A program ekkor ezt a jelölt pontot tekinti középszürkének és hozzá állítja az összes többi színt. A színhőmérsékletet a jobb oldalon alul lévő varászpálca ikonnal automatikusan is beállíthatjuk.

A Finomhangolás szekció képességei sok esetben, főleg a világosság beállítások tekintetében, minket is megdöbbentettek. Bátran kijelenthető, hogy kis gyakorlással a hasonló funkciójú profi szoftverekkel azonos minőség érhető el. Ha ehhez hozzávesszük, hogy mindezt ingyen kapjuk, akkor a Google Picasa 2-t csak ezért a tulajdonságáért is érdemes letölteni.

Digiretus.hu

 

 

Hirdetés
 


Hozzászólások 

Impresszum
| RSS

© nEtural webdesign 2006.
Az oldalon közölt bárminem kép, hang, írott anyag, valamint grafikai elem szabad felhasználására az oldal tulajdonosa fenntartja magának a jogot. A közölt elemek felhasználása a fenti tulajdonos engedélyéhez kötött !