Aktuális | Cikkek | Linkek |   Digiretus.ro
Photoshop Tipp|2016.08.08.
LightRoom|2016.06.15.
Android|2016.05.22.
Photoshop Videó|2016.05.16.
Photoshop Tipp|2016.02.12.

Támogasd a DigiRetust!

 


Reméljük megéri! :)


Adobe Lightroom - Dolgozzunk fel egy Nap fotót!

 


Mostanában volt aktuális a Nap fotózása, hiszen május 9-én volt a Merkúr áthaladás központi csillagunk előtt. Koca asztrofotósként én is próbáltam megörökíteni és a videóban látható lépésekkel dolgoztam fel a félresikerült képet.


Photoshop Touch (Android) - Kreatív színtelenítés (videó)

 


Ha nem elég a szimpla színtelenítés, hanem a világosságát és kontrasztját is állítani szeretnénk a képnek, akkor itt egy gyors megoldás.


Grunge (meggyötört) képhatás (Photoshop Videó Tipp)

szint: könnyű


Szükségünk lesz egy normál fotóra és egy erősen texturált képre, melyek keverésével "meggyötört" képhatást hozunk létre, és egyúttal megismerkedünk az összhatásmódok és az átlátszóság alapjaival.


Derítőfény az árnyékokra Photoshopban

szint: haladó


Ha fotód jórészt túl világos ahhoz, hogy egyszerűen tovább világosítsd, de a főtéma meglehetősen sötét, akkor szükséged lesz egy kis photoshopos derítésre.

 
 
   
 

Milyen képszerkesztő szoftvert használsz leggyakrabban?

Photoshop Elements
GIMP
Paint Shop Pro
más program
nem használok


   Keresés az oldalonInterjú|2009.12.09.

Interjú: Vajda János

  

Rawshooter Essentials 2006.

Hirdetés
 

Nyomtatóbarát verzió

www.digiretus.hu - Rawshooter Essentials 2006.


 

Rawshooter Essentials 2006.

A Rawshooter első változata 2005 elején látta meg a napvilágot az Pixmantec fejlesztőinek köszönhetően. A RAW konverterek nem túl népes mezőnyében igen üde színfoltot jelentett a szoftver, és főleg kiváló képminőségével és részletvisszaadási képességével hódította el az amatőr és profi felhasználóük szívét. Na és persze ingyenes mivoltával. Az elsőként megjelent, ingyenes, Essentials nevű változatok még jó pár gyermekbetegséggel küzdöttek. Többek között inkompatibilitási problémák léptek fel bizonyos AMD és Intel Celeron processzorokkal, melynek következtében a korai Essentials változatok nem, vagy nem megfelelően működtek. Szerencsére a hibát hamar orvosolták, így elvben nem volt akadálya, hogy a szoftvert bárki kipróbálja. Az elmúlt évben aztán megjelent a fizetős, kibővített változat is Premium néven, de a ingyen szoftver rajongóit úgy tűnik nem felejtette el az Pixmantec, hiszen Essentials 2006 néven néhány hete letölthető a konverter legújabb változata.

A 2006-os jelzés kissé megtévesztő és túlzó. Azt gondolhatnánk, hogy egy teljesen új verzióról van szó, de csupán apróbb javításokat eszközöltek az idei változaton. Verziószám tekintetében is csak egy tizedet ugrottak az alkotók.
Megjelenésében ugyanazt kapjuk idén is, mint amit megszoktunk a Rawshooter Essentialstól tavaly. Viszonylagos egyszerűsége és gyorsasága ezévre is átragadt. Új funkcióit és változtatásait a következőkben foglaljuk össze:

Új fényképezőgép márkák támogatása
15 db, tavaly megjelent digitális fényképező támogatása került a 2006-os változatba. A teljesség igénye nélkül ilyen például a Canon EOS 5D, a Nikon D200, az Olympus E-500, a Konica Minolta Dynax 5D vagy a Sony R1. A teljes géplista (PDF formátumban) erről a címről érhető el.

Nagyító ablak
Szerkesztett képünkön jobb egérgombbal kattintva teljesen új funkciókat kapunk. Ezek egyike a képrészlet nagyítása. Négyféle nagyítóablak méretet választhatunk, majd az egérmutatót a fotó bármely pontja fölé húzva, mellette megkapjuk a képterület kinagyított nézetét is.

RGB érték kiolvasás
Szintén a jobb egérgombbal a fotó fölött elérhető funkció. Egy szemcseppentő eszközt és egy kis ablakot kapunk az RGB Readout parancsra. Az ablakban egy kijelölt pont aktuális R, G, B értékeit látjuk számeredménnyel

Proxy fájlok mentésének kikapcsolása ikon
A program folyamatosan menti RAW beállításainkat és fájljainkat egy ideiglenes könyvtárba. Legalábbis mentette a 2005-ös verzióban. Ezt a memória és hardverfaló funkciót, mely rendkívül lelassította a program futását, az új változatban ki is kapcsolhatjuk. A gombot (ikont) a képablak felső ikonsorában találjuk.

Nézőkép megjelenés ikon
Képkatalogizáló nézetben egy új ikont kapunk a nézőképek felett, mellyel azok megjelenítése szabályozható, három fokozatban. Kérhető csak a képek megjelenítése, választható a képek és a fontosabb EXIF infók közös láttatása, illetve még kisebb nézőképek és kevesebb információ listaszerű felsorolása.

RAW munkafolyamat kalauz
Kissé kakukktojás újítás, mivel az általunk próbált verzióban nem történt semmi a parancs kiadásakor. Valószínűleg egy általános RAW konverzió folyamatának help fájljáról van szó.

Hot pixel/mintázatos zajszűrő opció és alapérték beállítás
A Premium változatból átemelt eszköz. Korábban is használható volt egy külön világossági-, és színzaj szűrő csúszka, most azonban kapunk egy harmadikat is a képérzékelő túlzott gerjesztéséből adódó hotpixelek és a sötét területeken néha tapasztalható mintázatos (pattern) zaj eltüntetésére.

Új kimeneti felbontás beállítás
A szerkesztőfelület konvertáló ablakának új lehetősége a kimeneti felbontás pontosabb beállíthatósága. A korábbi változatban csak PPI-ben volt megadható a kimenet, most emellé került a képméret inch, mm és cm-ben történő beállíthatósága. Sajnos a 2005-ös verzió egyik nagy hiányossága képnagyság beállítása továbbra sem változtatható.

A Rawshooter Essentials 2006 hardver étvágya szerencsére nem túl nagy. 800-as Pentium processzor, 512 MB RAM, 250 MB HDD hely és 1024x768 képpontos monitorfelbontás (24 bites) elegendő számára. Sajnos csak Windows XP és 2000 oprendszerrel használható, így a Mac tulajdonosok hanyagolva lettek idén is.

Összességében maradt a megszokott minőség, a korábbi felhasználók számára igen kevés újítással. Aki azért hanyagolta a 2005-ös változatot, mert új fényképezőgépét nem támogatta, az most emberére – illetve szoftverére – akadhat a Essentials 2006 személyében, de aki megelégedéssel használta a tavalyi verziót, nem sok újdonságot találhat, hogy váltson.

A Rawshooter Essentials 2006 ingyenesen letölthető az alábbi weboldalról.

Digiretus.hu

 

 

 

Hirdetés
 


Hozzászólások 

Impresszum
| RSS

© nEtural webdesign 2006.
Az oldalon közölt bárminem kép, hang, írott anyag, valamint grafikai elem szabad felhasználására az oldal tulajdonosa fenntartja magának a jogot. A közölt elemek felhasználása a fenti tulajdonos engedélyéhez kötött !