Aktuális | Cikkek | Linkek |   Digiretus.ro
Photoshop Tipp|2016.08.08.
LightRoom|2016.06.15.
Android|2016.05.22.
Photoshop Videó|2016.05.16.
Photoshop Tipp|2016.02.12.

Támogasd a DigiRetust!

 


Reméljük megéri! :)


Adobe Lightroom - Dolgozzunk fel egy Nap fotót!

 


Mostanában volt aktuális a Nap fotózása, hiszen május 9-én volt a Merkúr áthaladás központi csillagunk előtt. Koca asztrofotósként én is próbáltam megörökíteni és a videóban látható lépésekkel dolgoztam fel a félresikerült képet.


Photoshop Touch (Android) - Kreatív színtelenítés (videó)

 


Ha nem elég a szimpla színtelenítés, hanem a világosságát és kontrasztját is állítani szeretnénk a képnek, akkor itt egy gyors megoldás.


Grunge (meggyötört) képhatás (Photoshop Videó Tipp)

szint: könnyű


Szükségünk lesz egy normál fotóra és egy erősen texturált képre, melyek keverésével "meggyötört" képhatást hozunk létre, és egyúttal megismerkedünk az összhatásmódok és az átlátszóság alapjaival.


Derítőfény az árnyékokra Photoshopban

szint: haladó


Ha fotód jórészt túl világos ahhoz, hogy egyszerűen tovább világosítsd, de a főtéma meglehetősen sötét, akkor szükséged lesz egy kis photoshopos derítésre.

 
 
   
 

Milyen képszerkesztő szoftvert használsz leggyakrabban?

Photoshop Elements
GIMP
Paint Shop Pro
más program
nem használok


   Keresés az oldalonPhotoshop Tipp|2009.12.09.

Zajszűrés és élesítés (CS+)

szint: haladó


Összetett lépéssor, ugyanazért az eredményért.


 

Noiseware Community Edition

Hirdetés
 

Nyomtatóbarát verzió

www.digiretus.hu - Noiseware Community Edition


 

Noiseware
Community Edition


Manapság már szinte bármilyen fotószerkesztő részterületre létezik ingyenes szoftver. Akár olyan egyszerű a szerkesztési feladat, mint egy fotó átméretezése, akár komolyabb RAW konvertálás vagy zajszűrés a cél, sok fejlesztő kínál freeware változatokat, nagyobb verziói mellé. A zajszűrés egyik kevésbé ismert, de kiváló képviselője a Noiseware termékcsalád.

A digitális fotózásban bármennyire elmélyedt felhasználó számára bizonyára ismerős a „zaj a fotón” kifejezés. Természetesen nem a fül számára sértő zajról van szó, sokkal inkább szemet bántó jelenségről. A digitális fényképek zajának csökkentésére számos megoldás létezik. A fotómasinákban futó zajcsökkentő eljárásokon túl legegyszerűbb egy számítógépünkön lefuttatható zajszűrő szoftver használata. Az utóbbi években népszerűvé vált alkalmazások közül mára olyan nevek emelkedtek ki, mint a NeatImage, vagy a Noise Ninja. A képzeletbeli dobogón azonban olyan trónkövetelőknek is helye van, mint a Noiseware.

A Noiseware szoftverek fejlesztője az Imagenomic jelenleg három változatot készít: Professional, Standard és Community verzióban. Utóbbi ingyenesen letölthető és használható, néhány megszorítással, de ugyanolyan hatásosan, mint nagyobb változatai.

A Noiseware kétféle képzajt különböztet meg, világossági (Luminance) és szín (Color) zajt, melyek a leggyakrabban előforduló „zajféleségek”. Minkét komponens többnyire egyszerre van jelen a képen. Az alábbi fotókon jól elkülönítve és együtt is látható a kétféle probléma. A bal oldali képrészleten egy barnás felületen megjelenő világossági és színzaj látható együtt, ahogy az eredeti képen is előfordulnak. A középső részleten ugyanebből a képből csak a világossági zaj lett kiemelve. Fekete-fehér konfettiesőre hasonlítva, ez adja a fotó szemcsés érzetét. A jobb oldali részleten a színzaj eltérő színű pamacsai láthatók.

A szoftvert elindítva és egy fotót betöltve, az ablak bal oldalán, a Noise Filter részben láthatók a legfontosabb kezelőszervek. Legfölül egy Settings feliratú lehulló menü található. Ez jó pár, előre definiált beállítást tartalmaz, így például kiválasztható egy tájképhez, éjszakai fotóhoz, portréhoz, vagy filmszemcséhez használható alapbeállítás, de erősebb vagy gyengébb zajhoz is találhatunk megfelelőt. Akinek nincs türelme, ideje, vagy tapasztalata a zajszűrési beállításokhoz, itt könnyedén kijelölhet egy beállítást, majd a jobb oldali GO gomb megnyomása után a program automatikusan elvégzi a zajszűrést.

A komolyabb beállítóeszközök ez alatt találhatók. Sajnos az ingyenes verzióban nem használható minden beállító csúszka, így hiába nyomjuk meg az alsó More Controls gombot, a megjelenő számtalan kezelőszerv nem lesz használható. A használható 5 kezelőszerv viszont elég szép eredményt ad, így átlagos felhasználásnál nem is lesz szükség többre. A Noise Level Adjustment részben állítható be a világossági és a színzaj mértéke. Az alapbeállítás 0, erős világossági és/vagy színzaj esetén érdemes emelni, ellenkező esetben csökkenteni a beállítást.
Alatta két hasonló feliratú csúszka található, amelyekkel a szűrés mértéke szabályozható. A Luminance feliratúval a világossági, a Color feliratúval a színzaj csökkentésének mértéke állítható be. A 0 érték itt is már zajszűrt állapotot jelöl. Ezt csökkenthetjük, illetve emelhetjük ízlés szerint.
A legalsó kezelőszerv az utólagos képélesítés beállítására szolgál. Zajszűrés esetén általában a szoftver elmossa az nagyon finom részleteket, könnyen festményszerűvé teheti a képet. A fotóra kissé ráélesítve visszahozható a részletesség illúziója.

A gyakorlatban érdemes a Settings beállítások közül a Defaultot választani, majd a GO gombbal elindítani a zajszűrést. A szoftver nagy előnye, hogy a „nagyokhoz” képest is sokkal gyorsabban dolgozik, tehát rövid időn belül kapunk egy előzetesen zajszűrt képet. A beállításokat ezután érdemes finomítani. Ha a szűrés túlságosan elmosta a részleteket, foltszerűvé tette a képet érdemes a Noise Level Adjustment szekció Luninance csúszkáját visszavenni. Ha zavaró marad a zaj mértéke, ugyanezen a beállításon kell emelnünk. Túlságosan mosott színek esetén a Color csúszka értékének csökkentése javasolt, míg nem szűnő színfoltoknál hatásos lehet egy kis emelés. A kétféle zajszűrés mértékét hasonlóan szabályozhatjuk a Noise Suppression részben. Ha zavar a túl steril, tisztára mosott kép, érdemes óvatosan visszahúzni a Luminance csúszkát. Pontosabb eredmény érhető el a felső menüsoron található Zoom In gomb használata. A fotó egy jellemző részletét kinagyítva jobban ellenőrizhető a zajszűrés eredménye. A nagyítás 400%-is növelhető és sok esetben érdemes is legalább 200/-ra állítani, hogy jól látható legyen a folyamat. A kész képek a Save As paranccsal menthetők, az ingyenes verzióban csak JPEG formátumban.

Csupa jó hír így a végére. A Noiseware Community Editionnek, ingyenes mivolta ellenére is, a legnagyobbak közt a helye. A jelenlegi mezőny leggyorsabb zajszűrő szoftveréről van szó. Bár több funkciója korlátozott, de a legszükségesebb beállítások így is elvégezhetők vele. A szűrés mértéke hatásos, kevés részlet elkenéssel. Minőségmániás, időhiányban szenvedő fotósoknak nélkülözhetetlen, mindenki másnak kötelező.

A Noiseware Community Edition ingyenesen letölthető az alábbi weboldalról.

Digiretus.hu

 

 

Hirdetés
 


Hozzászólások 

Impresszum
| RSS

© nEtural webdesign 2006.
Az oldalon közölt bárminem kép, hang, írott anyag, valamint grafikai elem szabad felhasználására az oldal tulajdonosa fenntartja magának a jogot. A közölt elemek felhasználása a fenti tulajdonos engedélyéhez kötött !