Aktuális | Cikkek | Linkek |   Digiretus.ro
Photoshop Tipp|2016.08.08.
LightRoom|2016.06.15.
Android|2016.05.22.
Photoshop Videó|2016.05.16.
Photoshop Tipp|2016.02.12.

Támogasd a DigiRetust!

 


Reméljük megéri! :)


Adobe Lightroom - Dolgozzunk fel egy Nap fotót!

 


Mostanában volt aktuális a Nap fotózása, hiszen május 9-én volt a Merkúr áthaladás központi csillagunk előtt. Koca asztrofotósként én is próbáltam megörökíteni és a videóban látható lépésekkel dolgoztam fel a félresikerült képet.


Photoshop Touch (Android) - Kreatív színtelenítés (videó)

 


Ha nem elég a szimpla színtelenítés, hanem a világosságát és kontrasztját is állítani szeretnénk a képnek, akkor itt egy gyors megoldás.


Grunge (meggyötört) képhatás (Photoshop Videó Tipp)

szint: könnyű


Szükségünk lesz egy normál fotóra és egy erősen texturált képre, melyek keverésével "meggyötört" képhatást hozunk létre, és egyúttal megismerkedünk az összhatásmódok és az átlátszóság alapjaival.


Derítőfény az árnyékokra Photoshopban

szint: haladó


Ha fotód jórészt túl világos ahhoz, hogy egyszerűen tovább világosítsd, de a főtéma meglehetősen sötét, akkor szükséged lesz egy kis photoshopos derítésre.

 
 
   
 

Milyen képszerkesztő szoftvert használsz leggyakrabban?

Photoshop Elements
GIMP
Paint Shop Pro
más program
nem használok


   Keresés az oldalonPhotshop Video|2016.03.13.

Arcbőr lágyítása (Photoshop Videó Tipp)

szint: könnyű


Hogyan lágyítsd az arcbőr pórusait?


 

PicaJet Free Edition: A fotó "mindenes" (1. rész)

Hirdetés
 

Nyomtatóbarát verzió

www.digiretus.hu - PicaJet FE v2.5


 

PicaJet Free Edition v2.5:
A fotó "mindenes"

Nagy divatja van manapság a digitális fotók rendszerezésére és javítására szolgáló „mindenes” szoftvereknek. Szinte hétről-hétre új nevek bukkannak fel a képkatalogizálók frontján, hogy egy kis szeletett hasítsanak ki ebből a hatalmasra sikeredett tortából. A PicaJet nem tartozik a legújabbak közé, hiszen már a 2.5-ös verziónál tart, viszont egyszerűsége mellett megvan az az előnye, hogy könnyen magyarítható.

A PicaJet képnézegető telepítéséhez egy alig 5 MB-os EXE-t és egy beszédes nevű hungarian.ini fájlt kapunk. Az EXE segítségével a program könnyedén telepíthető. Ennek során érdemes mondjuk az angol nyelvet választani. A telepítés utáni következő lépés a hungarian.ini fájl megfelelő helyre másolása. Ez a hely nem más, mint a szoftver főkönyvtárán belül a Languages mappa. A PicaJet elindítása után (angol nyelvű verziónál) a Tools menü Options részében találjuk a választható menünyelveket – ha jó helyre került a hungarian.ini, akkor remélhetőleg a magyar nyelvet is. Ezt kijelölve a szoftver máris ékes anyanyelvünkön szól hozzánk.

A PicaJet első ránézésre a korábban már bemutatott Google Picasa programra emlékeztet. Nagy előnye viszont, hogy nem akarja automatikusan birtokba venni a számítógépen lévő összes képfájlt. A felhasználó feladata lesz, hogy mely képeket rendszerezi. A rendszerezéshez számos előre gyártott kategóriát kínál fel a program, mint például emberek, család, barátok, események, látnivalók. Ezek a képablak bal oldalán láthatók. A lista fölött mindössze két ikon található. Az elsővel új kategória készíthető, a másikkal a kijelölt törölhető. Egyszerű, mint az egyszeregy!

A kategóriákba a középső, nagy képnéző ablakban felsorolt fotókból húzható be a megfelelő, de a képek behívásakor közvetlenül is megadható, hogy melyik kategóriába kerüljön a betöltött kép. Ezt a képnéző ablak alján lévő ikonsor „Hozzáadás” ikonjával tehetjük meg. A képek behívhatók a digitális fényképezőgép memóriájából, a számítógép merevlemezéről, CD vagy DVD lemezről, de webkamerából vagy képolvasóból is. A PicaJet közel 40-féle képformátumot kezel, köztük több digitális fényképezőgép nyers (RAW) formátumát is, bár utóbbiak terén elég lassúcska. A képfájlok mellett több mint egy tucat videóformátum is megnyitható a szoftverrel. A Hozzáadás ikon mellett négy alapvető funkció ikonja látható. A Megosztás ikonnal mobiltelefonra, vagy egy másik mappába másolható át a kijelölt képfájl, illetve e-mailen is elküldhető. A Nyomtatás ikon egy külön ablakot nyit meg a nyomtatási tulajdonságokkal. Itt - többek között – a kép készítésének dátuma is a nyomatra tehető, ha valaki így szeretné kinyomtatni. A Szerkesztés egy újabb ikonsort nyit meg, a gyors szerkesztését, ahol a legegyszerűbb fotószerkesztési lépések érhetők el., mint amilyen a kijelölt képek forgatása, tükrözése és körülnyírása, a fényerő javítása, valamint egy automatikus javítás ikon. A következő ikon a Képjavítás ablakot nyitja meg, ahol további javítási funkciókból választhatunk. Legközelebb tüzetesebben megvizsgáljuk a szoftver ezen tulajdonságát.
Az alsó ikonsor legutolsó eleme a képek alá kerülő információkat kapcsolja ki és be. A képnéző ablak tetején a keresés, az e-mail küldés, a diavetítés (slideshow) és az ablak nagyításának ikonja választható.

A kis nézőképekre duplán kattintva nézhető meg a fotók nagyított példánya, mely a képablak jobb alján lévő nagyítóval méretezhető. A nagyítás igazán impresszív tulajdonsága a programnak, hiszen 1%-os mérettől akár 4000%-ig is változtatható.

A jobb oldali ablak a rendszerezés beállításainak helye. Kérhető egyben az összes kép megjelenítése is, de akár a kép készültének, vagy behívásának dátuma, vagy a fotók helye szerint is csoportosíthatók. Az értékelés szerinti rendszerezéshez először a fotók alatt megjelenő (az alsó Információk gombbal ki/be kapcsolható) csillagokkal kell értékelnünk az adott képet. Ha az egérmutatót az adott kép alatti csillagokon tartjuk, a mutató húzásával átszínezhető a kívánt mennyiségű aranycsillag. Ezzel adható meg egy kép „értéke”, aminek alapján később rendszerezhető.

A jobb oldalt számos képtulajdonság is megjelenik. Az Általános tulajdonságoknál szintén megadható egy kijelölt kép „értéke”, 0-5 csillaggal, fél csillagonként. Látható a kép címe, és ha nincs ilyen, beírható saját cím is. Ezenkívül a kép készítésének és behívásának dátuma is látszik, illetve megváltoztatható.
A Kategória tulajdonságoknál látható, hogy a kép mely kategóriá(k)hoz van társítva. Itt megadható új kategória is, amiben szintén meg fog jelenni a választott fotó.
A Fájl tulajdonságoknál – nahát! - a képfájl tulajdonságai jelennek meg, például a fájlnév, méret, mentés helye, ésatöbbi.
Az utolsó tulajdonságablak a digitális fotók legfontosabb EXIF információit tartalmazza, némileg zanzásítva. Kiolvasható belőle a fényképezőgép típusa, az expozíciós értékek (rekesz, záridő), az érzékenység, fókusztávolság és a vaku beállítása. A digifotósok számára minden bizonnyal elengedhetetlen információk.

A PicaJet Free Edition elsősorban egyszerűségével lophatja be magát a felhasználó szívébe. Fejlesztői ügyesen lavíroznak a pofonegyszerűség és a használhatóság kényes határvonalán. A szoftver a legfontosabb és egyben leghasználhatóbb funkciókat nyújtja. Aki ennél többre vágyik frissíthet a PicaJet fizetős változatára, melyet FX néven hoztak forgalomba és az ingyenes verzió on-line rendelési lehetőséget is kínál.

Digiretus.hu

 

 

Hirdetés
 


Hozzászólások 

Impresszum
| RSS

© nEtural webdesign 2006.
Az oldalon közölt bárminem kép, hang, írott anyag, valamint grafikai elem szabad felhasználására az oldal tulajdonosa fenntartja magának a jogot. A közölt elemek felhasználása a fenti tulajdonos engedélyéhez kötött !