Aktuális | Cikkek | Linkek |   Digiretus.ro
Photoshop Tipp|2016.08.08.
LightRoom|2016.06.15.
Android|2016.05.22.
Photoshop Videó|2016.05.16.
Photoshop Tipp|2016.02.12.

Támogasd a DigiRetust!

 


Reméljük megéri! :)


Adobe Lightroom - Dolgozzunk fel egy Nap fotót!

 


Mostanában volt aktuális a Nap fotózása, hiszen május 9-én volt a Merkúr áthaladás központi csillagunk előtt. Koca asztrofotósként én is próbáltam megörökíteni és a videóban látható lépésekkel dolgoztam fel a félresikerült képet.


Photoshop Touch (Android) - Kreatív színtelenítés (videó)

 


Ha nem elég a szimpla színtelenítés, hanem a világosságát és kontrasztját is állítani szeretnénk a képnek, akkor itt egy gyors megoldás.


Grunge (meggyötört) képhatás (Photoshop Videó Tipp)

szint: könnyű


Szükségünk lesz egy normál fotóra és egy erősen texturált képre, melyek keverésével "meggyötört" képhatást hozunk létre, és egyúttal megismerkedünk az összhatásmódok és az átlátszóság alapjaival.


Derítőfény az árnyékokra Photoshopban

szint: haladó


Ha fotód jórészt túl világos ahhoz, hogy egyszerűen tovább világosítsd, de a főtéma meglehetősen sötét, akkor szükséged lesz egy kis photoshopos derítésre.

 
 
   
 

Milyen képszerkesztő szoftvert használsz leggyakrabban?

Photoshop Elements
GIMP
Paint Shop Pro
más program
nem használok


   Keresés az oldalonPhotoshop Tipp|2009.12.08.

Tekintet kiemelése

szint: haladó


Az átható Photoshop tekintet titkát osztjuk meg veled.


 

PicaJet Free Edition: A fotó "mindenes" (2. rész)

Hirdetés
 

Nyomtatóbarát verzió

www.digiretus.hu - PicaJet FE v2.5


 

PicaJet Free Edition v2.5:
A fotó "mindenes"
(2. rész)

Egy magára valamit is adó képnézegetőnél alapkövetelmény a szerkesztő funkció, még ha csupán néhány területet érint is. A PicaJet v2.5 ebből a szempontból ad magára, hiszen egyszerű fotószerkesztésre is használható. Egy hete szó volt a szoftver főbb képességeiről. Ideje, hogy beleássuk magunkat az editor részbe.

A „beleásás” persze némileg túlzás, hiszen, ahogy a bevezetőben is szó volt róla, a PicaJet ezen a téren csak az alapvető képszerkesztő funkciókat nyújtja. Ezekben viszont nincs sok hiba. Ami kellhet, itt van. Az egyszerű szerkesztő eszközök a képnéző ablak alján lévő Szerkesztés gombbal csalogathatók elő. Megtalálható itt a 90 fokkal elforgatás (jobb és bal irányban), a vízszintes tükrözés, a képszéleket levágó körülnyírás, a világosságot befolyásoló fényerő/fluoreszencia, és az automatikus képjavítás ikonja.

Aki további, kissé komolyabb szerkesztő eszközökre vágyik az Eszközök/Képjavítás menüben, vagy a Ctrl+E billentyű kombinációval próbálkozhat, de hatásos lehet a képre jobb egérgombbal kattintani és felnyíló menüből kiválasztani a Képjavítás pontot. A megnyíló ablak nagy részét a bal oldalt lévő nézőkép tölti ki. Itt kísérhető figyelemmel a fotó változása a szerkesztés alatt. A nézőkép felett két jelölőgomb található „Előtte és utána”, valamint „Utána” felirattal. Szerepük egyszerű. Az „Előtte és utána” jelölővel kettéoszható a nézőkép mező, aminek egyik felén az eredeti képet, a másikon a módosított változatot látjuk. Így folyamatosan látható a beavatkozás eredménye. Az „Utána” jelölő hatására csak a módosított képváltozat látszik. Az ablak alján a 90 fokkal jobbra-balra forgatás és a nézet nagyító/kicsinyítő ikonok és kezelőszervek láthatók. A nézőkép 6 és 800% között nagyítható. Ez persze nem lesz hatással a kép méretére, csak a könnyebb szerkeszthetőséget segíti.

A képablak jobbján találhatók a szerkesztő funkciók, szám szerint 7 darab. Vegyük is alaposabban szemügyre őket!

Fényerő/Kontraszt

Ezt a javítási lehetőséget választva az ablak jobb alsó részében két csúszka jelenik meg. Biztosan senkinek sem lesz meglepő, hogy a Fényerő és a Kontraszt szabályozható segítségükkel. +/- 100 értékek között állíthatók ezek a tulajdonságok. Az alapérték nulla. A fényerő csúszkát negatív irányba húzva csökken a kép világossága, pozitív irányban növekszik. Ugyanez igaz a kontrasztra is. Pofonegyszerű! A kezelők fölötti, lefelé mutató nyíllal az értékek visszaállíthatók az alapállapotba. Az Alkalmaz gomb végrehajtja a beállított változtatásokat a képen.

Színárnyalat/Telítettség

A fotó színeit szabályozó részben három kezelő található: Színárnyalat/Telítettség/Fényerősség. A Színárnyalat állításával eltüntethető például a képre telepedő színfátyol. Az alábbi példafotón is jól látható, hogy enyhén zöldes árnyalatú. A színtelítettség csúszkát kissé balra húzva a színek inkább a kékek/lilák irányába változnak, és csökken a zöldes tónus. A telítettség csúszka a színek erősségének beállítására szolgál. Balra húzva akár teljesen színteleníthető is a kép, jobbra pedig erőteljesebb, teltebb színeket kapunk. Itt viszont vigyázni kell, mivel a túlzott telítettség ronthatja a kép minőségét, zavaró foltosodást (színzajt) hozhat elő. A Fényerősség csúszkával a színek állítása után esetleg elváltozott világosság korrigálható.

Körülnyírás

A szegélyek levágásával kisebb méretre alakítható a fotó. Használatát néhány mondatban magyarázza is a szoftver, így nem kell különösebben részleteznünk. Nincs is mit. Lenyomott bal egérgombbal kijelölhető az a téglalap, amit meg szeretnénk őrizni a képből. Ennek mérete a szélein látható fogópontokkal utólag is állítható. A Körülnyírás gomb lenyomásakor a kijelölésen kívüli részek törlődnek a képről.

Szintek

A Szintek parancs némileg komolyabb szerkesztő eszköz, mint az eddigiek, ezért némileg „bátrabb” felhasználóknak ajánlott. Hasonló a funkciója, mint az első két eszköznek együttvéve. Beállítható vele például a megfelelő kontraszt és a színárnyalat is. Négy színcsatorna állítható: piros, kék, zöld és RGB (ez az összes csatorna együttese). Alul egy hisztogram látható a kép árnyalateloszlásával. Ez alatt két kis nyíl, egy fekete és egy fehér jelképezi a kép sötét és világos tónusait. A nyilak a hisztogram belseje felé húzhatók. A fekete nyíl húzásával a sötét árnyalatok növekednek, a fehérnél pedig a világosak. Mindez az adott színcsatornára lesz igaz. RGB esetében a kontraszt javítható így hatásosan. A piros/kék/zöld csatornák esetében a csatornának megfelelő szín túlsúlya változtatható. Mindez leírva sokkal kacifántosabb, mint a gyakorlatban. Egy kevés kísérletezés és máris barátságosabb a dolog.

Élesítés/Elmosás

Végtelenül egyszerű a dolgunk az Élesítés/Elmosás esetében. A kapott egyetlen csúszkát balra húzva a kép lágyabb, elmosottabb, míg jobbra tolva élesebb lesz. Az élesítés elég hatásosan működik, finoman alkalmazva egész jó hatásfokkal élesíti a kisebb részleteket is. Egy ennyire egyszerűen kezelhető eszköztől egy dicséretes.

Hatások

A fura nevű Hatásoktól nem kell megijedni. Egyszerű képeffektekről van szó, amikkel színteleníthető, vagy mondjuk inverzé tehető a fotó. Hat lehetőség közül választhatunk:
Nincs hatás – nem történik semmi a képpel.
Negatív – megfordítja a kép össze színét.
Szépia – barnás, régies hangulatú színeket ad.
Szürkeárnyalatos – színtelenné teszi a fotót.
Fekete-fehér – csak az említett két szín érvényesül a képen. Kissé grafikai-szerű hatást ad.
Fehér-fekete – ugyanaz, mint az előző, csak fordítva.

Piros szem javítása

A jól ismert, bosszantó „nyúlszemeket” tünteti el a vaku által megdelejezett fotóalany szeméből. Használatát itt is egy rövid leírás magyarázza. A pirosszem közepébe kell kattintanunk, majd a jobb oldali csúszkán beállítani a pirosságnak megfelelő méretű kör kijelölést. Ezen belül lesz hatása az effektnek, de ez már a szoftver dolga.


Digiretus.hu


Kapcsolódó anyagok:

 

 

Hirdetés
 


Hozzászólások 

Impresszum
| RSS

© nEtural webdesign 2006.
Az oldalon közölt bárminem kép, hang, írott anyag, valamint grafikai elem szabad felhasználására az oldal tulajdonosa fenntartja magának a jogot. A közölt elemek felhasználása a fenti tulajdonos engedélyéhez kötött !