Aktuális | Cikkek | Linkek |   Digiretus.ro
Photoshop Tipp|2016.08.08.
LightRoom|2016.06.15.
Android|2016.05.22.
Photoshop Videó|2016.05.16.
Photoshop Tipp|2016.02.12.

Támogasd a DigiRetust!

 


Reméljük megéri! :)


Adobe Lightroom - Dolgozzunk fel egy Nap fotót!

 


Mostanában volt aktuális a Nap fotózása, hiszen május 9-én volt a Merkúr áthaladás központi csillagunk előtt. Koca asztrofotósként én is próbáltam megörökíteni és a videóban látható lépésekkel dolgoztam fel a félresikerült képet.


Photoshop Touch (Android) - Kreatív színtelenítés (videó)

 


Ha nem elég a szimpla színtelenítés, hanem a világosságát és kontrasztját is állítani szeretnénk a képnek, akkor itt egy gyors megoldás.


Grunge (meggyötört) képhatás (Photoshop Videó Tipp)

szint: könnyű


Szükségünk lesz egy normál fotóra és egy erősen texturált képre, melyek keverésével "meggyötört" képhatást hozunk létre, és egyúttal megismerkedünk az összhatásmódok és az átlátszóság alapjaival.


Derítőfény az árnyékokra Photoshopban

szint: haladó


Ha fotód jórészt túl világos ahhoz, hogy egyszerűen tovább világosítsd, de a főtéma meglehetősen sötét, akkor szükséged lesz egy kis photoshopos derítésre.

 
 
   
 

Milyen képszerkesztő szoftvert használsz leggyakrabban?

Photoshop Elements
GIMP
Paint Shop Pro
más program
nem használok


   Keresés az oldalonPhotoshop Tipp|2009.12.09.

Kerek kép

szint: könnyű


Ellipszis alakú fotók weboldalakra. Illúzió, de beválhat!


 

Photomatix Pro (3. rész)

Hirdetés
 

Nyomtatóbarát verzió

www.digiretus.hu - Photomatix Pro


 

Photomatix Pro
(III.rész)

Az elmúlt két héten tájképek világosságkülönbségének javításáról volt szó. A Photomatix Pro szoftver több, azonos témájú, de eltérő világosságú képet egyesít, így csempészve több részletet a fényes és árnyékos területekre. Legutóbb megismertük a szoftver fontosabb módszereit, most nem maradt más hátra, mint a kész fotó finomítása.

A Photomatix Tools (Eszközök) menüje alatt találhatók azok az eszközök, melyekkel végső formába önthető az elkészült kép. Közülük az első, a titokzatos nevű 48-bit Compression egy kicsit kakukktojás a sorban. Lényegében egy újabb dinamikanövelő eljárás sorban, hasonló az előző leírásokban bemutatott eszközökhöz. Csak 16 bites TIFF képfájlok szerkeszthetők vele, egyéb esetben nem aktív. Programablakát megnyitva végtelenül egyszerű látvány fogad, egy görgethető nézőkép ablakkal és egy Brightness Shadows feliratú csúszkával. Utóbbi pontosan arra szolgál, amit neve mutat, az árnyékos, sötét képterületek világosítására. Használatával az árnyékok területeire varázsolható némi részlet, de ajánlott csínján bánni vele, hiszen túl magas érték megadásával a kép olyan lapos látványt nyújt majd, mint az a papírlap, amire kinyomtatjuk.

A Crop menüpont bizonyára mindenki számára egyértelmű, aki látott már bármilyen képszerkesztő szoftvert. Egy nagyobb képből vághatunk ki részletet, a levágott szélek pedig eltűnnek. Ehhez először a Ctrl gomb nyomására van szükség, mellyel egy időben a bal egérgombbal jelölhető ki a megfelelő négyszögletes terület. A kijelölt keret lesz a vágás széle, amit a Crop parancs gyorsan el is végez.

Hasonlóan egyszerű eszköz a Resize, amellyel a teljes kép méretezhető át . A megjelenő ablakban pixelben adható meg a szélesség (Width) és a magasság (Height), a Keep Aspect Ratio jelölő pedig a meglévő oldalarányok megtartására ösztönzi a programot.

Újabb szimpla szerkesztőeszköz a Rotate parancs. Ezzel 90 fokonként elforgatható a kép. Egy almenüben adható meg, hogy az óra járásával egyezően (Clockwise), vagy arra ellentétesen (Counterclockwise) szeretnénk forgatni a fotót.

Nem okoz különösebb fejtörést a Sharpen (élesítés) használata sem. A szoftver teljesen automatikusan élesít egyet, és kész. Sajnos semmilyen módon nem állítható be pontosan az élesítés, minden esetben ugyanolyan mértékkel végzi el azt a program. Ha erősebb élesítésre van szükség, többször kell kiadnunk a parancsot. Ahogy a mellékelt kép mutatja, ez már elég „kemény” éleket és az élek mentén kifehéredést, úgynevezett halo-t okoz. Kár ezért a funkcióért. Azért az élesítés az a dolog, aminek nem árt a hangolhatóság.

A Brightness & Contrast már az elvárható módon dolgozik. Munkaablaka két csúszkát tartalmaz, melyekkel a világosság (Brightness) és a kontraszt (Contrast) állítható. Kell ennél több?

Az Advanced Align funkció némi emlékeket idézhet azokban, akik olvasták előző cikkünket a Photomatix Pro-ról. Az egymásra illesztett képek pontos fedésénél jutott szerephez többször az Align funkció. Ha kézből készül több kép ugyanarról a témáról, még gyors sorozatnál is előfordulhat, hogy kezünk remegése kissé elmozdítja őket egymáshoz képest. Az Align lehetőség a képek tökéletes egymásra fedését oldja meg. Hasonló funkció az Advanced Align is, de itt előre megadhatók a fedés opciói. Még a képek illesztése előtt érdemes használnia annak, aki nem bízik teljesen az automata illesztésben. Ennek is van egy automata lehetősége, aminél kép opció jelölhető be. A „Translation only...” csak a vízszintes és függőleges elmozdulást figyeli, a „Traslation AND Rotation...” emellett a véletlen elfordulást is korrigálja.

A félautomata (Semi...) lehetőségnél a felhasználó adhat meg két-két kontrol pontot a két képnél, amelyeket a szoftver referenciának használ majd az igazításhoz.

A Tools menü utolsó pontja legalább olyan titokzatos, mint az első. Az Unwrap Mirror Ball a panorámafotók kedvelőinek készült és ezen belül is egy igen szűk réteg fogja használni. A parancs a gömbtükörrel készült torz panorámaképeket „húzza ki” torzulásmentesre. Ha sima fotóra alkalmazzuk a végeredmény egy erősen széthúzott fotó. Fura effektnek nem rossz!

Bár képszerkesztő része nem kápráztat el sokszínűségével, a Photomatix Pro mégsem erre készült. Világosság-javító módszereinek sokszínűsége és lehetőségei viszont zavarba ejtőek. Azaz, hogy majdnem zavarba ejtőek, hiszen leírásaink elolvasása után – remélhetőleg - jó ismerősként köszönnek vissza.

Digiretus.hu

(A bemutatott szoftverváltozat próba-, illetve ingyenes Basic verziója letölthető a www.hdrsoft.com oldalról.)

 


Kapcsolódó anyagok:

 

 

Hirdetés
 


Hozzászólások 

Impresszum
| RSS

© nEtural webdesign 2006.
Az oldalon közölt bárminem kép, hang, írott anyag, valamint grafikai elem szabad felhasználására az oldal tulajdonosa fenntartja magának a jogot. A közölt elemek felhasználása a fenti tulajdonos engedélyéhez kötött !