Aktuális | Cikkek | Linkek |   Digiretus.ro
Photoshop Tipp|2016.08.08.
LightRoom|2016.06.15.
Android|2016.05.22.
Photoshop Videó|2016.05.16.
Photoshop Tipp|2016.02.12.

Támogasd a DigiRetust!

 


Reméljük megéri! :)


Adobe Lightroom - Dolgozzunk fel egy Nap fotót!

 


Mostanában volt aktuális a Nap fotózása, hiszen május 9-én volt a Merkúr áthaladás központi csillagunk előtt. Koca asztrofotósként én is próbáltam megörökíteni és a videóban látható lépésekkel dolgoztam fel a félresikerült képet.


Photoshop Touch (Android) - Kreatív színtelenítés (videó)

 


Ha nem elég a szimpla színtelenítés, hanem a világosságát és kontrasztját is állítani szeretnénk a képnek, akkor itt egy gyors megoldás.


Grunge (meggyötört) képhatás (Photoshop Videó Tipp)

szint: könnyű


Szükségünk lesz egy normál fotóra és egy erősen texturált képre, melyek keverésével "meggyötört" képhatást hozunk létre, és egyúttal megismerkedünk az összhatásmódok és az átlátszóság alapjaival.


Derítőfény az árnyékokra Photoshopban

szint: haladó


Ha fotód jórészt túl világos ahhoz, hogy egyszerűen tovább világosítsd, de a főtéma meglehetősen sötét, akkor szükséged lesz egy kis photoshopos derítésre.

 
 
   
 

Milyen képszerkesztő szoftvert használsz leggyakrabban?

Photoshop Elements
GIMP
Paint Shop Pro
más program
nem használok


   Keresés az oldalonGIMP|2009.12.09.

Képlopás

szint: nagyon könnyű


Csak semmi bűnös cselekedet! Magunktól lopunk.


 

ACDSee: Diavetítés a weben

Hirdetés
 

Nyomtatóbarát verzió

www.digiretus.hu - ACDSee: Diavetítés a weben


 

ACDSee:
Diavetítés a weben

Vannak, akik az asztalfióknak - rosszabb esetben a winchesternek - készítenek képeket. Sokakban munkál azonban a megmutatkozás vágya, hogy a nagyvilág elé tárják jobban, vagy kevésbé jól sikerült műveiket. A legegyszerűbb módszer erre saját webgaléria készítése. Például egy olyan, ahol a látogatónak nem sok dolga van, csak hátradől és élvezi a „vetítést”. Egy ilyen diavetítés elkészítéséhez nincs szükség komoly programozói tudásra, sőt bonyolult szoftverre sem. Az ACDSee képnézegető bőven elég.

Az ACDSee 8-as verziója számos területen segíti a digitális fotókat rendszerező, szerkesztő felhasználót. A szoftver rég túllépet már a képnézegető státuszon. Egy összetett programcsomagról van szó, melyben megtalálható szinte minden, amit a fotóamatőr egy számítógépes alkalmazástól elvárhat. Így persze nem hagyták ki belőle a slideshow (magyarul, diavetítés) funkciót sem, melyet egy kissé közelebbről is szemügyre veszünk. Legnagyobb előnye, hogy néhány nagyon egyszerű és jól érthető lépés után "kezünkben" a végeredmény.

Első lépés a slideshowhoz felhasználni kívánt képek kijelölése. Ezek legyenek azonos mappában, melyen belül bármelyikük kijelölhető. Nem egymás utáni képek kijelölésénél a jó öreg Ctrl+bal egérgomb módszer ajánlott.

A slideshow készítőt a Create menü alatt találjuk, rögtön az első pont alatt, aminek neve önmagáért beszél: Create Slide Show File. A menüpontra kattintva egy nagyobb ablak fogad, néhány nyilvánvaló opcióval. Új diavetítés készítéséhez válasszuk a "Create a new slide show" pontot, egy korábban mentetthez pedig a "Load an existing slide show project" lehetőséget. Utóbbi esetben természetesen egy ACDSee-ben mentett diavetítés hívható be és módosítható.
Új vetítés készítése esetén további három opció választható. Készíthetünk önállóan, EXE-ként futtatható slideshowt (Standalone slide show), Windows képernyővédőt .SCR formátumban (Windows Screen Saver) és weben is lejátszható Flash mozgóképet (Macromedia Flash slide show). Az internetes galériához természetesen az utóbbira lesz szükség. A végeredmény így egy SWF kiterjesztésű flash fájl lesz.

A Next gombbal továbblépve egy újabb ablak jelenik meg, amiben a már kijelölt fotókhoz adható újabb kép (Add), vagy esetleg eltávolítható valamelyik nem tetsző fotográfia.

A következő ablakban a képek közötti áttűnés állítható be. Ehhez a képek melletti Transition feliratra kell kattintani, aminek jutalma egy újabb kis ablak.

Ebben állítható be a választott kép áttűnésének módja, azaz a képek közötti váltás. Ez lehet egyszerű átúszás (Fade), de kérhető spirálisan, vagy ajtószárny-szerűen nyíló áttűnés is. A None opció esetén a képek nem "átúsznak" egymásba, csak egyszerűen váltakoznak, míg a Randomnál a szoftverre van bízva, hogy melyik módot választja ki véletlenszerűen. A kiválasztott áttűnés, mindig a kiválasztott képhez lesz rendelve, ha viszont ugyanazt az áttűnési módot szeretnénk minden képnél, akkor elég csak az elsőnél beállítani, majd az ablak alján található "Apply to all" pontot bejelölni. Ilyenkor a választott áttűnési mód, minden fotó esetében ugyanaz lesz.

Továbblépve a bal oldali ablakrészben választható ki, hogy automata, vagy manuális képlapozást szeretnénk. Automata esetén másodpercben adható meg az áttűnés ideje (Transition length), valamint a képek lapozásának ideje (Display slide for). Ennyi ideig látszik majd egy fotó, mielőtt átúszik a következőbe. Manuális lapozásnál az előre (Forward), hátra (Backward) és a véletlenszerű (Random) lapozás választható.
Jobboldalt az "Automatically repeat slide show" bejelölésével a vetítés végteleníthető, a "Hide slide show controls"-al pedig a kezelőszervek tüntethetők el. Ez csak automatikus képlapozásnál választható. A "Background color" opció a képek mögötti háttér színének beállítására szolgál.
Végül az ablak alsó részében a képek közötti áttűnés minősége adható meg. Balra húzva a csúszkát rosszabb minőséget, de egyben kisebb fájlméretet, jobbra tolva pedig jobb minőséget , de terjedelmesebb fájlt kapunk.

A soron következő ablak az utolsó, ahol beállítások fogadnak. Itt a vetítési ablak szélessége (Flash width) és magassága (Flash height) adható meg pixelekben. Internetes galériához célszerű max. 640x480-as, nagyobb weboldalmérethez 800x600-as ablakot beállítani, hiszen a feleslegesen nagy flash fájl, csak az oldalletöltést lassítja. A "Stretch images to fit..." opcióval a képablak méretéhez igazíthatók a fotók. Az alsó részben a flash (.SWF) fájl mentésének helye adható meg, illetve a vetítés munkafájlként (.ASW) is elmenthető (Save project file), amit aztán visszahívhatunk és módosíthatunk.

A következő lépés a diavetítés mentése, melynek végén azonnal meg is tekinthető a kész mű.

Diavetítés kicsiben

 

 

Digiretus.hu

 

 

 

 

Hirdetés
 


Hozzászólások

Roli
2006.09.29 15:43:24
A Photoshop CS2-ben is van flash alapú galéria. Szépen működik csak az elkészítés után a bélyegképek nevű mappát thumbnails-re a képeket images-re, ahol a htm fájlok vannak, azt pages-re kell nevezni. A fájlok közül a színpaletta_1.htm -et pedig index.htm-re lehet nevezni és akkor szépen elindul a galéria.
www.radioip.atw.hu/album3 ilyen lesz belőle, igaz kicsit elcsúszott de alul jobb oldalt a kezelőszervek hozzáférhetőek.
 

Impresszum
| RSS

© nEtural webdesign 2006.
Az oldalon közölt bárminem kép, hang, írott anyag, valamint grafikai elem szabad felhasználására az oldal tulajdonosa fenntartja magának a jogot. A közölt elemek felhasználása a fenti tulajdonos engedélyéhez kötött !