Aktuális | Cikkek | Linkek |   Digiretus.ro
Photoshop Tipp|2016.08.08.
LightRoom|2016.06.15.
Android|2016.05.22.
Photoshop Videó|2016.05.16.
Photoshop Tipp|2016.02.12.

Támogasd a DigiRetust!

 


Reméljük megéri! :)


Adobe Lightroom - Dolgozzunk fel egy Nap fotót!

 


Mostanában volt aktuális a Nap fotózása, hiszen május 9-én volt a Merkúr áthaladás központi csillagunk előtt. Koca asztrofotósként én is próbáltam megörökíteni és a videóban látható lépésekkel dolgoztam fel a félresikerült képet.


Photoshop Touch (Android) - Kreatív színtelenítés (videó)

 


Ha nem elég a szimpla színtelenítés, hanem a világosságát és kontrasztját is állítani szeretnénk a képnek, akkor itt egy gyors megoldás.


Grunge (meggyötört) képhatás (Photoshop Videó Tipp)

szint: könnyű


Szükségünk lesz egy normál fotóra és egy erősen texturált képre, melyek keverésével "meggyötört" képhatást hozunk létre, és egyúttal megismerkedünk az összhatásmódok és az átlátszóság alapjaival.


Derítőfény az árnyékokra Photoshopban

szint: haladó


Ha fotód jórészt túl világos ahhoz, hogy egyszerűen tovább világosítsd, de a főtéma meglehetősen sötét, akkor szükséged lesz egy kis photoshopos derítésre.

 
 
   
 

Milyen képszerkesztő szoftvert használsz leggyakrabban?

Photoshop Elements
GIMP
Paint Shop Pro
más program
nem használok


   Keresés az oldalonPS Elements|2009.12.09.

Szent Imre projekt VII. (méretezés és keret)

szint: nagyon könnyű


Hatodik fejezet: Irány a webgaléria!


 

FastStone Photo Resizer (2. rész)

Hirdetés
 

Nyomtatóbarát verzió

www.digiretus.hu - FastStone Photo Resizer


 

FastStone Photo Resizer
(II.rész)

A FastStone Photo Resizer – nevével ellentétben – nem csak fotók átméretezésére, csoportos (kötegelt) szerkesztésükre is használható. Alapfunkciói a kötegelt fájlkonvertálás és átnevezés, melyekről a múlt heti cikkben esett szó. Itt az ideje, hogy megtudjuk mitől „resizer” a Resizer!

A program Batch Convert, azaz kötegelt konvertálás részében érhetők el a FastStone egyéb lehetőségei. Ehhez a Use Advanced Options jelölőnégyzetet kell kijelölnünk. Az így megjelenő Advanced Options gomb nyitja meg a további eszközök palettáját. Ezek a következők: átméretezés (Resize), elforgatás (Rotate), vágás (Crop), munkafelület (Canvas), színmélység (Color Depth), korrekciók (Adjustments), felbontás (DPI), szöveg (Text) és vízjel (Watermark). Bármely eszközre kattintva egy üres ablak jelenik meg, legfölül egy Use...(itt az eszköz neve következik) nevű jelölőnégyzettel. Ezzel aktiválható az adott eszköz és nyithatók meg beállításai.

Resize

A fotók csoportos átméretezésére szolgál. 8 megapixeles, túl nagy méretű képeink így válhatnak monitoron is nézhető nagyságúvá, mondjuk 1024x768 pixelessé. Az méret pixelben, százalékban, vagy csak az egyik oldal pixelértékének beírásával adható meg. Választhatók előre definiált méretek is, amiket a jobb oldali lehullómenüből választhatunk. A Filter pont alatt az átméretezési algoritmus, az a matematikai művelet adható meg, amellyel a szoftver kiszámolja majd az fotó új képpontjait. Aki nem túl járatos ezekben az algoritmusokban, célszerű ha a szoftver által felajánlottat választja. Pixelben megadott méretezésnél további jelölőkkel adható meg, hogy az új méret esetén is megmaradjon az oldalarány, cserélődjön fel a szélesség és magasság, vagy nagyobb érték megadásánál ne legyen átméretezés.

Rotate

A kijelölt képek közös elforgatására és tükrözésére alkalmas opció. Használata nagyon egyszerű. Vízszintes és függőleges (Flip Horizontal/Flip Vertical) tükrözés, valamint 90 és 180 fokos forgatás választható. Az összes kép a megjelölt opció szerint fordul.

Crop

A képszélek levágásával méretezhető át egyszerre több fotó. A Width és a Height ablakokban adhatjuk meg, hogy mekkora maradjon a képméret. Jobb oldalt egy menüből előre mentett méret is választható. Az X és Y értékek a vágás képen belüli helyét adják meg. Ez így elmondva tán nem túl bonyolult a gyakorlatban viszont van vele egy hatalmas probléma. Mivel csoportos vágásról van szó, nincs előnézeti ablak, hiszen akár 1000 kép vágásáról is szó lehet, mindet pedig elég nehéz lenne megjeleníteni. Így aztán a felhasználónak csak sejtése lehet, hogy a megadott számokkal pontosan hol mit vág le a képről.

Canvas

A kép munkaterületének, vagy szebb nevén a vászon mérete és színe állítható be. A fotó méreténél kicsivel nagyobb értékeket megadva és egy csinos vászonszín kiválasztásával egyszerű keret készülhet minden fotó köré. A vászon méretezése ugyanaz, mint a Resize-nál. Történhet pixel, vagy százalék, illetve egy előzetesen mentett érték megadásával.

Color Depth

Segítségével a kép színmélysége „rombolható”. Azért e kemény jelző, mert például egy 8 bites képnél hiába állítunk be 16 bitet. A színmélység nem lesz nagyobb. Csak nagyobbról alacsonyabbra változhat az érték. 16 bitesből készülhet 8 bites. A végeredmény? 16 millió helyett 256 szín.Adjustments

Ez végre egy igazán széles körben használható opció. A képek színének, világosságának, kontrasztjának, élességének és ki tudja még miének kötegelt feldolgozására hivatott. A dicséret azért is indokolt mivel itt egy nézőkép ablak is rendelkezésre áll, ahol egy példán figyelemmel kísérhető a beállítások hatása. Az alábbi beállítások lehetségesek: világosság (Brightness), kontraszt (Contrast), gamma (Gamma), színezet (Hue), színtelítettség (Saturation), fényesség (Lightness), piros, kék és zöld színek (Red, Blue, Green), élesség és elmosottság (Sharpen/Blur) fekete-fehér és negatív nézet (Gray Scale, Negative). Jó kis sor! Ha valaki egy sor képen elrontotta az expozíciót, érdemes kipróbálni.

DPI

A kimeneti felbontás beállítása. Monitoron nézett képeknél nincs jelentősége, csak ha valaki nyomtatni szeretne. A nyomat egy col szélességében ennyi képpont lesz majd a papíron. 300 dpi esetében ez 2,54 cm szélességben 300 db pontot jelent.

Text

Felirat vihető fel minden képre, ami ugyanúgy formázható, mint egy szövegszerkesztőnél. Használhatunk például valamilyen háttérszínt a szöveg mögött, de árnyékolást is, és változtatható a betűk átlátszósága. A szöveg lehet egyedileg beírt, mondjuk a fotós neve, de ezen kívül képenként változó érték is. A képre íratható a készítés dátuma, az expozíciós idő, a rekeszérték, vagy akár mindezek együtt. A kép EXIF adataiból 15-féle érték nyerhető ki és tehető a fotókra.

Watermark

Hasonló az előzőhöz, de itt helyezhető minden kijelölt képre. Ez szinte bármilyen ismert fotóformátum lehet és a kép bármely részére helyezhető. A fotók egyedi megjelölésére használhatunk például egy előre elkészített saját emblémát, amit egy lépésben az összes kép sarkára helyezhetünk. A vízjel mérete nem változtatható, de átlátszósága és háttere igen. Árnyék hozzáadása és a sarkok lekerekítése is beállítható.

A lehetőségek, ha nem is végtelenek, de igen széleskörűek. A Fast Photo Resizer csak ezzel az opcióval együtt mutatja meg igazi oroszlánkörmeit. Mert azok aztán vannak neki! Jó nagyok.

Digiretus.hu

(A bemutatott szoftver ingyenes verziója letölthető a www.faststone.org/FSResizerDetail.htm oldalról.)

 


Kapcsolódó anyagok:

 

 

Hirdetés
 


Hozzászólások 

Impresszum
| RSS

© nEtural webdesign 2006.
Az oldalon közölt bárminem kép, hang, írott anyag, valamint grafikai elem szabad felhasználására az oldal tulajdonosa fenntartja magának a jogot. A közölt elemek felhasználása a fenti tulajdonos engedélyéhez kötött !