Aktuális | Cikkek | Linkek |   Digiretus.ro
Photoshop Tipp|2016.08.08.
LightRoom|2016.06.15.
Android|2016.05.22.
Photoshop Videó|2016.05.16.
Photoshop Tipp|2016.02.12.

Támogasd a DigiRetust!

 


Reméljük megéri! :)


Adobe Lightroom - Dolgozzunk fel egy Nap fotót!

 


Mostanában volt aktuális a Nap fotózása, hiszen május 9-én volt a Merkúr áthaladás központi csillagunk előtt. Koca asztrofotósként én is próbáltam megörökíteni és a videóban látható lépésekkel dolgoztam fel a félresikerült képet.


Photoshop Touch (Android) - Kreatív színtelenítés (videó)

 


Ha nem elég a szimpla színtelenítés, hanem a világosságát és kontrasztját is állítani szeretnénk a képnek, akkor itt egy gyors megoldás.


Grunge (meggyötört) képhatás (Photoshop Videó Tipp)

szint: könnyű


Szükségünk lesz egy normál fotóra és egy erősen texturált képre, melyek keverésével "meggyötört" képhatást hozunk létre, és egyúttal megismerkedünk az összhatásmódok és az átlátszóság alapjaival.


Derítőfény az árnyékokra Photoshopban

szint: haladó


Ha fotód jórészt túl világos ahhoz, hogy egyszerűen tovább világosítsd, de a főtéma meglehetősen sötét, akkor szükséged lesz egy kis photoshopos derítésre.

 
 
   
 

Milyen képszerkesztő szoftvert használsz leggyakrabban?

Photoshop Elements
GIMP
Paint Shop Pro
más program
nem használok


   Keresés az oldalonPhotshop Video|2014.03.10.

Szépia tónus (Photoshop Videó)

szint: könnyű


Hogyan tegyünk szépia hatást fotóinkra


 

Microsoft Digital Image 2006.

Hirdetés
 

Nyomtatóbarát verzió

Digiretus.hu - Microsoft Digital Image 2006


 

Microsoft Digital Image 2006.

Elcsépelt közhellyel „Dunát lehetne rekeszteni” a különféle képkatalogizáló és olcsó szerkesztőprogramokból. Mi az, amiben egy ilyen neves cég terméke fel tudja magára hívni a figyelmet a hazai digifotós társadalom számára?

Nos, a nevével úgy látszik nem akarja. A fejlesztő nem köntörfalazott holmi PhantaPix, PhotoMagic vagy hasonlóan elmés megnevezésekkel. Digital Image, és kész! Ebben minden benne van. Kedves vásárló a polcra néz, és rögtön helyére kerül a termék. Mert mi más lenne itt a középpontban, mint a Digitális fotó? Nagy megdöbbenésemre – és lehet, hogy ez a saját szegénységi bizonyítványom – ez már a 11. verzió. Bevallom nem igazán ismertem a Digital Image-et és tán így van ezzel sok más hazai fotóstársam is.A csomagon belül egy DVD tokot, benne a szoftver 2 db (!!!) diszkjét és egy igen tisztességes méretű, 280 oldalas, illusztrált használati útmutató könyvet találtam. A vastag könyv két dolgot sejtet. Vagy ennyire komoly, összetett alkalmazás került a kezeim közé, vagy túl nagy betűkkel szedték. A könyvben persze tényleg nem spóroltak a hellyel, de azért volt mit leírni benne. Az mindenesetre már ebből is világos volt számomra, hogy nem mezei képnézegetővel van dolgom.

A második sokk a telepítésnél ért. A szoftver az ajánlott (Typical) telepítés esetén 380 MB-ot, teljes installációnál 1,3 GB-ot szeretett volna magának. Hát, nem aprózza, ahogy mifelénk mondani szokás! Maradtam az ajánlott 380 MB-nál. A nagyobb telepítés egyébként mindenféle projekt és clippart fájlokkal is dúsítja merevlemezünket, melyek így könnyebben elérhetők lesznek, ha szükség lenne rájuk. A kisebb telepítés esetén marad a CD karnyújtásra való tárolása, ha netán clippartokra vágynánk.

A Digital Image két fő részből áll, melyet jól elkülönített a gyártó, mivel külön ikonnal telepednek desktopunkra. Az alkalmazás egyik felét egy könnyen használható képnézegető, másik felét pedig egy némileg összetettebb képszerkesztő teszi ki. A DI-t előzetesen úgy képzeltem el, mint egy képszerkesztő funkciókat is tartalmazó katalogizálót, de az ellenkezőjéről van szó. Ez egy katalogizálót összekapcsolt képszerkesztő.

A katalogizáló részt Librarynak keresztelték. Kezelőfelülete egyszerű, könnyen áttekinthető. Alapvetően ugyanazokat a lehetőségeket tartogatja számunkra, mint minden rendes és tisztességes modern képnézegető. Képeket, videókat és teljes könyvtárakat importálhatunk be gyűjteményünkbe, majd kategóriákba rendezhetjük, többféleképpen csoportosíthatjuk és kereshetünk köztük. A fotókból készíthető diabemutató, de megosztható e-mailen és archiválható CD-re és DVD-re. Ami elsőre megragadta a figyelmemet, hogy nem bonyolították túl a képkatalogizálót. A megszokott, bal oldali könyvtárfa fölött a három legfontosabb listázási opció választható. A fotók a könyvtárnév, az elkészítés ideje (éve) és kategóriájuk (label) szerint rendszerezhetők. Utóbbit magunknak kell megadnunk és olyan kategóriák közül választhatunk, mint például Emberek, Helyek, Események. Természetesen magunk is kreálhatunk kategóriákat és alkategóriákat.

Az képmező nagy részét kitevő jobboldali előnézeti ablakban láthatók a fotók kisméretű nézőképei. A megjelenített fotók a Group By opcióval tovább csoportosíthatók, például fájltípus, képméret, vagy akár fényképezőgép alapján. A nézőképek mérete a jobb fölső sarokban lévő zoom eszközzel egyszerűen nagyítható.
Egy képre kattintva a láblécben megjelennek az alapvető információi. Ugyanitt négy egyedi szempontot is adhatunk egy képhez. Ilyen a képaláírás és a kategória, valamint a kép értéke (0-5 csillag) és a Flags-nek nevezett emlékeztetők. Később ezen szempontok alapján is kereshető vagy csoportosítható lesz a kép. A Flags funkció olyan, mint a zsebkendőn egy csomó, hogy el ne felejtsünk valamit, vagy még inkább a monitorra ragasztott emlékeztető cédulák sokasága. Kis ikonokat rendelhetünk egy képhez, melyekből azonnal látszik, ha például nyomtatni kell, vagy szerkeszteni akarjuk a későbbiekben.

A szerkesztés az Edit gombbal érhető el azonnal a képkatalogizálóból, de ahogy korábban említettem, külön ikonnal is indítható. Az Editor rész már összetettebb, mint a Library, de némi képszerkesztő gyakorlattal, vagy egy órás „nyomkodással” már egész otthonossá válik. A legfontosabbnak tartott funkciókat, csoportokba rendezve, a Common Tasks nevű, bal oldali ablakba rendezték. A Quick Links csoportban néhány működési hivatkozás található, mint például a katalogizáló (Library), vagy a fotókollázs készítésének megnyitása.

A következő csoport a kezdő felhasználóknak, vagy időhiányban szenvedőknek szól. Öt automata képjavítási eszköz található itt, a színek, expozíció, kontraszt és világossági szintek (Levels) javítására. Az utolsó eszközzel – nem titkoltan – a mobilos fotósoknak kedveztek a fejlesztők. A Camera Phone Auto Fix cím gondolom magáért beszél.

A gyorsan elérendő komolyabb szerkesztőeszközök a Touch-Up csoportban találhatók, úgy mint Szín és Színtelítettség (Colour and Saturation), expozíció és világosság (Exposure and Lighting), vörösszem javítás (Fix Red Eye), intelligens radír (Smart Erase), hibajavító ecset (Blending Brush), életlen maszk (Unsharp Mask), és a kötegelt feldolgozás (Batch Edit in Mini Lab). Mindnél külön ablakban kapunk elég sokrétű beállítási lehetőségeket, minden ablakban lépésenként segít a program az eszköz helyes használatában. Ezenkívül rendkívül felhasználóbarát funkciókkal találkoztam. Például a Szín és Telítettség eszköznél helyezték el a fehéregyensúly javítást. Ezt egy egyszerű csúszka tologatásával is elvégezhetjük, melyre könnyen érthető kis ikonokat helyeztek, izzólámpával, napocskával és felhővel. Ugyanitt beállítható a fehéregyensúly akár +/-1 Kelvinfokonkénti érték megadásával is. A további képjavító eszközök a felső menüsor Touch-Up pontja alatt érhetők el. Van itt zajszűrés (Noise Reduction), elmosás (Blur), különféle klónozó ecsetek (Clone Brush, Blending Brush), de képrestaurációk is, mint a por és karcolások eltávolítása, vagy az öreg fotó automatikus javítása.

A Format csoportban a kép megformálásának, vágásának, kiegyenesítésének, forgatásának és tükrözésének ikonjai találhatók.
Az Effects részben csak néhány ikont találunk, de a Digital Image nem szűkölködik a képhatásokban. Több mint 200 -féle effekt található a szoftverben, melyek mindegyike részletesen szabályozható. Kreatív és művészeti effektjeinek nagy része (festő és grafikai hatások), akár egy gombnyomásra is kiváló eredményt ad. E területen nagyon sok profi képszerkesztőn alkalmazáson túltesz a szoftver. Érdekes módon a festőeszközök, mint az ecset, radír, ceruza is az effektek menü alá került.
Az Edges csoportban néhány keretező eszközt találunk. A szoftverhez több, mint 5000 clipart sablon jár, melyek például a keretezésnél is jól jönnek.
Az Add Something rész neve egy kicsit vicces. „Hozzáadni valamit”? Nos, igen. Szöveget, torzított szöveget, vonalakat, vektoros alakzatokat, clippart és egyéb képeket adhatunk a meglévő fotóhoz, amelyek külön rétegként kerülnek a fotó fölé. Az egyes rétegek a jobb oldali Stack ablakban jelennek meg. Hagyományos értelemben vett rétegkezelési lehetőségeink elég korlátozottak, ami egy képszerkesztőnél – legalábbis profi szinten – kimondottan hátrány lehet, de a DI nem a profik rétegét célozza meg. Némi furfanggal azért egész használható rétegeket kapunk, amelyek átlátszósága, mérete is állítható és korlátozottan maszkolható, mivel a program maszk lehetőséget is magában rejt. Ezt a Selection ablakban választhatjuk ki a kijelölő eszközökkel együtt. A kijelöléshez több mind 60 kijelölő alakzat, szabadkézi kijelölés, intelligens élkereső, a jól ismert varázspálca és kijelölő ecset is használható. A jelölt terület éle (Feather) és átlátszósága szabályozható és az egész megfordítható (Invert). Ezen felül van hozzáadott és kivont kijelölési lehetőségünk is. Íme egy külön rétegként a képhez adott clippart, némi árnyék effektel – Az óriástarantula megtámadja a Parlamentet.

A Digital Image egyik nagy erőssége a RAW formátumú képek beolvasása. Ebben a Canon és Nikon digitális fényképezőgépek nyers formátumait támogatja.
Azt is említésre méltó, hogy a program működése kellően gyors ahhoz, hogy egy olcsóbb otthoni konfiguráción is fennakadások nélkül pörögjön.

Két további programrész is külön említhető, bár ezek jobban az előbb ismertetett katalogizálóba és szerkesztőbe tagozódnak. Egyikük a kötegelt (csoportos képfeldolgozás), avagy Mini Lab, amiben több kijelölt képen ugyanaz a funkció végezhető el egyszerre. Ez az alap eszközöket jelenti, mint az automata szín, expozíció, kontraszt és szintek eszköz, vagy a mobiltelefon képek automatikus javítása. Ide tartozik a csoportos elforgatás és az átméretezés is. A másik nagyobb programrész a projekt fájl készítése. Ez valamilyen kreatív fájlt jelent, amilyen a fotóalbum, animáció, oklevél, névjegykártya, naptár, üdvözlőlap, szórólap, keretezett kép, címke, fotóalkotás, vagy levelezőlap. A választott „kreatív” kompozícióhoz, százával találunk sablonokat a 2. CD-n. Ezért hát a giga fölötti telepítés. Ha nem telepítettük ezeket a gépünkre, úgy is behívhatók a CD utólagos behelyezésével.

Jól kivehető réteget céloz meg a program. A digitális fotósok azon rétegét, akik számára nem elegendő a képkategórizáló programok szerkesztő képessége, de a komolyabb, professzionális munkára szánt képszerkesztők bonyolultságára azért nincs szükségük, vagy még nem értenek hozzá. Ha mindenképpen be kéne tennünk egy skatulyába, akkor valahová az ACDSee és a Photoshop Elements közé helyeznénk. Jó belépő lehet a komolyabb képszerkesztés világába a Digital Image, hiszen lépésről lépésre vezeti a felhasználót a fontosabb szerkesztési eszközei terén. Aki nem szeretne elmélyülni ebben a világban, de szükségét érzi némi képjavításnak, szintén megtalálhatja benne a neki való alkalmazást. Az sem elhanyagolható szempont, hogy árban is valahol az otthoni felhasználásra szánt fotószerkesztők szintjén van a program, ahogy a magyar képviselettől megtudtuk.

 

 

 

 

Hirdetés
 


Hozzászólások 

Impresszum
| RSS

© nEtural webdesign 2006.
Az oldalon közölt bárminem kép, hang, írott anyag, valamint grafikai elem szabad felhasználására az oldal tulajdonosa fenntartja magának a jogot. A közölt elemek felhasználása a fenti tulajdonos engedélyéhez kötött !