Aktuális | Cikkek | Linkek |   Digiretus.ro
Photoshop Tipp|2016.08.08.
LightRoom|2016.06.15.
Android|2016.05.22.
Photoshop Videó|2016.05.16.
Photoshop Tipp|2016.02.12.

Támogasd a DigiRetust!

 


Reméljük megéri! :)


Adobe Lightroom - Dolgozzunk fel egy Nap fotót!

 


Mostanában volt aktuális a Nap fotózása, hiszen május 9-én volt a Merkúr áthaladás központi csillagunk előtt. Koca asztrofotósként én is próbáltam megörökíteni és a videóban látható lépésekkel dolgoztam fel a félresikerült képet.


Photoshop Touch (Android) - Kreatív színtelenítés (videó)

 


Ha nem elég a szimpla színtelenítés, hanem a világosságát és kontrasztját is állítani szeretnénk a képnek, akkor itt egy gyors megoldás.


Grunge (meggyötört) képhatás (Photoshop Videó Tipp)

szint: könnyű


Szükségünk lesz egy normál fotóra és egy erősen texturált képre, melyek keverésével "meggyötört" képhatást hozunk létre, és egyúttal megismerkedünk az összhatásmódok és az átlátszóság alapjaival.


Derítőfény az árnyékokra Photoshopban

szint: haladó


Ha fotód jórészt túl világos ahhoz, hogy egyszerűen tovább világosítsd, de a főtéma meglehetősen sötét, akkor szükséged lesz egy kis photoshopos derítésre.

 
 
   
 

Milyen képszerkesztő szoftvert használsz leggyakrabban?

Photoshop Elements
GIMP
Paint Shop Pro
más program
nem használok


   Keresés az oldalonPhotoshop Tipp|2009.12.08.

optikVerve Labs Virtual Photographer

 


Digitális fotósból vitruális fotográfus.


 

Képek a Microsoft Word 2003 programban

Hirdetés
 

Nyomtatóbarát verzió

Képek a Microsoft Word 2003 programban - www.digiretus.hu


 

Képek a Microsoft Word 2003 programban

A Microsoft Word egy nagyon kellemes szövegszerkesztő program, és nagyon elterjedt. Teljesen természetes, hogyha egy dokumentumot készítünk, akkor képekkel is tele szeretnénk tűzdelni. Így ez a cikk segít, hogy miként tudjuk a képeket behelyezni a Microsoft Office 2003 programba.

A képet legegyszerűbben a Beszúrás/Kép/Fájlból menüben tudjuk a papírra varázsolni.Na, itt is van. Ugye, milyen egyszerű?

Ha a képre kattintunk, akkor megjelennek a sarokpontok. Ha rájuk kattintunk, akkor át tudjuk méretezni a képet, ha pedig a kép közepére kattintunk, akkor a helyét tudjuk megváltoztatni.

De mi van akkor, ha mi kicsit meg akarjuk változtatni a színét, el akarjuk halványítani, vagy le akarunk belőle valamit vágni? Akkor át kell menni egy komolyabb képszerkesztő programba? Nem, hiszen néhány alapvető funkciót itt is megtehetünk.

Ha a képre kattintunk, akkor megjelenik a képszerkesztő eszközsor.

Az ikonok sorban:
Kép beszúrása, Szín, Több kontraszt, Kevesebb kontraszt, Több fényerő, Kevesebb fényerő, Levágás, Forgatás balra 90 fokkal, Vonaltípus, Képek tömörítése, Szöveg körbefuttatása, Objektum formázása, Áttetsző szín megadása és Kép visszaállítása.

Lássuk, melyik mire való és hogyan tudjuk használni!

Kép beszúrása
Ez az ikon tulajdonképpen a Beszúrás/Kép/Fájlból menüpontot egyszerűsíti le nekünk egyetlen egy kattintásra.

Szín
Ezzel az ikonnal a kép színmódját tudjuk megváltoztatni. Így a képünk szürkeárnyalatos, fekete fehér lehet. De választhatjuk a fakítást is, és akkor a képünk elegánsan háttérbe vonul.

Több kontraszt, kevesebb kontraszt
Ezzel a két ikonnal erősebb vagy lágyabb kontrasztot adhatunk a képnek. Elsősorban akkor javasolt, ha a dokumentumot kinyomtatva úgy érezzük, szükség lenne egy kis változtatásra.
Vigyázat! Túl nagy kontraszt esetén a kép roncsolódik. Ne feledjük el, hogy amit a monitoron látunk, az nyomtatáskor eltérő lehet!

Több fényerő, kevesebb fényerő
Ha nyomtatáskor úgy érezzük, túl sötét lett a kép, vagy éppenséggel túl világos, akkor érdemes kicsit változtatni rajta.
Vigyázat! Túl sötét képen a nyomtatáskor a túl sok festék elmaszatolódhat, lasabban száradhat. Ne feledjük el, hogy amit a monitoron látunk, az nyomtatáskor eltérő lehet!

Levágás
A Levágás gombra kattintva megváltozik az egerünk. Kattintsunk kettőt a képre, és máris megjelenik a szerkesztő ablak.

A levágás részben megadhatjuk, hogy melyik oldalról menyit tüntessen el a program a képből.

Forgatás balra 90 fokkal
Eljutottunk a kép elforgatásához. Bár ezzel az ikonnal csak balra és csak 90 fokban lehet a képet elbillenteni, a gomb használata után a kép tengelye felett megjelenik egy zöld karika. Ha az egérrel ráállunk, akkor egy kanyarodó nyilat kapunk. Nyomjuk meg egér gombját és húzzuk valamelyik irányba. Így a képet bármelyik irányba tetszőleges szögben elforgathatjuk.

Vonaltípus
A kép ne csak magában álljon a lapon, adjunk neki keretet is. Az ikonra kattintva a legördülő menüben kiválaszthatjuk a keret vastagságát. A További vonalakra kattintva pedig a keret stílusát és színét is megadhatjuk.

Képek tömörítése
Ha túl nagy lett a dokumentumunk fájlmérete, akkor itt tudjuk csökkenteni. Elsősorban a képek felbontását vehetjük kisebbre, de ajánlatos még a képek levágott részét is törölni. Így rengeteg felesleges adattól szabadulhatunk meg.

Szöveg körbefuttatása
Elérkeztünk a legizgalmasabb részhez: a kép és a szöveg kapcsolatához. Hiszen a kép is szerves része annak, amit leírtunk, miért kellene akkor külön, az írástól távol lennie?
Ebben a menüben beállíthatjuk, miként viszonyuljon a kettő egymáshoz.

Ebben a kis ábra sokat segíthet nekünk:

Szöveggel egy sorban: A klasszikus változat, de gyakran ronda eredménnyel. A kép ugyan ott foglal helyet, mint a betűk. Ha a kép nagyobb, akkor több üres sor keletkezik és furcsán fog kinézni. Használata csak akkor javasolt, ha kis képet szeretnénk a betűk közé behelyezni úgy mint szimbólumokat, egyenleteket.

Négyzetes: A kép körül kis helyet készít a program, így a szöveg nem fog összeolvadni vele. Ez után a képet bátran bárhová helyezhetjük, biztosan elegánsan fog kinézni. A klasszikus kiadványszerkesztésben is így használják.

Sűrű: Ha ezt alkalmazzuk akkor látványos, modern hatást érhetünk el. A program megkeresi az eredeti négyzetes kép tartalmának a körvonalát, és a köré helyezi a szöveget. Így nem vagyunk a négyzetes alakra lekorlátozva. Használatakor vigyázzunk, hogy ne a sorokat ne vágja két részre, mert akkor nehéz lesz az olvasás. Ha mégis ilyen kinézetet szeretnénk, akkor használjunk inkább két hasábot.


Helytelen, nehezen olvasható


Jó megoldás

Szöveg mögé, szöveg elé: A képet a szöveg elé tehetjük (nem ajánlott!), vagy a szöveg mögé. Ha a szöveg mögé helyezzük a képet, akkor figyeljünk arra, hogy azért olvasható maradjon!
Fent és lent: A kép kiszorítja a szöveget azokból a sorokból, melyikben elhelyezkedik, hogy milyen széles. Így a képet jól elhatárolhatjuk a képtől.
Keresztül: Hatása nagyon hasonló a sűrűvel. Sok esetben alig látszik a különbség.
Ha pedig egyik megoldás sem tetszik, akkor válasszuk a Befoglaló szerkesztése opciót. Az újonnan megjelenő kis pontokkal beállíthatjuk, meddig érjen a szöveg.

Objektum formázása
Erre a gombra kattintva az összes eddigi beállítást megtaláljuk.

Áttetsző szín megadása
Hasonlóan, mint az átlátszó GIF képek esetén, itt is kiválaszthatunk egy színt, és az akkor átlátszó lesz. Elsősorban valóban a GIF képek miatt került be ez a funkció, hiszen a színes fok esetében ez a művelet értelmét veszti. Ha egy színt átlátszóvá tettünk, akkor a szöveg oda is be tud folyni ha a körbefuttatásnál a Sűrűt választjuk.

Végül pedig a nagyon elkutyultuk a képet, akkor az utolsó gombbal, a Kép visszaállítás opcióval mindent visszaállítunk az eredetiben.

Digiretus.hu

 

 

 

Kapcsolódó anyagok:

 

 

Hirdetés
 


Hozzászólások 

Impresszum
| RSS

© nEtural webdesign 2006.
Az oldalon közölt bárminem kép, hang, írott anyag, valamint grafikai elem szabad felhasználására az oldal tulajdonosa fenntartja magának a jogot. A közölt elemek felhasználása a fenti tulajdonos engedélyéhez kötött !