Aktuális | Cikkek | Linkek |   Digiretus.ro
Photoshop Tipp|2016.08.08.
LightRoom|2016.06.15.
Android|2016.05.22.
Photoshop Videó|2016.05.16.
Photoshop Tipp|2016.02.12.

Támogasd a DigiRetust!

 


Reméljük megéri! :)


Adobe Lightroom - Dolgozzunk fel egy Nap fotót!

 


Mostanában volt aktuális a Nap fotózása, hiszen május 9-én volt a Merkúr áthaladás központi csillagunk előtt. Koca asztrofotósként én is próbáltam megörökíteni és a videóban látható lépésekkel dolgoztam fel a félresikerült képet.


Photoshop Touch (Android) - Kreatív színtelenítés (videó)

 


Ha nem elég a szimpla színtelenítés, hanem a világosságát és kontrasztját is állítani szeretnénk a képnek, akkor itt egy gyors megoldás.


Grunge (meggyötört) képhatás (Photoshop Videó Tipp)

szint: könnyű


Szükségünk lesz egy normál fotóra és egy erősen texturált képre, melyek keverésével "meggyötört" képhatást hozunk létre, és egyúttal megismerkedünk az összhatásmódok és az átlátszóság alapjaival.


Derítőfény az árnyékokra Photoshopban

szint: haladó


Ha fotód jórészt túl világos ahhoz, hogy egyszerűen tovább világosítsd, de a főtéma meglehetősen sötét, akkor szükséged lesz egy kis photoshopos derítésre.

 
 
   
 

Milyen képszerkesztő szoftvert használsz leggyakrabban?

Photoshop Elements
GIMP
Paint Shop Pro
más program
nem használok


   Keresés az oldalonHarmadik szem|2009.12.08.

Piros / Szűrt

 


Kaptam két jó képet!


 

Fotóból festmény: PhotoFiltre

Hirdetés
 

Nyomtatóbarát verzió

www.digiretus.hu - Fotóból festmény: FotoFiltre


 

Fotóból festmény:
PhotoFiltre

Nem kell ahhoz mélyen zsebbe nyúlni és drága programokat vásárolni, ha valaki komolyabbnak tűnő képszerkesztő feladatot szeretne megoldani. Sőt, egyáltalán nem kell! Némi kreativitással az egyszerűbb, ingyenes szerkesztő szoftverek is alkalmasak lehetnek bonyolultabb feladatok megoldására. Itt van például a PhotoFiltre szoftver és egy adott feladat: készítsünk fotóból festményt!

A PhotoFiltre Light verziója ingyenesen letölhető és használható, ráadásul telepítve 4 megabájtot sem foglal a merevlemezen. Ha mindez nem elég, a menüje magyarítható, szóval egy igazán szerethető kis szoftver. Elvileg azt is hihetnénk egy ilyen egyszerű szerkesztőprogram nem alkalmas komolyabb képmanipulációkra. A puding próbája az evés. Nincs más hátra, mint „megizzasztani” a PhotoFiltre-t egy összetettebb feladattal. A kihívás, festményszerű kép készítése egy fotóból.

A legfontosabb lépés persze a megfelelő fotó kiválasztása. Nem érdemes túl részletes képet választani, mert a festmény effekt úgyis elmossa ezeket. Egy jól kivehető témát tartalmazó fotó, portré, vagy csendélet kitűnő lehet. A fenti mintakép például ideális egy szép gyümölcs csendélethez.

A PhotoFiltre Szűrők/Művészi menüjében rengeteg effekt található, amelyek elvileg erre a feladatra lettek kifejlesztve. Ezeknek azonban egy bajuk van. Túlságosan önállóak. Leginkább automatán dolgoznak, előre programozott módjukon és nincs bennük semmi művészi érzék. Csak akkor érdemes őket választani, ha időhiányban szenvedünk.

Az ilyen műveletekhez mindig szükség van az emberre is. Marad tehát a jó öreg maszatoló eszköz. Ez minden valamirevaló képszerkesztő és grafikai programban, így a PhotoFiltre-ben is megtalálható az eszköztár jobb sorának ötödik helyén. Egy kis kéz és egy maszatoló új jelzi, és érdemes így elképzelnünk a működését is. Olyan mintha egy frissen festett képet, újjal szétmaszatolnánk. Használata némi kézügyességet és az egér kezelésében való alapfokú jártasságot igényel. Na, és persze időt. Képmérettől és részletességtől függően 5-10 percet, de akár egy órát is igényelhet ez a módszer. Akinek az idő pénz, annak marad az előző pont.

A maszatoló eszköz mérete három értékben állítható: Precíz, Közepes, Nagy. Munka közben érdemes ezeket változtatni, mindig a festendő tárgynak megfelelően. Finomabb részletek festéséhez (maszatolásához) a Precíz, míg a kép többi tárgyához a Közepes ajánlott. A Nagy méret a háttér, például az ég és a felhők, elmosásához jön jól, de egyéb homogén felületekhez is hasznos. Az eszköz utolsó opciója az Átlátszatlanság. Ez maradhat az alap, 50-es értéken.
A beállított ecsetmérettel fessük át a kép minden részét, arra ügyelve, hogy egy-egy tárgy színei ne „fussanak át” a többi tárgyra. Az ecsettel kövessük a formákat, hogy minél hihetőbb festményhatást kapjunk. A széleket érdemes külön vonallal kiemelni, a lényegtelen témákat pedig elnagyolni, ami tovább erősíti a festményérzetet.

A festés végeztével már csak némi vászon textúra hiányzik a még hihetőbb hatás érdekében. Ehhez a Szűrők/Textúra/Régi Vászon effekt nyújt segítséget. Az effekt ugyan automatikus, de a Szerkesztés/Halványítás: Régi Vászon pont alatt visszavehető. A megjelenő ablakban az Átlátszatlanságot 30-40% körülire véve, már sokkal szebb lesz az eredmény. Megmarad a vászon textúra, de nem túl tolakodóan.

Még egy utolsó lépés. A Szűrők/PhotoMasque effekttel elmosható a „festmény” széle, ezzel is növelve a valóság illúzióját. Mintaképünkhöz a Brush nevű maszk kiválasztása adta a legjobb eredményt. Az átlátszatlanság 80 lett, a Színkezelés a Minta értéket kapta, kitöltő mintaként pedig a Canvas01.jpg-t választottuk. Ezek az alakzatok és minták a PhotoFiltre könyvtáraiban találhatók.

Íme a végeredmény! Igazán tisztességes egy ingyenes kis szoftvertől. Már csak a fa képkeret hiányzik.

Digiretus.hu

(A bemutatott szoftver ingyenes verziója letölthető a www.photofiltre.com oldalról.)

 

 

 

Hirdetés
 


Hozzászólások

Fater
2006.12.01 09:32:14

Ezt a progit nem ismertem, de nagyon tetszik!

 

Impresszum
| RSS

© nEtural webdesign 2006.
Az oldalon közölt bárminem kép, hang, írott anyag, valamint grafikai elem szabad felhasználására az oldal tulajdonosa fenntartja magának a jogot. A közölt elemek felhasználása a fenti tulajdonos engedélyéhez kötött !