Aktuális | Cikkek | Linkek |   Digiretus.ro
Photoshop Tipp|2016.08.08.
LightRoom|2016.06.15.
Android|2016.05.22.
Photoshop Videó|2016.05.16.
Photoshop Tipp|2016.02.12.

Támogasd a DigiRetust!

 


Reméljük megéri! :)


Adobe Lightroom - Dolgozzunk fel egy Nap fotót!

 


Mostanában volt aktuális a Nap fotózása, hiszen május 9-én volt a Merkúr áthaladás központi csillagunk előtt. Koca asztrofotósként én is próbáltam megörökíteni és a videóban látható lépésekkel dolgoztam fel a félresikerült képet.


Photoshop Touch (Android) - Kreatív színtelenítés (videó)

 


Ha nem elég a szimpla színtelenítés, hanem a világosságát és kontrasztját is állítani szeretnénk a képnek, akkor itt egy gyors megoldás.


Grunge (meggyötört) képhatás (Photoshop Videó Tipp)

szint: könnyű


Szükségünk lesz egy normál fotóra és egy erősen texturált képre, melyek keverésével "meggyötört" képhatást hozunk létre, és egyúttal megismerkedünk az összhatásmódok és az átlátszóság alapjaival.


Derítőfény az árnyékokra Photoshopban

szint: haladó


Ha fotód jórészt túl világos ahhoz, hogy egyszerűen tovább világosítsd, de a főtéma meglehetősen sötét, akkor szükséged lesz egy kis photoshopos derítésre.

 
 
   
 

Milyen képszerkesztő szoftvert használsz leggyakrabban?

Photoshop Elements
GIMP
Paint Shop Pro
más program
nem használok


   Keresés az oldalonPhotoshop Tipp|2009.12.08.

Film színek

szint: haladó


Kísérletezzünk egy kicsit azzal, miként tudjuk visszaadni a negatívfilmek színeit!


 

Diafilm hatás: PhotoFiltre

Hirdetés
 

Nyomtatóbarát verzió

www.digiretus.hu - Diafilm hatás: PhotoFiltre


 

Diafilm hatás:
PhotoFiltre

Úgy tűnik a világ szabadulni szeretne a filmes fotózástól, a különféle filmhatást adó programok és kiegészítések viszont töretlenül népszerűek a digitális fotósok körében. Negatív-, vagy diafilm-szerű színek és zaj, túlhívott és megsárgult képek... Ezeket az effekteket egy viszonylag egyszerű szoftverrel is reprodukálhatjuk, mint amilyen a PhotoFiltre.

Több lépésre lesz szükség ehhez a fotóhoz, mely digitális fényképezőgéppel készült. Az erőteljesebb, kissé eltolt színek, a zaj és néhány egyéb effekt elég jó illúzióját nyújtja majd a diafilmnek.

Az első mozzanat egy kis világosítás, ami a Beállítás/Gamma korrekció alatt érhető el. Erre azért lesz szükség, mert a következő lépésekben a kép kontrasztosabbá sötétebbé válik majd. Nagyjából 1,40-1,50-es gamma emelés már elég lehet. A színcsatornáknál az „Összes” legyen kijelölve!

Most következik a színek beállítása. Érdekes módon erre a legjobb a Beállítás/Fényerő/Kontraszt menüpont lehet. Színcsatornaként a Sárgát kiválasztva, majd 40-50% kontraszt emelést és -20%-os Fényerő csökkentést használva meg is közelíthető egyfajta filmes színhatás.

A színek még kissé „tompák”. Ezen könnyen segíthetünk a Szűrők/Színek/Színek frissítése effekttel, amely jelentősen emeli a telítettségüket. Ha ez túl erősnek bizonyul, a Szerkesztés/Halványítás: Színek frissítése oldhatja meg a problémát. Itt csökkenthető az előzőleg kiadott effekt erőssége.

Egész szépen alakul a kép. Egy vékonyabb diakerettel még jobban kidomborítható a filmes jelleg. Ez a Szűrők/Keret/Dia keret pont alatt választható ki. A szélességnél pixelben adható meg a keret vastagsága, a Szín pedig értelemszerűen a keret színét befolyásolja. Ez lehetőleg fekete, vagy nagyon sötét kék, esetleg szürke legyen, a soron következő Átlátszatlanság pedig 100%. A következő két ponttal a keret széleinek elmosottsága és a sarkok lekerekítésének nagysága befolyásolható. Sajnos csak két értékben. Kisebb képnél érdemes a „kicsi”, nagy fotónál pedig a „nagy” beállítást választani.

Az utolsó lépés a filmszerű zaj, vagy inkább szemcsézettség hozzáadása a fotóhoz. Ez a Szűrők/Zaj/Zajosítás menüpont alatt található. A zaj intenzitását ízlés szerint állítsuk. Itt is érvényes, hogy kisebb képen a kevésbé erős szemcsésség mutat jól, míg nagyméretűn nyugodtan beállítható egy erőteljesebb érték is. Az Állandó pont bejelölésével a zaj monokróm (fekete-fehér) lesz, ami sokkal jobb filmes illúziót ad, mint a színes „konfetti-eső”


Ez pedig a végeredmény. Szemcsésség, diakeret és Velvia-szerű, telt színek. Ráadásul a PhotoFiltre jóvoltából mindez csupán néhány percet igényelt.

Digiretus.hu

(A bemutatott szoftver ingyenes verziója letölthető a www.photofiltre.com oldalról.)

 

 

 

Hirdetés
 


Hozzászólások 

Impresszum
| RSS

© nEtural webdesign 2006.
Az oldalon közölt bárminem kép, hang, írott anyag, valamint grafikai elem szabad felhasználására az oldal tulajdonosa fenntartja magának a jogot. A közölt elemek felhasználása a fenti tulajdonos engedélyéhez kötött !