Aktuális | Cikkek | Linkek |   Digiretus.ro
Photoshop Tipp|2016.08.08.
LightRoom|2016.06.15.
Android|2016.05.22.
Photoshop Videó|2016.05.16.
Photoshop Tipp|2016.02.12.

Támogasd a DigiRetust!

 


Reméljük megéri! :)


Adobe Lightroom - Dolgozzunk fel egy Nap fotót!

 


Mostanában volt aktuális a Nap fotózása, hiszen május 9-én volt a Merkúr áthaladás központi csillagunk előtt. Koca asztrofotósként én is próbáltam megörökíteni és a videóban látható lépésekkel dolgoztam fel a félresikerült képet.


Photoshop Touch (Android) - Kreatív színtelenítés (videó)

 


Ha nem elég a szimpla színtelenítés, hanem a világosságát és kontrasztját is állítani szeretnénk a képnek, akkor itt egy gyors megoldás.


Grunge (meggyötört) képhatás (Photoshop Videó Tipp)

szint: könnyű


Szükségünk lesz egy normál fotóra és egy erősen texturált képre, melyek keverésével "meggyötört" képhatást hozunk létre, és egyúttal megismerkedünk az összhatásmódok és az átlátszóság alapjaival.


Derítőfény az árnyékokra Photoshopban

szint: haladó


Ha fotód jórészt túl világos ahhoz, hogy egyszerűen tovább világosítsd, de a főtéma meglehetősen sötét, akkor szükséged lesz egy kis photoshopos derítésre.

 
 
   
 

Milyen képszerkesztő szoftvert használsz leggyakrabban?

Photoshop Elements
GIMP
Paint Shop Pro
más program
nem használok


   Keresés az oldalonPhotoshop Tipp|2009.12.09.

Negatív film (színes)

szint: könnyű


Átfordítjuk a negatív színeit, ami nem is lesz olyan egyszerű.


 

Keretezés I: PhotoFiltre

Hirdetés
 

Nyomtatóbarát verzió

www.digiretus.hu - Keretezés: PhotoFiltre


 

Keretezés I.
PhotoFiltre

Az elmúlt hetekben már szóba került az ingyenes PhotoFiltre program néhány képessége. Festmény hatású képet és analóg dia-szerű fotót is készítettünk a segítségével. A szoftver a digitális fotók keretezésében is sok lehetőséget tartogat, melyek közül most három egyszerű módszer kerül terítékre.

Nagyon népszerűek a digitális műkeretek. Szinte alig találni netes képgalériát, amelyben ne sorjáznának a faerezettel, márványmintával, hideg és meleg színekkel, netán szívecskékkel körített fotók. Házi kedvencünk portréja is már csak egy ötletesebb keretre vár, hogy kikerülhessen egy internetes képgalériába és mások is megcsodálhassák.

A legkézenfekvőbb módszert a Kép/Külső keret menüpont adja. A megnyíló ablakban három egyszerű opció állítható be. A Szélesség pontban adható meg a keret vastagsága képpontban. Ez minden irányban értendő, tehát a 20 képpontos érték 40 pixellel szélesebb és magasabb képet ad végeredményül. A Szín opciónál egy lenyílóablakban 40 alap szín választható, de a További színek gomb hatására egy részletesebb színskála is előtűnik, amellyel bármilyen keretszín kiválasztható. Ha a Szín pontnál közvetlenül a színablakba kattintunk a hagyományos a hagyományos RGB színskála ugrik elő.
A Hátér mintázat jelölőnégyzet kiválasztásával a keretszín lényegtelenné válik, itt ugyanis egy mintázat választható ki, így a szín nem fog látszani. Mintaként a szoftver a saját textúráit kínálja fel először, de bármilyen JPG fotó kiválasztható a keret mintázatához. A példában egy faerezetes textúra lett kiválasztva.

Nincs más hátra, mint az OK gomb, és a fotó máris megkapja faerezetes, 20 pixel széles keretét. Az egész nem kerül több 1 percnél.

Kicsit határozottabb kerethez érdemes ugyanezt a módszert kétszer alkalmazni. Elsőként csak egy 1-2 pixel széles, színes kerettel határozottabbá téve a kép szélét, majd egy vastagabb, mintázatos rámát használva.

* * *

A következő lehetőség az előző alatt található, mégpedig a Kép/Külső árnyék menüpont alatt. Az előbb bemutatotthoz hasonló keret készíthető, némi árnyék hatással kombinálva. A megnyíló ablak felső sorában választható ki az árnyék és a háttérkeret színe. Előbbinél érdemes egy sötétebb, utóbbinál egy világosabb színt választani.
A Szélesség opciónál az árnyék szélessége állítható be, az Átlátszatlanságnál pedig csökkenthető az erőssége. A Szegély pontnál az árnyas részen kívül eső keret mérete adható meg. Ha például az árnyék szélességét 10 pixelre és a Szegélyt is ugyanennyire állítjuk, akkor a kép körüli árnyékos részeknél 20 képponttal, az árnyéktalan területeken 10 képponttal bővül a fotó.
A Pozíciónál jelölhető ki, hogy az árnyék a kép mely oldalaira essen. Ez egyszerre csak két oldal lehet. A Stílusnál kemény (sima), és lágy szélű (Élsimított) árnyék választható.
Legvégül itt is a Háttér mintázata adható meg. Így ez esetben is ez lesz a keret alaptextúrája és a beállított háttérszín nem lesz látható. A példánkban most egy papírmintázatot választottunk a szoftver által felkínált gyári textúrák közül.

Íme a végeredmény! Az árnyék a jobb oldali és az alsó képszélre esik. A fotó kicsit 3D hatású, mintha kiemelkedne a hátteréből.

* * *

Ha a cél egy képen belüli, átmenetes keretszín, akkor a Szűrők/Leképezés/Progresszív kontúr menüpont lehet jó választás. Opciói között elsőként a már jól ismert Szélesség és Szín tűnik fel. Az elsővel itt is a keret vastagsága, másodikkal pedig a színe állítható. Ez a módszer annyiban már az imént bemutatott külső keretezéstől, hogy itt a keret vastagsága a képen belül érvényesül, egyre csökkenő átlátszósággal. A kép így nem lesz nagyobb, de a keret külső része a fotó széleit kitakarja majd.
Az Átlátszatlanság opciónál beállítható, hogy ez a kitakarás milyen mértékű legyen, a keret mennyire legyen látható. Az átlátszatlanság 50-100% között szabályozható.
A Hatás pontnál háromféle átmenetet választhatunk. Az első egy sima átmenetet ad (Nincs), a másodiknál ugyanez az átmenet kissé lágyabb hatású lesz (Elmosás), míg a harmadik egy szemcsésebb átmenetet biztosít (Szétázás).

Beállításaink eredménye az alábbi kép. Egy bordó, 20 pixeles, kissé áttetsző keretet kaptunk, szép, lágy átmenettel.

A PhotoFiltre keretezési lehetőségei ezzel még nem merültek ki. Jövő héten komolyabb eszközökről, kreatívabb módszerekről lesz szó.

Digiretus.hu

(A bemutatott szoftver ingyenes verziója letölthető a www.photofiltre.com oldalról.)

 


Kapcsolódó anyagok:

 

 

Hirdetés
 


Hozzászólások 

Impresszum
| RSS

© nEtural webdesign 2006.
Az oldalon közölt bárminem kép, hang, írott anyag, valamint grafikai elem szabad felhasználására az oldal tulajdonosa fenntartja magának a jogot. A közölt elemek felhasználása a fenti tulajdonos engedélyéhez kötött !