Aktuális | Cikkek | Linkek |   Digiretus.ro
Photoshop Tipp|2016.08.08.
LightRoom|2016.06.15.
Android|2016.05.22.
Photoshop Videó|2016.05.16.
Photoshop Tipp|2016.02.12.

Támogasd a DigiRetust!

 


Reméljük megéri! :)


Adobe Lightroom - Dolgozzunk fel egy Nap fotót!

 


Mostanában volt aktuális a Nap fotózása, hiszen május 9-én volt a Merkúr áthaladás központi csillagunk előtt. Koca asztrofotósként én is próbáltam megörökíteni és a videóban látható lépésekkel dolgoztam fel a félresikerült képet.


Photoshop Touch (Android) - Kreatív színtelenítés (videó)

 


Ha nem elég a szimpla színtelenítés, hanem a világosságát és kontrasztját is állítani szeretnénk a képnek, akkor itt egy gyors megoldás.


Grunge (meggyötört) képhatás (Photoshop Videó Tipp)

szint: könnyű


Szükségünk lesz egy normál fotóra és egy erősen texturált képre, melyek keverésével "meggyötört" képhatást hozunk létre, és egyúttal megismerkedünk az összhatásmódok és az átlátszóság alapjaival.


Derítőfény az árnyékokra Photoshopban

szint: haladó


Ha fotód jórészt túl világos ahhoz, hogy egyszerűen tovább világosítsd, de a főtéma meglehetősen sötét, akkor szükséged lesz egy kis photoshopos derítésre.

 
 
   
 

Milyen képszerkesztő szoftvert használsz leggyakrabban?

Photoshop Elements
GIMP
Paint Shop Pro
más program
nem használok


   Keresés az oldalonPhotoshop Tipp|2009.12.09.

Színcsere II.

szint: könnyű


Előzőleg a pirosat cseréltük kékre. Most legyen fordítva! Másképp.


 

Keretezés II: PhotoFiltre

Hirdetés
 

Nyomtatóbarát verzió

www.digiretus.hu - Keretezés II: PhotoFiltre


 

Keretezés II.
PhotoFiltre

A különböző ötletes keretek és paszpartuk töretlen népszerűségnek örvendenek a digitális fotósok körében. Néhány gombnyomás és a netre szánt fotó máris egy digitális rámával övezve várja, hogy feltegyék egy webgalériába. Legutóbb az ingyenesen használható PhotoFiltre néhány egyszerű keretezési lehetőségéről volt szó. Most továbblépünk a kissé összetettebb keretek felé.

Nem kell azért átláthatatlanul bonyolult keretekre és szoftveres bűvésztrükkökre gondolni. A program e téren sem igényel többet néhány gombnyomásnál, sőt, a Szűrők/Keret menü alatt található lehetőségek szinte teljesen automatikusak. Az itt fellelhető eszközök közül az első kettő az Egyszerű-, és a Dia keret. Előbbinél egy szimpla paszpartu hatás érhető el. Beállítható a szélessége, színe és átlátszatlansága. Utóbbi esetében ugyanez a három opció szabályozható, de ezen kívül 2-2 megadható a belső élek elmosottsága és a sarkok lekerekítettsége. Itt csak két opció jelölhető be, a kicsi és a nagy. A végeredmény egy diafilmhez hasonló keret lesz.


A Szűrők/Keret menü alatt további négy keretezési eszköz található, melyek 3D jellegű hatást adnak. Ezek közül a 3D-s gomb és a Nagy 3D-s gomb inkább weboldalakra tervezett gombokhoz való, de keretezőnek is kitűnő, a 3D-s keret és a Lekerekített 3D-s keret funkciója pedig nyilvánvaló. Mind a négy eszköz teljesen automatikus, nincs lehetőségünk a keretek méretének megadására, egyedül az első két eszköznél van mód szimpla vagy dupla szélű megjelenés választására. A 3D-s gomb és Nagy 3D-s gomb lehetőségeknél egy élesebb, míg a kétféle 3D-s keret eszköznél lágyabb átmenetű, kissé térbeli hatású kereteket kapunk.

A bevezetőben ígért „komolyabb” keretezést az úgynevezett PhotoMasque szolgáltatás nyújtja. Ez lényegében egy maszk eszköz, amelynél fekete-fehér alakzatokat tehetünk maszkként a képre. A fehérrel telt részeken látszik majd át az eredeti kép, a fekete területek pedig egyfajta keretként funkcionálnak. A gyakorlatban használva azért könnyebb megérteni mint így leírva.
A PhotoMasque ablakának bal fölső sarkában választható ki a megfelelő maszk. Ez egy GIF kép, bármilyen alakzattal. A szoftver néhány tucat lehetőséget alapból felajánl, de magunk is készíthetünk és elmenthetünk ilyen kétszínű GIF ábrákat. Ez alatt egy kis nézőképen látható a kiválasztott maszk alakzat. Erre pillantva könnyebb megértenünk az imént írtakat. A fehér részek maradnak átlátszók, attól függően, hogy mennyire közelítenek a teljesen fehér színhez. A sötétebb területek, pedig fényerejüktől függően átlátszatlanok lesznek, azaz kimaszkolják az alattuk lévő képet. A nézőkép alatt lévő két gombbal inverzzé alakítható, illetve elfordítható a maszk.

Az ablak jobb felel a beállítások területe. Legfölül a maszk átlátszatlansága, majd színe állítható be. Ez csak akkor lesz aktív, ha alább a Színkezelés menüből a Szín lehetőség lett kiválasztva. A legjobb keret hatást ez és a Minta opció adja. Az első pont kiválasztásával a kijelölt színnel lesz kitöltve a keret, a Minta lehetőség esetén pedig alul aktiválódik a Kitöltő Mintázat menü, ahol előre mentett textúrák választhatók. Ezek is előre elkészíthetők és JPEG-be menthetők, de a szoftver számos textúrát felajánl. A választott mintázattal lesz kitöltve maga a keret. Az Elmosás és Kétszínű jelölőnégyzetekkel a maszk szélének lágysága állítható, a Maszk nyújtása és Maszk mozaikban jelölőkkel pedig a választott képhez igazítható, vagy annak méretét figyelmen kívül hagyva, mozaikként alkalmazható.

A következő példában a Lines maszkot választottuk, majd 90 fokkal elforgattuk. Az átlátszatlanság 100%, tehát egyáltalán nem tűnnek elő a keret alatti képrészek. A Színkezeléshez a Minta lehetőség lett kiválasztva, így az alsó menüből kijelölhetővé vált egy textúra. Ez egy világos, vászonszerű textúra lett, mely kitöltötte a keretet. A rámát a Maszk nyújtása opcióval igazítottuk a kép méretéhez. Az Elmosás/Kétszínű opciókat figyelmen kívül hagyva kemény élekkel jelenik meg a keret, de mivel a képmérethez kellett igazítani, kissé elmosódott ezek bejelölése nélkül is.

A lehetőségek tárháza persze, ha nem is kimeríthetetlen, de igen sokrétű. A felsorolt eszközök önállóan, de akár egymásra épülve, kombinálva is alkalmazhatók, igen kreatív kereteket hozva így létre.

Digiretus.hu

(A bemutatott szoftver ingyenes verziója letölthető a www.photofiltre.com oldalról.)

 


Kapcsolódó anyagok:

 

 

Hirdetés
 


Hozzászólások 

Impresszum
| RSS

© nEtural webdesign 2006.
Az oldalon közölt bárminem kép, hang, írott anyag, valamint grafikai elem szabad felhasználására az oldal tulajdonosa fenntartja magának a jogot. A közölt elemek felhasználása a fenti tulajdonos engedélyéhez kötött !