Aktuális | Cikkek | Linkek |   Digiretus.ro
Photoshop Tipp|2016.08.08.
LightRoom|2016.06.15.
Android|2016.05.22.
Photoshop Videó|2016.05.16.
Photoshop Tipp|2016.02.12.

Támogasd a DigiRetust!

 


Reméljük megéri! :)


Adobe Lightroom - Dolgozzunk fel egy Nap fotót!

 


Mostanában volt aktuális a Nap fotózása, hiszen május 9-én volt a Merkúr áthaladás központi csillagunk előtt. Koca asztrofotósként én is próbáltam megörökíteni és a videóban látható lépésekkel dolgoztam fel a félresikerült képet.


Photoshop Touch (Android) - Kreatív színtelenítés (videó)

 


Ha nem elég a szimpla színtelenítés, hanem a világosságát és kontrasztját is állítani szeretnénk a képnek, akkor itt egy gyors megoldás.


Grunge (meggyötört) képhatás (Photoshop Videó Tipp)

szint: könnyű


Szükségünk lesz egy normál fotóra és egy erősen texturált képre, melyek keverésével "meggyötört" képhatást hozunk létre, és egyúttal megismerkedünk az összhatásmódok és az átlátszóság alapjaival.


Derítőfény az árnyékokra Photoshopban

szint: haladó


Ha fotód jórészt túl világos ahhoz, hogy egyszerűen tovább világosítsd, de a főtéma meglehetősen sötét, akkor szükséged lesz egy kis photoshopos derítésre.

 
 
   
 

Milyen képszerkesztő szoftvert használsz leggyakrabban?

Photoshop Elements
GIMP
Paint Shop Pro
más program
nem használok


   Keresés az oldalonPhotoshop Tipp|2009.12.07.

Kontraszt emelése

szint: könnyű


A kontraszt emelése szinte a legegyszerűbb mozzanat a Photoshopon belül. Mi azonban egy kevésbé triviális példát mutatunk be.


 

Easy Graphic Converter

Hirdetés
 

Nyomtatóbarát verzió

www.digiretus.hu - Easy Graphic Converter


 

Easy Graphic Converter

Ezúttal egy grafikai fájlkonvertáló segédprogram kerül sorra, amely elsősorban kis mérete és végtelenül egyszerű működése révén nyerheti el a felhasználók tetszését. A különféle fotó és grafikai formátumok konverziója mellett ráadásul még a fájlok csoportos átnevezésére és méretezésére is alkalmas.

Az Easy Graphic Converterről van szó, amely szimplább talán nem is lehetne.
Aki tucatjával, százával, ezrével tárol grafikai vagy fotófájlokat a gépén gyakran kerülhet olyan helyzetbe, hogy egy jó adagnyit kell átneveznie, átméreteznie, netán más formátumba konvertálnia. Az átnevezéshez ott a rég bevált manuális módszer, a Windows Intéző, ami egy-két fájl esetén még rendben is volna, de egy halom fotót már kétszer meggondol az ember. Átméretezéshez egy szerkesztő funkcióval felruházott képnézegető is megteszi, de itt sem biztos az adott program csoportos átméretezésre is képes, márpedig egyenként ez a munka igen idegőrlő. A fájlkovertáláshoz is megteszi többnyire egy hasonló alkalmazás, de ez esetben is felmerül az iménti kérdés. A legegyszerűbb megoldás egy apró célszoftver, jelen esetben az Easy Graphic Converter 1.2-es verziója. Amely mindhárom alapvető feladatot néhány másodperc alatt megoldja és persze ingyenes.

A szoftver alig több mint 1 megabájt helyett foglal, gyorsan működik és megértéséhez sem kell informatikus végzettség.
Elindítása után egy átlátható képernyő jelenik meg, felül öt, alul pedig egy gombbal. A középső - egyelőre még üres – rész a konvertálásra előkészített fájlok listájának van fenntartva. A grafikai fájlok az Add gombbal pakolhatók fel a listára. Ez történhet egyenként, vagy egy egész fájlcsoport hozzáadásával (Add files), illetve egy teljes mappa kijelölésével (Add directory). Utóbbi esetben a mappában található összes grafikai fájl konvertálását elvégzi a szoftver. A konvertálható formátumok száma nem túl népes. Ezek a következők: BMP, DIB, GIF, JPG, PNG, PCX, PSD, TGA, TIFF, WMF, EMF. Alig több, mint 10 formátum, ami kissé szerény, viszont a Photoshop PSD konverzióért egy piros pontot azért megérdemel az szoftver.

A kiválasztott fájlok tehát a Source file listára kerülnek, ahol nevükön kívül méretük és létrehozások dátuma is látható. A Remove gombbal eltávolítható a listáról egy vagy több kijelölt fájl, a Clear gomb pedig a teljes lista törlésére szolgál. A sor végén található Exit gomb működését talán nem kell részleteznünk. A program bezárására használható. Viszont az előtte lévő Settings már annál érdekesebb. Itt állíthatók be a konvertálás opciói.

Egy külön ablak jelenik meg, amelyben három, jól elkülöníthető rész látható. A felső rész (Output Format) felel a fájlkonvertálásért. Középen (Resize Option) az átméretezés állítható be, míg alul (File Name & Path) az átnevezés és a konvertált fájlok mentésének helye.

Az Output Format (kimeneti formátum) szekció legfelső menüjében a konvertálható fájlformátumok választhatók ki. A listára került fájlok a konverzió után ebben a formában folytatják majd „életüket”. Ha csak átnevezni szeretnénk, akkor kimeneti fájlformátumnak válasszunk ugyanolyat, mint az eredeti fájlunk formátuma. Ha pl. JPG volt, akkor itt is maradjon JPG.
A menü alatt az adott formátumra jellemző bitmélység adható meg. Érdemes ezt az alap értéken hagyni (ami többnyire a legnagyobb), mivel az alacsonyabb érték ront a minőségen. A JPEG Quality csúszka, csak az említett fájlformátumnál lesz aktív. Itt állítható be a tömörítés minősége. Nagyobb százaléknál jobb minőségű képet kapunk, de nagy fájlméretet, kisebb értéknél pedig rosszabb képminőséget kisebb fájlmérettel. Szintén Csak JPEG esetén kapcsolható be a Progressive jelölőnégyzet, ami abban az esetben lehet hasznos, ha a képeket webre mentjük. A Grayscale jelölővel fekete-fehérbe konvertálhatók a képek.

A Resize Option részben három alapbeállítás végezhető el. A No Resize esetén a képek nem méreteződnek át. A Best Fit hatására a képek megtartják oldalarányukat és a beállított szélesség és magasság értékekhez igazodnak Ha tehát egy kép 3:2 oldalarányú, viszont a szélesség és magasság aránya 4:3, akkor alul és felül egy-egy csík marad a képen. A csík, azaz a háttér színét a Best Fit Background Color pontnál lehet beállítani. Az Exact Size jelölő alkalmazásával a képek a beállított méretnek megfelelőek lesznek. Ez a méret a Width (szélesség) és a Height (magasság) ablakban adható meg, pixelben.

A File Name & Path szekció első pontja az Output Directory, amelyben a mentés helye választható ki. A konvertált képek ide kerülnek majd. A File Name Suffix ablakba beírt szöveg utótagként bekerül a fájl nevébe. Az alatta lévő menüben választható ki, hogy névegyezés esetén miként viselkedjen a szoftver: hagyja ki az egyező nevű fájl átnevezését (Skip it), mindenképpen írja át (Overwrite it), vagy automatikusan váltson nevet (Auto change file name).

A beállított opciók a főablak felső gombjai alatti sorban ellenőrizhetők, az Output Settings felirat után. Itt nézhetjük át utoljára, hogy minden beállítás megfelelő-e mielőtt a lenti Start gombra kattinttunk és megkezdődik a konvertálás. A szoftver nagyon gyorsan működik, a konverzió folyamata a Start gomb melletti százalékos skálán kísérhető figyelemmel.

Az Easy Graphic Converter valóban „ízi”. Könnyen kezelhető, kis méretű program. Tucatszoftverrel van-e dolgunk? Igen. Semmi kiemelkedőt nem lehet elmondani róla, viszont nem is dolga egy apró konverternek, hogy forradalmasítsa a grafikai programok világát. Nem nyújt tucatnyi extra szolgáltatást, aminek nagy részére egy mezei felhasználónak nincs is szüksége. Minden feltűnés nélkül, gyorsan ellátja, amire tervezték és szinte észrevétlenül bújik meg az Windows asztalának, vagy tálcájának ikonsorában. Egyedül a konvertálható fájlformátumok száma szűkös kissé, de az elterjedtebbeknek jutott hely.
Akinek tehát egy szürke kis fájlkonvertáló, méretező, és átnevező szoftvert szeretne ingyen, könnyen megbarátkozhat vele.

Digiretus.hu

(A bemutatott szoftver ingyenes verziója letölthető a www.szoftverbazis.hu oldalról.)

 


Kapcsolódó anyagok:

 

 

Hirdetés
 


Hozzászólások 

Impresszum
| RSS

© nEtural webdesign 2006.
Az oldalon közölt bárminem kép, hang, írott anyag, valamint grafikai elem szabad felhasználására az oldal tulajdonosa fenntartja magának a jogot. A közölt elemek felhasználása a fenti tulajdonos engedélyéhez kötött !