Aktuális | Cikkek | Linkek |   Digiretus.ro
Photoshop Tipp|2016.08.08.
LightRoom|2016.06.15.
Android|2016.05.22.
Photoshop Videó|2016.05.16.
Photoshop Tipp|2016.02.12.

Támogasd a DigiRetust!

 


Reméljük megéri! :)


Adobe Lightroom - Dolgozzunk fel egy Nap fotót!

 


Mostanában volt aktuális a Nap fotózása, hiszen május 9-én volt a Merkúr áthaladás központi csillagunk előtt. Koca asztrofotósként én is próbáltam megörökíteni és a videóban látható lépésekkel dolgoztam fel a félresikerült képet.


Photoshop Touch (Android) - Kreatív színtelenítés (videó)

 


Ha nem elég a szimpla színtelenítés, hanem a világosságát és kontrasztját is állítani szeretnénk a képnek, akkor itt egy gyors megoldás.


Grunge (meggyötört) képhatás (Photoshop Videó Tipp)

szint: könnyű


Szükségünk lesz egy normál fotóra és egy erősen texturált képre, melyek keverésével "meggyötört" képhatást hozunk létre, és egyúttal megismerkedünk az összhatásmódok és az átlátszóság alapjaival.


Derítőfény az árnyékokra Photoshopban

szint: haladó


Ha fotód jórészt túl világos ahhoz, hogy egyszerűen tovább világosítsd, de a főtéma meglehetősen sötét, akkor szükséged lesz egy kis photoshopos derítésre.

 
 
   
 

Milyen képszerkesztő szoftvert használsz leggyakrabban?

Photoshop Elements
GIMP
Paint Shop Pro
más program
nem használok


   Keresés az oldalonIngyenes program|2009.12.09.

Google Picasa 2. (II.rész)

 


Nem kell mindig Photoshop! Néha jól jön egy ingyenes képnézegető is.


 

Automatizálás: PhotoFiltre

Hirdetés
 

Nyomtatóbarát verzió

www.digiretus.hu - Automatizálás: PhotoFiltre


 

Automatizálás:
PhotoFiltre

Nem először kerül szóba a képek automatizálásának lehetősége. Sok esetben szükség lehet rá, ha például egy seregnyi képet kell egyszerre átnevezni, vagy átméretezni. Könnyen belátható, hogy több száz, vagy több ezer fotó esetén ez milyen embertelen feladat lenne. Ilyenkor jön jól a kötegelt feldolgozás, vagy más néven automatizálás. Vannak erre külön szoftverek is, de a fejlettebb képszerkesztőkkel is megoldható a feladat. Az egyszerűbb képmódosítások tekintetében a PhotoFiltre is jól használható erre a célra.

A PhotoFiltre csoportos képfeldolgozó képessége az Eszközök/Automatizálás menüpont alól hívható elő. A megjelenő ablak hat szekcióra oszlik: Fájl, Kép, Beállítás, Szűrők, Kijelölés elforgatása, Művelet. Minden ablakban különböző műveletek adhatók meg. Egy művelet beállítása esetén csak ezt hajtja végre a program, több művelet beállításánál viszont sorban mind végrehajtódik a képeken.

A Fájl ablakrészben készíthetők elő a fotók a csoportos műveletekre és itt adható meg a módosított képek mentésének helye, azaz a célkönyvtár is. Az egyszerre feldolgozni kívánt képeket célszerű előzőleg egy külön (forrás) könyvtárba összegyűjteni és egy önálló célkönyvtárat is létrehozni, ahová kész változataik kerülnek. Az összegyűjtött képek helyét a Forrás könyvtár menüpont alatt jelölhetjük ki. A bal fölső nagy ablakban ilyenkor sorban látszik a könyvtár tartalma. A Forrás formátum pont alatt egy tetszőleges formátumra (pl. JPEG, vagy BMP) szűkíthetők a képek. Az Egyedi kiválasztás pont kijelölésével a bal oldali listából magunk választhatjuk ki egyenként a módosítandó fotókat. Ellenkező esetben az összes képet kijelöltnek veszi a szoftver. A mentés helye és formátuma, tehát a célkönyvtár és célformátum az alsó részben állítható be. A Sorozatnévvel átnevezhetők a képek, ha alá beírjuk a képek új nevét. Az újramentett képek minősége a jobb alsó csúszkával adható meg.

A Kép lapon a fotó, vagy a vászon mérete állítható be, de egyszerű keret is rendelhető a fotókhoz. A képméret pixelben és százalékban állítható be. Az Arányok megtartása opció bejelölésével a fotó oldalarányai megmaradnak, így elég csak a szélesség vagy a magasság megadása, a másik érték arányosan változik. A Lapmérettel kisebbre vagy nagyobbra vehetjük a fotó mögötti képzeletbeli „vásznat”. Ha nagyobb a vászon, akkor fontos annak mintázata, ami a Háttér mintázat részben változtatható. Fontos a kép pozíciója is a vásznon. Lehet középen, a sarkokon, vagy a négy oldal valamelyikén. A fotó ki is emelhető képzeletben a vászonról, némi árnyék megadásával. Keretezésnél annak színe és szélessége állítható be. A Külső jelölőnégyzet használatával a keret a képen kívül fog látszani és a megadott szélesség értékkel növeli annak méretét. Ha ezt nem jelöljük be, akkor a kép széleiből vág ki ugyanekkora méretű területet.

A Beállítás részben a fotó világossága (Fényerő), kontrasztja, színeinek erőssége (Telítettség) állítható be. A Gamma korrekcióval a kép összfényereje állítható be. Ne feledjük, hogy a módosítások az kijelölt összes képre azonos mértékben lesznek érvényesek! Itt sajnos teljesen vakon kell dolgozni. Ha egy köteg sötét kép világosítása a cél, akkor egyikükön érdemes előre kipróbálni, hogy milyen beállítások lesznek jók ennél a szekciónál. Ehhez a PhotoFiltre Beállítás menüpontja alatt egy mintaképen kikísérletezhető a megfelelő kontraszt, vagy világosság. Színcsatornánként is beállíthatók a felsorolt tulajdonságok, amelyek ilyenkor csak a választott csatornára lesznek érvényesek.

A Szűrők szekcióban hat automata effekt adható a fotókhoz.. Ez lehet az élesítés, az élek tompítása, a kép elmosása, vagy zajosabbá, szemcsésebbé tétele, a kissé szoborhatást keltő domborítás, vagy a TV képéhez hasonló látvány. Alul egy színes fólia húzható a képre, aminek átlátszósága százalékosan állítható.

A Kijelölés elforgatása fülön, voltaképp nem a kijelölés, hanem a teljes kép forgatható, vagy tükrözhető. A lehetőségek egyértelműek. Jobbra és balra 90 fokkal, valamint 180 fokkal forgatható és a függőleges/vízszintes tengely mentés tükrözhető egy kép, illetve a kijelölt összes kép egyszerre.

A Művelet ablakrészben tekinthetők át sorrendben a beállítások. Ezek a bal alsó sarokban lévő gombbal elmenthetők és később visszahívhatók, ha újabb csoport képhez lenne rájuk szükség. Az OK gombbal az összes beállított művelet végrehajtódik a képeken, a Mégsem gomb pedig kilépteti a felhasználót az Automatizálás ablakból.


Digiretus.hu

(A bemutatott szoftver ingyenes verziója letölthető a www.photofiltre.com oldalról.)

 


Kapcsolódó anyagok:

 

 

Hirdetés
 


Hozzászólások 

Impresszum
| RSS

© nEtural webdesign 2006.
Az oldalon közölt bárminem kép, hang, írott anyag, valamint grafikai elem szabad felhasználására az oldal tulajdonosa fenntartja magának a jogot. A közölt elemek felhasználása a fenti tulajdonos engedélyéhez kötött !