Aktuális | Cikkek | Linkek |   Digiretus.ro
Photoshop Tipp|2016.08.08.
LightRoom|2016.06.15.
Android|2016.05.22.
Photoshop Videó|2016.05.16.
Photoshop Tipp|2016.02.12.

Támogasd a DigiRetust!

 


Reméljük megéri! :)


Adobe Lightroom - Dolgozzunk fel egy Nap fotót!

 


Mostanában volt aktuális a Nap fotózása, hiszen május 9-én volt a Merkúr áthaladás központi csillagunk előtt. Koca asztrofotósként én is próbáltam megörökíteni és a videóban látható lépésekkel dolgoztam fel a félresikerült képet.


Photoshop Touch (Android) - Kreatív színtelenítés (videó)

 


Ha nem elég a szimpla színtelenítés, hanem a világosságát és kontrasztját is állítani szeretnénk a képnek, akkor itt egy gyors megoldás.


Grunge (meggyötört) képhatás (Photoshop Videó Tipp)

szint: könnyű


Szükségünk lesz egy normál fotóra és egy erősen texturált képre, melyek keverésével "meggyötört" képhatást hozunk létre, és egyúttal megismerkedünk az összhatásmódok és az átlátszóság alapjaival.


Derítőfény az árnyékokra Photoshopban

szint: haladó


Ha fotód jórészt túl világos ahhoz, hogy egyszerűen tovább világosítsd, de a főtéma meglehetősen sötét, akkor szükséged lesz egy kis photoshopos derítésre.

 
 
   
 

Milyen képszerkesztő szoftvert használsz leggyakrabban?

Photoshop Elements
GIMP
Paint Shop Pro
más program
nem használok


   Keresés az oldalonGIMP|2009.12.09.

Polárszűrő hatás

szint: könnyű


Egy kicsit mélyebb kék ég, egy kicsit harsányabb lombzöld...


 

ACDSee 9

Hirdetés
 

Nyomtatóbarát verzió

ACDSee 9- www.digiretus.hu


 

ACDSee 9


ACDSee, van aki e nevet nem ismeri? A hasonló nevű rockbanda farvizén befutott képnézegető mára a fotórendszerezők mamutjává vált, vagy inkább „Big Gunjává”, hogy stílusosak legyünk. Legújabb változata sorban már a kilencedik, a következő sorok pedig újdonságairól szólnak.

Első látásra nem sok különbséget vehet észre a 8-as verzióhoz szokott szem. Ugyanaz a színek, és oldalkiosztás fogadja a felhasználót a program betöltése után. A legszembetűnőbb különbség a kissé áttervezett felső ikonsor. Tulajdonképpen az előzővel sem volt semmi baj, csak a 9-esben még több funkciót akartak ikonra tenni, így egy képre kattintva seregnyi jelenik meg egymás alatt-mellett, ami gyorsíthatja a fontosabbnak ítélt szolgáltatások elérését, de egyben zsúfolja is az amúgy sem túl átlátható programablakot.

Ember legyen a talpán, aki úgy séróból eligazodik az ACDSee-n. A szoftver már annyira összetett és sokrétű, hogy sértő lenne képnézegetőnek csúfolni. A nagyvonalúbb fotómenedzser jelző tökéletes rá. A készítők is érezhették, hogy elszaladt a ló, ezért az új változat egyik legfontosabb szolgáltatása a szabadon konfigurálható Quick View, amely leegyszerűsíti és egyben felgyorsítja a képnézegetést. Semmi felesleges sallang!

A fotók közvetlenül a Windows asztalán is megtekinthetők. Erre szolgál az ACDSee Showroom lehetőség. Ez lényegében nem más, mint a munkaasztalra helyezhető virtuális képkeret, amin belül diavetítés-szerűen váltakoznak a kijelölt fotók. A Showroom szolgáltatás a Create menü alatt aktiválható és képkeret mérete, színe valamint egyéb jellemzői is szabadon beállíthatók. Aztán már csak a képek kiválasztása van hátra és élvezhetjük az automata képbemutatót. Inkább érdekes, mint hasznos újdonság.

A nyomtatás ablakban új Print Layouts lehetőség várja a felhasználót. Különböző elrendezésű nyomatok készíthetők itt. Kiválasztható a nyomatméret és ezen belül a nyomaton elrendezett képek száma, ami lehet egy, két, vagy három fotó, de akár 35 képes indexoldal is, vagy esetleg egy öntapadós címke fotópéldányai. A megfelelő elrendezés választásában kis nézőképek segítenek.

A hangsúly persze a még jobb rendszerezhetőségen van és ezzel összefüggően a még könnyebb kereshetőségen. A fotók különböző csoportokba rendezhetők, ezernyi rendszerezési elv alapján. Két új rendező szolgáltatás a Filter by és a Group by, amelyek a nézőképablak tetején trónolnak. A Filter by az előzetesen kategóriákba rendezett, vagy értékelt fotók gyorsabb megjelenítését szavatolja. Az alap kategóriák az előző verzióból ismertek: Albums (albumok), People (emberek), Places (helyek) és Various (egyéb), de létrehozhatók egyéni kategóriák is. A képek érték szerint (Rating) is rendezhetők, amely szintén a korábbi verziókból átmentett funkció. Az egyes képek 1-5 pontig értékelhetők, majd a pontszám alapján szűrőzhetők a Filter by paranccsal.

A Group by a megjelenített képek csoportosító eszköze. Itt nem előre kategorizált csoportokról van szó, hanem olyan képek csoportjairól, amik valamilyen tulajdonságuk révén összetartoznak. Ilyen lehet például a szerző, a fényképezőgép, a készítés dátuma, a fájl mérete, vagy típusa szerinti csoportba rendezés. Ha például többféle fényképezőgéppel készült képet tárolunk, akkor a Group by/Camera egy kattintással gép szerint csoportosítja őket. A Group by parancs egyik almenüpontja a Table of Contents, amely egy új ablakkal zsúfolja a programfelületet. Ezen a helyen összesítve jelennek meg a csoportok nevei és az azokba tartozó képek száma. A névre kattintva könnyebben megtalálható a kérdéses csoport.

Egy új szemponttal bővült a naptárnézet (Calendar View) is. Itt alapesetben napok, hónapok vagy évek szerint rendezhetők a képek. Az új rendezési elv az Events, azaz esemény szerinti csoportosítás. Ilyen lehet mondjuk a „Születésnap”, vagy a „Kirándulás” címke. A megjelenített fotókat egyszerűen csak a megfelelő eseménycímkére kell húznunk és így a nyári szabadság élményei egy pillanat alatt visszakereshetők, legyenek akár több mappában szétszórva a merevlemezen.

A jobb oldalon a szoftver által felkínált automatikus kategóriák (Auto Categories) választhatók. Ezek főleg a digitális fényképek mellé „csomagolt” szöveges információkra alapoznak, tehát az IPTC és EXIF fájlokból olvassák ki a kategóriák alaptulajdonságát. EXIF-et minden digitális fényképezőgép ment a fotó mellé és általában tartalmazza a gép típusát a készítés pontos dátumát és a gép főbb beállításait.

Rengeteg kategória látható itt. Bármelyikre kattintva a szoftver megkeresi az adott szempontnak megfelelő képet, vagy képeket. Ilyen kategória lehet az EXIF-ből kiolvasott géptípus, rekeszérték, záridő, vagy fehéregyensúly, de az előzetesen bevitt copyright, készítő és kulcsszavak szerint is rendezhetők a képek. A kategorizálás lényege, hogy egyszerre több szempont is kijelölhető, így például kérhetjük az 1/60 záridővel készült, nagyméretű fotókat, amik teleobjektívvel készültek.

Az adatok, megosztani nem kívánt fotók védelmére szolgál a Private Folder (privát mappa) szolgáltatás. A külvilág elől elrejteni kívánt fotók, vagy mappák egy képzeletbeli titkos mappába rejthetők, amely egy max. 40 karakteres jelszóval védhető. A Private Folderbe helyezett mappák, csak az ACDSee-ben nyithatók meg a jelszó begépelése után.

A különböző rendszerezési kritériumok mellett a képszerkesztő rész is bővült egy-két funkcióval. A 8-as változat Red Eye Reduction (vörös szem eltávolító) eszköze megújult, még egyszerűbb lett. Lényegében a felhasználónak már semmi beállítással nem kell törődnie, csak a vörös szemre kattintania, vagy kijelölnie azt. A többi már a program dolga.

Egy új eszköz is bekerült a régiek közé, amely egyre jobban terjed a komolyabb képszerkesztő szoftverek között is. Ez a Shadows/Highlights (árnyékok és csúcsfények). Ez egy világosságot beállító szolgáltatás, ami extrém fényviszonyok között készült képeknél hatásos, például olyanoknál, ahol a táj, portréalany vagy épület erős árnyékban van, míg a kép többi része túl világos. A S/H eszközzel a túl sötét és túl világos területeket egyenlíthetjük ki úgy, hogy a kép fényviszonyai felborulnának. Kivilágosíthatók az árnyékok anélkül, hogy közben a világos ég kiégne, a világosítás csak a sötét területekre lesz hatással.

Aki nagyjából elégedett az ACDSee 8 teljesítményével, jobban teszi, ha marad a jól bevált „öreg” verziónál, hiszen a 9-es nem ad annyi újdonságot, ami megérne egy váltást. Az új ACDSee elsősorban a még fejlettebb rendszerezési szempontokat szem előtt tartók számára lesz vonzó, illetve azok számára, akik fotóik titkosítását fontos szempontnak tartják.

Digiretus.hu

 

 

 

Kapcsolódó anyagok:

 

 

Hirdetés
 


Hozzászólások 

Impresszum
| RSS

© nEtural webdesign 2006.
Az oldalon közölt bárminem kép, hang, írott anyag, valamint grafikai elem szabad felhasználására az oldal tulajdonosa fenntartja magának a jogot. A közölt elemek felhasználása a fenti tulajdonos engedélyéhez kötött !