Aktuális | Cikkek | Linkek |   Digiretus.ro
Photoshop Tipp|2016.08.08.
LightRoom|2016.06.15.
Android|2016.05.22.
Photoshop Videó|2016.05.16.
Photoshop Tipp|2016.02.12.

Támogasd a DigiRetust!

 


Reméljük megéri! :)


Adobe Lightroom - Dolgozzunk fel egy Nap fotót!

 


Mostanában volt aktuális a Nap fotózása, hiszen május 9-én volt a Merkúr áthaladás központi csillagunk előtt. Koca asztrofotósként én is próbáltam megörökíteni és a videóban látható lépésekkel dolgoztam fel a félresikerült képet.


Photoshop Touch (Android) - Kreatív színtelenítés (videó)

 


Ha nem elég a szimpla színtelenítés, hanem a világosságát és kontrasztját is állítani szeretnénk a képnek, akkor itt egy gyors megoldás.


Grunge (meggyötört) képhatás (Photoshop Videó Tipp)

szint: könnyű


Szükségünk lesz egy normál fotóra és egy erősen texturált képre, melyek keverésével "meggyötört" képhatást hozunk létre, és egyúttal megismerkedünk az összhatásmódok és az átlátszóság alapjaival.


Derítőfény az árnyékokra Photoshopban

szint: haladó


Ha fotód jórészt túl világos ahhoz, hogy egyszerűen tovább világosítsd, de a főtéma meglehetősen sötét, akkor szükséged lesz egy kis photoshopos derítésre.

 
 
   
 

Milyen képszerkesztő szoftvert használsz leggyakrabban?

Photoshop Elements
GIMP
Paint Shop Pro
más program
nem használok


   Keresés az oldalonInterjú|2009.12.08.

"...ma már profi területen elengedhetetlen a digitális fotózás..."

 


Interjú: Tóth-Szabó Réka


 

Feliratok: PhotoFiltre

Hirdetés
 

Nyomtatóbarát verzió

www.digiretus.hu - Feliratok: PhotoFiltre


 

Feliratok:
PhotoFiltre

Leragadtunk kissé a PhotoFiltre szoftvernél, de csak azért mert olyan jól demonstrálja, hogy egy ingyenes kis szoftverrel is elboldogulhat az emberfia (vagy lánya) a fotószerkesztés bonyolultnak tűnő világában. Ez alkalommal a feliratok szerkesztése kerül terítékre, szóval nem lesz bonyolult.

Miért is kell felirat egy fotóra? Nos, alapvetően nem kell. Az alkotó mégis sokszor érzi úgy, hogy szeretné megjelölni nevével, szignójával a művet. Esetleg úgy érzi, hogy a kép magvas gondolatai nem kerülhetnek felszínre csak egy frappáns idézet, mottó, ars poetica, vagy vicc odabiggyesztésével. Ilyenkor jön jól a képszerkesztő szoftver Text eszköze, amely a PhotoFiltre esetében a Kép/Felirat menüpont alatt, vagy a felső ikonsor T betűt formázó ikonjával érhető el.

Mindkét esetben egy ablak a jutalmunk, amely egy Felirat és egy Hatások ablakrészből áll. Előbbinél a szöveg alap opciói állíthatók be, utóbbinál pedig a csinosítgatására nyílik mód. A felirat ablakban a jól ismert beállításokat találja az, aki látott már közelebbről egy szövegszerkesztőt. A legfontosabb rész a szöveg begépelésére szolgáló bal alsó nagy ablakrész. Ide kerül a fotóra írandó szöveg, amely ezen helyen csak kezdetleges módszerekkel formázható – sortöréssel, szóközzel, stb. Az alap formázási tulajdonságok az ablak felső két sorában állíthatók be. Kiválasztható a betűtípus az operációs rendszer alá telepített fontkészletből, valamint a betűk mérete képpontban. A felső sor jelölőnégyzeteivel félkövérré, dőltté, áthúzottá, vagy aláhúzottá tehető a szöveg. Mindezen beállítások a jobb alsó kis előnézeti ablakrészben lesznek láthatók. A második sor beállításai nem látszanak az előnézeti ablakban. Ilyen például a betűk színe, a sorok igazítása (balra, középre, vagy jobbra) és dőlése, valamint az élsimítás, amellyel simább szélű betűíveket rajzol a program. A beviteli mezőbe írt szöveg a Felirat törlése gombbal tüntethető el.

A Hatások ablakrészben legfölül adható meg a felirat átlátszatlansága. Ha valaki például vízjelszerű, halványan áttetsző szöveget szeretne a képre, ezt az értéket kicsire kell állítania. Ezután állítható be, hogy legyen-e a betűknek árnyékuk, az milyen méretű (X,Y) és színű legyen. A színbeállításnál egy kis szín mintavételező szemcseppentő is rendelkezésre áll, amellyel akár a képből is kivehető egy jellegzetes mintaszín.
A Kihúzás jelölőnégyzet segítségével vékony körvonal rajzolható a betűk köré. Ennek színe az alatta lévő mezőben választható ki, de itt is használható a szemcseppentő a kép egy színének kiválasztásához. Az Elmosás opció nagyon kevés hatással van a szövegre. Elvileg a szélek lágyabbá tételére szolgál „kicsi” vagy „nagy” mértékben. Gyakorlatilag alig látható a működése. Ugyanez mondható el a Körvonal beállításról, amely némi 3D hatást kölcsönöz a betűknek 1 pixel mélységben. A Negatív mód beállítással invertálhatók a szöveghatások, így azok a betűkön kívüli területekre lesznek érvényesek, míg a betűk helye átlátszó lyuk marad. Az ablak alján kitöltő mintázat választható a szöveghez, a betűkön ezután a beállított szín helyett ez a textúra fog díszelegni. Alapból a saját textúra könyvtárát ajánlja fel a PhotoFiltre, ahol a papír és textil mintázattól kezdve a faerezeten át a márványig sok minden választható. Ezen felül bármilyen támogatott képformátum lehet textúra, tehát akár egy fotó is a szövegre nyomható.
A főablak alján található Kijelölésé alakítás opcióval körvonal lesz a betűkből, amely tetszőlegesen tovább formázható, kitölthető színnel, vagy textúrával, de segítségével akár ki is vághatjuk a betűket a fotóból.

A szöveg formázása ezzel kész. Az OK gomb lenyomása után láthatóvá válik a fotóra helyezett felirat és annak körvonala. Ez a szövegmező az egérmutatóval megfogható és bárhová húzható. Aki nem elégedett az eredménnyel annak sem kell kétségbe esnie, vagy elölről kezdenie az egészet. A feliraton jobb klikkel előcsalogathatók a szöveg opciók. A Felirat beállításai lehetőséget választva újra előtűnik az előbb ismertetett ablak, ahol finomíthatók a beállítások. A Kijelölés elforgatása menüpontot választva vízszintesen és függőlegesen tükrözhető, valamint 90 és 180 fokkal forgatható a felirat.

A Kézi beállítások részben egy új ablak jelenik meg, ahol képpontban adható meg a szöveg pontos helyzete (Kézi), vagy az ablakhoz igazított hozzávetőleges pozíciója (Automatikus). Itt a képsarkaihoz, oldalaihoz, vagy középpontjához igazítható a blokk. Alatta százalékban vagy pixelben méretezhető át a felirat, így akár tetszőlegesen nyújthatók, vagy szélesíthetők a betűk. Az ablak alján lévő Alakzat menü csak abban az esetben aktív, ha a felirat előzőleg kijelöléssé lett alakítva. Ilyenkor ez a körvonal alakítható át betűk helyett valamilyen előre megadott alakzattá, például rombusszá, vagy háromszöggé.

Ha a szövegbeállításokkal elégedettek vagyunk a Felirat rögzítése menüpont szolgál az elkészült szöveg véglegesítésére. Ezután a szövegblokk már nem formázható és húzható át, egyesül a fotóval. Remélhetőleg az alkotó legnagyobb megelégedésére.

Digiretus.hu

(A bemutatott szoftver ingyenes verziója letölthető a www.photofiltre.com oldalról.)

 


Kapcsolódó anyagok:

 

 

Hirdetés
 


Hozzászólások 

Impresszum
| RSS

© nEtural webdesign 2006.
Az oldalon közölt bárminem kép, hang, írott anyag, valamint grafikai elem szabad felhasználására az oldal tulajdonosa fenntartja magának a jogot. A közölt elemek felhasználása a fenti tulajdonos engedélyéhez kötött !