Aktuális | Cikkek | Linkek |   Digiretus.ro
Photoshop Tipp|2016.08.08.
LightRoom|2016.06.15.
Android|2016.05.22.
Photoshop Videó|2016.05.16.
Photoshop Tipp|2016.02.12.

Támogasd a DigiRetust!

 


Reméljük megéri! :)


Adobe Lightroom - Dolgozzunk fel egy Nap fotót!

 


Mostanában volt aktuális a Nap fotózása, hiszen május 9-én volt a Merkúr áthaladás központi csillagunk előtt. Koca asztrofotósként én is próbáltam megörökíteni és a videóban látható lépésekkel dolgoztam fel a félresikerült képet.


Photoshop Touch (Android) - Kreatív színtelenítés (videó)

 


Ha nem elég a szimpla színtelenítés, hanem a világosságát és kontrasztját is állítani szeretnénk a képnek, akkor itt egy gyors megoldás.


Grunge (meggyötört) képhatás (Photoshop Videó Tipp)

szint: könnyű


Szükségünk lesz egy normál fotóra és egy erősen texturált képre, melyek keverésével "meggyötört" képhatást hozunk létre, és egyúttal megismerkedünk az összhatásmódok és az átlátszóság alapjaival.


Derítőfény az árnyékokra Photoshopban

szint: haladó


Ha fotód jórészt túl világos ahhoz, hogy egyszerűen tovább világosítsd, de a főtéma meglehetősen sötét, akkor szükséged lesz egy kis photoshopos derítésre.

 
 
   
 

Milyen képszerkesztő szoftvert használsz leggyakrabban?

Photoshop Elements
GIMP
Paint Shop Pro
más program
nem használok


   Keresés az oldalonPhotoshop Tipp|2009.12.09.

Zavaró képelem eltávolítása II.

szint: könnyű


Gyepet ültetünk a betonjárda helyére.


 

Fényviszonyok kiegyenlítése: PhotoFiltre

Hirdetés
 

Nyomtatóbarát verzió

www.digiretus.hu - Fényviszonyok kiegyenlítése: PhotoFiltre


 

Fényviszonyok kiegyenlítése:
PhotoFiltre

Régikeletű problémát jelentenek a fotó kiegyenlítetlen fényviszonyai. Főleg verőfényben fordul elő, hogy a táj, vagy épület tömbje sötét árnyékba borul, míg az ég vakítóan világos. Elő kedvenc ingyenes fotószerkesztőnkkel a PhotoFiltre-el, ami képes megoldani a problémát. Mindössze az alábbi leírást kell megszívlelni hozzá.

Az alábbi mintafotó tipikus példája a „zavaros” fényviszonyoknak. Az ég túlságosan világos, néhány fehér felhőrészlet már ki is égett, a vár pedig hozzá képest túl sötét. A probléma csak úgy oldható meg, ha világosítani próbálunk az épületen és kissé sötétíteni az égbolton. Ehhez külön kell őket kijelölni, ami első látásra nem kis feladat. A hagyományos módon nekifutva a kijelölésnek a vár sziluettje mentén kéne apró vonalakat elhelyezni és összekötni, de ez rendkívül pepecs, időigényes munka, ráadásul az épület sziluetten belül is vannak olyan világos részek, amelyek nem igényelnek világosítást. A megoldás egy olyan kijelölés létrehozása, ami csak a sötét területeket választja ki, hogy ezután szabadon világosíthatók legyenek.

Ehhez legelőször színteleníteni kell a képet, ami a Szűrők/Színek/Szürkeskála menüponttal oldható meg. A következő lépés a Beállítás/Negatív parancs, ami invertálja a képet. A világos és sötét területek még jobb elkülönüléséhez alkalmazzuk a Beállítás/Fényerő/Kontraszt menüpontját. A megjelenő ablakban a Fényerő skálája kerüljön 20, míg a kontraszté 100%-ra. Így a eltérő világosságú területek kontrasztja még erősebb lesz. Az előkészítő lépések közül az utolsó egy cseppnyi elmosás. Leghatásosabb módja pedig a Szűrők/Elmosás/Gauss elmosás pontja, ahol 2-es értéket érdemes beállítani. A fotó egyre furcsább alakot ölt, de bizony szükség van ezekre a lépésekre a végcél érdekében. A kép most valahogy így néz ki:

Most következik maga a kijelölés, amelyhez a Varázspálcát használjuk a jobb oldali eszköztárról (föntről a második ikon, balra). Az alatta lévő ablakrészben a Tűrést állítsuk 100-ra, és a Szín jelölőnégyzet is legyen aktív. A Varázspálca segítségével összefüggő színterületek jelölhetők ki, így már talán érthető, miért volt szükség a kép ilyen módon való megváltoztatására. Az épület tömbjén belül egy fehér területre kattintva a varázspálca kijelöli az összes világos színű és ahhoz közeli részt, amelyek megegyeznek a vár legárnyékosabb területeivel. Elmosásra azért volt szükség, hogy a kijelölés szélei ne maradjanak élesek. Ehhez még egy kis segítség, ha a Kijelölés/Élsimítás pontot Progresszív Kontúrra állítjuk.

A vár sötét területei tehát kijelölve – ezt egyébként a világos részek körüli zöld szaggatott vonal jelzi. Következzék az eredeti képállapot visszaállítása, hiszen csak a kijelölésre volt szükség, erre a negatív képförmedvényre nem. A felső ikonsor Visszavonás ikonja egy visszafelé görbülő piros nyíl. Erre kell kattintanunk a következőkben, ami kb. 4 kattintást jelent és a kép máris a régi. Egy apró kivétel azért akad rajta, mégpedig a kijelölési körvonal, ami a visszalépéskor sem tűnt el.

A kijelölt területek világosítására számos módszer kínálkozik. Az egyik legjobb a Beállítás/Gamma Korrekció menüpont. Megjelenő ablakában húzzuk jobbra addig a csúszkát, míg az árnyékos részek kellően világosak lesznek. Ez a példaképnél nagyjából 1,50-es értéket jelent. Nem kell az épületet teljesen kivilágosítani, csak a minél természetesebb hatás elérése a cél.

A Gamma korrekció után szükség lehet egy kis kontrasztemelésre. Ezzel a ponttal már találkoztunk, a Beállítás/Fényerő/Kontraszt menü alatt érhető el.
Az ég rendbetételéhez az egész kijelölés invertálására lesz szükség, tehát ami eddig kijelöletlen volt ( világos területek és az égbolt) az most körvonalat kap, mégpedig a CTRL+I billentyűkombináció hatására. Most a világos területek körül „menetelnek” a zöld hangyák. Az ég világosságának csökkentéséhez első lépésben a Beállítás/Kézi kiegyenlítés parancsát alkalmaztuk (Fények - Küszöbérték: 150, Intenzitás: -10%), majd újra a Gamma korrekciót, ezúttal 0,80-as értékkel.

A kijelölés a CTRL+D billentyűkkel tüntethető el a kész képről, mellyel nem maradt más teendő, mint a mentés. A fenti mintán jól látható a különbség. Remélhetőleg a jobb oldali, módosított kép javára! Az épület világosabb, az égbolt sötétebb. Az egész fotó fényviszonyai sokkal kiegyensúlyozottabbak.

Digiretus.hu

(A bemutatott szoftver ingyenes verziója letölthető a www.photofiltre.com oldalról.)

 


Kapcsolódó anyagok:

 

 

Hirdetés
 


Hozzászólások 

Impresszum
| RSS

© nEtural webdesign 2006.
Az oldalon közölt bárminem kép, hang, írott anyag, valamint grafikai elem szabad felhasználására az oldal tulajdonosa fenntartja magának a jogot. A közölt elemek felhasználása a fenti tulajdonos engedélyéhez kötött !