Aktuális | Cikkek | Linkek |   Digiretus.ro
Photoshop Tipp|2016.08.08.
LightRoom|2016.06.15.
Android|2016.05.22.
Photoshop Videó|2016.05.16.
Photoshop Tipp|2016.02.12.

Támogasd a DigiRetust!

 


Reméljük megéri! :)


Adobe Lightroom - Dolgozzunk fel egy Nap fotót!

 


Mostanában volt aktuális a Nap fotózása, hiszen május 9-én volt a Merkúr áthaladás központi csillagunk előtt. Koca asztrofotósként én is próbáltam megörökíteni és a videóban látható lépésekkel dolgoztam fel a félresikerült képet.


Photoshop Touch (Android) - Kreatív színtelenítés (videó)

 


Ha nem elég a szimpla színtelenítés, hanem a világosságát és kontrasztját is állítani szeretnénk a képnek, akkor itt egy gyors megoldás.


Grunge (meggyötört) képhatás (Photoshop Videó Tipp)

szint: könnyű


Szükségünk lesz egy normál fotóra és egy erősen texturált képre, melyek keverésével "meggyötört" képhatást hozunk létre, és egyúttal megismerkedünk az összhatásmódok és az átlátszóság alapjaival.


Derítőfény az árnyékokra Photoshopban

szint: haladó


Ha fotód jórészt túl világos ahhoz, hogy egyszerűen tovább világosítsd, de a főtéma meglehetősen sötét, akkor szükséged lesz egy kis photoshopos derítésre.

 
 
   
 

Milyen képszerkesztő szoftvert használsz leggyakrabban?

Photoshop Elements
GIMP
Paint Shop Pro
más program
nem használok


   Keresés az oldalonPhotoshop Tipp|2009.12.09.

Mioré eltávolítása

szint: haladó


Furcsa, színes csíkozottság a képen? Távolítsuk el őket!


 

Szelektív élesítés: PhotoFiltre

Hirdetés
 

Nyomtatóbarát verzió

www.digiretus.hu - Szelektív élesítés: PhotoFiltre


 

Szelektív élesítés:
PhotoFiltre

PhotoFiltre sorozatunk soron következő részében egy elsőre bonyolultnak tűnő fogalomról, a szelektív élesítésről lesz szó, amibe jó pár komolyabb szoftvernek is beletörhet a „bicskája”. A PhotoFiltre egyszerű lépéseivel azonban ez a bonyolultnak tűnő feladat is egész jól megoldható.

A digitális fotók élesítésekor fellépő egyik nagy probléma a megnövekedett zajszint a homogén képterületeken. Az élesítés során az égen, vagy a sima emberi bőrön szemet bántó szemcsésség lesz megfigyelhető. A szelektív élesítés segítségével kihagyhatók ezek a területek és csak a kontúrok mentén történik változás, a sima felületek pedig érintetlenek maradnak. Ehhez azonban többnyire olyan szoftverre van szükség, amely kezeli a rétegeket és rendelkezik maszkolási lehetőséggel. A PhotoFiltre nem ilyen, mégsem ismer lehetetlen ezen a téren.
Íme egy példa! A bal oldali, kinagyított részleten egy módosítatlan tájkép egy szelete látszik, míg a jobb oldalon ugyanez a részlet hagyományos módon élesítve. Jól megfigyelhető a kép homogén felületein - azaz az égen – hogy mennyire megnőtt a zajszint. Az eget nem szükséges élesítenünk, így ezek a területek nyugodtan kihagyhatók az élesítés folyamatából. Ehhez nyújt segítséget a szelektív élesítés.

Ehhez először a fotó megduplázására van szükség, amihez legegyszerűbb a CTRL+U billentyűkombináció használata. A továbbiakban a másolati képen dolgozunk, amit úgy kell átalakítanunk, hogy könnyen kijelölhetők legyenek a fotó kontúrjai. A Szűrők/Kontúr/Egyszínű Kontúr effekt pont jó lesz erre a feladatra. Csak a fotó élei lesznek láthatók vékony, fekete vonallal kiemelve. A vékony vonalat kissé meg kell erősíteni, ahhoz, hogy jól kijelölhetővé váljon, ezért célszerű a Szűrők/Más/Minimum kiemelés effektet alkalmazni, a felbukkanó ablakban pedig a Kicsi opciót bejelölni, 0 küszöbértékkel.

A kontúrok vonalai így sokkal határozottabbá váltak. Nem is maradt más hátra, mint ezeknek a vonalaknak a kijelölése és a kijelölés átvitele az eredeti képre. A kijelöléshez kiváló segítőtárs a Varázspálca eszköz, ami a jobb oldali eszközpalettán található. A tűréshatárát 100-ra állítva és a Szín jelölőnégyzetet bejelölve máris készen áll a feladatra. Csak egy határozott kattintás a kép egy fekete pontján és a összes fekete részt – tehát a kontúrokat – zöldes kijelölési körvonal veszi körül.

Az így létrejött kijelölést kell a következőkben az eredeti képre másolni. Elsőként használjuk a Kijelölés/Alakzat másolása menüpontot, majd zárjuk be a másolati (kétszínű) képet és váltsunk át az eredeti színes fotóra. Most következhet a Kijelölés/Alakzat beillesztése menüpont, amely a módosítatlan képre másolja az előzőleg készített kijelölési körvonalat, így a színes képen is csak a kontúrok lesznek kijelöltek. Az alábbi mintafotón is jól megfigyelhető, hogy az ég teljesen kimaradt a kijelölésből.

Az egyik legfontosabb lépés a kijelölt részek élesítése. Nem probléma, ha a képet kicsit túlélesítjük, így nyugodt szívvel használható a Szűrők/Élesítés/Erősebb élesítés effekt is. Ennek befejeztével a CTRL+D billentyűkkel tüntethető el a kijelölési körvonal és feltárul az élesített kép.
Ha az élesítés túl erősnek tűnik a Szerkesztés/Halványítás: Erősebb élesítés paranccsal finomítható a jelenléte. A példában 65-ra enyhítettük a hatását.

A kész kép nagyított részletén (jobbra) szembetűnő a különbség az eredetihez képest. A fotó kontúrjai élesebbek, a homogén felületeken azonban nem történt élesítés, így a zajszint sem emelkedett feleslegesen.


Digiretus.hu

(A bemutatott szoftver ingyenes verziója letölthető a www.photofiltre.com oldalról.)

 


Kapcsolódó anyagok:

 

 

Hirdetés
 


Hozzászólások 

Impresszum
| RSS

© nEtural webdesign 2006.
Az oldalon közölt bárminem kép, hang, írott anyag, valamint grafikai elem szabad felhasználására az oldal tulajdonosa fenntartja magának a jogot. A közölt elemek felhasználása a fenti tulajdonos engedélyéhez kötött !