Aktuális | Cikkek | Linkek |   Digiretus.ro
Photoshop Tipp|2016.08.08.
LightRoom|2016.06.15.
Android|2016.05.22.
Photoshop Videó|2016.05.16.
Photoshop Tipp|2016.02.12.

Támogasd a DigiRetust!

 


Reméljük megéri! :)


Adobe Lightroom - Dolgozzunk fel egy Nap fotót!

 


Mostanában volt aktuális a Nap fotózása, hiszen május 9-én volt a Merkúr áthaladás központi csillagunk előtt. Koca asztrofotósként én is próbáltam megörökíteni és a videóban látható lépésekkel dolgoztam fel a félresikerült képet.


Photoshop Touch (Android) - Kreatív színtelenítés (videó)

 


Ha nem elég a szimpla színtelenítés, hanem a világosságát és kontrasztját is állítani szeretnénk a képnek, akkor itt egy gyors megoldás.


Grunge (meggyötört) képhatás (Photoshop Videó Tipp)

szint: könnyű


Szükségünk lesz egy normál fotóra és egy erősen texturált képre, melyek keverésével "meggyötört" képhatást hozunk létre, és egyúttal megismerkedünk az összhatásmódok és az átlátszóság alapjaival.


Derítőfény az árnyékokra Photoshopban

szint: haladó


Ha fotód jórészt túl világos ahhoz, hogy egyszerűen tovább világosítsd, de a főtéma meglehetősen sötét, akkor szükséged lesz egy kis photoshopos derítésre.

 
 
   
 

Milyen képszerkesztő szoftvert használsz leggyakrabban?

Photoshop Elements
GIMP
Paint Shop Pro
más program
nem használok


   Keresés az oldalonPhotoshop Tipp|2009.12.08.

Tekintet kiemelése

szint: haladó


Az átható Photoshop tekintet titkát osztjuk meg veled.


 

Recolored BETA v0.7.0 (1.rész)

Hirdetés
 

Nyomtatóbarát verzió

Recolored - www.digiretus.hu


 

Recolored BETA 0.7.0

Mint egy kifestőkönyv, és nem is igényel nagyobb kézügyességet, mint egy hároméves gyermeké. Ez a Recolored, amely digitális fotók színezésére használható. Elég néhány nagyvonalú ecsetvonás és a színtelen kép máris színesként végzi. Ugyan nem ingyenes szoftver, de három hétig ingyen kipróbálhatjuk. Leírásunk még a béta verzióról készült.

A Recolored egyelőre még béta állapotban van, de néhány fennakadástól eltekintve így sem okozhat gondot a használata. Az alig néhány megabájtos programocska gyors módszert kínál a fekete-fehér fotók színezésére. Fotóink lehetnek akár szkennelt, régi fotográfiák a nagymama sublótjából, vagy fekete-fehérben elkattintott, de színek után vágyakozó digitális felvételek. Alkalmas lehet színes felvételek felturbózására, vagy színeinek megváltoztatására is.

A program kezelőfelülete egyszerű. Lényegében csak a felső ikonsorra kell koncentrálnunk. Ezek közül a fájl megnyitására, mentésére, valamint az előző lépés visszavonására és újra alkalmazására szolgáló, első négy ikon bárki számára ismerős lehet. Ha máshonnan nem, hát szövegszerkesztőkből ismert lehet az ezeket követő öt ikon is, amelyekkel a képek másolása és beszúrása, valamint a munkaterületen való elrendezése végezhető. Sokkal érdekesebb az utolsó hét eszköz ikonja. A Recoloredban ezek lesznek legtöbbször használva:

Brush Tool: Az ecset eszköz a B billentyű lenyomásával is aktiválható, segítségével jelölhetők ki a kép színterületei. A jobb oldali színpalettáról kiválasztott szín az ecset segítségével festhető a képre. A festett vonal alatti terület azt a színt kapja majd, amit ráfestettünk. Nem szükséges a teljes területet a kívánt színre festeni, csupán vázlatosan „rákanyarítani” a színt. Később a megfelelő technikáról még lesz szó. Az ecset eszköz tulajdonságai az ikonsor alatt jelennek meg. A Size opciónál adható meg a festett vonal vastagsága, a Shape pedig a vonás alakját (lekerekített, szögletes) befolyásolja.

Eraser Tool: A radír eszközzel az ecsettel előzőleg lefestett vonalak törölhetők. A képre nincs hatással, részleteket nem töröl róla, csupán a kijelölt színt lehet törölni a fotóról. Előhívható az E billentyű lenyomásával is. Opciói ugyanazok, mint az ecset eszköznél, Size (méret) és Shape (alak).

Eyedropper Tool: A szemcseppentővel színmintát vehetünk az adott fotó eredeti színeiről, de egy másik fotóról is. Egyszerűen csak a fotó kívánt pontjára kell kattintani és máris dolgozhatunk a mintául vet színnel. Az aktuális munkaszín mindig a jobb oldali színpaletta alatt látszik (FG – Foreground Color). Ez a bal egérgomb lenyomásával vihető fel a képre. A jobb egérgombbal a BG-vel (Background Color) jelzett szín lesz festhető. A szemcseppentő az I gyorsbillentyűvel is előhívható.

Color Replacer: Ezzel az eszközzel másikra cserélhető egy már képre festett szín. Egyszerűen újat választunk, akár a palettán rákattintva, akár az előbb bemutatott szemcseppentőt használva, majd CTRL+bal egérkattintással a régi színre kattintva megtörténik a csere. Sajnos a béta változat kis hibája, hogy cserekor nem látszik az új szín, csak valamilyen más eszköz használata után.

Zoom Tool: A zoom eszköz jól ismert minden képszerkesztő számára. Átméretezhető vele a fotó a munkafelületen. Bal egérgombbal nagyobb, jobb egérgombbal kisebb lesz a kép. Természetesen a fotó eredeti méretére nem lesz hatással a nagyítás, csak közelebb hozhatók a részleteit, így pontosabban bejelölhetők a színezett területek.

Hand Tool: Hasonlóan elterjedt eszköz a zoom toolhoz. Egy nagyobb fotó elhúzására, átpozicionálására használható. A H billentyűvel is előhívható.

Colorize: A program legfontosabb ikonja. Ezzel adható ki a parancs a kép színezésének megkezdésére, miután kijelöltük a színterületeket. Aktiválható a C billentyűvel is.

A szoftver gyakorlati működése jól látszik az első képen. Ha valaki az eget szeretné kékre színezni, akkor egy másik fotóról, vagy a jobb színpalettáról kiválasztja a megfelelőnek vélt kék színt, majd az ecset eszközzel nagy vonalakban bejelöli a képen azokat a területeket, amelyek az éghez tartoznak. Nincs szükség az egész ég kézi színezésére! Pont ez a lényege a programnak. Ezután például a háztetők cserepeihez egy új (bordó) színre lesz szükség, amellyel ismét bejelölhető a megfelelő terület, és így tovább. Célszerű sok árnyalatot sok színt használni, mert sokkal valósághűbb lesz a végeredmény. Akár egy homogénnek ítélt területen is – például ég – használható ugyanabból a színből több árnyalat. Ha eltérő árnyalatokat akarunk egy homogénebb felületen, fessül egymás mellé a vonalakat, akár egészen közel, de ne keresztezzék egymást, ahogy a felső kép egének jobb oldalán látható! Ilyen esetben nem jön létre szép átmenet, a két szín nem „mosódik” át egymásba. Akár egy egyszínű virág szírmaihoz, vagy egy emberi arc bőrszínének természetes visszaadásához is használható tucatnyi árnyalat ugyanabból a színből. A hatás sokkal valósághűbb lesz, mint az egész képhez 4-5 szín használva. Ha végeztünk egy színterület nagyjából történő befestésével, kattintsunk a palettára és válasszunk másik színt! Nagyon apró részleteknél jól jön a zoom eszköz. A kép akár 3000%-ra is nagyítható, így pixelenként is színezhetők a kis területek. Ilyenkor érdemes 1-2 képpont vastagságú ecsetet használni. Alapszabály, hogy minél részletesebb területeket vonunk be a színezésbe, és minél több árnyalatot használunk, a végső kép annál valósághűbb lesz. Még egy jó tanács. A pasztel színek sokkal természetesebb végeredményt adnak mint az élénk színkavalkád. Persze, ha az a cél, hogy minden „meseszerű” legyen, akkor az élénkpiros és a neonzöld nyújt vigaszt. Ellenkező esetben viszont a visszafogottabb, halványabb, vagy szürkés színektől kapunk jó eredményt. A megfelelő színek kiválasztásához nagy segítség a színpaletta alatti minták használata. Megtalálható itt az emberi bőr, haj, ajkak, szemszín megannyi árnyalata, mint ahogy a különféle vízszínek, növényzet, kő, vagy mesterséges anyagok színei.

A Recolored jól hasznosítható tulajdonsága az ecsetvonások másolása. Sokkal kényelmesebbé és gyorsabbá teszi a munkát, ah több, hasonló kép színezése a feladat. Adott mondjuk több tájkép ugyanabból a szögből fényképezve. Ez esetben elég csupán az első fotó színterületeit bejelölni, majd az Edit/Copy Strokes paranccsal kimásolni. A következő képen már csak az Edit/Paste Strokes menüpontra lesz szükség és esetleg némi utánigazításra a radír és ecset eszközzel és kész a kijelölés. A munkafolyamat projekt fájlként (.rcl) is kimenthető a programból, így később visszahíva folytatható, finomítható a szerkesztés.

A kijelölések elkészülte után nincs más dolga a felhasználónak, mint a Colorize parancs kiadása, aminek hatására megkezdődik a színezés. Ez a beállításoktól és a kép méretétől függően hosszabb-rövidebb időt vesz igénybe. Nincs különösebb hatással a sebességre, hogy mennyi színt jelöltünk ki, annál inkább számít viszont az Edit/Options/Colorization menüpont beállítása. Fast beállításnál lényegesen gyorsabb sebességet kapunk, viszont kevésbé pontos végeredményt. A Slow opció ezzel szemben lassú színezési eljárást jelent, sokkal jobb eredménnyel.

Az iménti kép persze még csiszolásra szorul, de csupán néhány percet vett igénybe a színek kijelölése és a színezés. A végeredmény elfogadhatónak mondható, főleg egy félautomata szoftvertől. Az említett „csiszolásra” megteszi szinte bármilyen fotószerkesztő szoftver. Egy kis Auto Contrast, némi színállatás és gyökeres változások idézhetők elő. A túl erős színek telítettségének visszavételével a gyengék erősítésével még hatásosabb fotót kapunk.

Sajnos a program béta változata egy-két alkalommal fagyott. Ez főként akkor következett be, ha a Colorize folyamatot megszakítottuk. Ettől függetlenül azonban jól használható a szoftver. A következő részben néhány újabb trükk kerül elő a cilinderből...vagy az a nyúl szokott lenni? Na mindegy, a lényeg, hogy kiderül majd miként teljesít a Recolored a színes képek világában.

Digiretus.hu

(A bemutatott szoftver közben kilépett a béta állapotból, a cikk több mint fél éve készült. A v1.01-es, 21 napos demóverzió letölthető a http://www.recolored.com/download.php oldalról.)

 


Kapcsolódó anyagok:

 

 

Hirdetés
 


Hozzászólások 

Impresszum
| RSS

© nEtural webdesign 2006.
Az oldalon közölt bárminem kép, hang, írott anyag, valamint grafikai elem szabad felhasználására az oldal tulajdonosa fenntartja magának a jogot. A közölt elemek felhasználása a fenti tulajdonos engedélyéhez kötött !