Aktuális | Cikkek | Linkek |   Digiretus.ro
Photoshop Tipp|2016.08.08.
LightRoom|2016.06.15.
Android|2016.05.22.
Photoshop Videó|2016.05.16.
Photoshop Tipp|2016.02.12.

Támogasd a DigiRetust!

 


Reméljük megéri! :)


Adobe Lightroom - Dolgozzunk fel egy Nap fotót!

 


Mostanában volt aktuális a Nap fotózása, hiszen május 9-én volt a Merkúr áthaladás központi csillagunk előtt. Koca asztrofotósként én is próbáltam megörökíteni és a videóban látható lépésekkel dolgoztam fel a félresikerült képet.


Photoshop Touch (Android) - Kreatív színtelenítés (videó)

 


Ha nem elég a szimpla színtelenítés, hanem a világosságát és kontrasztját is állítani szeretnénk a képnek, akkor itt egy gyors megoldás.


Grunge (meggyötört) képhatás (Photoshop Videó Tipp)

szint: könnyű


Szükségünk lesz egy normál fotóra és egy erősen texturált képre, melyek keverésével "meggyötört" képhatást hozunk létre, és egyúttal megismerkedünk az összhatásmódok és az átlátszóság alapjaival.


Derítőfény az árnyékokra Photoshopban

szint: haladó


Ha fotód jórészt túl világos ahhoz, hogy egyszerűen tovább világosítsd, de a főtéma meglehetősen sötét, akkor szükséged lesz egy kis photoshopos derítésre.

 
 
   
 

Milyen képszerkesztő szoftvert használsz leggyakrabban?

Photoshop Elements
GIMP
Paint Shop Pro
más program
nem használok


   Keresés az oldalonHarmadik szem|2009.12.08.

Emlékbéklyók

 


Pörög / Megvagy!


 

Recolored BETA v 0.7.0 (2.rész)

Hirdetés
 

Nyomtatóbarát verzió

Recolored - www.digiretus.hu


 

Recolored BETA 0.7.0
(2. rész)

Szó szerint más színben, hiszen ezúttal az elmúlt alkalommal bemutatott Recolored program nem csak fekete-fehér képek gyors kiszínezésére, de színes fotók megvadítására is kiválónak bizonyulhat.

Olyannyira, hogy többféle színmódosítási feladat is elvégezhető vele. Átszínezhető például egy meglévő kép, de kicserélhető egy bizonyos szín is. Alkalmazható két kép színeinek egyeztetésére, valamint egyszínű hatás létrehozására.

Átszínezés

Színes képünk a Recolorednek köszönhetően új színeket kap. Jól alkalmazható például olyan portréfotóknál, amelyeknél a bőr, haj, vagy szemszín megváltoztatására van szükség. Az eljárás azonos a fekete-fehér képnél leírtakkal. A palettáról kiválasztott színek az ecset eszköz segítségével vihetők fel a fotóra. Itt is igaz az alapelv, hogy nem kell a teljes képterületet beszínezni, csupán nagy vonalakban jelezni az egyes részek kívánt színeit. Célszerű több árnyalatot használni. Egy színes portrét megnézve jól látható, hogy az egységes színűnek gondolt bőr valójában nem az. Ezernyi árnyalat játszik rajta, a megvilágítás függvényében pedig eltérő színek is feltűnhetnek a bőrön. Nyilván a rengeteg árnyalat visszaadása nagyon időigényes munka lenne, de jó hatással lesz a kép természetességére, ha minél több színnel árnyalják. Portréknál nagy segítséget nyújtanak a színpaletta alatti minták. Itt emberi bőr, haj, szem és ajakszínek sorából választható ki a megfelelő. Nem nehéz észrevenni, hogy a felsorolt színek többnyire visszafogott, pasztel árnyalatok. A fotó valódiságának megőrzése érdekében érdemes ezeket használni és kerülni a túl rikító, erőteljes tónusokat. Jó szolgálatot tesz az átszínezés a sápadt, vagy a vaku által kissé élettelenné tett arcbőr feljavítására, reklámanyagoknál, glamour fotóknál a szem-, ajak-, vagy hajszín egyedivé tételére. Tájfotónál is kellemes kéket varázsolhatunk a szürke, borús égboltra, vagy őszi színekre cserélhető a nyári lombozat. A lehetőségek tehát szinte végtelenek.

Önálló szín

Egy apró trükkel fekete fehérré tehető egy kép, csupán egy színt meghagyva, vagy változtatva. Jó példa erre az imént említett reklámportré, ahol a termék jellemző színéhez igazítható a modell szemszíne, míg a többi szürkeárnyalatossá tehető. Mivel többnyire kis területen dolgozunk, a nagyító eszköz használata melegen ajánlott a kijelölésnél. A szem színének megadásakor most nem szükséges a valósághoz, vagyis a megadott emberi szem mintákhoz ragaszkodni. Mivel reklámfotóról van szó, nyugodtan szárnyalhat a fantázia. Esetünkben ez most egy lila árnyalat. A fotó többi részének szürkeárnyalatossá tételéhez a kijelölt terület köré fessünk fekete keretet! Az ezen kívül eső részek fekete-fehérré változnak majd. Az alábbi példán látható ez az eljárás. A kép bal oldalán a színkijelölések láthatók a jobb oldalon pedig a színezés végeredménye. Ördögi!

Színegyeztetés

Színegyeztetésről többnyire akkor beszél a szakirodalom, ha két különböző kép eltérő színárnyalatainak összehangolása a feladat. A Recoloredban ez sem lehetetlen bár a szép végeredmény elég sok időt kíván. Az alsó kép 1. és 2. szekcióiban jól látható a színek különbözősége, habár ugyanarról a képről van szó. A cél az 1. képrészlet színeinek a 2-hez hasonlóvá tétele. Ehhez meg kell nyitnunk mindkét fotót, majd a szemcseppentő eszköz használatára lesz szükség. A szemcseppentővel színminta vehető a jónak ítélt képből, majd a rossz színű változat területei a mintául vett színnel festhetők fölül. A tökéletes, vagy ahhoz közeli eredményhez kevés árnyalatot tartalmazó kép, vagy sok szabadidő szükséges. A 3. képrészlet mutatja, az új színekkel festett területeket, míg a 4. a végeredményt, ami egész jól megközelíti a mintául vett kép (2.) színeit.

Egyszínű hatás

A különféle monokróm színhatások a mai napig népszerűek, nem csak a laborok bajnokai, de a digitális fotósok körében is. A barnás, sárgás árnyalatot adó szépia, vagy a kékes fátyollal fedett cianotípia hatás mellett ezernyi egyéb szín is bevethető erre a feladatra.
A legegyszerűbb folyamatról van szó. A palettán kiválasztott színnel elég csak egyetlen pontot festeni a kép bármely részére, majd a Colorize ikon aktiválása után a kép felveszi ezt az egyszínű árnyalatot. Az alábbi képen is látható mi történt, amikor a felső kép zöld gyepére egy kis drapp színt cseppentettünk. Másodperceken belül kész a szépia hatás.

Mint látható, némi fantáziával számos területen hasznosíthatók a Recolored képességei. A szoftver bizonyos funkciói ugyan nem sebességbajnokok, némely módszer pedig elég sok időt kíván, de még ezzel együtt is sokkal gyorsabb színező eljárásokat kapunk, mintha egy hagyományos képszerkesztő szoftverrel állnánk neki ennek az időrabló foglalatosságnak.

Digiretus.hu

(A bemutatott szoftver közben kilépett a béta állapotból, a cikk több mint fél éve készült. A v1.01-es, 21 napos demóverzió letölthető a http://www.recolored.com/download.php oldalról.)

 


Kapcsolódó anyagok:

 

 

Hirdetés
 


Hozzászólások 

Impresszum
| RSS

© nEtural webdesign 2006.
Az oldalon közölt bárminem kép, hang, írott anyag, valamint grafikai elem szabad felhasználására az oldal tulajdonosa fenntartja magának a jogot. A közölt elemek felhasználása a fenti tulajdonos engedélyéhez kötött !