Aktuális | Cikkek | Linkek |   Digiretus.ro
Photoshop Tipp|2016.08.08.
LightRoom|2016.06.15.
Android|2016.05.22.
Photoshop Videó|2016.05.16.
Photoshop Tipp|2016.02.12.

Támogasd a DigiRetust!

 


Reméljük megéri! :)


Adobe Lightroom - Dolgozzunk fel egy Nap fotót!

 


Mostanában volt aktuális a Nap fotózása, hiszen május 9-én volt a Merkúr áthaladás központi csillagunk előtt. Koca asztrofotósként én is próbáltam megörökíteni és a videóban látható lépésekkel dolgoztam fel a félresikerült képet.


Photoshop Touch (Android) - Kreatív színtelenítés (videó)

 


Ha nem elég a szimpla színtelenítés, hanem a világosságát és kontrasztját is állítani szeretnénk a képnek, akkor itt egy gyors megoldás.


Grunge (meggyötört) képhatás (Photoshop Videó Tipp)

szint: könnyű


Szükségünk lesz egy normál fotóra és egy erősen texturált képre, melyek keverésével "meggyötört" képhatást hozunk létre, és egyúttal megismerkedünk az összhatásmódok és az átlátszóság alapjaival.


Derítőfény az árnyékokra Photoshopban

szint: haladó


Ha fotód jórészt túl világos ahhoz, hogy egyszerűen tovább világosítsd, de a főtéma meglehetősen sötét, akkor szükséged lesz egy kis photoshopos derítésre.

 
 
   
 

Milyen képszerkesztő szoftvert használsz leggyakrabban?

Photoshop Elements
GIMP
Paint Shop Pro
más program
nem használok


   Keresés az oldalonPhotoshop Tipp|2009.12.09.

Árnyékok világosítása II.

szint: könnyű


Jól ismert helyzet: világos ég, sötét-árnyékba boruló épületek.


 

Recolored v1.0.1

Hirdetés
 

Nyomtatóbarát verzió

Recolored - www.digiretus.hu


 

Digitális kifestőkönyv:
Recolored v1.0.1

A múlt héten volt szó a Recolored egy korai, béta verziójáról, de persze a főként fekete-fehér fotók kiszínezésére szolgáló program végleges, v1.0.1-es változatát sem hagyhattuk próba nélkül. A kezdeti és a jelenlegi változat közti különbségeket veszi górcső alá a következő cikk.

A bevezetőben volt azért egy kis sarkítás, ugyanis nem csak a fekete-fehér fotók színezésére használható a Recolored. Alapvetően négy funkciója van. A már említett színesítés mellett a szelektív színcsere, a szelektív kiszínezés és az átszínezés. Mindez megvolt már a béta verzióban is, de mit tud a v1.0.1-es?

A kezelőfelület alig különbözik a régitől. Minden ugyanott található, mint előzőleg, így aki szerzett már némi gyakorlatot a szoftver kezelésében, most sem fog elveszni.
A menüpontok közé bekerült egy új, mégpedig az Image nevezetű. Itt két hiánypótló almenüpont található, amelyek utólag visszagondolva hiányoztak a bétából. A Grayscale parancs csak megerősíti, hogy nem csupán fekete-fehér képek kezelhetők a programmal. Ezzel lehet ugyanis az eredetileg színes fotókat monokrómmá, színtelenné tenni. Az alatta lévő Resize Image sem túl egzotikus menüpont. A betöltött fotó átméretezésére szolgál. Az átméretezés mértékegysége pixel, vagy százalék lehet.

A Fájl menübe bekerült egy nyomtatási parancs (Print), így a Recoloredból közvetlen nyomtatásra is lehetőség van. Beállításai egyszerűk, mindössze a nyomtatandó oldal példányszáma és a képméret állítható.
Az eszközpalettára felkerült egy új „szerszám” a Line tool (vonal eszköz), amely a L billentyűvel is aktiválható. Az alap színesítés ugyebár úgy működött, hogy a felhasználó kiválasztott egy tetszőleges színt a jobb oldali palettáról, vagy az előre definiált színskálákról, azután a Brush (ecset) eszközzel elnagyolva kijelölte azokat a területeket, amelyeket át akart színezni erre a színre. Azután egy új színt kért, majd ismét következett az ecset eszköz. A Line tool a Brush tool mellé érkezett kisegítő eszköznek. Az egérmutatóval (szabadkézzel) húzható ecset eszköz sok esetben nem volt elég pontos. A vonal eszközzel határozottabban és pontosabban jelölhetők ki a problémásabb részek.

A jobb oldalt található előre megadott színminták néhány új színnel bővültek és bekerült közéjük két új színcsoport. A Clouds csoportban különféle felhőszínek találhatók a fehér, bodros bárányfelhőtől, a borult ég szürkéjén át a pirkadat derengő lilás árnyalatáig. A Metal csoportban különféle fémszínek közül választhat a felhasználó, az acélszürkétől a rézvörösig.
Néhány ésszerűsítés és könnyítés érinti még a szoftvert, mint például a színcsoportok nevének egyszerűsítése, vagy a két alapszín téglalapról lehagyott FC/BC, hiszen így is mindenki tudja melyik az előtér és melyik a háttérszín. A Water/Sky színcsoportot két külön csoportba bontották, ezáltal több színt is kapunk a külön csoportokban.

Említésre méltó még a Help menü alatti Tutorial rész, ami részletesen magyarázza el a cikk elején említett négy alapműveletet, a színesítést, szelektív színcserét, szelektív kiszínezést és az átszínezést. Érdemes áttanulmányozni az oktató részt, mivel a Recolored látszólag egyszerű ugyan, de minden finomságának megértéséhez érdemes tudnunk olyanokat is, hogy például a fehér és fekete színeket egyfajta maszkként használja a szoftver. A fehér színnel átfestett területek érintetlenek maradnak, míg a feketével jelölt kereten kívüli részek elszíntelenednek. Ezek megértése tényleg csak az ábrákkal illusztrált tutorialok átolvasása után lesz érthető. A leckék mindegyikéhez félig, vagy teljesen kész mintaképek is megtalálhatók a program Examples mappájában, így könnyedén utánozhatók és megérthetők a leírások.

A béta változat egyik negatívuma az volt, hogy túlságosan lassan dolgozott. Az Opciók között Fast (gyors) és Slow (lassú) beállítást választhattunk és ezek viszonylag részletesen tovább konfigurálhatók voltak olyan értelmetlen beállításokkal, mint Combine Factor, Strenght Factor, vagy Block Size. Ezek valódi értelmét talán csak a program fejlesztői értették, mert egy hétköznapi felhasználó biztosan nem. A két sebességbeállítás persze minőségbeállítást is jelentett, a lassú érték előnyére. Az már csak a sors keserű fintora, hogy gyári alapbeállításokon a két sebességbeállítás között alig volt 1-2 másodperc különbség. A v1.0.1 verzióban ehelyett négy minőségbeállítás áll rendelkezésre, Colorization Quality néven (Low, Normal, High, Very High), amelyek közül a legalacsonyabb jelentős gyorsulást jelent és kb. fele annyi idő alatt színez ki egy képet, mint a béta változat „fapados” beállítása. A Very High, azaz nagyon magas minőség kb. 5-6x annyi ideig tart, így időmilliomosoknak ajánlott. Minőségileg nincs túl sok szembetűnő különbség a két opció végeredménye között.

A Recolored béta legnagyobb hátránya a legváratlanabb pillanatokban bekövetkező fagyás volt. Szerencsére a v1.0.1 változatnál nem volt tapasztalható hasonló jelenség. Legalábbis a próbák rövid ideje alatt.

Digiretus.hu

(A Recolored v1.0.1 változatának 21 napos próbaverziója ingyen letölthető a http://www.recolored.com/download.php oldalról. A végleges változat apróságokban tér el a bétától, de ezek az apróságok - stabil működés, néhány ésszerűbb kezelőeszköz, egy-két hasznos parancs – sokkal felhasználóbarátabbá teszik a korábban „faragatlan” programot. Már csak gyorsulnia kéne egy kicsit, mert messze jár még a Forma-1 szinvonaltól. Ez maximum a helyi Trabantos tereprally.)

 


Kapcsolódó anyagok:

 

 

Hirdetés
 


Hozzászólások 

Impresszum
| RSS

© nEtural webdesign 2006.
Az oldalon közölt bárminem kép, hang, írott anyag, valamint grafikai elem szabad felhasználására az oldal tulajdonosa fenntartja magának a jogot. A közölt elemek felhasználása a fenti tulajdonos engedélyéhez kötött !