Aktuális | Cikkek | Linkek |   Digiretus.ro
Photoshop Tipp|2016.08.08.
LightRoom|2016.06.15.
Android|2016.05.22.
Photoshop Videó|2016.05.16.
Photoshop Tipp|2016.02.12.

Támogasd a DigiRetust!

 


Reméljük megéri! :)


Adobe Lightroom - Dolgozzunk fel egy Nap fotót!

 


Mostanában volt aktuális a Nap fotózása, hiszen május 9-én volt a Merkúr áthaladás központi csillagunk előtt. Koca asztrofotósként én is próbáltam megörökíteni és a videóban látható lépésekkel dolgoztam fel a félresikerült képet.


Photoshop Touch (Android) - Kreatív színtelenítés (videó)

 


Ha nem elég a szimpla színtelenítés, hanem a világosságát és kontrasztját is állítani szeretnénk a képnek, akkor itt egy gyors megoldás.


Grunge (meggyötört) képhatás (Photoshop Videó Tipp)

szint: könnyű


Szükségünk lesz egy normál fotóra és egy erősen texturált képre, melyek keverésével "meggyötört" képhatást hozunk létre, és egyúttal megismerkedünk az összhatásmódok és az átlátszóság alapjaival.


Derítőfény az árnyékokra Photoshopban

szint: haladó


Ha fotód jórészt túl világos ahhoz, hogy egyszerűen tovább világosítsd, de a főtéma meglehetősen sötét, akkor szükséged lesz egy kis photoshopos derítésre.

 
 
   
 

Milyen képszerkesztő szoftvert használsz leggyakrabban?

Photoshop Elements
GIMP
Paint Shop Pro
más program
nem használok


   Keresés az oldalonPhotoshop Tipp|2009.12.08.

Softwhile CrispImage Pro plugin

 


Élesek lesznek fotóink, mint a törött kristálycsillár.


 

Zoner Photostudio 8 Pro

Hirdetés
 

Nyomtatóbarát verzió

Zoner Photostudio 8 Pro - www.digiretus.hu


 

Zoner
Photostudio 8 Pro

Kedvelem a kis szoftvergyártókat. Termékeiken többnyire érződik a lelkesedés. Nem elsősorban a profitért dolgoznak – bár ez is szempont kell legyen egy cégnél – hanem adnak az egyéniségre. Sokszor kapunk olyan szolgáltatásokat, amik hiányoznak a „nagyokból”, vagy elég extrémek ahhoz, hogy különlegessé tegyék a szoftvert. A Zoner Photostudio 8 Pro is egy ilyen szoftver, bár itt az egyéniségre való törekvés talán kicsit túllőtt a célon.

Ezzel el is érkeztünk a fekete leveshez, amin legjobb már az elején túl lenni és továbblépni a főfogásra. Elég nehézkesen használható a Zoner Photostudio 8 Pro és ennek egy oka van, nem értem. A szoftver magyar nyelvű változatát kaptuk meg bemutatónkhoz, aminek összképét nagyban lerontja, hogy nem sikerült magyarra fordítani. Respektálom a lelkesedést a cseh alkotók részéről, hogy maguk próbálták megoldani a nyelvi konverziót, de nem ártott volna olyan fordítót találni, aki egyrészt beszél magyarul, másrészt látott már magyarra fordított szoftvert. Rendkívül idegesítő, hogy a program teljes dokumentációja értelmetlen, rosszul ragozott és egyeztetett szófüzérekből áll. A menüpontok és eszközök nagy részének neve eltér a hazai szakzsargonban meghonosodottól, többnyire félresikerült tükörfordítás, egy-két helyen véletlenül ráhibázva az eredetire. Néhány percnyi fejtörőre van szükség, hogy megfejtsük a választott eszköz jelentését. A zaj (noise) például itt „súgás”, a csatornát (channel) pedig egyszerűen „kanálisnak” fordították, de még a választóablakok cancel (Mégsem) gombját is sikerült "sztornó-nak" fordítani. A kezdő felhasználó számára csak magyartalan mondatszerkesztések tűnnek fel, bosszankodni akkor fog, ha egy másik képszerkesztőt is kipróbál és teljesen más eszköznevekkel találkozik majd, mint az itteniek. A haladó felhasználó pedig vérmérsékletétől függően nevet, vagy mérgelődik a dolgon, hiszen a fejtörő elnevezések gyors munkájában is hátráltatják. Mindenkinek azt javaslom, aki érdeklődik a Zoner Photostudio iránt, hogy töltse le a program próbaverzióját, majd kipróbálás után döntsön, hogy képes-e megbarátkozni a magyar változattal.

Ezt leszámítva egy képszerkesztő-böngésző programcsomaggal lehetnek gazdagabbak, akik beszerzik a szoftvert. Amely szerkesztő képességeit tekintve valahol az ASDSee és az Adobe Photoshop Elements között helyezkedik el. Ugyanezen elgondolás mentén két fő részre oszlik a Zoner Photostudio 8. Az egyik a böngésző a másik a szerkesztő rész. A két terület könnyen átjárható egymás közt. Nézzük elsőként a böngészőt!

Böngésző

Alapból a böngésző töltődik be a program elindításakor, melynek felső címsorában négy ikonnal választható ki a megfelelő munkaablak, úgy mint Navigátor (a böngésző bal oldali könyvtárstruktúrája), Ránézet (a választott fotó előnézeti képének és főbb tulajdonságainak ablakrésze), Böngésző (új böngésző ablak), Editor (külön szerkesztőablak). Szerkesztőablakot egy adott képre való dupla kattintással is nyithatunk, de jó pár eszköz elérhető a böngésző Változtatni menüjéből is. A fő menüpontokat, ötletesen, tevékenységi körök szerint rendezték.

A Megszerezni részbe a képek behívására található pontokat gyűjtötték. Behívhatjuk a képeket digitális fényképezőgépről, vagy kártyaolvasóról, TWAIN eszközről (pl. szkenner), a merevlemezen található mappából, vagy a netről, de készíthetünk képernyőkivágást is. Ami külön meglepetés volt az a Canon RAW fájlok kezelése (CRW, CR2 formátunok).

Továbblépve a Változtatni főmenühöz jutunk, ahová a szerkesztő parancsokat pakolták. Nem csak egyszerű eszközökről van itt szó, hanem komolyabb képmódosítók is elérhetők így a böngészőből. Ilyen például a Klónozási pecsét, a Szintek, vagy Görbék eszköz, de említhetném az árnyékok és csúcsfények kiegyenlítésére szolgáló Árnyakat világítani parancsot is. Későbbi leírásinkban részletesen megismerkedünk velük.

A harmadik csoport az Információk főmenü. Itt rendszerezhetjük, szerkeszthetjük a képek mellé csatolt infókat, mint például a digitális fotók EXIF adatai (készítés ideje, helye, gépnév, expozíciós információk), Meghallgathatjuk a hangjegyzetet, vagy digitális aláírást készíthetünk a képhez, de kulcsszavakat, illetve számértéket is rendelhetünk hozzájuk, amik később a keresésben és a csoportosításban lesznek segítségünkre.

A Szervezés főmenü a képfájlok rendszerezési parancsait tartalmazza. Készülhet CD vagy HTML album, de megannyi szempont szerint csoportosíthatók és kereshetők is a képek. Akár az EXIF adatok szerint is csoportosíthatók a fotók, például a használt rekeszérték szerint. Itt találjuk az olyan alap parancsokat, mint a másolás, beszúrás, átnevezés, vagy törlés.

Az utolsó menücsoport a Kiadás. Ide került a diabemutató (Képeket vetíteni), a nyomtatás és exportálás, a HTML galéria készítése, az e-mailben megosztás, valamint a kép- és Video CD írása. Ebbe a részbe tették a panoráma képek összefűzésének és az 3D (anaglif) fotók készítésének lehetőségét. Utóbbihoz egy cián-piros 3D szemüveget is mellékelnek a Zoner Photostudio mellé. Igen jó móka, amire később biztosan visszatérünk. A menüsor alatti ikonsorra kedvünk szerint pakolhatjuk a számunkra legfontosabb parancsok gyorsikonjait. Ehhez a címsor jobb oldalán lévő Beállítások pontra kell kattintanunk, azon belül pedig az Eszközpanelt változtatni parancsra.

Editor

A szerkesztő rész, azaz Editor a címsor hasonló nevű ikonjával, vagy egy fotóra duplán kattintva nyitható meg. A klasszikus felépítésű szerkesztőablak bal oldalán található az eszközpaletta. Bármely eszköz kiválasztása után a felső ikonsor alatt jelennek meg opciói. Az Editor ablak különáll a Böngészőtől, így bezárva visszakerülünk oda, a jobb felső sarkában lévő Lehorgonyozni gombbal azonban betehetjük a Böngésző ablakba is.
Az Editor menüstruktúrája jobban igazodik a hagyományokhoz. Itt is ött főcsoportot kapunk. Az első a Fájl menü, ahol a megszokott behívási, mentési és nyomtatási parancsokat kapjuk. Emellett néhány böngésző funkciót is kapunk, mint az átnevezés, vagy törlés, illetve a diabemutató és a képinformációk behívása. Az Enter gombbal egyszerűen bezárható az Editor és visszakerülünk a böngésző részbe.

A Változtatás menü képezi az Editor gerincét. A visszavonási műveletek mellett itt találhatók a legfontosabb szerkesztési, képjavítási funkciók. Az egyszerű, vagy éppen látványos képeffekteken túl (Effektusok) a digitális fényképezőgépek jellemző optikai, vagy szoftveres/hardveres problémáira is találhatunk gyógyírt. Csökkenthetó, vagy eltávolítható például a zaj (Súgás), a színhiba (Kromatikus hiba), a képtorzítás (Hordóalakúság) vagy a képsarkok sötétedése (Címkézés) és beállítható a színhűmérséklet (Színek melegségét változtatni). A menü többi eleme a képméret és vászon beállítására szolgál, de egy egyszerű keretező lehetőséget is kapunk.

A Választás menü a kijelölési eszközök tárháza. Ezek négyfélék lehetnek: téglalap, hurok, többoldalú hurok és varázspálca. Rajtuk kívül a kijelölés teljes kiválasztása törlése és invertálása szerepel a lehetőségeink között.

Az Ábrázolás főmenü a kép munkaasztalon való megjelenését, így a vele való könnyebb munkát segíti. A megszokott képnagyítási funkciók mellett (teljes képnézet, fit és fill nézet, nagyítás és kicsinyítés, százalékos nagyítási nézet) rácsvonalakat, illetve harmadoló kompozíciós rácsot is helyezhetünk a képre. Utóbbi a megfelelő kompozícióban lehet segítségünkre képvágás esetén. A szerkesztéshez csatornánként megjeleníthető hisztogram is választható.

Az utolsó főmenü pont az Eszközöké. Többnyire ugyanazokat az eszközöket választhatjuk ki menüpontok formájában, mint amik a bal oldali eszközpalettán is megjelennek. Nagyítás, áthelyezés, vágás, perspektíva korrekció, vörösszem eltávolítása, klónozás, elmosás, festés, színkitöltés és a már említett négy kijelölési eszköz. Az utolsó pontként kapott Eszközpanelt elrendezni parancs a menüsor alatti ikonok kiválasztására szolgál. Csakúgy, ahogy a Böngészőnél a szerkesztőben is ide rendelhetjük a legfontosabb ikonokat.

A Zoner Photostudio 8 Pro kb 80 megabájtot foglal el installálás után. Maga a telepítés egyébként gond nélküli volt és villámgyors. A gépigénye tanítani való a mai mammutszoftverek korában. Egy irodai alkalmazásokhoz optimalizált PC-n is megfelelően fut, hiszen a minimális rendszerkövetelménye A szoftver próbaverziója ingyenesen letölthető és 30 napig teljes programként működik. Aki megkedvelte a szoftvert a Zoner kft-től rendelheti meg 18 299 forintos áron. A továbbiakban még visszatérünk a Zoner Photostudiora és külön leírásainkban mutatjuk be legérdekesebb szolgáltatásait.

Ami tetszett:

- Az árához képest jó szolgáltatások
- Panoráma készítő
- 3D anaglif szerkesztő és szemüveg
- Kicsi és gyors

...és ami nem:

- Magyartalan, szakzsargont figyelmen kívül hagyó fordítás

Digiretus.hu

 

 

 

Hirdetés
 


Hozzászólások 

Impresszum
| RSS

© nEtural webdesign 2006.
Az oldalon közölt bárminem kép, hang, írott anyag, valamint grafikai elem szabad felhasználására az oldal tulajdonosa fenntartja magának a jogot. A közölt elemek felhasználása a fenti tulajdonos engedélyéhez kötött !