Aktuális | Cikkek | Linkek |   Digiretus.ro
Photoshop Tipp|2016.08.08.
LightRoom|2016.06.15.
Android|2016.05.22.
Photoshop Videó|2016.05.16.
Photoshop Tipp|2016.02.12.

Támogasd a DigiRetust!

 


Reméljük megéri! :)


Adobe Lightroom - Dolgozzunk fel egy Nap fotót!

 


Mostanában volt aktuális a Nap fotózása, hiszen május 9-én volt a Merkúr áthaladás központi csillagunk előtt. Koca asztrofotósként én is próbáltam megörökíteni és a videóban látható lépésekkel dolgoztam fel a félresikerült képet.


Photoshop Touch (Android) - Kreatív színtelenítés (videó)

 


Ha nem elég a szimpla színtelenítés, hanem a világosságát és kontrasztját is állítani szeretnénk a képnek, akkor itt egy gyors megoldás.


Grunge (meggyötört) képhatás (Photoshop Videó Tipp)

szint: könnyű


Szükségünk lesz egy normál fotóra és egy erősen texturált képre, melyek keverésével "meggyötört" képhatást hozunk létre, és egyúttal megismerkedünk az összhatásmódok és az átlátszóság alapjaival.


Derítőfény az árnyékokra Photoshopban

szint: haladó


Ha fotód jórészt túl világos ahhoz, hogy egyszerűen tovább világosítsd, de a főtéma meglehetősen sötét, akkor szükséged lesz egy kis photoshopos derítésre.

 
 
   
 

Milyen képszerkesztő szoftvert használsz leggyakrabban?

Photoshop Elements
GIMP
Paint Shop Pro
más program
nem használok


   Keresés az oldalonPhotoshop Tipp|2009.12.09.

Zavaró képelem eltávolítása III.

szint: könnyű


Mindig azok a belógó kábelek!


 

ACDSee Photo Editor 4.0

Hirdetés
 

Nyomtatóbarát verzió

ACDSee Photo Editor 4.0 - www.digiretus.hu


 

ACDSee Photo Editor 4.0


Az ACDSee termékcsalád egyik prominens képviselője a Photo Editor. Mi szükség van rá, hiszen a ACDSee képnézegetőben is van képszerkesztő rész?, -kérdezhetik sokan, de a szoftver feltelepítése után minden kétség eloszlik. Ez mindannak a gyűjteménye, ami a képnézegető szerkesztőjéből kimarad. Jobban mondva egy képszerkesztő szoftver azoknak, akiknek kevés, amit ott találnak.

Az ACDSee Photo Editor egy fejlett alkalmazás, amely az otthoni, amatőr igényeket bőven kielégíti. Elég csak egy pillantást vetni a kezelőfelületre és egyértelművé válik, hogy itt sokkal többről van szó, mint a testvérprogram szerkesztő szolgáltatásai. A munkafelület és a szoftver kezelése, valamint szolgáltatásai elég sokban hasonlítanak az olyan „nagyágyúkra” mint az Adobe Photoshop Elements, vagy a PhotoImpact sorozat. Az ínyenc fotószerkesztőkre olyan finomságok várnak mint a maszkolási és rétegkezelési lehetőségek, a kezdőket pedig könnyen érthető kezelőfelület és számos automata funkció segíti.

A munkafelület – a minden programban megszokott menüsoron kívül – négy főbb részre oszlik. A legfontosabb a középen található képablak, ahol a szerkesztendő kép látható, és itt kísérhető figyelemmel a szerkesztés folyamata. Az ablak alatti le-, és felnyitható részben (szerkesztősoron) láthatók a betöltött fotók kis nézőképei. Ha egy fotót bezárunk az asztalon a nézőképe akkor is az alsó sorban marad, így gyorsan újra behívható. Új kép az Add Images paranccsal hívható be a szerkesztősorra, míg a Remove Images gombbal törölhető onnan. Az Actions és Batch Process gombokkal kötegelt képfeldolgozás hajtható végre, azaz ugyanaz a feladat akár több száz képen is. A szerkesztősor alján jelennek meg a betöltött kép legfontosabb információi, sorrendben: Mouse Position (egérmutató helyzete a képen), Color (az egérmutató alatti képpont színe, RGB adatokkal), Document (a betöltött dokumentum/kép méretei és kimeneti felbontása), Object (az éppen kijelölt objektum, kép, képdarab neve és mérete.

Egy képszerkesztő szoftver egyik legfontosabb eleme az eszközpaletta. Itt találhatók a szerkesztéshez használt legfontosabb „szerszámok”, méretező, forgató, színező, festő eszközök. Az ACDSee Photo Editorban ez a paletta a menüsor alatt látható. Jó pár ikont helyeztek el itt, de az eszközök száma ezeknél sokkal több, ugyanis sok ikon lenyíló menüt tartalmaz, ahol további, hasonló eszközök választhatók ki. Az összetartozó eszközöket külön csoportokba rendezték, úgy mint Navigate (pozicionálás, nagyítás), Rotate (forgatás), Crop (kivágás), Auto Adjust (automata képkorrekció), Fix (javítás), Create (festő és rajzeszközök), Select (kijelölés), Colors (színek). Bármely eszközt választva, az alatta lévő sorban megjelennek az opciói, például egy ecsetnél, vagy ceruzánál a mérete, átlátszósága stb. A szerkesztőeszközök (ikonok) balról jobbra haladva:

Selection Tool: kiválasztó eszköz. Segítségével választható ki egy adott objektum a képen. Az opciói között állítható be a kép mértékegysége, és itt kérhető segédrács, vagy egyéb mérő eszköz a képre.

Navigate
Hand Tool: A kéz eszközzel húzható át máshová egy kiválasztott objektum.
Magnifying Glass Tool: A képre kattintva a nézete nagyítható. A mellette lévő ablakba százalékban is beírhatjuk a nagyítás mértékét, vagy a soron következő két ikonnal választhatunk ablakhoz igazított, vagy teljes méretet.

Rotate
Rotate left/right: Balra és jobbra fordítható el a kép, 90 fokonként.

Crop
Crop Tool: Az eszközzel kijelölt téglalap területet kivágható a képből. Az ezen kívül eső részek „leesnek”.

Auto Adjust
Auto Levels/Color Balance/Fix: Automatikus fényviszonyok, színegyensúly és átfogó automata javítás.

Fix
Red Eye Tool: Vörösszem eltávolító. Az ikon lenyitható, alatta a következő eszközök találhatók.
Sharpen Tool: Az átfestett részek élesednek.
Blur Tool: Az ecsettel átfestett részek elmosódnak
Sponge Tool: Színteleníthetők, vagy színtelítettségükben növelhetők az ezzel az eszközzel átfestett területek.
Smudge Tool: Maszatoló eszköz. Összemossa a színeket.
Dodge Tool: Világosító ecset.
Burn Tool: Sötétítő ecset.
Repair Tool: Képhibák, sérülések javítására szolgáló ecset.
Robber Stamp Tool: Egy kijelölt képterület más helyre klónozására alkalmas eszköz.

Create
Paintbrush, Airbrush, Pencil, Marker, Neon Tool: Ecset, festékszóró, ceruza, filctoll és világító szélú festőeszközök.
Vignette Tool: A képsarkok fokozatos elsötétedése, vagy világosodása állítható be ezzel az eszközzel.
Gradient Tool: Átmenetes színkitöltő.
Bucket Tool: Festékesvödör. Egy kijelölt képterület festhető ki a választott színnel.
Eraser Tool: Radír
Text Tool: Szöveg írható a képre a segítségével.
Rectangle/Rounded rectangle/Oval Tool: Négyzet, gömbölyített sarkú négyzet és ovális alakzat rajzolására szolgáló eszköz.
Arc Tool: Körcikkely rajzoló.
Line Tool: Vonalrajz eszköz.
Shape Tool: Csillag alakzat helyezhető a képre, majd átalakítható.
Polygon Tool: Többoldalú alakzat készítő.
Smooth Poligon Tool: Íves alakzat készítő.
Free Hand Tool: Szabadkézi vektoros rajzeszköz.
Cookie Cutter Tool: Több száz előre elkészített alakzat méretezhető a képre, majd kivágható belőle.

Select
Marquee Tool: Négyzetes kijelölőeszköz.
Oval Marquee Tool: Ovális kijelölőeszköz.
Lasso Tool: Szabadkézi kijelölőeszköz.
Polygon Lasso Tool: Szabadkézi vonalas kijelölőeszköz.
Smart Lasso Tool: Intelligens szabadkézi kijelölőeszköz.
Remote Move Tool: Kattintással átpozicionálható az aktuális objektum máshová.
Magic Wand Tool: Varázspálca. Egy hasonló színű vagy világosságú területet jelöl ki.

Colors
Eyedropper: Szemcseppentő eszköz. Egy pontra kattintva mintát vesz az ott található színből.
Foreground/background color: Előtér és háttérszín (elsődleges és másodlagos aktív színek). Az elsődleges színnel festenek a rajeszközök.
Text Color: A feliratok színe.

A munkafelület további fontos része a jobb oldalt található kinyitható és becsukható, fix palettasor. Legfölül a How-tos feliratú paletta alatt található a szoftver oktatószekciója, ahol néhány gyakorlati tippet kaphat a felhasználó a programról.

Az Adjustments részben a legfontosabb szerkesztőparancsok felsorolása található. Ugyanezek vannak felsorolva az Adjustments menüpont alatt is, csak itt jobban kézre esnek. A csoportok a következők: Auto (automata képjavítók), Light (a világosság beállítása), Color (a színek szabályozása), Sharpen (élesítő szűrők), Blur (elmosás), Noise (zaj hozzáadó, vagy eltávolító funkciók), Artistic (kreatív effektek, pl. olajfestmény, vagy ceruzarajz), Distort (torzító funkciók, pl. mozaik, tükör, vagy csavart hatás). Bármely csoportot megnyitva kis nézőképeket látható, hogy a bennük rejlő parancsok milyen változást okoznak a képen. A kis képre kattintva megnyitható az effekt.

Az alsó palettát Object Palette névre keresztelték, de valójában egy rétegkezelő szolgáltatás. Minden egyes képdarab, rajzolt, vagy festett minta új rétegként, azaz objektumként jelenik meg a palettán és új sort kap. Minden objektum (réteg) átlátszósága és az alsó rétegekhez való összhatása szabályozható, vagy ki is kapcsolható. A rétegekhez egyenként tartozik egy maszk ablak is, amely a kis nézőképük jobbján található üres mező. Erre duplán kattintva Edit (szerkesztő) módba válthatunk és átlyukaszthatjuk, festhetjük a maszkot.

Ez azonban már haladó szintű képszerkesztési művelet, úgyhogy egy kicsit több magyarázatot igényel majd. Gyakorlati hasznáról a következő részben lesz szó.

Digiretus.hu

 

 

 

 

Hirdetés
 


Hozzászólások 

Impresszum
| RSS

© nEtural webdesign 2006.
Az oldalon közölt bárminem kép, hang, írott anyag, valamint grafikai elem szabad felhasználására az oldal tulajdonosa fenntartja magának a jogot. A közölt elemek felhasználása a fenti tulajdonos engedélyéhez kötött !