Aktuális | Cikkek | Linkek |   Digiretus.ro
Photoshop Tipp|2016.08.08.
LightRoom|2016.06.15.
Android|2016.05.22.
Photoshop Videó|2016.05.16.
Photoshop Tipp|2016.02.12.

Támogasd a DigiRetust!

 


Reméljük megéri! :)


Adobe Lightroom - Dolgozzunk fel egy Nap fotót!

 


Mostanában volt aktuális a Nap fotózása, hiszen május 9-én volt a Merkúr áthaladás központi csillagunk előtt. Koca asztrofotósként én is próbáltam megörökíteni és a videóban látható lépésekkel dolgoztam fel a félresikerült képet.


Photoshop Touch (Android) - Kreatív színtelenítés (videó)

 


Ha nem elég a szimpla színtelenítés, hanem a világosságát és kontrasztját is állítani szeretnénk a képnek, akkor itt egy gyors megoldás.


Grunge (meggyötört) képhatás (Photoshop Videó Tipp)

szint: könnyű


Szükségünk lesz egy normál fotóra és egy erősen texturált képre, melyek keverésével "meggyötört" képhatást hozunk létre, és egyúttal megismerkedünk az összhatásmódok és az átlátszóság alapjaival.


Derítőfény az árnyékokra Photoshopban

szint: haladó


Ha fotód jórészt túl világos ahhoz, hogy egyszerűen tovább világosítsd, de a főtéma meglehetősen sötét, akkor szükséged lesz egy kis photoshopos derítésre.

 
 
   
 

Milyen képszerkesztő szoftvert használsz leggyakrabban?

Photoshop Elements
GIMP
Paint Shop Pro
más program
nem használok


   Keresés az oldalonKiegészítők|2010.02.26.

Manfrotto MBAG80N állványtáska

 


Ünneplő állványtáska, igényeseknek, vagy pénzes igényteleneknek.


 

ACDSee Photo Editor 4.0 (2.rész)

Hirdetés
 

Nyomtatóbarát verzió

ACDSee Photo Editor 4.0 - rétegkezelés - www.digiretus.hu


 


ACDSee Photo Editor 4.0
(rétegkezelés)


A legutóbbi ACDSee Photo Editor 4 bemutatónk végén megígértem, hogy egy kicsit részletesebben foglalkozom a szoftver rétegkezelési képességeivel. Hát most eljött az idő. Elsőként az alapok bemutatására kerül sor, egy gyakorlati példán keresztül.

De mi az a réteg?

Legkönnyebb úgy elképzelnünk a dolgot, mint az írásvetítő fóliáit. A tanító néni félig átlátszó műanyag fóliákat pakol egymásra, melyek mindegyikén külön ábra, vagy felirat díszeleg, együtt adva ki az értelmezhető tartalmat. Bármelyik fóliára lehet írni, vagy törölni róla valamit, a többi réteg tartalma nem sérül, mégis hatása lesz a képre. A képszerkesztésben is új rétegre kerülhet minden újabb szöveg ábra, de még ecsetvonás is, így ezek önmagukban szerkeszthetők, anélkül, hogy a legalsó réteget (a fotót) károsítanák vagy megváltoztatnák.

Fedheti a képet olyan réteg is, ami teljesen eltakarja, így alapesetben csak a felső réteg érvényesül, de megváltoztatható a felső réteg átlátszósága (Opacity), vagy viszonya (Mode) az alatta lévőhöz, hogy minden réteg érvényesülhessen. Elsőként kezdjük ezekkel az alapokkal!

Vízjel a fotón

Egy nagyon egyszerű ábrát és szöveget helyezünk a fotó sarkára, ami vízjelként is funkcionálni fog. Nem kell, hogy a vízjel túlzottan szembetűnő legyen, elég ha csak finoman jelen van.
A megfelelő kép kiválasztása és betöltése után máris feltűnik az Objektum palettán is, egyedüli rétegként.

A fotóra kerülő ábra kiválasztásához az elmúlt részben megismert Create ikoncsoport ötödik ikonját kell használnunk. A mellette lévő nyílra kattintva egy lehullómenü lesz látható. Itt a Shape Tool kiválasztásával lesznek elérhetők az ACDSee Photo Editor saját alakzatai. Természetesen ügyesebb kezű felhasználók maguk is nekiállhatnak egyedi ábrát rajzolni, de gyors munkához a gyári alakzatok is megteszik. A Shape Toolra kattintva az ikonok alatt megjelenik beállításainak sora. Rögtön az első (Shape) pont alatt nyitható meg az ábrák ablaka. Az ablak Category menüje több mint egy tucat csoportot rejt, bennük számos forma és alakzat. Példánkban az Animals (Állatok) csoport első madár ábráját választottuk. Az ábra kitöltőszíne az ikonsor Colors pontja alatt változtatható. Az előtérszínt jelölő ikonra kattintva megjelenik a színválasztó paletta, amelyen belül kijelölhető a kívánt szín, jelen esetben a fehér.

Az alakzat a fotóra kattintva és az egérmutatót húzva rajzolható és méretezhető a képre. Az egérgombot elengedve az ábra a választott színben és méretben jelenik meg a képen. A szín a fenti módon változtatható meg a méret pontosabb beállítása pedig az alakzat körül megjelenő fogópontokkal lehetséges. Áthelyezni a Selection Tool (első ikon), vagy a nyíl billentyűk segítségével lehet.
Az Object palettára pillantva látható, hogy az ábra új rétegként jelent meg. Külön szerkeszthető, méretezhető, színezhető áthelyezhető, anélkül, hogy az alatta lévő eredeti kép módosulna. Minden réteg külön sorként jelenik meg a palettán, bármely sorra kattintva kijelölhető az adott réteg, így annak tartalma válik szerkeszthetővé, vagy másolhatóvá, áthelyezhetővé. A sorok elején két ikonhely látható, az elsőben egy szem ikonnal. Ezzel kapcsolható ki és be a réteg nézete. Olyan esetekben amikor egy felső réteg túlságosan takarja az alatta lévő szerkeszteni kíván részét, kikapcsolhatjuk egy időre a fedőréteget, hogy hozzáférjünk az alul lévőhöz. A második ikonhellyel zárolható a réteg. Rákattintva egy kis lakat ikon jelenik meg, aminek következtében az aktuális réteg tartalma nem szerkeszthető és nem helyezhető át.

Azt szeretnénk ha a madár ábra egy kicsit jobban beleolvadna a fotóba, ami legkönnyebben átlátszóságának növelésével valósítható meg. Erre szolgál az Object paletta alján lévő Opacity (Átlátszóság) opció. A neve melletti ablakba %-os értékben is beírható a kívánt átlátszóság, de a jobb oldalon lévő kis nyíl segítségével egy csúszkán is beállíthatjuk a mértékét. A kisebb érték jelenti a jobb átlátszóságot. 0%-nál eltűnik a kép, 100%-nál értelemszerűen nem látszik át az aktuális réteg. Ez esetben az átlátszóság legyen 50%.

Következhet a szöveg felvitele, amihez a Create ikoncsoport Text Tool eszköze nyújt segédkezet. Talán mondanom sem kell, hogy ezúttal is egy alsó opciós sor a jutalmunk, ahol részletesen beállíthatók a szöveg tulajdonságai. Elsőként a betűtípus, majd a stílus (normál, félkövér, dőlt, stb.). Ezt követi a betűméret, újabb stílusbeállítások és a sorok vízszintes/függőleges igazítása. Az utolsó két opcióval a betű és sortáv adható meg. A betűk színe az ikonsor végén árválkodó négyzetre kattintva változtatható.
A kép egy tetszőleges helyére kattintva be is írhatjuk a szöveget, ami a Selection Toollal, vagy a nyíl billentyűkkel helyezhető a kép megfelelő részére. Ugyanúgy kezelhetjük mintha csak egy szövegszerkesztőben lennénk. Kijelölve összes opciója megváltoztatható.
Természetesen a szöveg is új rétegre került, így az eddig meglévő kettőtől függetlenül szerkeszthető. A rétegek azonban hatással is lehetnek egymásra, mégpedig a paletta alján lévő Mode (Összhatásmód) opciót használva. Itt a Normal beállításon kívül még 10 pontot kapunk, melyek mindegyike valamilyen módon keveri az adott réteget az alatta lévőkkel. A Multiply összhatásmódnál például összeadódnak a pixelek világossági értékei, sötétebb kép lesz a végeredmény. A Screen módnál a hatás az ellenkezője, világosabb kép. A példában a Dodge lehetőség lett kiválasztva, ami a feliratot kissé kopottassá, megviseltté tette. A sötét részeken apró lyukakként látszik át az alul lévő réteg, a világosabb területeken fátyolosodik a szöveg. Érdemes végigpróbálgatni az összhatásmódokat. Jó játék!

Utoljára még egy kis átlátszóság az Opacityvel és el is készült a kép. Ha valamelyik réteg nem teszik, rákattintva, majd a paletta alján lévő szemetesvödör ikont használva kitörölhető, de az egérmutatóval egyszerűen rá is húzhatjuk a „kukára”. A szerkeszthető rétegek megőrzéséhez a képet az ACDSee saját formátumába (.apd) kell menteni, így később betöltve külön-külön szerkeszthetők tovább, de csak a Photo Editorral. A többi fájlformátum (pl. JPEG, PNG, BMP, TIFF) nem támogatja a rétegek mentését, azon összevonva, egy rétegként kerülnek mentésre. Valahogy így, mint az itt látható végeredmény is.

A következő alkalomra marad a nagy levegő és a csukafejes, az olyan egzotikusan hangzó módszerekhez, mint a maszkolás. Érdemes lesz olvasni, hiszen egy örök probléma is megoldásra talál az ACDSee Photo Editor jóvoltából.

Digiretus.hu

 

 


Kapcsolódó anyagok:

 

Hirdetés
 


Hozzászólások 

Impresszum
| RSS

© nEtural webdesign 2006.
Az oldalon közölt bárminem kép, hang, írott anyag, valamint grafikai elem szabad felhasználására az oldal tulajdonosa fenntartja magának a jogot. A közölt elemek felhasználása a fenti tulajdonos engedélyéhez kötött !