Aktuális | Cikkek | Linkek |   Digiretus.ro
Photoshop Tipp|2016.08.08.
LightRoom|2016.06.15.
Android|2016.05.22.
Photoshop Videó|2016.05.16.
Photoshop Tipp|2016.02.12.

Támogasd a DigiRetust!

 


Reméljük megéri! :)


Adobe Lightroom - Dolgozzunk fel egy Nap fotót!

 


Mostanában volt aktuális a Nap fotózása, hiszen május 9-én volt a Merkúr áthaladás központi csillagunk előtt. Koca asztrofotósként én is próbáltam megörökíteni és a videóban látható lépésekkel dolgoztam fel a félresikerült képet.


Photoshop Touch (Android) - Kreatív színtelenítés (videó)

 


Ha nem elég a szimpla színtelenítés, hanem a világosságát és kontrasztját is állítani szeretnénk a képnek, akkor itt egy gyors megoldás.


Grunge (meggyötört) képhatás (Photoshop Videó Tipp)

szint: könnyű


Szükségünk lesz egy normál fotóra és egy erősen texturált képre, melyek keverésével "meggyötört" képhatást hozunk létre, és egyúttal megismerkedünk az összhatásmódok és az átlátszóság alapjaival.


Derítőfény az árnyékokra Photoshopban

szint: haladó


Ha fotód jórészt túl világos ahhoz, hogy egyszerűen tovább világosítsd, de a főtéma meglehetősen sötét, akkor szükséged lesz egy kis photoshopos derítésre.

 
 
   
 

Milyen képszerkesztő szoftvert használsz leggyakrabban?

Photoshop Elements
GIMP
Paint Shop Pro
más program
nem használok


   Keresés az oldalonLightRoom|2009.12.09.

Adobe Photoshop Lightroom 1.0 - Fotók mentése (Export)

 


Importálás után exportálás, avagy hogyan mentsünk a Lightroomban?


 

ACDSee Photo Editor 4.0 (4.rész)

Hirdetés
 

Nyomtatóbarát verzió

ACDSee Photo Editor 4.0 - egyszerű szerkesztési lépések - www.digiretus.hu


 


ACDSee Photo Editor 4.0
(egyszerű szerkesztési lépések)


Nem érdekelhet mindenkit a maszkolás és a rétegkezelés. Léteznek sokkal földhözragadtabb, mindennapos fotószerkesztési eljárások is, mint például egy kép elforgatása, vagy vágása. Ráadásul az idő pénz. Mi van, ha csak egy-két finomításra, apró szerkesztésre szorul a kép és már mehet is nyomtatásra, vagy a webgalériába?

Ha az egyszeri júzer beszerezte a fotószerkesztéshez szükséges mindennapi szoftverét – jelen esetben az ACDSee Photo Editort – de csak néhány alapvető képszerkesztési lépést szeretne elsajátítani, jó nyomon jár. A következőkben olyan „fapados” képszerkesztési apróságokról lesz szó, mint a fotó forgatása, vágása, vagy automata javítása.

Forgatás

Kétféle forgatási lépés létezik az ACDSee Photo Editoron belül: a munkaterület és a képtartalom/réteg elfordítása. A munkaterület a teljes képet és hátterét jelenti, együttesen. Ennek elforgatásához az Edit menü Rotate Work Area Left, vagy Rotate Work Area Right pontja használható, de ugyanezt a eredményt adja az ikonsor Rotate csoportjának két eszköze is. Ezek mindkét irányban 90-90 fokkal fordítják el a képet és annak munkaterületét. Például a 90 fokban elfordított fényképezőgéppel készített képek megfelelő pozícióba állításához lehet hasznos ez a módszer.
Ha csak a képtartalom, vagy egy kijelölt réteg elfordítása a lényeg, mondjuk egy ferde horizontú képet szeretnénk kiegyenesíteni, az Object/Rotate-Flip-Resize menü jelenthet megoldást. Ebben az esetben a kép hátterének állása ugyanaz marad, csak a réteg tartalmának szöge módosul.
Az elforgatáshoz öt menüpont közül választhatunk:
Rotate/Skew: Kézi elforgatás a réteg sarokpontjaival, tetszőleges dőléssel.
Rotate 90 Left: Derékszögű elfordítás balra.
Rotate 90 Right: Elforgatás derékszögben jobbra.
Rotete 180: 180 fokos fordítás.
Custom Rotate: Meghatározott értékkel fordítja el a képtartalmat.

A forgatás mellett tükrözhető is a kép vízszintesen (Flip Horizontally) és függőlegesen (Flip Vertically).

Átméretezés

Az előbbi menüpont alatt (Rotate-Flip-Resize) található a réteg tartalmának átméretezésére szolgáló parancs, Resize néven. Ez egy külön kis ablakot nyit, ahol százalékos (Percentage), vagy mértékegység szerinti (Absolute) átméretezést választhatunk. A Width értéknél a kép szélessége, a Heightnél pedig a magassága adható meg. Ha az ablak alján lévő Proportional négyzet be van jelölve, elég csak az egyik értéket módosítani, a másik arányosan változik vele együtt. A képelem így megőrzi eredeti oldalarányait. A Keep as Group jelölővel az korábban csoportba rendezett rétegek együtt méretezhetők át.

Kivágás

A kép felesleges széleinek levágása az korábban már bemutatott Crop Tool segítségével a legegyszerűbb. Előtte azonban célszerű bejelölni a meghagyni kívánt képet. Ehhez először kapcsoljuk be a képszéli vonalzót a View/Rulers/On menüpont segítségével, majd a Guides lehetőséget a View/Guides/Snap menü alatt. A képablak szélein megjelent vonalzókra kattintva és az egérmutatót a képre húzva úgynevezett segédvonalak illeszthetők a fotóra. A vízszintes vonalzóról végtelen számú horizontális a bal oldali függőlegesről vertikális vonalak húzhatók a fotóra, amik a végső képen nem látszanak, csak a a méretezést, illesztéseket segítik.

Ezután kerülhet sor a Crop eszközre, amellyel a sima négyzetes kijelölőhöz hasonlóan készíthető vágókeret. Kattintsunk a kép egy pontjára, majd a bal egérgombot nyomva tartva húzzuk az egeret a kívánt méretű vágókeretig. Ha a képen segédvonalak vannak a keret szélei ezekhez illeszkednek. A vágókeret helye a kép felett megjelenő opciós sorban is beállítható a Starting Point ablakaiban, amelyek a keret bal felső sarkának pontos helyét jelölik (x,y). A Size opcióval a kivágott képdarab mérete adható meg (Width – szélesség, Height – magasság). A Standard Sizes lehullómenüben előre meghatározott álló-, és fekvő méretek között válogathatunk A Shade Crop Area jelölőnégyzettel a vágókereten kívüli területek elmosódottabbak lesznek, így könnyebben látható a kivágás utáni képdarab. A vágást az opciós sor elején lévő Apply Crop gombbal véglegesíthetjük, vagy a Cancel gombbal törölhetjük.

Automata képjavítás

Az automata képjavítás eszközei az Auto Adjust ikoncsoportban és az Adjustments/Auto menüpont alatt találhatók. Könnyen kezelhető, egykattintásos szűrőkről van szó, tehát gyorsak, viszont nem gondolkodnak a felhasználó helyett, ami néha fura eredményt adhat.
Az ikoncsoportban az alábbi javítóeszközök érhetők el:
Auto Levels: Beállítja a kép világosságát.
Auto Contrast: Automatikus kontraszt szabályozás.
Auto Color Balance: Önműködő színegyensúly beállítás.
Auto Fix: Egy kattintásra kiemeli/világosítja az árnyékos képterületeket.

Az Adjustments/Auto menüpont alatt ugyanezek az szűrők választhatók egy plusz menüponttal az Auto Sharpennel, ami önmagától élesíti a képet.

Ha már belekezdtünk a szűrők taglalásába folytassuk is ugyanott! A következő részben az ACDSee Photo Editor fontosabb képmódosító szűrőiről és hatásukról esik majd szó.

Digiretus.hu

 

 


Kapcsolódó anyagok:

 

Hirdetés
 


Hozzászólások 

Impresszum
| RSS

© nEtural webdesign 2006.
Az oldalon közölt bárminem kép, hang, írott anyag, valamint grafikai elem szabad felhasználására az oldal tulajdonosa fenntartja magának a jogot. A közölt elemek felhasználása a fenti tulajdonos engedélyéhez kötött !