Aktuális | Cikkek | Linkek |   Digiretus.ro
Photoshop Tipp|2016.08.08.
LightRoom|2016.06.15.
Android|2016.05.22.
Photoshop Videó|2016.05.16.
Photoshop Tipp|2016.02.12.

Támogasd a DigiRetust!

 


Reméljük megéri! :)


Adobe Lightroom - Dolgozzunk fel egy Nap fotót!

 


Mostanában volt aktuális a Nap fotózása, hiszen május 9-én volt a Merkúr áthaladás központi csillagunk előtt. Koca asztrofotósként én is próbáltam megörökíteni és a videóban látható lépésekkel dolgoztam fel a félresikerült képet.


Photoshop Touch (Android) - Kreatív színtelenítés (videó)

 


Ha nem elég a szimpla színtelenítés, hanem a világosságát és kontrasztját is állítani szeretnénk a képnek, akkor itt egy gyors megoldás.


Grunge (meggyötört) képhatás (Photoshop Videó Tipp)

szint: könnyű


Szükségünk lesz egy normál fotóra és egy erősen texturált képre, melyek keverésével "meggyötört" képhatást hozunk létre, és egyúttal megismerkedünk az összhatásmódok és az átlátszóság alapjaival.


Derítőfény az árnyékokra Photoshopban

szint: haladó


Ha fotód jórészt túl világos ahhoz, hogy egyszerűen tovább világosítsd, de a főtéma meglehetősen sötét, akkor szükséged lesz egy kis photoshopos derítésre.

 
 
   
 

Milyen képszerkesztő szoftvert használsz leggyakrabban?

Photoshop Elements
GIMP
Paint Shop Pro
más program
nem használok


   Keresés az oldalonPhotoshop Tipp|2009.12.08.

DFT Digital Film Lab v2.5 plugin (2.rész)

 


Ismét kinyit a "digitális fotólabor".


 

ACDSee Photo Editor 4.0 (7.rész)

Hirdetés
 

Nyomtatóbarát verzió

ACDSee Photo Editor 4.0 - szelektív élesítés - www.digiretus.hu


 


ACDSee Photo Editor 4.0
(szelektív élesítés)


Hat ACDSee Photo Editor leckével háta mögött az ember már felteheti magának a nagy kérdést: Mennyit is ér ez a szoftver? Csupán néhány tucat alap képmódosító funkcióról, vagy összetett szerkesztő alkalmazásról van szó, amellyel komolyabb feladatok is végrehajthatók? A választ csak egy összetettebb feladat elvégzése adhatja meg, mint amilyen a szelektív élesítés.

A hagyományos élesítési eljárásokkal az a baj, hogy nem tesznek különbséget zaj és részlet között. Ha a fotó kicsit zajos, szemcsés úgy ezek is „részletnek” számítanak egy élesítő algoritmus számára, aminek hatására a még jobban felerősödnek, igazán zavaróvá is válhatnak. Ez főként a homogén felületeken lehet szembetűnő, ahol a zaj jelenléte amúgy sem túl szívderítő látvány. Az alábbi képen az Unsharp Mask szűrő hatása látszik 400%-os nagyításban. Jól láthatók az élesebb részletek, de a felerősödött zaj is.

A megoldás: csak a kép részleteinek élesítése a homogén területek kihagyásával, azaz szelektíven. Ehhez előbb ki kell jelölni a kép éleit, egy élmaszk segítségével, majd csak ezeket a részleteket élesíteni hagyományos eljárással, pl. Unsharp Mask szűrővel. Az ACDSee Photo Editor rendelkezik egy Sharpen Edges nevű paranccsal, amely csak a részletek élesítésére szolgál, de a beállíthatósága és a végeredménye kérdéses, ráadásul a bevezetőben feltett kérdésre sem adja meg a választ. Egy valamirevaló képszerkesztő szoftverben lehet élmaszkot készíteni és szelektíven élesíteni. A hozzávalók: rétegkezelés, élkiemelő szűrő, kép rétegmaszkként való kijelölése, élesítő algoritmus. Úgy tűnik minden adott.

Rétegkezelés

Az első lépés a meglévő képdarab (objektum) több rétegre másolása. Jelen esetben 3-ra lesz szükség. Ehhez csupán egy CTRL+A és CTRL+C billentyűkombinációra, majd két CTRL+V-re lesz szükség. A teljesen kijelölt kép tehát vágólapra másolva, majd duplán beszúrva két új rétegként jelenik meg az Object palettán.

Élkiemelő szűrő

Ezt a megtisztelő posztot – hiszen nélküle minden hiába – az Adjustments/Artistic/Glowing Edges szűrő tölti majd be, amivel tökéletesen kiemelhetők a kép élei, részletei. Még egy Adjustments/Color/Gray Scale parancsra lesz szükség, hiszen a színekre itt nem lesz szükség. Ez egy majdnem tökéletes élmaszk alapanyag. Egy kevés Adjustments/Blur/Gaussian Blurrel elmoshatók a túl harsány élek, de tényleg csak egy csipetnyire van szükség. Az utolsó teendő a kép invertálása, hiszen ha maszkként akarjuk használni ezt a képet, fekete élekre lesz szükség. A maszk ugyanis a fekete területeken látszik át.

Rétegmaszk

A tökéletes élmaszk alapanyagnak valódi rétegmaszkká kell válnia a további munkához. Egy újabb CTRL+A és CTRL+C kijelöli a most készült élkiemelt képet, majd vágólapra másolja. Ezután a kettes (középső) képrétegre lesz szükség, amely rákattintva jelölhető ki. Mivel egy maszk létrahozása a cél, ezért a maszk szerkesztő nézet alsó ikonjára kell kattintanunk (Edit Mask - Image Visible), majd a CTRL+V billentyűkkel másolható be rétegmaszkként az előbbi kép. Ha újra felső rétegre kattintunk (kétszer) a középső réteg maszk előnézet képén is láthatóvá válik a változás. A felső rétegre mostantól nincs szükség, a paletta alján lévő szemetesvödör ikonnal törölhető.

Élesítés hagyományosan

Végezetül jelöljük ki az alsó réteget (kattintás rétegsoron) és következhet az jó öreg Adjustments/Sharpen/Unsharp Mask szűrő. Alternatív megoldásként, ha az előbbi nem ad megfelelő eredményt, jól használható a Curtom Sharpen menüpont is. Ez erősebb élesítést ad, de úgy is csak az éleken lesz látható a hatás, az arc homogén felületei érintetlenek maradnak.
A kivágott és nagyított képrészleten látszik, hogy sokkal kevesebb a zajkiemelés, mint a hagyományosan élesített képen.

Az ACDSee Photo Editor 4.0 tehát beírta magát a komoly képszerkesztők klubjába. Bebizonyította, hogy az egyszerű feladatok mellett összetettebb lépsorok elvégzésére is alkalmas. Pont.

Digiretus.hu

 

 


Kapcsolódó anyagok:

 

Hirdetés
 


Hozzászólások 

Impresszum
| RSS

© nEtural webdesign 2006.
Az oldalon közölt bárminem kép, hang, írott anyag, valamint grafikai elem szabad felhasználására az oldal tulajdonosa fenntartja magának a jogot. A közölt elemek felhasználása a fenti tulajdonos engedélyéhez kötött !