Aktuális | Cikkek | Linkek |   Digiretus.ro
Photoshop Tipp|2016.08.08.
LightRoom|2016.06.15.
Android|2016.05.22.
Photoshop Videó|2016.05.16.
Photoshop Tipp|2016.02.12.

Támogasd a DigiRetust!

 


Reméljük megéri! :)


Adobe Lightroom - Dolgozzunk fel egy Nap fotót!

 


Mostanában volt aktuális a Nap fotózása, hiszen május 9-én volt a Merkúr áthaladás központi csillagunk előtt. Koca asztrofotósként én is próbáltam megörökíteni és a videóban látható lépésekkel dolgoztam fel a félresikerült képet.


Photoshop Touch (Android) - Kreatív színtelenítés (videó)

 


Ha nem elég a szimpla színtelenítés, hanem a világosságát és kontrasztját is állítani szeretnénk a képnek, akkor itt egy gyors megoldás.


Grunge (meggyötört) képhatás (Photoshop Videó Tipp)

szint: könnyű


Szükségünk lesz egy normál fotóra és egy erősen texturált képre, melyek keverésével "meggyötört" képhatást hozunk létre, és egyúttal megismerkedünk az összhatásmódok és az átlátszóság alapjaival.


Derítőfény az árnyékokra Photoshopban

szint: haladó


Ha fotód jórészt túl világos ahhoz, hogy egyszerűen tovább világosítsd, de a főtéma meglehetősen sötét, akkor szükséged lesz egy kis photoshopos derítésre.

 
 
   
 

Milyen képszerkesztő szoftvert használsz leggyakrabban?

Photoshop Elements
GIMP
Paint Shop Pro
más program
nem használok


   Keresés az oldalonKiegészítők|2010.02.26.

Manfrotto MBAG80N állványtáska

 


Ünneplő állványtáska, igényeseknek, vagy pénzes igényteleneknek.


 

BreezeBrowser

Hirdetés
 

Nyomtatóbarát verzió

Digiretus.hu - BreezeBrowser


BreezeBrowser


A képnézegető programok erdejéből a RAW fájlok gyors kezelésével tűnik ki a Breeze Systems szoftvere. Természetesen sok más hasonló termék megtalálható a piacon, de ez a méltán népszerű alkalmazás mégis előkelő helyet foglal el a mezőnyben specializált képességeinek köszönhetően. Kezdetekben kifejezetten a Canon RAW fájljainak kezelésére volt kihegyezve a szoftver, azonban a jelentkező igényekre reagálva rövidesen a legnagyobb gyártók nyers formátumai is bekerültek a repertoárba.

Gyakorta merül fel, hogy egy képnézegető program képes legyen a csatlakoztatott digitális fényképezőgépekről közvetlenül letölteni az elkészített fotókat, videókat. Nos, a BreezeBrowser erre nem alkalmas, viszont ugyanezen fejlesztő csapat egy erre a célra készített kiegészítő programjának telepítésével (Downloader Pro) a probléma orvosolható, és a BreezeBrowser File menüjében meg is jelenik egy újabb pont, ami erre a műveletre lehetőséget teremt, igaz a külön telepített program bevonásával. Hiányosság ez, vagy sem? Akinek szüksége van rá, és a BreezeBrowsert preferálja, bizonyosan szívesen venné, ha nem kellene külön megvásárolni. Aki viszont más úton, például kártyaolvasó segítségével oldja meg a képek számítógépre töltését olcsóbban jut hozzá a böngésző programhoz, mivel az nem tartalmazza a számára amúgy is felesleges képességeket.

Telepítés és az első találkozás

A BreezeBrowser telepítése során minden gördülékenyen megy, a szokásos képernyők és kérdések jönnek szembe sorban, amin 6 x NEXT, majd FINISH kombinációval gyorsan túl is lehet lendülni. A program, ha bejelöltük, a telepítés végeztével azonnal elindul, és egyből figyelmeztet először és utoljára, hogy eléggé el nem ítélhető módon regisztrálatlanul csak 12 képet hajlandó megjeleníteni könyvtáranként. Ez hatásos eszköze annak, hogy igen rövid kipróbálás után döntsön az ember a megvásárlásról, vagy éppen a program törlésről.


Telepítés végeztével azonnal el is indul a BreezeBrowser, ha szeretnénk

Az indulás után megjelenő ablak és a kezelőfelület biztosan nem fogja felzaklatni különösebben az egyre csillogóbb programokhoz szokott felhasználót, hacsak nem a design puritánsága miatt történne mindez. Az egész felület elrendezése nem konfigurálható szabadon, viszont három előre definiált nézet közül így is lehet választani:

Thumbnail view (bélyegkép nézet)
Baloldalon a mappalista, fent a menüsor, alatta a legfontosabb kezelőszervek ikonjai, majd a jobboldali területet a mappalistában kijelölt könyvtárak tartalma tölti meg. Ha több képet érintő fájlműveleteket szeretnénk elvégezni, ez a nézet alkalmasabb a leginkább rá.


Az első indítás után ez a kezelőfelület fogad bennünket – a bélyegképes nézet

Film strip view (filmszalag nézet)
Ha ez a nézet aktív, az aktuális mappában lévő fotók bélyegképeit, az éppen kiválasztott képet és ennek EXIF adatait, vagy a könyvtárlistát mutatja egyszerre. Ez utóbbira a View (nézet) menü Show Folders (mutasd a mappákat) pontjával lehet átváltani.


Az adott mappa elemei is megjelennek a kiválasztott kép (bekapcsolt fókuszpont megjelenítéssel) nagyított változata mellett

Main view (fő nézet)
Ebben a nézetben láthatóak a kiválasztott képfájlon kívül az ehhez tartozó legfontosabb EXIF adatok, a hisztogram, illetve a képhez fűzött feljegyzések. A jobb felső sarokban látható gombokkal az éppen megtekintett képpel egy könyvtárban lévők között lehet lépdelni előre és vissza (Previous, Next), átválthatunk bélyegképes nézetbe, valamint ha RAW fájlról van szó választható a Convert (konvertálás) gomb is, amivel feldolgozhatjuk, és új képformátumba menthetjük az egyelőre még nyers adatfájlunkat. Ugyanitt látható két nagyobbacska piktogrammal ellátott gomb is, amelyekkel egy mozdulattal elforgatható jobbra vagy balra 90 fokkal a fénykép.


Egy képről ebben a nézetben lehet megtudni azonnal a legtöbbet

A Tagged (megjelölés) felirat melletti négyzetbe pipát téve megjelölhetjük a képet, aminek értelme - nem éppen kézenfekvő módon - az, hogy csoportosításokat hozhassunk létre. Mégpedig úgy, hogy a File menü Save tags (megjelölések mentése) pontjával egyszerűen, fájlba mentjük a választásainkat.

A jobb érthetőség kedvéért vegyünk egy példát: pipával jelölöm az adott könyvtárban azokat a képeket, melyeken az autóm látható. Elmentem a fent említett módon a megjelölést az autom.tag fájlba, majd később, amikor el akarom adni a kocsit, ahelyett, hogy újra átválogatnám a képeket, egyszerűen visszatöltöm a File menü Load Tags (megjelölés betöltése) pontjával az autom.tag fájlt, aminek eredményeképpen a kis kék pipák visszakerülnek az autós képek sarkába. Ha pedig ezen túl vagyok, az Edit (szerkesztés) menü Select Tagged pontjával kiválasztom a jelölt képeket, amiket ezek után már egyszerre tudok nyomtatni egy hirdetéshez illusztrációként. Az ilyen .tag fájlok és tartalmuk a File menü Merge Tags (megjelölések egyesítése) pontjával összeolvaszthatóak, egyesíthetőek. Kicsit macerás megvalósítása ez a kategorizálásnak, de mindesetre egy későbbi csoportos szerkesztési, konvertálási folyamathoz mindenképpen jól használható.

Menürendszer és eszközök

Mindhárom nézetben a jobb egérgombbal a képre kattintva a megnyíló menüből meglehetősen sok opció válik elérhetővé, melyek a főmenükben egytől egyig megtalálhatóak. Ezek közül a fontosabb, magyarázatra szoruló pontok a következők:

File:
Loads Tag, Merge Tags
A fentebb ismertetett válogatáshoz, és a megjelölések visszatöltéséhez vagy összeolvasztásához szükséges pontok sorakoznak egymás alatt.

Shortcut
Élesítve ezt a beállítást a Windows Intézőben egy mappára kattintva az egér jobbgombjával a felbukkanó menüben megjelenik a Browse with BreezeBrowser (böngészés a BreezeBrowserrel) pont. Ugyanígy ez a gyors indítást elérhetővé tevő bejegyzés el is távolítható.

Preferences
A program alapvető működését befolyásoló néhány beállítás található meg ez alatt a menü alatt.Loads Tag, Merge TagsA fentebb ismertetett válogatáshoz, és a megjelölések visszatöltéséhez vagy összeolvasztásához szükséges pontok sorakoznak egymás alatt.

Edit:
Tag és Select
A megjelölt fájlokkal itt a legkülönfélébb kijelölési műveleteket lehet elvégezni.

Edit Image
Ide kattintva szerkesztésre lehet nyitni a fájlt az alapértelmezett szerkesztővel, ha van ilyen szoftver a számítógépre telepítve (pl. Photoshop). Ha a File menü Preferences pontjában be van állítva, hogy az az alkalmazás, melynek átadásra kerülnek a szerkesztési feladatok, nem támogatja a RAW fájlok olvasását, a BreezeBrowser egy számára megfelelő formátumba konvertálja a képet.

Rotate Left, Right
Elforgatás balra és jobbra.

View:
Histogram
A világos és sötét pixelek eloszlásgörbéje, mely segít meghatározni, hogy alul vagy túlexponált-e a kép.

Thumbnail View, Film Strip View
Átváltás bélyegképes vagy filmszalag nézetekre.

Slideshow
Diavetítés indítása a mappában található képekből.

High Quality
Ezzel a kapcsolóval lehet a jobb minőségű, javított interpolációt aktiválni, ami ugyan szebb eredményt produkál a fotók megjelenítése során, de lassabban is töltődik be így egy-egy kép. Hatására a fotókon látható kontrasztos élek szépen elsimulnak, és nem lesznek recések, mivel a használt szoftveres élesítés ezt szépen elsimítja.

Show focus points
A fényképezőgép által az aktuális fotó készítésekor használt fókuszpontokat lehet megjeleníteni, rávetítve a képre pici piros négyzetek formájában, ahogyan a valóságban is.

Show Flashing Highlights
Ezt a menüpontot kipipálva a bélyegképes nézet kivételével megjeleníti és villogtatja a program a túlexponált, beégett részleteket.

View Actual Image
Teljesképernyős nézetbe lehet váltani, melyhez ideiglenesen átkonvertálja a RAW fájlt a program.

Tools:
Export EXIF data
Az EXIF adatokat lehet egy vagy éppen több képre vonatkozóan különálló, illetve egyetlen szöveges fájlba menteni.

Extract embedded JPEGs
Ezzel a funkcióval ki lehet nyerni és külön elmenteni a RAW fájlból a beágyazott JPEG képet.

Convert Raw Image
Át lehet konvertálni a fájlt, amennyiben az RAW formátumú.

Proofs
Ez az opció nyomtatáshoz optimalizálja a képeket: méretezi, vágja, színkorrekciót hajt végre rajtuk, de akár vízjellel is ellátja.

Batch Rename
Kötegelt, azaz egyszerre több fájlnév megváltoztatására van itt lehetőség választható paraméterek alapján. Előre eltárolt sémák szerint is végre lehet hajtani az átnevezést, de magunk is definiálhatunk egyedi összetételű neveket, akár az EXIF adatok beépítésével. A teljes kódlista, ami tartalmazza az egyes helyettesítő karakterek értelmét, az F1 gomb megnyomására ugrik elő.


Rengeteg variációs lehetőséget kínál a kötegelt átnevezéshez tartozó panel

Embed Color Profile JPEGs
A monitor, a fényképezőgép vagy éppen a telepített nyomtató színprofilját kiválasztva alkalmazható a hozzá tartozó színkezelés. Ennek jelentősége az, hogy ugyanazokat a színeket kapja vissza a felhasználó nyomtatásban, mint amit a valóságban látott egy kép készítésekor.

Regenerate Embedded JPEGs
A RAW fájlba lehet új beágyazott JPEG képet generálni, aminek értelemszerűen a maximális felbontása csak a RAW kép mérete lehet.

Auto rotate JPEGs
Az EXIF adatok alapján, ha ír erre vonatkozó információkat a fényképező a fájlba, a megfelelő pozícióba forgatja a képet a program automatikusan és veszteségmentesen.

HTML
Egyszerű HTML alapú webgalériát képes generálni a program a kiválasztott képeknek. Természetesen megadható több a megjelenést módosító beállítás, melyeket aztán sablonba menthetünk. Számtalan előre definiált sablon áll rendelkezésre, azonban semmilyen előnézeti kép nincs róluk. Így ennek figyelembevételével előbb érdemes egy-két fotóra ráengedni, majd az eredményt értékelve és a megfelelő típust kiválasztva a nagyobb mennyiségű fájlra alkalmazni.


HTML galéria generálása – sajnos mintaválaszték nélkül

A RAW konvertálás

Rákattintva az eszköztáron a RAW jelzésű gombra egy újabb ablak nyílik meg, amiben számtalan paraméter jelzi, hogy bizony komolyan foglalkoztak a fejlesztők ennek a résznek a kidolgozásával.


A RAW fájlok konvertálásakor használatos „vezérlőpult”

Három alapbeállítás, azaz feldolgozási algoritmus (Conversion method) van beágyazva a legfelső pont legördülő menüjébe. Ezek név szerint:

Normal (a Canon RAW konverterére épül), amely a helyesen exponált képekhez igazított algoritmus szerint működik. Használni lehet mellette fehéregyensúly korrekciót, állítani lehet a kontraszton, a színtelítettségen és az élességen. Hátránya, hogy a világos területek könnyen kiégnek, elvesztik részletességüket.

Linear (lineáris konverzió), ami az erős csúcsfényekkel tarkított fotókból hozza ki a legtöbbet. Alaphelyzetben a legnagyobb dinamikát lehet elérni vele annak árán, hogy a CCD-ből kiolvasott adatokon nem végez gammakorrekciót. Ennek következtében meglehetősen sötét képeket kapunk, viszont a világosabb területek maximális részletességgel szerepelnek – némi zajosodás mellett. Alkalmazása mellett nem használható élesítés, kontrasztnövelés és telítettségállítás.

Combined (kombinált), az előző két megoldás előnyeinek összeolvasztására képes. A sötétebb területeken sem tűnnek el az árnyékban a részletek, és a világos részek is megtartják a képi információt. Az eljárás az első két megoldást alkalmazza külön-külön, majd egyesíti azok eredményeit. Ugyanazokat a módosításokat lehet végrehajtani a fényképeken ebben az üzemmódban, mint Normal konverzió esetén, tehát nincs semmi megkötés.

A következő legördülő menüből (Smart Noise Reduction) kiválasztható, hogy milyen erősségű zajszűrést alkalmazzon a program. Erre gyakran lehet szüksége az embernek, mivel egy nagyobb részletességű kép elérése érdekében sok olyan módosító eljárást kell alkalmazni az adott képen, amelyek növelik a nemkívánatos képzaj mértékét. Ennek a beépített szűrőnek a hatása legtöbbször kielégítő, és egész jó eredménnyel működik.

Az ablak bal felső sarkának első sorában azonnal egy felirat hívja fel a figyelmet arra, hogy a kurzorral bármikor kijelölhetjük azt a referenciapontot (jó esetben középszürke, vagy fehér), amiből a megfelelő fehéregyensúly értékeit a többi képpontra vonatkoztatva a BreezeBrowser kiszámolja. A fehéregyensúly egyéni kalibrálásához tehát egy pipetta eszköz használható, amivel ha dolgozunk, a White balance (fehéregyensúly) sorában az opció azonnal átállítódik az eredeti As shot (ahogy a felvétel készült) beállításról Customra (egyéni). Természetesen az ebben a sorban lenyitható listában található többféle előre eltárolt változata a helyes beállításoknak, melyek a legkülönfélébb fényforrásokhoz igazodva javítják a színeket. Amennyiben a Color temp (színhőmérséklet) mellett döntünk, meg kell adni Kelvinben, milyen színhőmérsékletű fényforrás mellett készült el a kép.

Az ezek alatt felsorakozó néhány pont (élesítés, effektek, expozíció kompenzáció) állítgatásának egymástól teljesen eltérő hatásai lehetnek egyes fotókra, így receptet nem kívánok adni alkalmazásukra. Viszont mindenkit csak bíztatni tudok, hogy egy kis gyakorlással, próbálgatással gyorsan lehet jó eredményt elérni, amelyekhez tartozó beállításokat a későbbiekben más fotókra is alkalmazni lehet. Ehhez nem kell mást tenni, mint kipipálni a Use this white balance for all images (aktuális fehéregyensúly beállításainak alkalmazása az összes képen) sor elején látható négyzetet, ami után már ugyanezen beállítások kerülnek alkalmazásra egy újabb konverzió alkalmával, hacsak nem igényel változtatást a kép.

A Crop opció kijelölésével a fotó megvágható a Shift gomb nyomva tartásával egyidejűleg. Ha a kurtítással is megvolnánk már csak a célfájl formátumát (Format), tömörítettségének mértékét (Quality), és a mentésre kerülő új fájlok célkönyvtárát (Output Directory) kell megadni, és indulhat az erre kijelölt fényképek konvertálása (Convert, több kép esetén Convert Selected).

Ítélet

A BreezeBrowser célközönsége egyértelműen a gyakorlottabb felhasználók köre, mivel elsősorban összetett megoldásokat kínáló képességeivel hódít. Számtalan tulajdonsága, melyeket általában a funkcionalitás jellemez, a legtöbb képnézegető programban nem található meg. Ilyen a színprofilok alkalmazásának lehetősége, valamint a kombinált kijelöléseket nyújtó „Tag” funkció. A képek fényképezőről történő közvetlen letöltéséhez azonban más alkalmazást kell találni, mivel ezt a feladatot a gyártó cég egy külön megvásárolható programja oldja csak meg.

Ami igazán jól használható a BreezeBrowserben, az a RAW konvertáló képessége, amely megfelelő alternatívát kínál a fényképezőkhöz általában mellékelt gyári szoftverek helyett. A konvertálás és a nyers állományok szerkesztésének sebessége átlagos, viszont a RAW fájlok megjelenítése, sokkal gördülékenyebben történik, mint más elterjedtebb böngésző programok esetében. A háromféle alkalmazható algoritmus lehetőséget teremt arra, hogy a lehető legjobb eredményt érjük el a RAW fájlok konvertálása során, valamint a beépített korrigáló eszközök használatával szintén sokat javíthatunk a végeredmény minőségén. A program tehát mindenkinek ajánlható, aki kicsit komolyabban foglalkozik a digitális fényképezéssel, és ennek megfelelően keresi a fényképezőjéből letöltött RAW fájljainak feldolgozásához az ideális funkciókat szolgáltató „munkatársat”.

Program neve, verziója BreezeBrowser v2.12.1
Megjelenés dátuma 2005. május 31.
Fejlesztő Breeze Systems
Jogállás Shareware
Operációs rendszer Microsoft Windows 98, ME, 2000, XP
Telepítő mérete 7419 KB
Gyártó weboldala http://www.breezesys.com/
Letöltés http://www.breezesys.com/downloads.htm
Kategória képnézegető

Forrás: Fotomarket

 

 

 

Hirdetés
 


Hozzászólások 

Impresszum
| RSS

© nEtural webdesign 2006.
Az oldalon közölt bárminem kép, hang, írott anyag, valamint grafikai elem szabad felhasználására az oldal tulajdonosa fenntartja magának a jogot. A közölt elemek felhasználása a fenti tulajdonos engedélyéhez kötött !