Aktuális | Cikkek | Linkek |   Digiretus.ro
Photoshop Tipp|2016.08.08.
LightRoom|2016.06.15.
Android|2016.05.22.
Photoshop Videó|2016.05.16.
Photoshop Tipp|2016.02.12.

Támogasd a DigiRetust!

 


Reméljük megéri! :)


Adobe Lightroom - Dolgozzunk fel egy Nap fotót!

 


Mostanában volt aktuális a Nap fotózása, hiszen május 9-én volt a Merkúr áthaladás központi csillagunk előtt. Koca asztrofotósként én is próbáltam megörökíteni és a videóban látható lépésekkel dolgoztam fel a félresikerült képet.


Photoshop Touch (Android) - Kreatív színtelenítés (videó)

 


Ha nem elég a szimpla színtelenítés, hanem a világosságát és kontrasztját is állítani szeretnénk a képnek, akkor itt egy gyors megoldás.


Grunge (meggyötört) képhatás (Photoshop Videó Tipp)

szint: könnyű


Szükségünk lesz egy normál fotóra és egy erősen texturált képre, melyek keverésével "meggyötört" képhatást hozunk létre, és egyúttal megismerkedünk az összhatásmódok és az átlátszóság alapjaival.


Derítőfény az árnyékokra Photoshopban

szint: haladó


Ha fotód jórészt túl világos ahhoz, hogy egyszerűen tovább világosítsd, de a főtéma meglehetősen sötét, akkor szükséged lesz egy kis photoshopos derítésre.

 
 
   
 

Milyen képszerkesztő szoftvert használsz leggyakrabban?

Photoshop Elements
GIMP
Paint Shop Pro
más program
nem használok


   Keresés az oldalonAndroid|2013.04.13.

Adobe Photoshop Express - I. rész - vágás és képforgatás

 


Első Androidos képszerkesztő leírásunkban mi mással is foglalkozhatnánk, mint a képmanipulálók királyának mobil eszközökre készült változatával, az Adobe Photoshop Expresszel.


 

Corel Paint Shop Pro XI. - bemutató (1. rész)

Hirdetés
 

Nyomtatóbarát verzió

Corel Paint Shop Pro XI : bemutató I - www.digiretus.hu


 

Corel Paint Shop Pro XI
(1. rész)

A Corel Paint Shop Pro-ja ismert és jól csengő név a szakmában. Mi sem bizonyítja ezt jobban, mint a tavaly ősszel megjelent tizenegyes verzió, ami még szilvásgombócból is sok, nemhogy szoftverből. Az előző tíz változat erényeit megtartva, néhány újabb fotószerkesztő funkcióval gazdagodott az új jövevény, melyekről a következőkben lesz szó.

Fotó rendszerezés és megjelenítés

A digitális fényképezés és az egyre nagyobb kapacitású memóriakártyák korában az embernek bizony könnyen az exponálógombon marad az ujja, aminek viszont tekintélyes mennyiségű fotó lesz a jutalma. A sok fotót megfelelően katalogizálni, rendszerezni nem kis munka, így a képszerkesztők mellett a képnézegető/menedzser szoftverek is virágkorukat élik. Nem a Paint Shop Pro az első képszerkesztő, amely ilyen szolgáltatást is kínál. A Photo Organizer rész egyszerű, jól átlátható funkciókat vonultat fel. Az Organizer a munkaasztal alsó részét foglalja el alapesetben, de külön ablakban is megnyitható. Bal oldalt található a könyvtárfa nézet, ami nem a merevlemez hagyományos könyvtárstruktúráját, hanem az Organizer rendszerező könyvtárait mutatja. Létrehozhatók egyedi rendező könyvtárak is, például „család”, vagy „utazások” néven, és ezekben tárolhatók témakörök szerint a képek. A képek fel is címkézhetők (Tags), majd ezek alapján is visszakereshetők. Ehhez egy szimpla keresőablak áll rendelkezésre a felső ikonsoron. A Calendar mappában készítésük dátuma szerint is csoportosíthatók a fényképek.
Maguk a fotók a jobb oldalon láthatók, kis nézőképek formájában, melyek mérete a felső ikonsor Zoom csúszkájával állítható. A Sort By funkcióval név, méret, formátum, vagy egyéb fő jellemző alapján listázhatók, a további ikonokkal pedig alapvető képnéző szolgáltatások érhetők el, így például a fotók elforgatása, kontakt lap vagy több fotó nyomtatása, vagy az e-mailben való továbbítás. Emellett egy külön ablakrészben megjeleníthetők a kiválasztott fotó legfontosabb információi, beleértve az EXIF és az IPTC adatokat is. Csak mint a nagyoknál.

Az Organizerben megjelenített képek automata diavetítéssel (Quick Review) is megjeleníthetők. Ez főként valamilyen külső megjelenítővel (projektorral, TV-vel) lehet érdekes. A képeket egymás után, teljes képernyőn játssza le a szoftver, köztük tetszőleges áttűnéseket használ, alatta pedig bármilyen kiválasztott zenét, vagy hangfájl (mp3, wav, wma) lejátszik A lejátszás bármikor megállítható tetszőleges helyre „tekerhető”. Az adott kép elforgatható, vagy akár e-mailben is megosztható egy másik számítógéppel, sőt az egész „show” elmenthető Snapfire formátumban a későbbi visszajátszáshoz. A Snapfire a Corel külön fotómegosztó, rendszerező, lejátszó alkalmazása digitális fotókhoz és videókhoz.

Fotó tálca

A diavetítés vagy rendszerezés során a kiválasztott kép a fotó tálcára is helyezhető, ami egyfajta előkészítője a képekkel való munkának. Az ide helyezett fényképek között sokkal gyorsabb a váltás, behívásuk is könnyebb, mint a hagyományos szerkesztők esetében. A kép tálca a munkaasztal Palettes menüjében a Photo Tray opció alatt kapcsolható be és ki, de használhatjuk a CTRL+W billentyűket is. A tálca a kiválasztott képekkel az Organizer alatt, új palettaként jelenik meg.

Letöltőközpont

A Paint Shop Pro XI egy külön letöltőközponttal is gazdagodott, mely a digitális fényképezőgépről, vagy memóriakártyáról automatikusan beolvassa a megjelölt képeket. A szoftver több mint 70 állókép formátumot támogat, de újdonságként megjelent a digitális kamerák mozgókép állományainak támogatása is. A videoklipek le is játszhatók, és állóképek „lophatók” ki belőlük.

Továbbfejlesztett e-mail megosztás

A fájlok egymás közti megosztása az utóbbi időben kulcsfontosságú kérdés lett a szoftverfejlesztők számára. Több olyan program is megjelent a közelmúltban, amelyeknek ez a fő funkciója. Természetesen a Paint Shop Proból sem maradhatott ki. A meglévő szolgáltatást tovább bővítették, így a fotók mellett a fentebb említett videoklipek és diavetítések is azonnal megoszthatók elektronikus úton, barátainkkal, rokonainkkal.

Javított RAW támogatás

A Paint Shop Pro izomból képes beolvasni az elterjedtebb digitális fényképezőgépek RAW fájljait. A legfrissebb változat csupán annyiban változott, hogy néhány „új” típus nyers képformátumát is támogatja. A kompatibilis fényképezőgépek listája tehát így fest:

Canon EOS-1D Mark II, 10D, 20D, Rebel, Rebel XT, 300D, 350D, Kiss, Kiss n, D30, D60, PowerShot G3, S30, S40, S50, S60, Pro1
Fujifilm FinePix F700, S5000Z, S7000Z
Kodak DCS720X, DCS760C, DCS760M
Konica Minolta DiMAGE 5, 7, 7Hi, 7i, DiMAGE A1, A2, Maxxum7D/Dynax7D, Dynax5D
Nikon Coolpix 8800, D1H, D1X, D2H, D50, D70, D70s, D100
Olympus C-5050, C-5060, C-8080, E-1, E-10, E-20
Pentax *ist D
Sajnos nem túl fényes lista (2006 szeptemberi állapot). A legnagyobb jóindulattal is legalább egy éves fényképezőgép modellek találhatók a felsorolásban.
A RAW fájl betöltődése után a Smart Photo Fix ablakban állíthatók be leggyorsabban a fontosabb jellemzők. Ilyen az árnyékos és fényes területek, valamint a teljes kép világossága, a színegyensúly, a feketék és fehérek aránya, a színtelítettség és az élesség.

Javított egylépéses képjavítás

Az imént említett Smart Photo Fix eszköznek van egy automata változata is a One Step Photo Fix. Ez a korábbi verziókban is meglévő szolgáltatás most javított verzióban került be a XI-es Paint Shop Proba. A felhasználónak csak egy kattintásába kerül és a program a korábbiaknál pontosabban javít a színegyensúlyon, kontraszton, fényességen, és színtelítettségen. Az eszköz az Adjust/One Step Photo Fix menüpont alól érhető el.

Fejlesztett vágó eszköz

A Crop Tool maradt a régi, hiszen ehhez az egyszerű eszközhöz nincs mit hozzátenni. A változás a vágókeretet érinti. Ha kijelöltük a kivágandó területet, a keret alján egy opciós menü jelenik meg három ikonnal és egy lehulló menüvel. Az ikonokkal engedélyezhető vagy visszavonható a jelölt terület körbevágása, illetve 90 fokkal elforgatható a keret. A menüben előre mentett méreteket kapunk, így a kép egyszerűen vágható meghatározott oldalhosszúságúra, pl. 10 x 15 cm-re.

Javított Görbék és Szintek parancsablak

A görbék (Curves) és szintek (Levels) parancsok minden képszerkesztő alapvető funkciói közé tartoznak és a világosság, színegyensúly, valamint a kontraszt beállítására használhatók. A Paint Shop Pro új verziójában továbbfejlesztették mindkét parancs munkaablakát. Egy-egy javított hisztogrammal, amin a profi felhasználók könnyedén figyelemmel kísérhetik a kép árnyalat eloszlását. A kezdő felhasználók részére három automata beállítást tartogat a program, amivel pillanatok alatt beállítható a kontraszt (Contrast), színegyensúly (Color) és a világossági szintek (Levels). Mindkét parancs az Adjust/Brightness and Contrast menü alól érhető el.

Corel Snapfire Plus SE

A Paint Shop Pro XI megvásárlásával a felhasználó hozzájut a Corel Snapfire Plus SE szoftver 30 napos próbaváltozatához is. A szoftver a 30 napos regisztráció után is használható marad, korlátozott szolgáltatásokkal, amik megegyeznek az ingyenes Corel Snapfire verzióval. A Snapfire egy képnézegető, rendszerező, megosztó program, egyszerű fotószerkesztési lehetőségekkel, letöltőközponttal és különféle kreatív képességekkel, mint az üdvözlőlapok, névjegykártyák, meghívók, naptárak készítése fotók alapján.

A Paint Shop Pro által kínált újdonságoknak még nincs vége, sőt most jönnek csak az igazi gyöngyszemek, de erről majd legközelebb...

Digiretus.hu

 

 

 

 

Hirdetés
 


Hozzászólások 

Impresszum
| RSS

© nEtural webdesign 2006.
Az oldalon közölt bárminem kép, hang, írott anyag, valamint grafikai elem szabad felhasználására az oldal tulajdonosa fenntartja magának a jogot. A közölt elemek felhasználása a fenti tulajdonos engedélyéhez kötött !