Aktuális | Cikkek | Linkek |   Digiretus.ro
Photoshop Tipp|2016.08.08.
LightRoom|2016.06.15.
Android|2016.05.22.
Photoshop Videó|2016.05.16.
Photoshop Tipp|2016.02.12.

Támogasd a DigiRetust!

 


Reméljük megéri! :)


Adobe Lightroom - Dolgozzunk fel egy Nap fotót!

 


Mostanában volt aktuális a Nap fotózása, hiszen május 9-én volt a Merkúr áthaladás központi csillagunk előtt. Koca asztrofotósként én is próbáltam megörökíteni és a videóban látható lépésekkel dolgoztam fel a félresikerült képet.


Photoshop Touch (Android) - Kreatív színtelenítés (videó)

 


Ha nem elég a szimpla színtelenítés, hanem a világosságát és kontrasztját is állítani szeretnénk a képnek, akkor itt egy gyors megoldás.


Grunge (meggyötört) képhatás (Photoshop Videó Tipp)

szint: könnyű


Szükségünk lesz egy normál fotóra és egy erősen texturált képre, melyek keverésével "meggyötört" képhatást hozunk létre, és egyúttal megismerkedünk az összhatásmódok és az átlátszóság alapjaival.


Derítőfény az árnyékokra Photoshopban

szint: haladó


Ha fotód jórészt túl világos ahhoz, hogy egyszerűen tovább világosítsd, de a főtéma meglehetősen sötét, akkor szükséged lesz egy kis photoshopos derítésre.

 
 
   
 

Milyen képszerkesztő szoftvert használsz leggyakrabban?

Photoshop Elements
GIMP
Paint Shop Pro
más program
nem használok


   Keresés az oldalonGIMP|2009.12.09.

Kontraszt emelése II.

szint: haladó


Előkerülnek a rétegek és a görbék, de a cél ugyanaz, a jobb kontraszt.


 

Corel Paint Shop Pro XI. - bemutató (2. rész)

Hirdetés
 

Nyomtatóbarát verzió

Corel Paint Shop Pro XI : bemutató II - www.digiretus.hu


 

Corel Paint Shop Pro XI
(2. rész)

Az előző részben bemutatott újdonságok mellett továbbiakkal is találkozhatunk, aki adunk egy esélyt a Corel Paint Shop Pro XI-nek. A program néhány érdekes effekttel és hasznos eszközzel is gazdagodott. Ezek leginkább a fotók csinosítgatását szolgálják, mint az „elsősegélynyújtást”, de adott esetben igen jó szolgálatot tehetnek.

Színcserélő eszköz

Az eszközpaletta új eleme a Color Changer tool, azaz színcserélő eszköz. A felhasználó a jobb oldali színpalettáról választhatja ki a kívánt előtér vagy háttérszínt, majd a Color Changer eszközzel a kép egy jellemző színére kattintva automatikusan a választott színre változik. Bal egérgombbal kattintva az előtér-, míg jobbal a háttérszín lesz aktív. A felső ikonsor alatt jelennek meg az eszköz beállításai. Az első két ikonnal engedélyezhető, vagy visszavonható a művelet. A Tolerance mezőben 0 és 200 között adható meg, hogy a csere szín a kép mekkora területén érvényesüljön. Kis értéknél csak a választott pixelhez hasonló árnyalatok cserélődnek, nagyobb értéknél pedig egyéb árnyalatok is, amelyek közel állnak ahhoz a színhez. Az Edge Softness a kitöltött terület széleinek elmosását befolyásolja 0-100 között. Lágyabb élekkel a színcserélt terület jobban belemosódik a képbe.

Arcbőr simító

Portréknál tehet jó szolgálatot az Adjust/Skin Smoothing menüpont alatt található parancs. A megjelenő ablakban legfölül látható az eredeti és a módosított nézőkép. Működése elég egyszerű, mindössze egy csúszkát kell szabályoznunk 0-100 között, ami a bőrsimítás erősségét (Amount) befolyásolja. A Settings menüben néhány gyári érték is található, illetve a felhasználó is menthet ide saját beállításokat. Túl egyszerű eszköz ahhoz, hogy igazán jól használható legyen. Leginkább időhiányban szenvedőknek ajánlott. Az eszközpaletta Makeover -Blemish Fixer eszközével jobb eredményt lehet elérni, igaz azzal festegetni kell a képen, viszont van benne fogfehérítő és bőrbarnító eszköz is. Némi gyakorlással mehet a kép a Vogue címlapjára.

Mélységélesség eszköz

Könnyen kiemelhető egy hangsúlyosabb téma a képből a mélységélességi hatással. Ez lényegében a háttér erősebb elmosásából áll, így az előtérben lévő tárgy, vagy személy határozottabbá válik a képen. Régóta alkalmazott kompozíciós fogás ez a fotográfiában, ám a kompakt digitális fényképezőgépeknél kevésbé megvalósítható, mint tükörreflexes társaiknál. Ezen segít a Depth of field effekt , amely az Adjust menüpont alatt található.
Az Area of focus pontnál három ikon található. Az elsővel kör alakú, a másodikkal tetszőleges szabadkézi, a harmadikkal négyszög alakú terület jelölhető ki a bal oldali nézőképen. Sajnos, mivel a nézőképek láthatósága csak egy kis ablakra korlátozódik, a kijelölés elég nehézkes. A teljes méretű képen kijelölve annyira kicsi előnézetet kapunk, hogy lehetetlen a pontos kijelölés, a képbe belenagyítva viszont csak az látható részleten belül működik a kijelölés mivel a képet nem lehet görgetni. A kijelölt területen belül marad éles a kép, azon kívül pedig fényképszerű háttérelmosást kapunk.
A Blur csúszkával 0 és 100 értékek között állítható be az elmosás mértéke. Az Aperture Ehape a képzeletbeli fényképezőgép blendenyílásának alakját adja meg. Ez lehet szabályos kör, vagy hatszög alakú. A szabályos nyílás lágyabb elmosást ad, a szabálytalanabb pedig durvább foltosodást. A Feather Edge pontnál az éles és elmosódott terület közti átmenet vastagsága állítható be. Nagyobb értéknél hosszabb átmenet lesz a két rész között, míg kisebbnél a kijelölés széle szinte azonnal homályosodik. A Focus Range az éles terület nagyságát adja meg -100 és +100 értékek között. Negatív beállításnál már a kijelölés határán belül elkezdődik az elmosás, míg pozitív értéknél ez főként a jelölőkeret szélein kívül fog esni.

Időgép

Az időgép (Time Machine) egy érdekes játék. Az Effects/Photo Effects menüpont alatt található parancs visszarepít a fotográfia múltjába. Különféle koroknak megfelelő fotóhatásokat és divatokat utánoz, így a dagerrotípiától a modern (kereszthívott) színes filmig bármilyen korban kipróbálható a kép. Az adott kornak megfelelő megjelenés mellé korhű keretet is varázsol a kép köré a szoftver. Hét korszak választható az 1800-as évek közepétől napjainkig. A választott effekt erőssége az Intensity csúszkával szabályozható. A Photo Edges jelölővel pedig a keret kapcsolható ki és be.

Film és Effekt hatások

Szintén egyfajta filmszerű színhatások érhetők el az újonnan bevezetett Film and Filters szűrőnek köszönhetően. Az effekt ugyanott érhető el, mint az előző és két fő részre oszlik. A Film Looks menüben választható ki a kívánt színhatás, melyek mindegyike egy jellemző filmtípus színeit adja a fotónak. Az alábbi nyolc opció áll rendelkezésre: None (hatás nélküli), Vivid (erős színek), Vivid skin tones (erős bőrtónusok), Muted reds (visszafogott pirosak), Enhanced reds (erőteljes pirosak), Vibrant foliage (vibráló növényzet szín), Warmth earth tones (meleg földszínek), Glamour. Az alatta lévő Creative Filters szekcióban a választott hatásra húzhatunk egy képzeletbeli színszűrő üveget. Itt is nyols alapbeállítás érhető el, de a Custom menüpontot választva saját szűrőszín is megadható. A színfátyol erőssége a Density csúszkával állítható.

Corel Painter és Corel Painter Essentials támogatás

A Corel Paint Shop Pro XI újdonságai közül nem maradhat ki a Corel Painter és Painter Essentials programokkal való teljes kompatibilitás. Mindkét szoftver népszerű a számítógéppel dolgozó képzőművészek körében, mivel számos művészi eszközt (ecsetet, ceruzát, krétát, stb) utánoz, rendkívül élethűen. Ezen felül kiválóan alkalmas a digitális rajztáblákkal való használatra is. A Paint Shop Pro új verziója támogatja mindkét szoftver alap fájlkiterjesztését a RIFF-et. Az ilyen kiterjesztésű képek behívhatók, szerkeszthetők és ugyanilyen formátumban menthetők is a PSP-vel.

Digiretus.hu

 

 

 

Kapcsolódó anyagok:

 

 

Hirdetés
 


Hozzászólások 

Impresszum
| RSS

© nEtural webdesign 2006.
Az oldalon közölt bárminem kép, hang, írott anyag, valamint grafikai elem szabad felhasználására az oldal tulajdonosa fenntartja magának a jogot. A közölt elemek felhasználása a fenti tulajdonos engedélyéhez kötött !