Aktuális | Cikkek | Linkek |   Digiretus.ro
Photoshop Tipp|2016.08.08.
LightRoom|2016.06.15.
Android|2016.05.22.
Photoshop Videó|2016.05.16.
Photoshop Tipp|2016.02.12.

Támogasd a DigiRetust!

 


Reméljük megéri! :)


Adobe Lightroom - Dolgozzunk fel egy Nap fotót!

 


Mostanában volt aktuális a Nap fotózása, hiszen május 9-én volt a Merkúr áthaladás központi csillagunk előtt. Koca asztrofotósként én is próbáltam megörökíteni és a videóban látható lépésekkel dolgoztam fel a félresikerült képet.


Photoshop Touch (Android) - Kreatív színtelenítés (videó)

 


Ha nem elég a szimpla színtelenítés, hanem a világosságát és kontrasztját is állítani szeretnénk a képnek, akkor itt egy gyors megoldás.


Grunge (meggyötört) képhatás (Photoshop Videó Tipp)

szint: könnyű


Szükségünk lesz egy normál fotóra és egy erősen texturált képre, melyek keverésével "meggyötört" képhatást hozunk létre, és egyúttal megismerkedünk az összhatásmódok és az átlátszóság alapjaival.


Derítőfény az árnyékokra Photoshopban

szint: haladó


Ha fotód jórészt túl világos ahhoz, hogy egyszerűen tovább világosítsd, de a főtéma meglehetősen sötét, akkor szükséged lesz egy kis photoshopos derítésre.

 
 
   
 

Milyen képszerkesztő szoftvert használsz leggyakrabban?

Photoshop Elements
GIMP
Paint Shop Pro
más program
nem használok


   Keresés az oldalonGIMP|2009.12.09.

Képek összemosása

szint: haladó


Átmenet egyikből a másikba.


 

Kitekintés: pluginek

Gyakran szembesülhetünk azzal a problémával a digitális fotók szerkesztésénél, hogy bizonyos funkciók nem érhetők el Photoshopban, vagy alkalmazásuk csak hosszas lépéssorral érhető el. Ilyen például a zajszűrés, vagy az optikai torzulások javítása. A legjobb és leggyorsabb megoldás ha külső, kiegészítő programokat, vagy beépülő modulokat, úgynevezett plugineket alkalmazunk ezekre a feladatokra. Mindezekből azonban ezernyi változat közül választhatunk, így sokszor nehéz eldönteni, hogy mit is telepítsünk gépünkre, esetleg a Photohop alá. Következő leírásunkkal kiragadtunk a hatalmas tömegből néhány igazán hasznos programot.

Hirdetés
 

Nyomtatóbarát verzió


Elsõ programunk a zajszûrés jelenlegi favoritja a NeatImage nevû alkalmazás, melynek különálló programverziója és plugin változata is létezik. Részünkrõl a különálló verziót használjuk. Külön elõnye, hogy nem csak a legjobb zajszûrési alkalmazás, de demóváltozata szinte korlátozás nélkül használható (csupán a kötegelt képfeldolgozás és a tömörítetlen képformátum mentése korlátozott).A program használata kis gyakorlással rendkívül egyszerû, hiszen teljesen automatán is használható. A programablak tetején látunk 4 fület. Az Input Image-re kattintva képet tölthetünk be. Ezután a következõ fülre kell lépnünk (Device Noise Profile). Itt a jobb fölsõ sarokban detektálja a program a fényképezõgépünk paramétereit, vagy itt tölthetjük be annak profilját. Amennyiben erre nincs módunk a bal fölsõ Auto Profile gomb segítségével a program teljesen automatán saját zajprofilt készít a fotóról. Ezt akár el is menthetjük és a késõbbiekben más hasonló fotóra is alkalmazhatjuk. A fotón magunk is kijelölhetünk egy zajos területet de ennek minimálisan 60x60 pixel méretûnek kell lennie és lehetõleg a zajon kívül semmilyen más részletet ne tartalmazzon, tehát legyen homogén !
A következõ ablakban, melynek neve Noise Filters Settings, kézzel is beállíthatjuk az opciókat, de ez általában a már beállt értékeken is megfelelõ lesz. A zajszûrést ebben az ablakban úgy ellenõrizhetjük, hogy az egérmutatóval egy négyzetet kerítünk a nézõkép egy részletére majd a program a beállításoknak megfelelõen kiszámolja arra a területre a zajtalanítás mértékét. Amennyiben elégedettek vagyunk megpróbálkozhatunk egy másik területtel, vagy továbbléphetünk az utolsó ablakra. Ha nem megfelelõ amit látunk, akkor pedig a jobb oldali számtalan opcióban matathatunk, finomíthatjuk a zajszûrési beállításokat.
Az utolsó ablak bal fölsõ sarkában adhatjuk ki a kép teljes zajszûrésének parancsát (Apply), majd itt láthatjuk a kész képet és menthetjük el azt.

Érdemes a programot úgy is használni, hogy a kimentett zajszûrt fotót, aztán a Photoshopban külön rétegen összemontírozzuk az eredeti képpel, majd a megfelelõ részeket kimaszkolva alkalmazzuk a zajszûrést.
http://www.neatimage.com/

Kiváló kiegészítõ funkciókat nyújt a The Imaging Factory plugin csomagja. Ezek közül hármat mutatunk most be.

A Debarrelizer a piac egyik legjobb optikai torzítás mentesítõje és színhiba (kromatikus aberráció) csökkentõje.
Használata egyszerû A Spheric Abberation részben a szférikus optikai torzítás korrigálható és a program egyik legnagyobb elõnye, hogy a lenti Sampling részben a módosítás utáni méretezés (Scale to Fit), valamint az újrarenderelés metódusa (Sampling Type) is állítható. Ez utóbbi lehet például Spline is, amely jobb újrarenderelést és így jobb képminõséget ad, mint a Photoshop alapvetõ interpolálási eljárásai (pl. Bicubic). A program további elõnye, hogy eddigi megfigyeléseink szerint nem bánik olyan bõkezûen a módosított képszélekkel, tehát például egy halszemobjektív képének kiegyenesítése után nagyobb látószögünk marad, mint egyéb program esetében.
A Chromatic Aberration részben a nem kívánt színhibákat csökkenthetjük a vörös és a kék színcsatorna eltolásával.Ezen a képen szeretnénk csökkenteni a déli erõs napsütés okozta erõs árnyékokat. Nincs szükségünk arra, hogy a teljes kép minden árnyékát kezelésbe vegyük, csupán a fõtémára koncentrálunk.

A fehéregyensúly beállítására kiváló lehet a The Imaging Factory White Balance plugin. Legnagyobb elõnye, hogy +- 1 Kelvin fokonkénti állítást tesz lehetõvé, így a profik kezében is kiváló eszköz lehet, sõt inkább õk értékelik majd, mert ebbõl adódóan a kezdõk kissé elveszhetnek elsõre a kezelésében. Pedig csak néhány kezelõszervet kapunk.
Az Original Scene csúszkán állítható be a fotó készültekor élõ fényviszonyok színhõmérséklete. Napfénynél ez kb. 5500 Kelvin. A Camera Settings alatt a fényképezõgépen alkalmazott beállításokat kell értenünk, az Adjust WB pontnál pedig a felsõ két beállítást finomhangolhatjuk.
Az alsó részben az expozíció módosítható, amennyiben ennek állítására igényünk van.

Korábban már külön cikkben foglalkoztunk a vignettálás jelenségének csökkentésével, tehát amikor a kép sarkai sötétednek. Ugyanerre nyújt megoldást a The Imaging Factory Vignette program.
Megadható a profil, azaz a módosítás formája, akár a sarkok, akár a képbelsõ tekintetében. A Lens Type pontban pedig a fotózáskor használt optika típusát, vagy gyújtótávolságát akár adhatjuk meg. Ennek megfelelõ mértékû lesz a módosítás. A világosság mértékét a Luminance csúszkán -100 és +100 értékek között állíthatjuk.

http://www.theimagingfactory.com/

A profi fotósok által használt sok optikai szûrõüveg felesleges, vagy jó eséllyel modellezhetõ szoftveres úton, így digitális fényképezõgéphez jobb meggondolni a beszerzésüket. Kiváltásukra számos cég kínál plugineket. Közülük talán a legjobb a nik Color Efex Pro programcsomag, amely több tucat "digitalis szûrõvel" kényezteti a fotósokat.

Számos átmenetes szûrõ szimulációja megtalálható a Color Efex Pro-ban, de magunk is beállíthatunk egy vagy akár több szint is átmenetes színszûrõnek.

Példánkban egy átmenetes kék (graduated blue) szûröt választottunk a narancsszínû naplemente egének kékítéséhez. A Rotate funkcióval a képzeletbeli kékszûrõ forgatható, a következõ szúszkán bedig az erõssége (opacity) állítható be. A Shift Vertical csúszkán a vízszíntes fedettség állítható, a Blend pedig az átmenet lágyságát, vagy alkalmasint élét szabályozza.

Mivel a nik Color Efex Pro rengeteg szûrõhatást modellez, cikkünk pedig véges, ezért csak szemezgetni tudunk a bõséges kínálatból. Érdekes lehet kipróbálni a Polarization effektet, amely a polárszûrõ bizonyos hatásait hivatott modellezni. Természetesen a tükrözõdéseket nem tünteti el, mint valódi társa, de a tájképeknél használt polárszûrõk színkontraszt emelését nagyon szépen visszaadja. Használata rendkívül egyszerû az elsõ csúszkán a szûrõt forgathatjuk képzeletben, a másodikon pedig a hatás erõssége szabályozható.
http://www.nikmultimedia.com/index/usa/entry.php


A Photoshop CS verzió egyik nagyszerû újdonsága volt a Shadows/Highlights parancs bevezetése, amelyel a fotó egyéb fényességi viszonyait megtartva világosíthatunk csak egyetlen világossági tartományt. Például az árnyékokat úgy, hogy közben a világos területek ne égjenek ki hófehérré. Természetesen ez a korábbi programverziókkal is megvalósítható és késõbbi tippjeinkben még rátérünk erre a témára is, de addig is itt a PS v7.0 és annál korábbi tulajdonosoknak egy segédprogram.
A Kodak által készített Digital SHO Professional plugin a Photoshop beépített világosító eljárásait túllépve új távlatokat nyit a képmódosításban.

Bal oldal látjuk egy nagyobb nézõképben a változások eredményét, jobb fölül pedig egy kisebb kép mutatja az eredeti fotónkat. A nagy kép alatt beállíthatjuk, hogy digitális fotóval, vagy analóg fényképpel dolgozunk. Utóbbi esetben a világos területeknél szélesebb állítási lehetõségünk lesz.
A Highlights csúszkával a fényes területek állíthatók, a Shadows részben pedig értelemszerûen az árnyékos területek, anélkül, hogy a kép más részeire hatással lenne az adott világosítás. Az, hogy ez mégid milyen módon legyen hatással a Threshold (határérték) finom szabályozásával állítható. Az alsó szúszkával növelhetõ a kép színtelítettsége, ha ez szükséges.
http://www.asf.com/Mi mást ajánlhatnánk a végére, mint a beépített Unsharp Mask képességeit jócskán meghaladó élesítõ plugint. Ebbõl az egyik legjobb (ha nem a jelenlegi legjobb) a Photo Wiz által készített Focalblade. Használhatjuk Beginner, azaz kezdõ módban is, de igazi oroszlánkarmait az Expert módban mutatja meg. Itt minden fontos beállítást megtalálunk, ami a képélességre hatással lehet.

A jobb felsõ kezelõ ablakokon túllépve 3 fület találunk a programablakon. Az Edges fülön belül adható meg az élek élesítésének mértéke (Sharpen), és az esetleges élsímítás (Antialias). A Radius a élvastagságot befolyásolja, a Method pedig az élesítési metódust, ami 4-féle lehet (Gaussian, Cosine, Circular, Linear).
A Surface fülön belül szintén az élesség adható meg, de nem az éleké, hanem az objektumok felületi élessége, például egy kötött pulóver finom mintázatának élessége, vagy az emberi bõrstruktúra élesítése. Itt a Sharpen és a Radius értékeken kívül egy Soften beállítással is találkozunk, amely elmossa a felületet, így az élek lesznek hangsúlyosabbak.
A Fix fülön belül az élesítés mellékhatásait csökkenthetjük. Ilyen például a túlélesítésbõl adódó úgynevezett halo jelenség, amikor az élek mentén világos vagy sötét szegélyek keletkeznek. Ezek csökkenthetõk ez alatt a pont alatt, a White Halo, Black Halo, valamint a Highlights és Shadows pontokkal.
Az utolsó részben a élesítési maszk tulajdonságai állíthatók. Erõssége, vastagsága, elmosásának mértéke.

A plugin tökéletes kezeléséhez azért elkél némi gyakorlat, de meghálálja magát az odafigyelés, hiszen sokkal jobb eredményt kaphatunk, mint a gyári effektekkel.
http://thepluginsite.com/products/photowiz/focalblade/


Reméljük segítséget, vagy legalább ötleteket adtunk, miként terjesztheted ki a program meglévõ képességeit. Természetesen tippjeink csupán a lehetõségek egy igen kis részét ölelik fel, hiszen több ezer plugin érhetõ el a Photoshop alá, s rálátásunk mindre szinte lehetetlen. Az itt bemutatottak nálunk már bizonyítottak és talán mások tetszését is elnyerik majd.

 

Hirdetés
 


Hozzászólások 

Impresszum
| RSS

© nEtural webdesign 2006.
Az oldalon közölt bárminem kép, hang, írott anyag, valamint grafikai elem szabad felhasználására az oldal tulajdonosa fenntartja magának a jogot. A közölt elemek felhasználása a fenti tulajdonos engedélyéhez kötött !