Aktuális | Cikkek | Linkek |   Digiretus.ro
Photoshop Tipp|2016.08.08.
LightRoom|2016.06.15.
Android|2016.05.22.
Photoshop Videó|2016.05.16.
Photoshop Tipp|2016.02.12.

Támogasd a DigiRetust!

 


Reméljük megéri! :)


Adobe Lightroom - Dolgozzunk fel egy Nap fotót!

 


Mostanában volt aktuális a Nap fotózása, hiszen május 9-én volt a Merkúr áthaladás központi csillagunk előtt. Koca asztrofotósként én is próbáltam megörökíteni és a videóban látható lépésekkel dolgoztam fel a félresikerült képet.


Photoshop Touch (Android) - Kreatív színtelenítés (videó)

 


Ha nem elég a szimpla színtelenítés, hanem a világosságát és kontrasztját is állítani szeretnénk a képnek, akkor itt egy gyors megoldás.


Grunge (meggyötört) képhatás (Photoshop Videó Tipp)

szint: könnyű


Szükségünk lesz egy normál fotóra és egy erősen texturált képre, melyek keverésével "meggyötört" képhatást hozunk létre, és egyúttal megismerkedünk az összhatásmódok és az átlátszóság alapjaival.


Derítőfény az árnyékokra Photoshopban

szint: haladó


Ha fotód jórészt túl világos ahhoz, hogy egyszerűen tovább világosítsd, de a főtéma meglehetősen sötét, akkor szükséged lesz egy kis photoshopos derítésre.

 
 
   
 

Milyen képszerkesztő szoftvert használsz leggyakrabban?

Photoshop Elements
GIMP
Paint Shop Pro
más program
nem használok


   Keresés az oldalonIngyenes program|2009.12.09.

FastStone Photo Resizer (2. rész)

 


Az FPR extra képességei is napvilágra kerülnek.


 

Védjük képeinket! - 1. rész – Jelöljük meg a képeinket!

Túljutottunk a fényképezés alapjain. Már több száz-ezer-millió képünk van, és köztük rengeteg olyan is, mely elég jó lett ahhoz, hogy publikáljuk, megmutassuk másoknak, vagy akár el is adjuk. Az internet egyik nagy kérdése, hogy miként tegyük fel a képeinket? Szeretnénk, ha más is látja, jó minőségben. De viszont ha jó minőségben látja, akkor azt könnyen felhasználhatja. A probléma leginkább a képboltok esetében jelentkezik. Hiszen mindenképpen értékes képet helyezünk el az oldalon. Mégis mit tegyünk?

Hirdetés
 

Nyomtatóbarát verzió

Védjük digitális fotóinkat! - 1. rész


Bár jelenleg semmilyen technika nem akadályozza meg, hogy a képernyőn megjelenő képet lemásoljuk, de nagyban megnehezíthetjük a tolvaj dolgát. A cikksorozatban bemutatunk számos trükköt, amivel gátolhatjuk a kép lopását, vagy egy esetleges pereskedésben tulajdonunkat bizonyíthatjuk.

Első cikkünkben az első lépést mutatjuk be: tudassuk a kép nézőjével, hogy a képet szerzői jog védi. Ez látszólag gyenge biztonság, kb. olyan, mintha azt mondanánk: "léci ne vigyél a süteményből". Sokan, még magas beosztású tanult emberek is úgy tekintenek az internetre, mint sekiháziak gyülekezete, ahol mindenki mindig csak lop. Ez közel sem igaz. Ha egy képre feltüntetjük, hogy az a mienk, akkor azt az emberek általában tiszteletben tartják. Szerencsére ez a tendencia növekszik. Egy kiadvány, film, weboldal stb… készítésénél sokan elgondolkodnak, hogy érdemes-e megkockáztatni egy esetleges pereskedést egy kép érdekében. Ha látják a képen, a képinformációban a figyelmeztetést, akkor inkább nem vállalják a veszélyt. Még akkor sem, ha kicsi az esélye, hogy megtaláljuk a bűnöst.

Hogyan jelezhetjük? Mindenképpen két helyen érdemes: magán a képen, és a kép meta-adatában. A meta-adatokról lásd a korábbi cikkünket és lent a linktárat.

Első lépés, tegyünk egy feliratot a kép jobb alsó sarkába. Pl. © copyright - Digiretus.hu Megfogjuk a szöveg eszközt, majd a kép aljára beírjuk, formázzuk és kész is. Najó ez így túl egyszerű volt. Vagy mégse?

Második lépés: ismételjük meg az előző lépést a merevlemezen található 16.000 képre! Jajnekünk! Ugye, mégse olyan egyszerű. Semmi baj, a Digiretus egy korábbi cikkjében már beszámoltunk a Photoshop Action lehetőségekről, amivel automatizálhatjuk a műveletet. Nézzük meg, hogyan automatizálhatjuk a képaláírást (és egyben a metaadat kitöltését)!

1. lépés

Válasszunk ki egy olyan képet, melynek mérete leginkább átlagosnak mondható. Jelen esetben a méret a legfontosabb. Mégpedig azért, mert a szöveget ehhez fogjuk beállítani. Ha nagyon különböző méretűek a képeink, akkor érdemes több actiont készíteni.

2. lépés

Készítsünk akciót! Keressük meg a Műveletek (Action) menüt az Ablakok főmenüben. Az ablak alján található folder ikonra kattintva új művelet csoportot vehetünk fel. Ezt azért érdemes, hogy ne keveredjenek majd össze, ha megkedveltük az akciókat. Mellette található az új művelet ikon.


Védjük digitális fotóinkat!

Kattintsunk rá, és állítsuk be az új akciónkat! Névnek és "aláírás"-t adtam. És megadta, hogy F2 billentyűre induljon. Még a móka kedvéért színt is választottam (ha már Photoshopban vagyunk, akkor ne legyenek unalmas szürkék a gombjaink). Vigyázzunk, mert amint a felvétel gombra kattintunk, minden műveletet megjegyez a program! A felesleges műveleteket minden alkalommal megismétli majd a program. Igaz, utólag is módosíthatunk, de sok esetben túl maceráns.

Védjük digitális fotóinkat!

3. lépés - Szöveg felvétele
Vegyük elő a szöveg eszközt, és a bal felső saroktól kis helyet hagyva írjuk be a védelmi szöveget. Jelen esetben © Copyright Digiretus. És formázzuk is be! Ajánlott valami talpatlan betűtípust választani, mint pl. Arial, és fekete vagy fehér betűszínt használni. A mérete legyen akkora, hogy olvasható legyen, de ne zavarja még a képet.

Védjük digitális fotóinkat!

4. lépés
Formázzuk be úgy a szöveget, hogy biztosan minden képen olvasható legyen. Legjobban a Réteger/Rétegstílus/Keverési beállítások menüben érhetjük el, ahol árnyék, körvonal, stb… áll a rendelkezésünkre. Ha fekete betűszínt választottunk, akkor fehér 1-2 pontos körvonala a javasolt, fehér betűszín esetén pedig fekete körvonal. Esetleg megpróbálkozhatunk árnyék, glória vagy dombor hatásokkal is. Fontos, hogy a szöveg minden esetben olvasható legyen!

Védjük digitális fotóinkat!

5. lépés
Jobb alsó sarok. Most jön a trükk! Hogyan mondjuk meg a programnak, hogy a szöveg mindig a kép jobb alsó sarkában legyen, hiszen minden képnek más a mérete?
Forgassuk el a szöveget 180 fokkal: Szerkesztés/Alakítás/Forgatás 180 fokkal.
Készítsünk új réteget: CTRL+Shift+N
Az új réteget töltsük fel valamilyen színnel: Szerkesztés/Kitöltés/Festőszín
Kapcsoljuk össze az új réteget és a szöveg réteget. Photoshop CS2 és újab verziókban ez a rétegek Shift lenyomása melletti kijelöléssel történik. Korábbi verziókban a réteg palettán a lánccal tudjuk összekapcsolni.
Ismét forgassuk el 180 fokkal az immáron két rétegünket! Majd a már feleslegessé vált új réteget töröljük ki.

Védjük digitális fotóinkat!

6. lépés
Most, hogy a felirat készen van, töltsük fel a metaadatokat!
Fájl/Fájlinformációk menüt nyissuk meg! Egy hatalmas táblázatot kapunk. Az első ablakban találhatóak a szerzővel kapcsolatos információk. Ezt töltsük ki!
A Szerző jogi adatok legördülő menüben válasszuk ki a Szerzői jog védi opciót. Így a kép megnyitásakor a neve mellet a kis karikás C betű megjelenik. A Szerzői jogi információkat érdemes legalább angolul is kitölteni.

Védjük digitális fotóinkat!

7. lépés
Az OK megnyomása után már majdnem készen is vagyunk. Csak van még egy lépés: leállítani az akció felvételét, különben minden további műveletünk is az akció része lesz. Ezt a Műveletek ablak bal alján található Stop-négyzettel tehetjük meg.

Védjük digitális fotóinkat!

Innentől kezdve már minden új képnél mielőtt elmentjük, egyetlen gombnyomással megjelölhetjük. Ha komplett könyvtárban várakozó kész képekre szeretnénk, akkor a korábbi cikkben található módon ezt is könnyedén megtehetjük. A program dolgozik, mi pedig közben elmegyünk egyet teázni.

Ezzel a technikával kiszűrhetjük azokat, akik valójában nem szeretnék a képet jogtalanul felhasználni.


Pí Tóth István

 

 

Kapcsolódó anyagok:

 

 

Hirdetés
 


Hozzászólások 

Impresszum
| RSS

© nEtural webdesign 2006.
Az oldalon közölt bárminem kép, hang, írott anyag, valamint grafikai elem szabad felhasználására az oldal tulajdonosa fenntartja magának a jogot. A közölt elemek felhasználása a fenti tulajdonos engedélyéhez kötött !