Aktuális | Cikkek | Linkek |   Digiretus.ro
Photoshop Tipp|2016.08.08.
LightRoom|2016.06.15.
Android|2016.05.22.
Photoshop Videó|2016.05.16.
Photoshop Tipp|2016.02.12.

Támogasd a DigiRetust!

 


Reméljük megéri! :)


Adobe Lightroom - Dolgozzunk fel egy Nap fotót!

 


Mostanában volt aktuális a Nap fotózása, hiszen május 9-én volt a Merkúr áthaladás központi csillagunk előtt. Koca asztrofotósként én is próbáltam megörökíteni és a videóban látható lépésekkel dolgoztam fel a félresikerült képet.


Photoshop Touch (Android) - Kreatív színtelenítés (videó)

 


Ha nem elég a szimpla színtelenítés, hanem a világosságát és kontrasztját is állítani szeretnénk a képnek, akkor itt egy gyors megoldás.


Grunge (meggyötört) képhatás (Photoshop Videó Tipp)

szint: könnyű


Szükségünk lesz egy normál fotóra és egy erősen texturált képre, melyek keverésével "meggyötört" képhatást hozunk létre, és egyúttal megismerkedünk az összhatásmódok és az átlátszóság alapjaival.


Derítőfény az árnyékokra Photoshopban

szint: haladó


Ha fotód jórészt túl világos ahhoz, hogy egyszerűen tovább világosítsd, de a főtéma meglehetősen sötét, akkor szükséged lesz egy kis photoshopos derítésre.

 
 
   
 

Milyen képszerkesztő szoftvert használsz leggyakrabban?

Photoshop Elements
GIMP
Paint Shop Pro
más program
nem használok


   Keresés az oldalonPS Elements|2009.12.09.

Lágyítás (Soft Focus)

szint: haladó


Csipetnyi matek és kész a lágy effektus.


 

wPanorama

Hirdetés
 

Nyomtatóbarát verzió

Digitális Fotó tipp - Panoráma fotók kezelése


 

WPanorama

Itt a Digiretus.hu oldalon már több módszert bemutattunk, hogyan lehet a digitális fotóinkat összerakni panoráma képekké. De arra még nem volt tipp, mit tegyünk, ha készen vagyunk?

Általában nem könnyű egy panoráma összerakása, így ha sikeresen elkészültünk, akkor örülünk neki, és napokig nézegetjük, esetleg teljes képernyős módban a csúszkákat görgetve élvezzük az emlékeket. Ha pedig szerencsénk van, és a főnők sem figyel, akkor a céges nyomtatón színesben több oldalra kinyomtatva összeragaszthatjuk, majd kitesszük otthon a falra, ha még van hely.

Igen ám, de egy idő múlva eljutunk arra, hogy ezt valahogy jobban is meg lehetne nézni. Nos, ebben segít minket a WPanorama program, mely több díjat is nyert az évek során.

Mindenek előtt töltsük le a programot, hiszen ingyenes, a http://www.wpanorama.com/ oldalról. Ha nincs éppen kéznél panoráma képünk, akkor azt is letölthetünk. Érdemes, hiszen nagyon érdekes helyek lettek lefotózva. A program alig 3 és fél megabyte, ami azért ritkaság a mai világban, így könnyedén letölthetjük.

Már a program indulásakor is láthatunk egy képet, de mi most válasszuk a kép betöltését! Egyszerűen a File/Open menüvel előhívhatjuk a mi képünket, és már el is indul a forgás. Ha most a Display menü Full Screen opcióját választjuk, akkor máris hátradőlhetünk, és élvezhetjük a panorámát.

WPanorama - Panoráma fotók kezelése

No persze a program nem csak ennyiből áll. ESC gombbal térjünk vissza a főablakba, és ismerkedjünk egy kicsit a beállításokkal is!
Sajnos az ablak felső részébe nem azokat a gombokat tették, melyek valóban hasznosak lennének. Tulajdonképpen azt tudjuk beállítani, hol helyezkedjen el az ablak, esetleg teljes képernyős legyen, hangot adjunk hozzá, előre beállított értékeket töltsünk be, tükrözzük is a képet vagy átméretezzük. Sokkal inkább hasznos az ablak alján található eszközsor:

WPanorama - Panoráma fotók kezelése

Az Auto scroll ha be van kapcsolva, magától mozgatja a képet. Alatta látható egy csúszkán, hol is tartunk jelenleg, és milyen sebességgel halad. Mellette a nyilak mutatják az irányt. De előre, vagy a végére is tekerhetünk, mint ahogy egy magnónál megszoktuk.
Ha pedig a sebességet szeretnénk változtatni, akkor az Incerement opcióban megadhatjuk, mekkora lépésekkel haladjon, a Timer-ben pedig mennyi ideig maradjon azon a képrészen. Így, ha nagy lépéseket adunk és nagy várakozási időt, akkor még slide-showt is készíthetünk.

Nosza, akkor kicsit dobjuk fel a panoráma képünket.

Az előbb említett módón állítsunk be neki egy kellemes sebességet! Időnként teszteljük teljes képernyőn is, mert ott lassabb lesz a kép mozgása. Ha ez megvan, akkor felül középen a hangszóró gombbal adjunk hozzá valami zenét. MIDI, WAV és MP3 formátumok közül válogathatunk. Olyat keressünk, hogyha sokáig hallgatjuk, akkor is még élvezhető legyen.
Így már kellemes kis zene is kísér minket.

Most már csak annyi dolgunk van, hogy mindebből videók kreáljunk.
A program AVI formátumba tud videót menteni. A Capture menü Make Movide ablakban tudjuk megtenni.

WPanorama - Panoráma fotók kezelése

Az itt megjelenő ablakban hasonlóan, mint előbb, be tudjuk állítani a sebességet. Ha szeretnénk, akkor nem is a teljes képet fogjuk elmenteni, hanem csak valamely részét. Alul pedig láthatjuk, mekkora is lesz majd a videó. Ezt ugyebár elég kevés program teszi, ami jól mutatja a fejlesztők tényleg gondoltak minden szükségesre.

Ha viszont inkább képernyővédőt szeretnénk, akkor a ScreenSaver menüben a Configure Screen Saver opcióval beállíthatjuk a képünket, hogy amíg távol vagyunk a géptől, mely kép, vagy képeket szeretnénk. A megjelenő ablak elsőre ijesztő lehet, mert rengeteg állítási lehetőségünk van. Tulajdonképpen a Select gombban választhatjuk ki a képet, bal alul pedig a sebességet láthatjuk.

VIGYÁZAT! Az itteni beállítások teljesen függetlenek a főablakban beállítottaktól. Még másik képet is láthatunk, mint amit a főablakban kiválasztottunk.

Az Add to list gombbal vehetünk fel újabb képeket a listába, de akkor alatta kapcsoljuk be az Auto image change opciót, mellette pedig állítsuk be a cserélés idejét.

WPanorama - Panoráma fotók kezelése

360 fokos körpanoráma vagy csak kis panoráma?

A panorámakép jelentését nehéz megfogni. Igazándiból nincs is rá definíció. Eredetileg egy területről készített széles látószögű képet jelent pl. hegy tetejéről. Manapság már akár a szoba sarkából készített fényképsorozatokat összerakva is hívhatjuk panorámának. A lényeg, hogy több kép legyen összerakva, így azon jobbra és balra is nézelődhetünk. Ha pedig már annyi képet összeraktunk, hogy teljesen körbeérjen, akkor azt magyarul körképnek, körpanorámának hívjuk, más országokban 360 fokos panorámának hívják.
Fontos, hogy megkülönböztessük őket, hiszen ha a kép nem ér körbe, akkor nem jó, ha az animáció viszont körbefordul. Ilyenkor a program lehetőséget ad, hogy a kép végén visszaforduljon. Ezt a Configuration menü Auto reverse opcióban tudjuk megadni. Ha Auto-ra van állítva, akkor a program dönti el a kép alapján, visszafordítsa, vagy ne. Ha OFF-ra kapcsoljuk, akkor nem fordul meg és létre jön a körpanoráma, ha pedig ON-ra, akkor csak részlet panorámánk lesz.

Összegezve:
A program kicsi, de mégis rengeteg lehetőséget ad. És a sok gomb ellenére könnyű megtanulni a kezelést is.

Letöltés:
http://www.wpanorama.com/
Panoráma képek letöltése:
http://www.wpanorama.com/panoramas.php?searchstring=total

Pi Tóth István


Kapcsolódó anyagok:

 

 

Hirdetés
 


Hozzászólások 

Impresszum
| RSS

© nEtural webdesign 2006.
Az oldalon közölt bárminem kép, hang, írott anyag, valamint grafikai elem szabad felhasználására az oldal tulajdonosa fenntartja magának a jogot. A közölt elemek felhasználása a fenti tulajdonos engedélyéhez kötött !