Aktuális | Cikkek | Linkek |   Digiretus.ro
Photoshop Tipp|2016.08.08.
LightRoom|2016.06.15.
Android|2016.05.22.
Photoshop Videó|2016.05.16.
Photoshop Tipp|2016.02.12.

Támogasd a DigiRetust!

 


Reméljük megéri! :)


Adobe Lightroom - Dolgozzunk fel egy Nap fotót!

 


Mostanában volt aktuális a Nap fotózása, hiszen május 9-én volt a Merkúr áthaladás központi csillagunk előtt. Koca asztrofotósként én is próbáltam megörökíteni és a videóban látható lépésekkel dolgoztam fel a félresikerült képet.


Photoshop Touch (Android) - Kreatív színtelenítés (videó)

 


Ha nem elég a szimpla színtelenítés, hanem a világosságát és kontrasztját is állítani szeretnénk a képnek, akkor itt egy gyors megoldás.


Grunge (meggyötört) képhatás (Photoshop Videó Tipp)

szint: könnyű


Szükségünk lesz egy normál fotóra és egy erősen texturált képre, melyek keverésével "meggyötört" képhatást hozunk létre, és egyúttal megismerkedünk az összhatásmódok és az átlátszóság alapjaival.


Derítőfény az árnyékokra Photoshopban

szint: haladó


Ha fotód jórészt túl világos ahhoz, hogy egyszerűen tovább világosítsd, de a főtéma meglehetősen sötét, akkor szükséged lesz egy kis photoshopos derítésre.

 
 
   
 

Milyen képszerkesztő szoftvert használsz leggyakrabban?

Photoshop Elements
GIMP
Paint Shop Pro
más program
nem használok


   Keresés az oldalonPS Elements|2009.12.09.

Kezelőfelület V.

szint: nagyon könnyű


Újra nekiülünk a menüpontoknak, de most már végzünk is velük.


 

ColorVision Spyder2PRO monitorkalibráló (1. rész)

Hirdetés
 

Nyomtatóbarát verzió

ColorVision Spyder2PRO - www.digiretus.hu


 

ColorVision Spyder2PRO
(1. rész)

Miért kell ez nekem?

A vonalzónak szinte mindig elhisszük, hogy az 1-es rovátka egy centimétert a 10-es pedig tízet jelent, de vajon hihetünk-e a saját szemünknek, amikor a monitorunkon megjelenő színekről van szó? Oldalunk fő témája a digitális fényképek szerkesztése pontosan az a terület, ahol nem mindegy, hogy valóban a pontos színeket látjuk-e a képernyőn, vagy csak azt hisszük – rosszabb esetben nem is törődünk vele.

Tényleg piros-e az piros, ami megjelenik a képernyőn? Pontosan látjuk-e a szürke minden árnyalatát, a fehéret, vagy a feketét? Egy helyesen színkalibrált monitorral biztosan, de milyen lehetőségeink vannak házilag beállítani a megjelenítőnket?

A lehetőségek

Egyrészt bízhatjuk a szemünkre és hozzávetőlegesen belőhetjük a képernyő világosságát, kontrasztját és színeit. Sietősebbek hasra ütve, precízebbek valami referencia kép, vagy színskála alapján. A végeredmény azonban a legritkább esetben lesz pontos, pusztán a szemünkre és a szerencsénkre hagyatkozva. Sajnos szemünk és agyunk csalfa játékszer. Nagyon könnyen becsaphatók.

Egy fokkal jobban járunk, ha valamilyen színkalibráló szoftverre bízzuk magunkat. Ilyen például az Adobe programok mellé települő Adobe Gamma, vagy az ingyenes QuickGamma. Néhány monitor mellé a gyártója is mellékel egyszerű kalibráló szoftvert. A „mérőműszer” itt is a szemünk. Színes ábrák és alakzatok alapján kell beállítanunk a monitor fontosabb szín és világossági tulajdonságait a szoftver javaslatai alapján. Az eredmény többnyire pontos, de a gyenge láncszem ismét az emberi szem lesz.

Ennél is pontosabb kalibrációhoz valamilyen hardveres megoldásra lesz szükségünk. Drágább monitorokhoz többnyire a forgalmazók is biztosítanak ingyenes, illetve kedvezményes beállítást, de ezek ára még így is kissé magas egy amatőr felhasználó számára. Ha komolyabb monitort vásárolunk néhány típushoz külön kalibrátor is jár, de ezek szintén átlépik a megfizethető kategóriát. Az igényes fotóamatőrök, középszintű monitoraihoz is találunk olcsóbb, vagy középkategóriás megoldást. A színkalibráció ma már nem csak a profik kiváltsága. Ezek otthoni verziók egy egyszerű mérőműszerből és egy – a fenti szoftvereknél kissé komolyabb beállítást lehetővé tevő – programból állnak. Az áruk nagyjából bruttó 25 és 100 ezer forint között mozog, igénytől és pénztárcától függően.

A pók hálójában

Mivel igencsak témába vág, gondoltuk mi is kipróbálunk egy középkategóriás modellt, mégpedig a Datacolor ColorVision Spyder2PRO termékét, amely már komolyabb nevet vívott ki magának és több díjat (TIPA, DIMA, APEC) is magáénak tudhat. Időközben megjelent a 3-as verziója is, tehát reménykedhetünk, hogy a lassan kifutó szériás termék még olcsóbban kapható majd. Mi azonban maradjunk a 2-es PRO verziónál, amely a magyar gyomornak talán még emészthető áron, bruttó 55 000 forintért kapható.

55 ezer egy kalibrátorért? Kicsit már szívja az ember a fogát az árcédula láttán, de a Spyder2PRO lényegében minden szolgáltatást biztosít, amelyre egy házi kalibrációhoz szükség lehet. Sőt, egy kicsit talán még annál is többet. Használhatjuk több monitorhoz, segít a képernyő saját beállításainak (fényerő, kontraszt, színek) behangolásában, figyelembe veszi a környezeti megvilágítást és beállíthatjuk vele projektorunk színeit is.

A fontosabb képességei:

 • Választható gamma opciók
 • Többféle monitor színhőmérséklet beállítható
 • Előkalibráció a monitor helyes beállításához
 • Projektor hangolás
 • Környezeti fényviszonyok érzékelése
 • Egyedi színprofilok készítése
 • Hangolás előtti és utáni állapot összehasonlítása
 • Luminancia beállítása
 • PrintFIX PLUS szoftver nyomtatónk színprofiljának elkészítéséhez
 • Colorimeter mérőszolgáltatás

Olcsóbb változatok

A Spyder 2-nek léteznek lényegesen olcsóbb verziói is, valamivel szerényebb képességekkel. Ilyen a 10 ezer forinttal olcsóbb Spyder2 Suite változat. Amely nem támogatja a többmonitoros színprofil készítést, vagy a környezeti fényviszonyok szerinti hangolást és a projektor kalibrációt. Kb. 25 ezer forintba kerül a legolcsóbb változat a Spyder2 Express, amelynél csak fix gamma és színhőmérséklet értékeket használhatunk és nincs képernyő kalibrációs segítség sem. A fontosabb különbségeket az alábbi táblázat tartalmazza:

Spyder2express Spyder2 Suite Spyder2PRO
Op.rendszer
Win/Mac
Win/Mac
Win/Mac
Kalibrációs pontosság
jobb
legjobb
Választható monitor gamma
nincs, fix
2 lehetőség
van, végtelen lehetőség
Választható monitor színhőmérséklet
nincs, fix
3 lehetőség
van, végtelen lehetőség
Előtte/utána nézet
igen
igen
igen
RGB elő-kalibráció
nincs
igen
igen
Egyedi profilkészítés
nincs
nincs
igen
Több monitor adatainak tárolása
nincs
nincs
igen
Projektor kalibráció
nincs
nincs
igen
Környezeti fény érzékelés
nincs
nincs
igen
Fejlett felhasználói szolgáltatások
nincs
nincs
igen
Mellékelt szoftver
Adobe Album SE
ColorVision PrintFIX PLUS
ColorVision PrintFIX PLUS

 

Mire lesz szükségünk?

Egy hagyományos CRT, vagy LCD monitorra, esetleg projektorra, ha ezt szeretnénk bahangolni. Windows 2000, XP, vagy Vista operációs rendszerre, Macintosh használóknak pedig Mac OS 10.3, vagy újabb verzióra és egy szabad USB portra.

Mi van a dobozban?

A Spyder2PRO elég igényes csomagban érkezett. A lehajtható előlapú papírdoboz belsejében a legfontosabb szolgáltatásaiból és kiegészítő szoftvereiből kapunk ízelítőt. A belső, kemény kartondobozt felnyitva vastag habszivacs ágyban bújik meg a hardver és szoftver CD-k. A tartalma:

 1. Colorimeter színmérő hardver, kb. 2 méteres USB kábellel és egy ellensúllyal
 2. LCD feltét az előbbire
 3. Állványmenet feltét, amellyel fotóállványra illeszthetjük (projektor kalibrációhoz)
 4. Spyder2 kalibrációs szoftver CD
 5. ColorVision PrintFIX PLUS monitor színprofil szoftver
 6. 8-nyelvű telepítő füzet (magyar nyelv nincs)
 7. Brossúra a projektor kalibrációhoz való összeszereléshez
 • Garanciakártya

Telepítés

A kalibrátor használatához a dobozban talált CD-ről fel kell telepítenünk a Spyder2 szoftvert. A kapott csomagban a Windows XP-hez kiadott legfrissebb, v2.2 változatot találtuk. Létezik már Vistához optimalizált verzió is. A telepítés csupán néhány perc. Az elején meg kell adnunk a program nyelvét (sajnos magyar nincs, így az angolt választottuk). Egy középszintű nyelvtudásra azért szükség lesz a szoftver használatához, mert a kalibráció során folyamatosan instruál majd a program, és ennek megfelelően kell végrehajtanunk beállításokat, vagy kijelölnünk a monitorunknak megfelelő opciót. A telepítés utáni első indításkor meg kell adnunk a CD tasakjára nyomott 17-jegyű szériaszámot és egy tetszőleges nevet/cégnevet. A program elindításakor már csatlakoztatható a színmérő hardver is gépünk USB portjára. Érdemes a használat előtt legalább 5 percet „melegednie”, mint ahogy monitorunkat is legalább 10 perc használat után kezdjük kalibrálni.

Most, hogy bemelegedtünk, tartsunk egy kis szünetet! Legközelebb ugyaninnen folytatjuk a kalibráció menetével.

Digiretus.hu

Monitorkalibráló vásárlása az ArtWork Photo Online Áruházban

 

 

 

Hirdetés
 


Hozzászólások 

Impresszum
| RSS

© nEtural webdesign 2006.
Az oldalon közölt bárminem kép, hang, írott anyag, valamint grafikai elem szabad felhasználására az oldal tulajdonosa fenntartja magának a jogot. A közölt elemek felhasználása a fenti tulajdonos engedélyéhez kötött !