Aktuális | Cikkek | Linkek |   Digiretus.ro
Photoshop Tipp|2016.08.08.
LightRoom|2016.06.15.
Android|2016.05.22.
Photoshop Videó|2016.05.16.
Photoshop Tipp|2016.02.12.

Támogasd a DigiRetust!

 


Reméljük megéri! :)


Adobe Lightroom - Dolgozzunk fel egy Nap fotót!

 


Mostanában volt aktuális a Nap fotózása, hiszen május 9-én volt a Merkúr áthaladás központi csillagunk előtt. Koca asztrofotósként én is próbáltam megörökíteni és a videóban látható lépésekkel dolgoztam fel a félresikerült képet.


Photoshop Touch (Android) - Kreatív színtelenítés (videó)

 


Ha nem elég a szimpla színtelenítés, hanem a világosságát és kontrasztját is állítani szeretnénk a képnek, akkor itt egy gyors megoldás.


Grunge (meggyötört) képhatás (Photoshop Videó Tipp)

szint: könnyű


Szükségünk lesz egy normál fotóra és egy erősen texturált képre, melyek keverésével "meggyötört" képhatást hozunk létre, és egyúttal megismerkedünk az összhatásmódok és az átlátszóság alapjaival.


Derítőfény az árnyékokra Photoshopban

szint: haladó


Ha fotód jórészt túl világos ahhoz, hogy egyszerűen tovább világosítsd, de a főtéma meglehetősen sötét, akkor szükséged lesz egy kis photoshopos derítésre.

 
 
   
 

Milyen képszerkesztő szoftvert használsz leggyakrabban?

Photoshop Elements
GIMP
Paint Shop Pro
más program
nem használok


   Keresés az oldalonPhotoshop Tipp|2009.12.09.

Kijelölés átméretezése

szint: nagyon könnyű


Kijelölünk aztán jól átméretezzük. Csak ennyi.


 

Adobe Photoshop Express (Beta)

Hirdetés
 

Nyomtatóbarát verzió

Adobe Photoshop Express - www.digiretus.hu


 

Adobe Photoshop Express (béta)

Jó öreg Photoshopunkat is magába szippantotta a webkettő. Bár az Adobe korábban már emlegette, hogy webes képszerkesztő felületet tervez, nehezen tudtuk elképzelni a végeredményt. Aztán az elmúlt hetekben a tervekből végre kézzel-, akarom mondani egérrelfogható valóság lett, megjelent az Adobe Photoshop Express béta változata, mely bárki számára ingyen hozzáférhető a neten. Mindössze egy regisztrációt kér a weboldal.

A Photoshop Express flash felületen fut, így szükség lesz hozzá az fejlesztő legfrissebb flash lejátszójára, mely jelenleg a 9.0 verziószámot viseli. A telepítéssel várhatóan senkinek sem lesz gondja, hiszen a program automatikusan felajánlja. Miután elindult az alkalmazás a Join Now gombbal csatlakozhatunk felhasználói közé. Itt egy újabb ablakban meg kell adnunk néhány személyes adatunkat, kötelezően a nevünket, e-mail címünket és országunkat. Szintén kötelező egy jelszót választanunk magunknak, valamint nem hagyhatjuk ki galériánk címének megválasztását sem, ami valami ilyesmi lesz http://www.sajatnev.photoshop.com (a 'sajatnev' helyére bármi kerülhet).

Ha túlestünk a regisztráción személyes főoldalunkra jutunk, ahol négy alap lehetőség közül választhatunk:

  • Upload Photos: képek feltöltése a galériába. A regisztrációval minden felhasználó 2 GB tárhelyet kap fotói számára a Photoshop.com-on.
  • My Photos: a feltöltött képek itt rendszerezhetők, rendezhetők albumokba és szerkeszthetők.
  • My Gallery: a felhasználó mások számára is látható (megosztott) galériái.
  • Browse: itt tekinthetjük meg más felhasználók megosztott galériáit.

A gombok alatt az aktuális Photoshop Express hírek olvashatók. A képernyő jobb felső sarkában találunk még egy említésre méltó gombot. Ennek segítségével teljes képernyő méretre nyitható az ablak, így eltűnnek a böngésző zavaró eszköztárai.

Elsőként az Upload Photos-zal, vagyis a képek feltöltésével kell kezdenünk, ezután jöhet a My Photos, ahol rendszerezhetjük őket egy külön ablakban. A Photoshop Express koncepciója inkább az Elements változattal vág össze, mint a profi Photoshopal. Egy online képkatalogizáló szoftvert kapunk, némi fotószerkesztési tejszínhabbal, de a hangsúly most már inkább a képgalérián és nem a fotóretusáláson.

A My Photos szekció sokban emlékeztet bármely más képnézegető, katalogizáló alkalmazásra. Balra látjuk a főbb csoportok neveit. A Library részben az összes kép (All Photos), illetve a frissen feltöltöttek (Most Recent) külön megtekinthetők. Új képeket az oszlop tetején lévő Ulpoad Photos gombbal is felvehetünk a galériába, ehhez nem kell visszalépnünk.

Ezután az Albumok következnek, amelyeket más felhasználók is láthatnak majd. Egy új albumot az oldal alján lévő Create Album gombbal hozhatunk létre. Az ide szánt képeket ezt követően csak rá kell húznunk a nevére, vagy egyszerűen kijelöljük őket és az Albums sor jobbján lévő + ikonra kattintunk. A mellette található x-ikonnal bármely fotó eltávolítható az albumból.

Az album részt a különféle egyéb Photoshop on-line szolgáltatások linkjei követik. A bal oldali oszlop alján egy egyszerű kereső található. Csupán be kell írnunk a keresett képnevet, címet, vagy kulcsszót és a rendszer automatikusan listázza a megfelelt fotókat.
A képernyő többi része a feltöltött képek birodalma. Jobboldalt az ablak tetején állíthatjuk be a kis nézőképek méretét, a következő menüben pedig sorbarendezési parancsok találhatók, ami lehet név szerinti (Name), érték szerinti (Rating), a készítés dátuma szerinti (Date), cím szerinti (Caption), illetve a Sort opcióval legújabb dátum (Newest Date), legrégebbi dátum (Oldest Date), vagy érték (Ratings) alapján állíthatjuk sorba a képeket.

A soron következő három ikonnal a galéria megjelenése állítható be, mégpedig egyképes (felül rendezett kisképes), többképes, illetve listázott (apró nézőképek egymás alatt , jobbra részletesebb információkkal) nézetre. Közülük a középső az alap beállítás, ahol a fotók alatt megtalálható fájlnevük, értékük, készítésük dátuma, valamint egy cím megadásának lehetősége. A fájlnév és a dátum gondolom nem szorul magyarázatra ellenben az érték és cím néhányaknak új lehet. Az értéket a felhasználó adja meg a kép alatti csillagok formájában. 0-5 csillagosra értékelhetjük az adott fotót úgy, hogy egyszerűen a kívánt csillagra kattintunk. Ha például 3 csillagosat szeretnénk, akkor a harmadikra. Ez egy katalogizálási lehetőség. Számunkra értékesebb képeink így később gyorsabban visszakereshetők. Az érték szerinti keresés előre veszi majd az ötcsillagos fotókat, ezután jönnek a négycsillagosok és így tovább. A másik – még egyedibb – rendszerezési szempont a cím megadása, amit az egyes képek alatti címsorba kattintva írhatunk be (Click to add caption). Minden képnek adhatunk egyedi címet is, de szem előtt tarthatunk csoportosítási szempontokat is, például a balatoni nyaralás képei kaphatnak Balaton 01...02...03...stb...címeket, így később eszerint csoportosítva egyben listázódnak ki a képek.

A fotók alatti szekcióban négy gomb látható. Az elsőről már volt szó. Ezzel készíthetünk új albumot. A második gombbal az éppen kijelölt kép szerkeszthető. Legközelebb a szerkesztési lehetőségeket taglaljuk. A harmadik gomb megfejtése egyszerű. E-mailben továbbíthatjuk a kijelölt képe(ke)t, végül az utolsóval törölhető a galériából a kívánt fotó.

A képekkel úgy is elvégezhető néhány alapművelet, ha föléjük visszük az egérmutatót és a megjelenő Photo Options részből választjuk ki a megfelelő beállítást. A most felsoroltak mellett itt találjuk például a kép 90 fokos jobbra és balra forgatását (Rotate Right, Rotate Left).

A My Photos ablakból már csak a jobb alsó sarokban megbúvó kis gomb maradt hátra. Segítségével az aktuális kép részletesebb információi listázhatók ki egy jobbra megnyíló ablakrészben. Sorban a következők: fájlnév, cím, készítés ideje, feltöltés ideje, fényképezőgép típusa, album címe, kép értéke. Ha az Advanced feliratra kattintunk további infók jelennek meg a fotó EXIF adataiból előbányászva. Ilyen a fájlméret, képméret, fényképezőgép gyártója, típusa, záridő, rekeszérték, gyújtótávolság, expozíció korrekció és vakuhasználat.

Legközelebb innen folytatjuk, a képek szerkesztésével.

A profi Photoshop 100%-ban a képszerkesztés céljait szolgálja és szinte teljesen hanyagolja a webet, az ahhoz kapcsolódó funkciókat, és a fotók „utóéletét”. Az amatőröknek készült Photoshop Elements már nagy hangsúlyt fektet a saját galériák, kreatív anyagok létrehozására, rendszerezésére és megosztására, de még mindig inkább képszerkesztőként szeretünk gondolni rá. A Photoshop Express egy ingyenes on-line galéria, amely nem csak a fotók feltöltését és megosztását szavatolja, de helyben végezhetjük el a katalogizálást, albumokba rendezést és néhány alap szerkesztési feladatot is. Aki attól félt, hogy megöli majd az offline képszerkesztőket, jobb ha elfelejti a fenntartásait. Erre esélye sincs, mivel más igényeket elégít ki. Azokét, akiket csak a legminimálisabb szinten foglalkoztat képeik javítgatása és inkább egy sokoldalú galériát szeretnének használni, ahol megmutathatják műveiket.

Digiretus.hu

Az Adobe Photoshop Express béta a következő címen található:

https://www.photoshop.com/express/landing.html

 

 

Hirdetés
 


Hozzászólások 

Impresszum
| RSS

© nEtural webdesign 2006.
Az oldalon közölt bárminem kép, hang, írott anyag, valamint grafikai elem szabad felhasználására az oldal tulajdonosa fenntartja magának a jogot. A közölt elemek felhasználása a fenti tulajdonos engedélyéhez kötött !